Volvo C40 Recharge Extended Range Plus (2024)
autoreview
Signalement
Uitvoering | C40 Recharge Extended Range Plus |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand bij aanschaf | 5 km |
KM-stand laatst | 20.000 km |
Van een BMW 6-in-lijn naar een Volvo C40 BEV
- 5 km
Goed, na jaren andere reviews gelezen te hebben, dit keer maar zelf in de pen geklommen. Waarom? Eigenlijk om voor mezelf een soort van "dagboek" te hebben.
Ik ben nu voor het eerst overgestapt op een BEV, de eerste volledige elektrische auto komt er nu toch echt en daarmee komt aan mijn fossiele autoleven vooralsnog een einde.
Als oud-medewerker van BMW Nederland BV (net na Stéphan Vermeulen) heb ik mijn meeste kilometers in een BMW gereden. Aangezien ik mij bij de importeur vooral met gebruikte BMW's heb beziggehouden, waren dit bijna altijd jong gebruikte BMW's. Die afschrijving in de eerste jaren, liet ik altijd graag aan een ander.
Bovendien, als zelfstandig ondernemer zijn alle kosten van de auto rechtsom of linksom voor eigen rekening. Geen bijtelling of leasebudget per maand, ik mag het allemaal zelf bepalen, maar ik betaal ook alles zelf.
Daarbij is mij natuurlijk niet ontgaan dat het rijden in een elektrische auto de laatste jaren werd gestimuleerd en relatief betaalbaar is geworden.
De aanschaf van een wat oudere 535Xi in 2021 was dan ook een beetje uit melangolie, uit nostalgische overwegingen zoals "nog één keer een dikke zescilinder". De F11 vind ik daarbij ook de mooiste 5 serie in jaren (buiten de E39), de nieuwere modellen van BMW spreken me minder aan.
Ik had bovendien vooral ervaring met dieselrijden (E39, E60 touring, F25 en een eerdere F11), benzine kwam eigenlijk nooit in beeld met mijn jaarkilometrage. Sinds ik de laatste jaren minder was gaan rijden dacht ik; "Kom, nog één keer op benzine, daarna moeten we toch aan de BEV of PHEV ".
Zoals gezegd, de jaren van heel-veel-kilometers liggen achter mij (ik reed soms meer dan 100k kms per jaar). Desondanks ben ik bij de F11 535Xi eens gaan rekenen: zelfs bij een bescheiden kilometrage van 25-30k kms per jaar, kwam ik op een kostenpost van bijna 800euro per maand uit . Nu rijd ik best rustig tegenwoordig maar een verbruik van 1 op 9,5 met een 6 cilinder benzine (F11 535Xi met stage I tuning) kost bij 2,00euro benzineprijs tussen de 400 en 500euro per maand. Als je daarij bedenkt dat een oudere BMW op de weg houden ongeveer 10cent per km kost, kom je alleen al daardoor op zo'n 650-750euro per maand uit. Met mrb en verzekering erbij loopt het kostenplaatje dan toch aardig op.
Tot zover de BMW, tot zover de benzine-cijfers.
De nieuwe auto betreft de Volvo C40 extended range met 82Kw batterij in de PLUS uitvoering. Zoals jullie ongetwijfeld weten, gaat deze Volvo sinds deze maand door het leven als CE40. Niet dat de auto technisch onderhanden is genomen, het betreft eerder het stroomlijnen van het modellengamma bij Volvo. De echte update hadden de XC40 en C40 al gekregen toen men overging naar achterwielaandrijving en efficiëntere motoren ging inzetten (eind 2022 of begin 2023).
Bij Volvo hadden ze volgens mij vol ingezet op het abonnementsmodel voor nieuwe klanten, ware het niet dat de C40 daarbij toch niet zo liep als gehoopt. Wat wil je, de auto die ik nu ga rijden kost zomaar meer dan 61.000euro, vind je het gek? Ik had het er niet voor over gehad, ware het niet dat ik maar liefst 8.300euro extra voor mijn BMW kreeg. Dit betrof een inruilpremie en een directe ondersteuning van de importeur op de C40. Kortom, ik kreeg voor mijn BMW uit 2013 zomaar 20k.
Het grappige is, ik kwam voor een proefrit met de Lynk & Co 01 die nu voor leuke prijzen beschikbaar komen, maar het viel me tijdens die proefrit op dat het elektrisch rijden mij het beste beviel aan die auto. Natuurlijk was de L&C veel goedkoper maar als hybride hield ik dan wel de kosten van een ICE. Daar wilde ik juist vanaf en het comfort van elektrisch vond ik al langer heerlijk. Ik heb in het verleden met Model S'en, 3'en en X'en proefgereden dus elektrisch en one-pedal was mij bekend. Ik vond het super. Kortom, de L&C werd het niet, en toen vroeg mij de Volvo dealer in Doetinchem of ik dan niet een elektrische XC40 of C40 zou willen overwegen.
Mijn gedachten bij elektrisch gingen toch eerder naar Tesla (Model Y ivm trekgewicht en vanwegen de laad-infra van Tesla) maar nu hun laad-infra ook voor andere merken steeds meer opengesteld wordt, kon ik eigenlijk om de specs van de Volvo niet heen: WLTP van 582 (Modely 535), 82kwh batterij, 200kw snelladen en volgens mij een hogere restwaarde, deden mij ineens de interesse aanwakkeren in een C40. Dat model vind ik leuker, aparter en mooier dan een XC40 en in Fjord Blue is wat mij betreft de C40 een bijzonder leuke verschijning. Kleiner dan ik lange tijd heb gereden maar met de kinderen die steeds meer hun eigen leven leiden, is rumte ook minder een overweging dan vroeger.
Na een proefrit in de XC40 (die was beschikbaar), was ik eigenlijk al snel overtuigd van de Volvo. Het reed echt volwassen, comfort zonder te zompig te worden etc. etc. Nu gold de ondersteuning en inruilpremie alleen op de C40 en na wat rekenwerk was wel duidelijk: dit moet hem worden.
Zo gezegd, zo gedaan: 11 april wordt de C40 afgeleverd. Ik heb er vandaag nog een keer in gereden (ondanks dat de keuze al is gemaakt) maar ik moet zeggen: Deze auto biedt wat ik zoek: comfort, stil, goeie "looks"en bovenal overzichtelijke kosten! Ik ga er nl. vanuit dat ik zeker de helft thuis kan laden en daarbij heb ik ook nog eens zonnepanelen. Ik verwacht daarom op mijn maandelijkse kosten tot wel 250euro op de 'brandstof' te kunnen besparen. Bovendien heb ik nog even geen mrb en valt de verzekering mij enorm mee.
De proefritten waren perfect, alle complimenten voor de service van Harrie Arendsen in Doetinchem en de grote vraag ga ik de komende tijd ontdekken: hoe is het, om elke 400km een halfuur te moeten laden? Ik rijd ook weer meer kms de laatste tijd, moet ook vaker naar Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland, dus ik ga het zien.
Tot een later bericht!
De vuurdoop: 2 weken en bijna 2000km verder!
- 1.993 km
De kop is eraf, de eerste kmrs zijn gereden en met dit bericht deel ik graag mijn 'BEV-vuurdoop'. De eerste 2 weken in de Volvo C40 ext.range PLUS zitten erop, bijna 2.000km verder.
Na een leuke aflevering was ik de eerste dagen nog vooral in Nederland onderweg en dat was wel zo prettig. Het klinkt misschien raar, maar in het begin ben je toch wat onzeker over hoe te laden, waar te laden en tegen welke kosten.
De eerste dagen dus thuis opgeladen en van daaruit wat ritten gemaakt. Van de Achterhoek (Doesburg) naar Wassenaar en terug; gemakkelijk op 1 volle lading. Bij thuiskomst nog 26% over, waarbij ik 's avonds waar het kon 130km/h gereden heb. Ik vond dat meevallen maar half april waren de temperaturen dan ook een stuk aangenamer dan een week later. In de eerste week ben ik ook al naar België (en terug) gereden en alhoewel ook die rit op 1 lading kon, ben ik bij zoonlief in Eindhoven op bezoek geweest om vervolgens voor de eerste keer te laden bij een Tesla supercharger in Eindhoven. Dat was meer een test om eens te kijken welke stekker je nodig hebt en hoe de Tesla-app werkt (in NL heb je bij Tesla 2 soorten stekkers per laadpaal). Ik heb de K-stekker nodig, wat positiever is, dan het lijkt als ik het zo opschrijf :-)
Al met al ging het laden supersnel (de Volvo kan met 200kw max laden) en tegen een tarief van 0,42euro was dat prima te doen. Voor het hoofdgerecht kwam moest ik de auto al van de stekker halen, anders was hij rap vol geweest en had ik 'idle' kosten van 1euro per minuut moeten betalen omdat je dan niet meer laadt. Het werd me duidelijk dat je het laden even moet plannen; ga je langer pauzeren/eten, dan volstaat een 11kw-lader, snel-laden doe je vooral onderweg op langere ritten als je relatief snel weer door wilt rijden.
Ik had ook al gratis laadpassen van andere aanbieders geregeld waarbij ik nu al kan delen dat die van laadkompas,nl een complete afrader is. Het activeren van de pas is schier onmogelijk dus die heb ik inmiddels weer vernietigd. De ANWB-laadpas was dan beter, net als de laadpas van Shell. Ook van Volvo heb ik een laadpas, maar weet eigenlijk niet wat de toegevoegde waarde daarvan is. Voor Duitsland heb ik van Maingau de app gedownload omdat die betere tarieven in Duitsland zou geven. Die van Shell lijkt wel goed maar in de routeplanner van de app werkt die alleen met SHELL laadstations. Dat is natuurlijk veel te beperkt en daardoor min of meer onbruikbaar. Daarnaast had ik al de app van Tesla gedownload, maar nog geen abonnement afgesloten. Misschien wel het belangrijkste nieuws: ik kan in de navigatie van de auto aangeven dat ik mijn routes wil plannen langs Tesla-laders die open zijn voor niet-Tesla's. Dit is ontzettend handig! De reden waarom ik altijd naar Tesla neigde, was hun infrastructuur, maar nu is deze grotendeels ook voor niet-Tesla's toegankelijk. Overigens is Google-maps geïntegreerd in de auto, da’s dan wel weer een groot pluspunt van Volvo’s keuze voor Android/Google.
Goed, de echte vuurdoop vond in afgelopen week plaats: een rit naar van Doesburg naar Friesland op zondag, daarna 's avonds door naar Duitsland (Bad Oeynhausen) om op maandag aan te komen in Hannover, diezelfde avond weer terug naar Eindhoven om vervolgens 's nachts om 2u thuis aan te komen in Doesburg.... een hele rit, waarover later meer.
Eerst even de eerste indrukken van de auto: pluspunten zoals comfort, stilte, de wat hogere zit etc. etc. zijn bevestigd. De Volvo is een leuke, prettig rijdende auto en vergeleken met de BMW "rijd ik mijzelf rijk". Nu klopt dat natuurlijk niet, autorijden kost geld maar in ieder geval een stuk minder dan ik in de BMW kwijt was. Dat is toch een belangrijk deel van mijn positieve ervaring met de Volvo. Desalniettemin rijd de auto bijzonder comfortabel zonder te zacht te worden, de wegligging is meer dan prima. Op dwarsriggels (in België) is de demping ietwat hoorbaar maar dat mag de pret niet drukken en ligt misschien meer aan de kwaliteit van de wegen dan aan de Volvo. De besturing is daarbij ook prettig, ook in vergelijking met de BMW. Misschien iets lichter en met net iets minder gevoel maar al met al keurig. Het zicht naar achteren is beperkt; als je verder naar achteren wilt kijken kun je alleen het onderste deel van de binnenspiegel gebruiken. Mij stoort het niet, je hebt ook je buitenspiegels nog maar eigenlijk is de binnenspiegel iets te hoog gemonteerd. Of je moet on-zweeds 1.50m lang zijn, dan is de binnenspiegel goed bruikbaar :-)
De stoelen zijn on-Volvo hard, maar zitten goed. Desondanks kunnen die natuurlijk niet tippen aan de comfortstoelen van BMW. Er is prima mee te leven, mede door de lengteverstelling van het zitvlak, maar BMW-niveau is het niet. Verder vind ik het prettig om toch in een wat klassiek-ogend interieur te zitten, je hebt nog wat knoppen en een normaal dashboard voor je. Het touchscreen werkt echter boven verwachting goed. Ik ben BMW i-drive gewend en geen liefhebber van touchscreens maar het is me meegevallen; bij een hobbel in de weg blijft het een probleem maar het scherm is groot genoeg en de meeste functies zijn makkelijk te vinden. Daarnaast werkt de spraaksturing (via Google) ook prima, je kunt er best veel mee doen zoals de stoel- en stuurverwarming instellen, de navigatie opdrachten geven en de ventilatie regelen. Ook prettig: geen opgetrokken benen door de hoge bodem van de auto, dat vind ik in de model S en 3 van Tesla echt een afknapper. Daarin kun je met goed fatsoen niet achterin zitten.
In het begin was ik ook wat aan het worstelen met de Flitsmeister-App. Het besturingssysteem in de auto is dan wel Android, maar daarmee heb je nog geen Android-Auto. Volgens mij een gemiste kans, apps van mijn telefoon zijn alleen beschikbaar in de Volvo als ze voor het systeem van Volvo/Android speciaal zijn ontwikkeld. Flitsmeister heeft dat niet afgerond (ze waren er wel mee begonnen), waardoor ik nog altijd mijn telefoon moet gebruiken. Geen ramp maar niet up-to-date, als je het mij vraagt. Apple-Carplay zit er wel in, dus met je i-phone heb je meer mogelijkheden vermoed ik. Het gebruik van messages/whatsapp en mail heb ik allemaal nog niet getest. Net als de audio van de auto niet, maak ik hier onderweg geen gebruik van (u leest het goed: ik luister geen muziek, geen radio, nooit niet). De speakers zal ik dus niet in de review kunnen testen.
Verder viel mij op dat het rubberen matje op de plek voor het draadloos laden wat los ligt maar nog belangrijker: vergeet het draadloos opladen als je telefoon je lief is. Dat ding begint ongeveer te smelten! Ook is de laadsnelheid lager dan met een kabel en valt mijn telefoon uit door de hoge temperatuur. Het laden stopt dan, maar ook vallen sommige apps (zoals Flitsmeister) op den duur uit. Zal wel aan mijn telefoon liggen (S22 Samsung) maar zo oud is die nu ook weer niet. Kortom: geen draadloos opladen voor mij meer, ik heb weer een houder met laadkabel in de auto geplaatst. Voor mij een prima oplossing, voor wie van digitaal en integratie houdt, misschien een ramp.
Verder is de cruise-control altijd adaptief en kun je die niet vastzetten op een gekozen snelheid zonder automatische ingreep. Ik vind adaptief te vroeg en te vaak ingrijpen. Wat mij betreft is dat onprettig omdat de auto dan iets doet, wat ik niet verwacht. Nu ben ik best van "living in the moment" maar als je niet verwacht dat de auto gaat remmen of inhouden, is het onprettig. Maar goed, altijd adaptief is even wennen; je moet dus vroeger naar links als een auto voor je opdoemt. De mogelijkheid om in de cruise control stand, dan wel met een knop op het stuur de lane-keeping te activeren (en te de-activeren), is dan wel weer handig. Soms is het handig als de auto het even overneemt, niet alleen de snelheid maar ook het sturen. Let wel: gebruik dit alleen op de snelweg of op wegen met duidelijke belijning want bij wat testjes op kleinere wegen stuurde de Volvo ons zomaar een keer de verkeerde weghelft op! Hoezo "geen doden meer in een Volvo, Volvo?" De zelfstuur-elektronica is (nog) niet onfeilbaar, in het bijzonder bij onderbroken lijnen.
De lane-keeping waarschuwing die aan het begin van elke rit geactiveerd wordt (is dus wat anders dan die je gebruikt tijdens de cruise control) is qua signalering in te stellen (geluid/trilling geloof ik) maar bij mij gaat die altijd uit als ik in de auto wegrijd. Hetzelfde geldt voor de waarschuwing voor de maximale snelheid. Ik snap dat Volvo deze laatste erin MOET plaatsen (belachelijke wetgeving, net als die cookie-waarschuwingen op internet die miljarden keren per jaar worden weggeklikt) maar ik begrijp niet dat Volvo ervoor kiest de lane-keeping bij elke rit automatisch te laten starten. Heeft ongetwijfeld met veiligheid te maken maar ik vind het niks. Bij elke beweging richting een verdrijvingsvlak of lijntje tussen 2 rijbanen begint de boel te trillen. Voor mij niet nodig, ik let zelf wel op. Helaas, de betutteling gaat voort.
Eigenlijk kun je stellen dat de tijd die je bespaart omdat je geen sleutel meer nodig hebt en ook geen contactslot meer hoeft om te draaien, je nu kwijt bent aan het uitzetten van hulpsystemen. Ik bedoel: de max. snelheidwaarschuwing is verplicht, om vervolgens de mogelijkheid te bieden deze weer uit te zetten?! Wat is dat voor halfbakken wetgeving? Echt totaal ridicuul!
Maar goed, terug naar de prettigere kanten van de auto; rijden is super, one-pedal driving zelfs fantastisch en de besturing is prima waarbij dankzij achterwielaandrijving geen aandrijfreacties in het stuur merkbaar zijn, wat ik als ex BMW-rijder een must vind. Het geeft zoveel meer rust in de auto. De ruimte van de auto is prima, achterin meer beenruimte dan in de BMW, maar de leuning achterin staat te rechtop en is niet verstelbaar. Voor lange ritten niet echt ideaal om achterin passagiers mee te nemen. Verder valt me op dat de automatische opening van de achterklep met een voetbeweging onder de auto minder attent is dan in de BMW. Het werkt, maar soms niet meteen en dat is irritant, dan staar je daar je zwanendansje op 1 been te doen met boodschappentassen in je handen, zie je het voor je? Niet cool :-)
Tot zover de auto zelf, het klinkt misschien alsof ik veel kritiekpunten heb maar met de meeste 'onhebbelijkheden' valt prima te leven, het is ook even aanpassen na de BMW 5. Al met al ben ik over de auto zeer tevreden en na 2 weken rijden voel ik mij bevestigd in mijn beslissing en keuze voor de Volvo C40. De trekhaak af fabriek is trouwens ook goed geregeld: alleen in het zicht als je hem nodig hebt, de eerste keer in mijn leven een automatisch inklapbare trekhaak, wow! Ik vond het de extra kosten nooit waard en had altijd een vaste trekhaak, maar deze Volvo-oplossing is bijzonder fraai en het zat er al op.
Dan terug naar de BEV-ervaring, waar het in deze revieuw wat mij betreft om gaat. Ik kan na 2 weken en bijna 2000km zeggen dat het elektrisch rijden mij meer dan goed bevalt! Het is zoveel comfortabeler, je hebt altijd direct koppel (zelfs in vergelijking met mijn 6-cilinder diesels in het verleden) en het rijdt daardoor soepel op zowel lage als hoge snelheid.
Nu moet je hoge snelheid wel relatief zien: vergeet namelijk snel rijden in een elektrische auto. Als je op de kosten let en een beetje range wilt behouden, kom je in een elektrische auto eigenlijk niet boven de 130km/h uit. En weet ook: afhankelijk van temperatuur is je verbruik bij 130km/h al gauw rond de 25-30kW per 100km.
Ik zat na een week rijden in met name Nederland/België op een verbruik van van 19kW per 100km. De tweede week met vooral kilometers op de snelweg is het gemiddelde verbruik naar 21kW per 100km gestegen. Let wel; de afgelopen week was de temperatuur iets boven het vriespunt gedurende de avond/nacht en rond de 6-10C overdag, met name in Duitsland. Ook reed ik vaak 120-130kmh. Al met al vind ik het verbruik nog meevallen. Nu terug in Nederland daalt het verbruik weer, tot en met vandaag (dus vanaf het begin) zit ik weer op 20,5kw per 100km.
Voor mij is een verbruik van 20-25kW per 100km prima te doen. Thuis laad ik voor 0,26euro en onderweg varieert het, afhankelijk van waar je laadt. De hamvraag is dus: waar heb ik geladen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kosten voor het laden buitenshuis varieerden tussen de 0,22euro en 0,90euro per Kw! Dan heb ik het alleen over snel-laders, een 11kW laadpaal onderweg heb ik nog niet gebruikt, die zijn goedkoper maar alleen bruikbaar als je bij een hotel kunt laden. Langs de snelweg zijn deze min of meer onbruikbaar, tenzij je het kunt combineren met een uur lang eten of zo. Moet ik nog ontdekken, om eerlijk te zijn.
De goedkoopste snel-lader (goedkoper dan thuis notabene) was 's nachts om 1uur bij Tesla in Uden. Je moest dan de betreffende VanderValk even bellen, de nachtbewaking deed het hek dan open waarachter de parkeerplekken waren, met Tesla superchargers. Maar goed, 0,22euro per kW is natuurlijk ongelofelijk. Complimenten voor Tesla!
De duurste snelladers stonden in Duitsland. Deze heb ik met de ANWB laadpas gebruikt en de eerste stond ergens in de buurt van een Tesla snellader. Ik dacht dat de stekker van de Tesla niet los te koppelen was (in Duitsland heb je maar 1 soort per laadpaal en toen de kabel niet loskwam, dacht ik okeee......) en dus week ik uit naar een snellader van Alego 100m verderop. Dat heb ik geweten: 56kW voor 41euro. Nog duurder was het langs de snelweg waar ik ook maar kort geladen heb: 6,8kW voor 6,24euro!! Ongetwijfeld speelt daar een opstarttarief een rol omdat ik bij de ANWB geen abonnement genomen heb, maar toch. Grote verschillen dus in laadtarieven en bovenal onvoorspelbaar. Dat moeten ze echt nog standaardiseren en meer communiceren zoals nu bij brandstofprijzen het geval is.
Voor mijn reis naar Duitsland (maar na de eerste keer Tesla-laden in week 1 in Nederland), had ik het net verlaagde abonnement genomen van Tesla. Voor 9,99euro per maand heb je tarieven die Tesla-rijders ook hebben en dat heb ik gemerkt: Mijn laadgeschiedenis in de Tesla app laat zien: 0,42euro (nog zonder abo), 0,35euro met abo in NL, 0,38 in Hannover en 0,40 in Lippetal Duitsland en als laatste die 0,22euro in Eindhoven. Allemaal superchargers, niet ver van de snelweg.
Het moge duidelijk zijn: nu Tesla de laad-infra grotendeels open heeft gesteld voor niet-Tesla's is het laden bij Tesla supersnel, betrouwbaar en goedkoper. Toen we in de app een melding kregen dat de lader bij Hannover tijdelijk buiten gebruik was, ben ik er bewust wel heen gereden. Alleen al om te checken of de info in de app betrouwbaar is. En dat bleek: bij aankomst stond een alleraardigste heer uit Zweden ons te woord; ze gingen net die dag een upgrade uitvoeren waardoor de laadpalen inderdaad enkele uren buiten gebruik waren. Desondanks konden we toen toch nog even laden omdat hij nog wachtte op een collega. Maar het belangrijkste is: de Tesla app is dus ook betrouwbaar qua informatie.
De eerder beschreven situatie die mij deed uitwijken naar een duurdere snellader in Duitsland, lag toch echt aan mezelf en niet aan Tesla. Nadat ik voor een hoog tarief geladen had, ben ik bewust teruggereden naar de betreffende Tesla lader om vast te stellen dat de kabel toch wel loskwam; gewoon wat harder trekken. Kortom; Tesla-laadstations die opengesteld zijn voor niet-Tesla’s zijn dat ook echt en als ze tijdelijk een keer niet te gebruiken zijn, is de app up-to-date.
Dat gegeven, gecombineerd met de lagere tarieven maakt dat je nu elk merk kunt uitkiezen en vervolgens gewoon moet laden bij Tesla. Volgens mij kom je dan heel Europa prima door en betaal je stukken minder.
Tot nu toe zit ik met thuisladen en Tesla-snelladen onderweg gemiddeld op zo’n 0,30euro per kW (los van die 2 dure snel-laders in Duitsland). Bij een verbruik van 21kw per 100km kom ik dan op 6,20euro per 100km. Vergelijk dat nog maar eens met mijn BMW: 10,5 liter per 100km en dan 2euro (of inmiddels al meer?) betalen: da’s 21euro per 100km. Dan reken ik het onderhoud nog niet mee!
Op 2000km in de eerste 2 weken heb ik zo (incl. 10cent onderhoud per km op de BMW) al 500-600euro bespaart. Da’s stoch geld, me dunkt.
Tot slot nog de ervaringen met het snelladen zelf: in één woord: “magistraal”. Met watergekoelde kabels van Tesla en het koelsysteem van de Volvo lijkt het wel of je een ruimteschip aan het opladen bent. Daarnaast gaat het ook supersnel, van 15/20% naar 65-70% ging vaak binnen 15minuten. Je neemt dan even pauze, gaat naar toilet en haalt een kop koffie en hupsakee, je kunt je reis weer vervolgen. Mijn grote angst dat het laden een vertragende factor zou worden was dus onterecht. Het is geen enkel probleem.
Waar ik minder bij stilgestaan had, maar wat wel een groot verschil is, is dat je niet meer kunt hardrijden. Het houdt op bij 120-130km/h. als je tenminste nog wat range wilt overhouden en niet elke 100km aan de snellader wilt staan.
Tegelijkertijd heb ik gemerkt dat het reizen daardoor kalmer verloopt, je bent rustiger onderweg, meer “zen” en je komt uitgerust aan. Natuurlijk, met je diesel met 200km/h door Duitsland razen is sneller, maar ook weer niet zoveel sneller dan ik had gedacht. Vroeger had ik in mijn BMW een gemiddelde snelheid van 75km/h over meer dan 100.000km op een jaar weet ik nog goed. Met die auto reed ik altijd hard in Duitsand, waar het kon 200kmh+ maar wat bijkt: met de Volvo zit ik tot nu op gemiddeld 70km/h! Het verschil valt dus mee.
Ben je jong en nog vol energie, staat ontegenzeggelijk vast: elektrisch rijden doe je rustiger, langzamer en op mijn leeftijd (54) is dat prima te doen. Niet meer razen, wel reizen en dat kan ik na 2 weken met een elektrische auto van harte aanbevelen. Wel bij Tesla laden, dan is het ook financieel heel interessant!
Op naar de volgende review, ik zal dan wat meer vertellen over het mijn idee van wat je nodig hebt in een BEV. Ik denk namelijk dat het helemaal niet gaat om range en grootte van de batterij. Natuurlijk, hoe groter de batterij hoe sneller deze kan laden, heb ik mij laten vertellen maar mijn indruk is nu dat het vooral gaat om hoe snel de auto kan laden. Als je dat criterium op minimaal 200kw zet, vallen een boel BEV’s af in de selectie.
Ik ga het verder nog ontdekken maar tot zover mijn ervaringen/indrukken.
11,500km verder en de eerste irritaties
- 11.500 km
Inmiddels 3,5 maanden en 11.500km verder. Nog steeds zeer tevreden met de auto. Prima auto, de wat hogere zit wordt gewaardeeerd, gewoon een comfortabele auto om je mee te verplaatsen. Ook qua fun gevoel prima, maar dat geldt denk ik voor elke BEV met een leuk vermogen. De soepelheid waarmee het vermogen beschikbaar is, is een genot.
Ik ben inmiddels al aardig ver door Duitsland, Zwitserland, België en Nederland gereden, met gemiddeld ruim 3000km per maand. Op de lange afstanden gebruikgemaakt van het Tesla netwerk, dat gaat prima. Ik begrijp niet eens waarom iemand het niet zou doen. Waarom voor 80-90ct laden bij een snellader langs de snelweg (met name in Duitsland is het duur!) als je bij Tesla tussen de 37 en 48ct per kWh betaalt? Sterker nog, in mijn vergelijk met de BMW 535Xi touring en deze Volvo, kwam ik bij 1 op 10 uit op bijna 20euro per 100km aan brandstofkosten voor de BMW. De Volvo zou ik met gemiddeld 35ct (thuis 26ct) kunnen laden en dan bij een verbruik van zo'n 20kWh uitkomen op iets van 7euro per 100km. Bij maandelijks een dikke 3000km is dat toch ca. 350euro besparing per maand. Tel daarbij op de (veel!) lagere onderhoudskosten voor de Volvo (de BMW zat op bijna 10ct per km), de vooralsnog afwezige MRB en de kostenvergelijking valt ruim in het voordeel van de Volvo uit.
De maandelijkse kosten en het feit dat ik weer meer ging rijden, waren dan ook mijn belangrijkste argumenten om over te stappen. Maar wie op eigen kosten moet laden kan volgens mij niet om Tesla heen. Als ik de snellaadtarieven met name in Duitsland erbij pak, kom je zomaar op zo'n 18euro per 100km uit aan stroomkosten. Nu rij ik consequent boven de 100kmh, soms als ik genoeg 'prik' heb in Duitsland 150-170kmh om vlot bij het hotel of thuis aan te komen. In Nederland rij ik 's avonds ook gewoon 130kmh dus een gemiddeld verbruik van 20kwh per 100km vind ik keurig. Als ik een keer een rit in Nederland maak met max. 100kmh, kom ik rond de 15-16kWh uit per 100km. Dus het kan veel zuiniger en natuurlijk zijn de temperaturen dit voorjaar redelijk batterij-aangenaam geweest, maar daar staat tegenover dat de airco de laatste tijd weer harder moet werken. Mij is verteld dat dat ook niet ideaal is voor je stroomverbruik. Al met al ben ik zeer tevreden over het kostenplaatje (Tesla abo voor 9,99euro per maand trouwens) en het redelijke verbruik bij een vlotte rijstijl.
Het rijden van grote afstanden is geen enkel probleem, wederom dankzij de Tesla laad-infrastructuur. Wel valt me op dat je reissnelheid lager wordt. Waar ik in het verleden met de BMW makkelijk 100km per uur haalde incl. korte stops, pauzes en eten onderweg, haal ik nu max 75km per uur. Let wel dit is dus reissnelheid, geen gemiddelde rij-snelheid. Kortom: deed ik vroeger over een afstand van 750km 7,5u, moet ik er nu 10uur voor rekenen. Dat kan ongewtijfeld beter maar bij mijn reisgedrag (ik stop regelmatig en kan dan niet altijd laden), is dit wel een verschil. Je moet dus iets onthaasten als je langere reizen maakt. Is dat erg? Ik denk van niet, eerder een mindset, een keuze. Waar je wel steeds handiger in wordt als je bij Tesla laadt, is dat je de verschillende laadstations begint te herkennen, ook voor wat betreft de mogelijkheid om in de nabijheid een broodje of zelfs avondeten te scoren. Als je kunt laden en eten tegelijkertijd, ben je natuurlijk minder tijd kwijt en zie daar de "winst" die er nog te behalen is op de reissnelheid van 75km per uur.
Het herkennen van de laadstations gaat overigens nog sneller dan het geval is bij de bekende Raststättes in Duitsland omdat je altijd kort van de snelweg moet. Dat betekent dat je op de heen en terugweg vaak gebruik maakt van hetzelfde laadstation. Op deze manier al een heerlijk italiaans restaurant ontdekt... :-)
Ook handig: De Volvo navigatie (google maps) kun je zo instellen dat je hele route door Europa wordt gepland langs Tesla-laadstations die opengesteld zijn voor niet-Tesla's. Makkelijker kan het niet, als je het mij vraagt.
Waarom dan geen Tesla gekocht, zou je zo langzamerhand denken maar aangezien ik als zelfstandig ondernemer ook het restwaarde risico draag, vond ik de Volvo een iets beterer investering dan de zoveelste model Y in het wit. Ook de EV-specs van de Volvo waren gewoon goed met een WLTP van 582km, snelladen tot aan 205kw/h en een max. aanhangergewicht van 1500kg. Niet lang na mijn aanschaf kwam Tesla natuurlijk met de single motor long range met 600km wltp.... maar toch, ik denk dat de Volvo C40 juist omdat het de coupe is, net iets beter is qua restwaarde. Blijft een gok, maar de onzekerheid rondom prijsbeleid, voorspelbaarheid nieuwe modellen etc. bij Tesla acht ik wat groter dan bij Volvo.
Tot slot, maar zeker nog niet het einde; is dan alles positief? Nou... nee. De Volvo en ook de Volvo organisatie laat hier en daar wel een steekje vallen. Om te beginnen met de auto: qua ontwerp is de rechtopstaande achterbankleuning gewoon een fout. Ik begrijp dat je wat kofferbakruimte wilt behouden maar maak er dan in ieder geval een verstelbare achterbankleuning van. Ik zit er zelden maar als ik (jong-)volwassenen achterin de auto heb, kun je eigenlijk niet echt comfortabel zitten. Het gaat, maar is zeker niet te vergelijken met de BMW.
Voorin mis ik vooral de elektrische stoelverstelling met geheugen. Deze PLUS uitvoering heeft prima stoelen voorin, is wat mij betreft voor de rest ook prima uitgerust qua accessoires maar de handmatige stoelverstelling is wel een dingetje als je anders gewend bent. De leuning verstellen met een slecht bereikbare draaiknop.... dat voelt zo enorm jaren 90...
Verder is de auto ook niet vrij van virbraties als je het stroompedaal eens dieper indrukt. Tijdens snel accelereren voel je wat vibraties. Het is geen probleem omdat je het zelden gebuikt en Volvo roept vrolijk "ze zijn ook zo krachtig" maar dat is natuurlijk gelul. Het is gelukkig aleen bij stevig optrekken dus nooit langdurig aanwezig maar dit zou niet mogen zijn. Een OTA update die o.a. wat vibraties bij juist hele lage snelheden moest wegnemen, lijkt het omgekeerde bereikt te hebben: op lage snelheden zijn kleine vibraties in de aandrijving merkbaar, en zeker niet minder dan voor de update. Wederom, het is niet echt ergerlijk (het is sporadisch alleen bij kruipsnelheden merkbaar), het is ook geen groot probleem maar als je een update brengt, zorg dan dat ie doet wat je zegt dat ie doet, denk ik dan. Nogmaals, de vibraties zijn er altijd maar heel kort maar is het een imperfectie van de auto? Jazeker.
Irritanter zijn tot nu de volgende onhebbelijkheden:
1. Het systeem om de achterklep te openen met een voetbeweging is soms niet wakker te krijgen. Heel vervelend als je als een soort flamingo met tassen en een krat bier in je handen op 1 poot staat te dansen achter je auto. Nu ziet dat er bij mij al niet per sé sierlijk uit maar het is bovenal heel irritant. Als je het aanbiedt, zorg dan dat het werkt. De 10 jaar oude BMW deed dit beter, doe mij maar die Duitsers hoor, die weten hoe alles moet werken, tot in detail, echt waar. Overigens moet ik de Volvo meegeven dat de trekhaak er voor zorgde dat de bewegingssensor iets verplaatst is, alhoewel je daarvan ook weer kunt zeggen dat er dan niet goed over nagedacht is.
2. Hetzelfde geldt voor de verkeersbordherkenning. Los van de irritante en verplichte snelheidswaarschuwing die overigens eenvoudig is uit te schakelen, valt mij op hoe vaak verkeersborden niet, of verkeerd worden herkend. Bij tijdsaanduidingen kun je het helemaal wel vergeten, het systeem kan deze niet herkennen. Het is inmiddels zo vaak niet goed geweest, dat ik maar op de Flitsmeister kijk om het zeker te weten. Ook hier geldt: als je het aanbiedt, zorg dan dat het goed is, en ook hiervoor geldt: dit deed de 10 jaar oude BMW veel beter.
3. Het is inmiddels niet meer aan de orde, maar de eerste weken heb ik toch zeker 4-5 keer het multimediasysteem in de auto moeten resetten. Als je navigatie muisstil is geworden, de radio het niet meer doet, vraag je je af wat van een nieuwe auto mag verwachten. Dat alles het gewoon doet, misschien? Tegenwoordig is het blijkbaar heel gewoon om de resetknop te moeten gebruiken, even wachten en dan doet alles het weer, net als bij een PC. Tja, ik word oud, zal ik maar denken (54 overigens, voor wie het wil weten).
4. Nog leuker werd het, toen ik een keer tegen sluitingstijd op het locale recycleplein stond. De heren vuilverwerkers wilden het hek al dicht doen maar de Volvo ging na het legen van de aanhanger met geen mogelijkheid meer in de "D". Wat ik ook probeerde (incl. de resetknop!), het ding schoot elke keer in de "N" zodra ik de keuzehendel in "D" zette. Kortom; een nieuwe auto en ik stond gewoon stil, gestrand! Toen de lokale volvo dealer gebeld en naar wat heen en weer gescheld (waarom kocht ik een nieuwe auto?) werd mij aangeraden de auto uit te zetten, af te sluiten en 5 minuten te wachten. Verdomd, daarna deed ie het weer. Dit heb ik verder niet meer meegemaakt maar zoiets mag natuurlijk niet gebeuren met een nieuwe auto. Bijna dacht ik aan lang vervlogen Land Rover tijden, toen het heel normaal was om midden op de weg de auto af te sluiten, even te wachten en daarna opnieuw te starten. Wat een tijden, maar bij Land Rover wist je dat vooraf. Anno 2024 verwacht ik wat anders bij een nieuwe Volvo. Die Land Rovers waren nog gebruikte auto's met veel kmrs op de klok....
5. Goed, dan de key-less go; dat is ook nog een dingetje. Daar bedoel ik mee dat de portieren soms niet reageren op aanraking terwijl je wel de sleutel in je broekzak hebt. Of het nu gaat om openen of sluiten, het werkt gewoon NIET feilloos. Vaak gaat het goed maar er is niks irritanter als je bij de je auto staat en je vrouw staat met haar net-geföhnde kapsel in de regen te wachten tot de auto een keer open gaat. Nu weet ik ook wel dat ik heel galant met een paraplu achter haar aan moet lopen en de deur voor haar moet opendoen maar toch: als je het aanbiedt, zorg dan dat het werkt!
6. Tot slot iets voor kopers in spé; laat je niets wijsmaken over een aanstaande update of te verwachten terugroepactie van Volvo voor de klapperende voortrein; bij korte oneffenheden kan het onderstel voor klapperende geluiden maken. Het is niet echt hinderlijk omdat ook dit niet continue aanwezig is, maar het is natuurlijk niet zoals het hoort. Het viel mij in de 2 proefritten die ik gemaakt heb, helemaal niet op maar bij de eerste de beste rit naar België meteen. Vervolgens dit gemeld bij Volvo en de lokale serviceman wist mij vrolijk te vertellen dat al eind 2023 een update zou komen, althans een update (niet softwarematig volgens mij) die na wat uitstel vanaf augustus 2024 uitgerold zou worden. We wachten af, het doet afbreuk aan de verder prima kwaliteitsbeleving van deze Volvo maar het zou gewoon niet zo moeten zijn. Moet ik het M-sportonderstel van BMW nog even in het vergelijk meenemen..... laat maar, u weet het antwoord vast al.
Kortom, bevalt de Volvo? Ab-so-luut, maar niet zonder schoonheidsfoutjes en ik kan niet ontkennen dat je dan wel weer denkt dat die Duitsers het echt goed voor elkaar hebben, althans als ik voor BMW spreek. Je merkt het in de details hoe goed ze bij BMW nagedacht hebben. Adaptieve cruise control, leuk, maar bij BMW werkt deze toch echt soepeler (bij de Volvo is het toch iets maar van een aan/uit-systeem) en bij BMW kun je hem ook gewoon uit zetten, d.w.z. op handmatig zetten. Op snelwegen vind ik dat vaak veel fijner omdat ik beter kan anticiperen dan de radar van een cruise control. De handmatige stand rijdt dan vaak soepeler, zonder onverwachte remacties. Bij de Volvo kan de adaptieve stand niet uit, de CC is altijd adaptief. En oh ja, het standaard ingeschakelde lane-keeping systeem is op zich oke, maar zeker niet 100% te vertrouwen als je het in combinatie met cruise control inschakelt. Op snelwegen is het goed, alhoewel hij naar mijn smaak teveel rechts op de rijbaan rijdt (kan een BMW rijders dingetje zijn....) maar op sommige momenten kan het systeem de weg soms letterlijk kwijt raken. Bij verdrijvingsvlakken of onderbroken belijning aan beide kanten van de rijbaan, kan de Volvo het spoor soms ook bijster zijn en dan is het zaak goed op te letten. Ook op 80km wegen is het systeem minder betrouwbaar maar dat vind ik dan weer acceptabel, gezien de variatie in belijningen en de aanwezigheid soms van vluchtheuvels en meer bochten. De CC is dan het beste te gebruiken als adaptief systeem zonder stuur-correctie/lane keeping. Dat gaat dan prima.
Ook bijzonder: vermoedelijk om te voorkomen dat je het adaptieve systeem omzeilt door een rubberen klem op je stuur te zetten (zodat je zonder handen aan het stuur kunt blijven rijden), moet je bij de Volvo af en toe wat weerstand oproepen in het stuur. Het is in ieder geval grappig: vasthoud-sensoren is dus wat anders dan een draai-weerstand die de Volvo meet.
Het stuur vasthouden (vooral lichtjes met één hand) is dus niet voldoende om de waarschuwing te voorkomen dat je je handen aan het stuur moet houden. Dan denk je wel dat Volvo in haar veiligheidsdenken misschien wat is doorgeschoten maar oke, hier kan ik nog wel begrip voor opbrengen.
Qua veiligheidsdenken geldt voor het anti-collision systeem een beetje hetzelfde; zoals op zoveel auto's reageert dit eerder te vroeg dan te laat. Op zich ok zou je zeggen maar soms schrik je meer van de veiligheidssystemen van de auto zelf, dan van de situatie voor je op de weg.
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de Volvo mij op parkeersnelheid ook al een paar keer geholpen heeft om een schade te voorkomen. Een paaltje voor de auto had ik niet zien staan, de Volvo stopte vanzelf. Ook bij het naar achteren rijden kun je de optie aanvinken "automatisch remmen". Altijd doen, zou ik zeggen maar misschien zegt dat meer over mijn onoplettendheid bij lage snelheden dan over de noodzaak voor anderen. Ook een bij-effect van al dit soort systemen: je gaat er toch tot op zekere hoogte op vertrouwen en of dát nu weer bijdraagt aan de algehele veiligheid, kun je betwijfelen. Iets voor een flesje wijn en een avondje met vrienden discussiëren.
Goed, deze review is dus wat anders van toon. Deels omdat ik van mening ben dat een nieuwe auto het gewoon altijd moet doen. Dat is dus niet het geval geweest. Kleine onhebbelijkheden kun je bij iedere auto wel ontdekken, dus dat wil ik deze Volvo niet eens echt aanrekenen, daar is goed mee te leven en zoals eerder aangegeven: veel kleine dingetjes zijn de laatste tijd al minder opgetreden dan in het begin het geval was. Maar het belangrijkste waarom ik qua betrouwbaarheid één ster eraf gehaald heb is dat ik vind dat áls je iets aanbiedt op je produkt, je er dan ook voor moet zorgdragen dat het goed werkt. En juist daarin kan Volvo niet tippen aan BMW. Hoe vaak ik al niet gedacht heb "biedt het dan niet aan!".
De volgende auto is pas over 4-5 jaar aan de orde maar als BMW dan haar BEV-specs op orde heeft (en daar lijkt het nu al op) en een redelijk inruil kan geven voor de Volvo, gaat deze BMW-man toch echt weer vergelijken met een iX3 of i4 denk ik. Dit keer kreeg ik zoveel korting c.q. extra inruil voor de oude BMW dat ik dit aanbod niet kon laten lopen. Echter niet zonder in te leveren op het BMW gevoel, ik kan het niet ontkennen. Alhoewel een Polestar 3 mij ook kan bekoren (wat een mooie bak!) en ik in het verleden ook 2 x een Volvo XC70 heb gereden heb ik na iets van 20 BMW's toch een Duitse tik meegekregen, vrees ik. Gelukkig mag ik nog een paar jaar nadenken over het volgende keuzemoment.
Ondertussen blijf ik gewoon van deze Volvo genieten, zoals ik deze review begon: de relatieve lage kosten maken veel goed, de auto rijdt soepel en de betrouwbaarheid wordt beter. De kleine onhebbelijkheden van deze Volvo C40 moet ik dan maar op de koop toe nemen en wie weet komen er nog wat updates die echt wat brengen.
Ik houd u op de hoogte!
Update 11-11-2024 en 20,000km verder
- 20.000 km
Een korte update na inmiddels 20.000km en op de kop af 7 maanden rijden.
Het goede nieuws is dat de Volvo steeds beter is geworden. Software updates en wat overleg met de dealer hebben wonderen gedaan. Is ie dan helemaal perfect, nee natuurlijk, we moeten wat wensen overhouden voor de volgende auto.
Het belangrijkste is dat multimedia en eigenlijk alle systemen sinds een update in het begin storingsvrij werken. Wat ik bovenal positief vind is het verbuik. We zijn inmiddels ook bij lagere temperaturen onderweg geweest en ik heb ritten gemaakt naar Zuid-Duitsland, Zwitserland, Oost-Duitsland en Frankrijk. De eerste 10.000km ging met een verbruik van iets onder de 19kwh per 100km, inmiddels is dit 19,7kh geworden.
Als je bedenkt dat ik in Duitsland "net als vroegah" tussen de 150kmh en 180kmh rijd (daar waar het kan en misschien zit hem daar de crux) dan kan ik niks anders dan tevreden zijn over de verbruikskosten. Nogmaals, ik kom uit een 6-cilinder benzine met 1 op 10 gemiddeld dus voor mij blijft het elke keer weer een blijde boodschap als ik mijn rekeningen zie van het snelladen. Thuis laad ik voor 0,20 per kwh (ex BTW), onderweg bij Tesla voor rond de 30ct (in NL) en 45ct in Duitsland. Kortom, ik heb nog nooit zo goedkoop gereden. Overigens begrijp ik niet wie gebruik maakt van andere snellladers, daar betaal je met gemak 70-80ct.
Al met al kan ik de auto steeds meer aanbevelen; super comfortabel (want stil), verder op hogere snelheden een verrassend goede en stabiele wegligging (doet echt niet onder voor mijn BMW) en de stuur en stoelverwarming gaan automatisch aan, lekkerrrr..... Nu nog wachten op een terugroep voor de voordempers/schokbrekers en dan is het helemaal top. Dit laatste is overigens alleen op slecht wegdek merkbaar: de voortrein kan dan wat lawaai maken bij korte oneffenheden.
Nu ik mij weer meer op hogere snelheden door Duitsland beweeg, ben ik de auto nog meer gaan waarderen. Wat ik daarbij opvallend positief vind: het instant koppel van de elektromotor is ook op snelheden van 130-150 instant beschikbaar. In het hedendaagse verkeer in Duitsland is de auto daardoor eigenlijk nog wat vlotter door het verkeer te loodsen als de ICE auto's; die moeten toch vaak even op gang komen, merk ik nu. Niet dat dit het belangrijkste is maar ik zou willen stellen dat een BEV perfect past in het hedendaagse drukke verkeersbeeld: regeneratief afremmen als het drukker wordt, snel weer optrekken als er ruimte is.
Uiteindelijk kan ik nog maar 1 of 2 nadelen bedenken: de belangrijkste is dat ik geen elektrisch verstelbare voorstoelen meer heb. Na jarenlang dat wel gehad te hebben, stond ik er niet bij stil bij de aanschaf: Wat een gemis, wat een armoe en zelfs een reden om op termijn toch weer te wisselen. Klinkt verwend? Dat zal, maar dan werk ik er ook hard genoeg voor, zullen we maar zeggen.
Het tweede minpuntje, de achterklepbediening (of juist het afwezige daarvan) middels een voetbeweging blijft een grote bron van ergernis. Ik probeer het inmiddels bijna niet meer, maar soms sta je toch met je handen vol en gok je er weer op: zou hij het doen of niet? Nou, in bijna 2/3 van situaties dus niet. Pijnlijk, beschamend, triest en armoeiig, wat mij betreft. Lever het dan niet!
Tot slot, maar dat mag ik de Volvo niet aanrekenen; het is vergeleken met een BMW 5 serie net wat kleiner, net wat minder 'uitstraling' maar daar valt prima mee te leven! De auto is echt super, wel duur voor wat hij biedt maar met de korting die ik kreeg het waard. Ik rij voorlopig nog wel even door.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Had je deze auto's al gezien?

Volvo C40 Twin 408PK AWD Ultimate 78 kWh Adaptive Cruise & Pilot Assist | Digitale Binnenspiegel | 20" Velgen | 360 Camera | Semi Elektr. Trekhaak | Harman/Kardon Premium Audio | Stoel & Stuurverwarming |
- 2022
- 44.639 km

Volvo C40 Single Motor Extended Range Ultimate 82 kWh | 20" | Microtech/Nubuck bekleding | Trekhaak | Getint glas | 360 Camera | Elektr. vest. stoelen | Harman Kardon | Warmtepomp | Stoel/stuurverwarming | Keyless
- 2024
- 9.403 km

Volvo C40 Recharge Twin Intro Edition 78 kWh
- 2021
- 114.821 km