Volkswagen VW Kever 1303 LS (1973)

autoreview

Volkswagen VW Kever 1303 LS (1973)

Signalement

UitvoeringVW Kever 1303 LS
Versnellingen4, Handgeschakeld
Bouwjaar1973
Jaar van aanschaf2010
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Na verschillende cabrio`s te hebben gereden rijd ik nu o.a. deze kever cabrio.
Ik ruilde deze wagen tegen een andere wagen.

De aanschaf.

De kever was niet voorzien van een motor. Via via kwam ik bij een keverspecialist in Almelo en daar vond ik een nagekeken 1680cc motor; deze heb ik er nu ingezet. Verder was er door de vorige eigenaar een gloednieuw dak in donkerblauwe kleur opgezet; een zogeheten Sonnenland stoffen dak. De binnenvoering en hemel zijn nieuw, evenals het dakmechanisme. Het interieur is niet nieuw maar ziet er wel netjes uit.

De eerste meters.

Nou, die vielen tegen. Niet dat ik het rijden in de kever niet gewend was maar de motor liep niet 100%; hij sloeg steeds af.
Nu is een kevermotor erg gevoelig voor het aanzuigen van valse lucht en daar had deze nogal last van. Zo heb ik 2 pakkingen moeten gebruiken voor de carburateur om deze mooi dicht te krijgen. Verder de rubbers van de inlaat vervangen en nog van die kleine dingen en toen liep hij goed. Omdat het een luchtkoeling is en hij de koeling krijgt van het schoepenrad van de dynamo heb ik toch maar weer de motor verwijderd en de kleppen uit de koeltunnel gehaald. De thermostaat hangt namelijk rechts onder de motor en kan makkelijk versmeerd raken door bv door diepe kuilen of gras te rijden en dan heb je niet voldoende koeling meer.

Verklaring koeling.

In de koeltunnel zitten kleppen die de luchtstroom naar de beide cilinderblokken deels tegenhouden als de motor nog koud is immers de koude lucht die langs de cilinders wordt geblazen zorgt ervoor dat hij niet snel op temperatuur komt. Als de thermostaat niet goed werkt kan hij ervoor zorgen dat de kleppen altijd dicht blijven zitten met een verhitte motor tot gevolg! Nou kun je in een moderne motor bijna altijd de temperatuur wel ergens aflezen; bij een kever kan je dat niet. Het is gewoon ineens te laat en einde oefening!Uiteraard kan je er (aftermarked) een olietemperatuurmeter inzetten zodat het één en ander wel in de gaten is te houden. De olie heeft namelijk naast de smering van de motor óók een koelende werking. Het is daarom van belang dat er altijd genoeg olie in de motor zit!

Houdt rekening bij de cabriolet uitvoering dat de luchtstroom MET HET DAK OPEN ernstig verstoord raakt! De rijwind slaat dan niet meer over de motorkap dus de motor krijgt gewoon iets minder koeling. Bij normaal gebruik is er niets aan de hand maar ga je bv met de kever cabrio naar een warm land met bergen en je rijdt daar lekker door en belast de motor flink dan zou ik regelmatig een rustpauze inlassen om de motor de nodige rust (koeling) te geven...Ook zou je voor een expander kunnen kiezen. Hiermee vergrendel je de motorkap zodat hij op een ruime kier open blijft staan voor de nodige koeling; geen overbodige luxe!

Vervolg eerste meters.

De kever rijdt lekker. Wel merk ik dat de choke niet werkt; hij slaat af als hij nog koud is. Bij warme motor is er niets aan de hand en loopt hij prachtig stationeer. Hij remt, schakelt en koppelt als nieuw. De koppeling heb ik niet vervangen, alleen iets opgeschuurd.

Opmerkingen.

Het valt met op dat de wagen zo goed op de weg ligt; had dat niet verwacht van zo`n oudje. Geen stuurcorrigeringen nodig en geen geluiden uit de cabine...kan ook niet want er zit haast niets in..;-). Het is de LS uitvoering dus hij heeft een kunststof dashboard en een sigarettenaansteker, jawel..!! Makkelijk voor de navigatie.
Ook valt me op dat het dak zo goed sluit; het is werkelijk helemaal waterdicht. De constructie van het mechanisme is zwaarder/sterker dan van bv de golf cabrio van 1996 die ik heb gehad. Geluiddicht is een ander verhaal want je blijft windgeruis horen hoewel je dat in de golf ook hoorde en daar zat ook een nieuw dak op.

Interieur

Zoals ik al zei is het een LS uitvoering dus luxe voor die tijd. Wie nog nooit in een kever of 911 heeft gereden zal zich verbazen over de pedalen. Deze staan namelijk op de bodem en je moet ze naar achteren trappen; went snel maar is wel apart. De accu zit onder de achterbank die verder niet vast zit. Gewoon omhoog trekken en je verwijdert deze bank.

De motor.

De motor is in mijn geval een 1680cc. In ieder geval is de bouw van een kever motor altijd een boxer, dwz dat de cilinders tegenover elkaar liggen (flatfour) met vaak een enkele carburateur in het midden hoog tussen de cilinders. De motor heeft handgestelde klepbediening en deze worden door stoterstangen in werking gezet.
Olieverversingen om de 5000 km (15W40 mineraal) en dan ook gelijk het filter schoonmaken.....schoonmaken? Ja, anders dan bij een moderne wagen heeft de kevermotor geen los draai/schroeffilter maar een zeefje.
Ik weet niet om hoeveel km de kleppen gecontroleerd/gesteld moeten worden maar ik houd 5000 km aan. Dat is bij mij de eenmalige jaarlijkse grote beurt want ik rijd gemiddeld 5000 km per jaar. Om de 10.000 km ga ik de contactpunthoogte controleren en/of vervangen.


Check ook de video; kever met draaiende motor.
update volgt asap.

Update: 22-10-11

Gisteren onderweg naar mijn broertje om de kever in winteropslag te zetten knalde de bougie uit de 4e cilinder eruit. Omdat het schroefdraad van de cilinderkop er nog omheen zit vermoed ik dat hier ooit een helicol ingedraaid is geweest en die is er nu dus uitgeklapt.

Omdat ik niet nogmaals met deze problemen wil komen te zitten haal ik komend weekend de motor uit de kever en ga dan gelijk de beide koppen vervangen. Omdat ik dan toch bezig ben verwijder ik gelijk de beide cilinderblokken om te kijken hoe de zuigers/veren er aan toe zijn. In ieder geval vervang ik de zuigerveren maar misschien ook wel de zuigers....ligt aan de slijtage. Ook lekt hij iets olie langs de stoterstangen buisjes dus daar ook maar gelijk een revisiesetje voor halen.

Op het stangetje van de bediening van de carburateur zit ook heel iets speling, zag ik gisteren....deze breng ik weg naar een revisiebedrijf zodat de carb. zodadelijk weer helemaal nieuw is; de kevermotoren hebben een hekel aan valse lucht en zo te zien krijgt ie dat bij mij ook...

En dan uiteraard het blokje een mooi kleurtje geven zodat alles er weer fris uitziet. Ik zal op mijn site een compleet verslag doen incl. foto`s van de revisie.

3,8
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    3
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Volkswagen Kever

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens