Volvo EX30 Single Motor Extended Range Plus (2024) #2
Uitvoering | EX30 Single Motor Extended Range Plus |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
De eerste kilometers in de EX30
Na de eerste kilometers met de Volvo EX30 kan ik mijn ervaringen delen. Als een leaseauto via mijn werkgever werd de keuze enigszins beperkt, maar na de onthulling in september 2023 was ik direct gecharmeerd van deze auto. Ik koos voor de witte versie met Pine interieur en kon niet wachten tot de levering op 29 maart 2024.
Bij het ophalen op 26 maart 2024 bij de dealer, kreeg ik na een korte instructie de sleutels overhandigd en kon ik de weg op. Een minpuntje was dat ik op dat moment nog geen gebruik kon maken van Apple Carplay of Android Auto, hoewel dit naar verwachting begin 2024 beschikbaar zou komen via een Over The Air update. Het feit dat de auto echter al was uitgerust met Android Automotive maakte het wachten iets draaglijker.
Look & Feel
Het exterieur is elegant met strakke lijnen, hoewel persoonlijke smaak hier natuurlijk een rol speelt. Het interieur is minimalistisch, elegant en de afwerking is van hoog niveau. Het Pine interieur voegt een frisse touch toe die ik persoonlijk erg waardeer.
Het rijden
Het rijcomfort van de EX30 is opmerkelijk. De overgang van benzine naar elektrisch was even wennen, maar het rijden is stil en soepel. De auto ligt stevig op de weg, versnelt goed en stuurt gemakkelijk. Ik ben gewend aan auto's met een kleine draaicirkel, en ook de EX30 stelt op dat gebied niet teleur. Het feit dat de snelheidsinformatie op het grote scherm wordt weergegeven vergde even gewenning, maar na slechts twee dagen was ik er al aan gewend. Toen ik even in de Yaris van mijn vriendin stapte, bevestigde dat alleen maar hoe comfortabel de Volvo rijdt.
De Range
Hoewel Volvo een bereik van 476 km adverteert, blijkt dit in de praktijk wat optimistisch te zijn. Na verschillende tests met verschillende snelheden te hebben uitgevoerd, blijkt het bereik aanzienlijk lager te liggen dan verwacht. Ja, als je op de snelweg tussen de 90-100 km/h rijdt dan haal je de 400 km wellicht net. Aan de temperaturen kan het nu in ieder geval niet liggen, aangezien we de afgelopen weken tussen de 10 en 20 graden zitten. Bij 120 km/h komt het verbruik op een slordige 27,5 kWh/100 km en op 130 km/h ga je al snel naar de 30 kWh/100 km.
Ik ga zelf 2x per jaar met de auto op vakantie waarvan in de winter 1x naar Oostenrijk en in de zomer naar Zuid-Europa. Ik ben benieuwd hoe de auto zich in de winter houdt op de Duitse autobaan met 130 km/h en een dakkoffer erop. Ik merk dat ik momenteel erg pessimistisch ben, maar ik ga mijn ervaringen t.z.t. delen.
Veiligheidssystemen
De standaard veiligheidssystemen van Volvo zijn een waardevolle toevoeging en dragen bij aan het algehele gevoel van vertrouwen tijdens het rijden. Echter, de snelheidswaarschuwingen kunnen wat opdringerig zijn en ik waardeer het dat ik ze gemakkelijk kan uitschakelen via een knop op het stuur. Daarnaast is de Lane Keeping assist soms storend als je op een smallere baan zit, dan corrigeert de auto soms onnodig. Dit kan je overigens in de instellingen omzetten in een melding middels geluid.
Infotainment en Display
Het gecentraliseerde scherm voor infotainment en bediening lijkt in eerste instantie geweldig, maar ik mis toch de eenvoud van fysieke knoppen, vooral tijdens het rijden. Hoewel spraakbesturing beschikbaar is en goed werkt, vergt het nog steeds wat gewenning. Het feit dat mijn scherm al twee keer is uitgevallen en de verbinding met Android Automotive een paar keer is verbroken, is zorgwekkend en zal ik zeker aankaarten bij Volvo.
Algehele ervaring
Over het algemeen ben ik erg tevreden met de Volvo EX30. Natuurlijk zijn er enkele punten van aandacht, zoals het bereik en enkele technische problemen, maar deze wegen niet op tegen het comfort en de rijervaring die deze auto biedt. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen te delen naarmate ik meer tijd doorbreng achter het stuur van deze elektrische Volvo.
PRIVATE LEASE Volvo EX30

Volvo EX30 Twin Motor Performance Ultra 69 kWh WORDT VERWACHT - Adaptieve Cruise Control - Panoramadak - Verwarmbare voorstoelen & stuurwiel - 360º Camera - Harman/Kardon audio - Elektrisch bedienbare voorstoelen - Parkeersensoren voor & achter
- 2024

Volvo EX30 TWIN MOTOR PERFORMANCE ULTRA PANORAMADAK CAMERA ACC BLIS