Volkswagen Touran 1.2 TSI Comfortline Business (2017)
Uitvoering | Touran 1.2 TSI Comfortline Business |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
De nieuwe Touran (NX-274-T)
Ruim een week geleden de "oude" Touran (http://www.autoweek.nl/autoreview/33988/volkswagen-touran-12-tsi-bluemotion-technology-highline) ingeleverd en de nieuwe opgehaald.
De nieuwe is een 1.2 TSI Comfortline Business met de volgende opties:
• Voorruit, verwarmbaar
En als accessoires:
• Afneembare trekhaak
• MAD hulpveren
• Luxe kentekenplaten (opgelegde letters)
• Achterbumper beschermlijst
• Instapfolie bij voor- en achterportieren
Plus- en minpunten ten opzichte van het vorige model:
+ Beter onderstel
+ Meer binnenruimte (vooral voor de passagiers op de achterbank)
+ Spiegels klappen nu automatisch in en uit bij sluiten en openen van de portieren (spiegelpakket)
+ Zuiniger
+ Alle binnenverlichting is LED en daarmee ook helderder
+ Bediening van de achterstoelen is beter. Geen "knop" meer waarachter spullen kunnen blijven haken.
- Minder opbergruimte (geen vakje voor bril bij binnenspiegel, alleen een laatje onder de bijrijdersstoel, geen dubbele bodem bij de achterpassagiers, in de bagageruimte alleen een bakje boven het linker achterwiel.
- Rechter buitenspiegel kantelt alleen wanneer verstelling ook staat ingesteld op de rechter spiegel..
- Geen asbakje/prullenbakje voorin.
Eerste ervaring is positief. Lekker ruim en stil. LED verlichting binnen is fijn. Wel moet ik nog wennen aan de Adaptive Cruise Control. Op provinciale wegen werkt het prima, zeker wanneer ja toch niet mag inhalen, maar op de snelweg is het nog even wennen/zoeken. Al op een ruime afstand van de voorganger wordt er ingehouden/afgeremd. Wanneer je dan naar links gaat wordt er weer versneld, maar bij een klein snelheidsverschil duur het inhalen wel (te) lang.
Ik zal ook de verbruiksmonitor gaan bijhouden.
Al bijna 6 jaar
Ik zag in de reactie dat er een update verwacht werd, dus bij deze.
De auto is nu bijna 6 jaar oud en ik rij er nog steeds met volle tevredenheid in. In al de jaren geen bijzonderheden te melden. Enige onderhoud wat nu gedaan gaat worden is het rondom vervangen van de remschijven en -blokken. Bij het remmen begon de auto wat te trillen en bij de APK keuring werd hierover ook een opmerking gemaakt.
Nog steeds ben ik blij met de ruimte in de auto, vooral op de achterbank en in de kofferbak, en het feit dat de auto best stil is. Het rijden met de caravan bevalt ook nog steeds.
Gezien het formaat van de auto is deze ook best zuining. Op de provinciale weg of snelweg met max. 100 km/u (op de telefoonnavigatie) is 1:18,5 goed haalbaar. Bij hogere snelheid loopt het verbruik wel snel op tot zo'n 1:14,5 tot 1:15 bij 130 km/u.
De 1.2 is zeker voor NL voldoende, maar ook met de caravan achter de auto en 5 personen in de auto naar Oostenrijk levert geen problemen op. (Wel moet er dan wat extra geschakeld worden...)
De lange levertijd van de volgende auto zorgt ervoor dat ik nog in deze auto rij, maar daar ben ik niet rouwig om, in tegendeel, want de volgende auto, besteld in april/mei 2022, is een stuk duurder en toch kleiner.
Ik blijf het jammer vinden dat het (midi-)MPV segment geheel is verdwenen. Weinig tot geen auto's zo praktisch dan deze Touran.
Einde van het Touran tijdperk
Na bijna 6 en jaar 9 maanden met deze Touran en daarvoor 5 jaar met het vorige model van de Touran is er nu een einde gekomen aan het Touran tijdperk.
Ik vind het jammer dat de Touran in NL niet meer verkocht wordt; ik had er graag weer één besteld.
Ik heb, zeker met deze Touran, altijd graag en met plezier in deze auto gereden. Het grootste minpunt was dat de leasemaatschappij vanaf juli 2023 geen onderhoud meer wilde laten doen aan de auto, zelfs nieuwe banden werden niet meer toegestaan. Vandaar dat de auto is ingeleverd met winterbanden voor en zomerbanden achter.
Met de komst van de nieuwe auto (Skoda Octavia Combi) ga ik de hoge zit en de ruimte, zeker met de 3 losse stoelen van de achterbank en de grote bagageruimte, zeker missen, maar de automaat van de nieuwe auto maakt veel goed.
Bij inleveren van de auto was deze nog netjes. Een paar kleine deukjes veroorzaakt door deuren van andere auto's op parkeerplaatsen aan de buitenkant. Aan de binnenkant was alle bekleding nog schoon en heel en ook geen krassen o.i.d. in het interieur.
Ik heb 1 jaar en 9 maanden op de nieuwe auto moeten wachten, maar met het mogen/moeten doorrijden met de Touran heb ik dat niet als een grote straf ervaren.
(De laatste 2 foto's zijn gemaakt op de dag van inleveren)

Volkswagen Touran 2.0 TDI Automaat Comfort-Business / Trekhaak / Navigatie / Pdc+Camera / Airco-ecc./ Stoel verwarming / / Apk mrt-2026
- 2020

Volkswagen Touran 1.2 TSI CON. SERIES ,,SOUND'' / Camera / Wegklap.haak / Stoelverwarming /
- 2018

Volkswagen Touran 1.5 TSI Highline R 7p | Panoramadak | Elekt. Wegklapb. Trekhaak | Stoelverwarming | Elekt verstelb. bestuurdersstoel met geheugen |
- 2023