Volkswagen Touran 1.5 TSI Comfortline (2019) #2

Uitvoering | Touran 1.5 TSI Comfortline |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
De keuze en de eerste indruk
Deze week mijn eerste VW Touran opgehaald nadat mijn Megane Estate(2013) toe was aan vervanging en dus ook tijd voor mijn eerste review van een auto.
In een gezin met 3 kinderen in de leeftijd onder de 10 en een beoogde looptijd van het leasecontract van 6 jaar was ruimte een belangrijk criterium. Daarnaast was een 3e rij voor ons een belangrijke. Even de kids uit elkaar halen is wel zo prettig. Tot slot het zitcomfort. In de Renault heb ik nooit lekker gezeten. Met rugklachten als gevolg. Voor de Renault heb ik altijd VAG gereden (SEAT Leon, SEAT Ibiza, Skoda Fabia, VW&Audi meerdere modellen) en daar nooit last gehad. Aangezien meerdere collega’s met diverse modellen van Renault dezelfde klachten hadden viel dat merk af.
Het initiële lijstje bestond uit de
- Skoda Kodiaq,
- Opel Zafira
- VW Touran.
- BMW 2 Gran Tourer
Vanwege CO2 eisen en leasebedragen vielen de Skoda, de BMW en de Opel al af. Wel bleek de Citroën C4 Grand Spacetourer een betaalbaar alternatief.
Tijd voor de proefritten. Hierin bleek voor mij de Touran toch het meeste comfort en stevigheid te bieden. De C4 gaf mij niet genoeg steun in de onderrug. Ook niet met de extra luxe stoel met massage functie.
Omdat het leasebudget niet heel ruim was voor de Touran bleek de standaard comfortline de enige haalbare optie met als toevoeging een 3e zitrij, trekhaak en voorruit verwarming. Qua navigatie gebruik ik eigenlijk altijd mijn smartphone (flitsmeister) en dus was het ontbreken van navigatie voor mij geen probleem.
Verrassend genoeg bleek de comfortline al zeer compleet uitgerust met o.a. Coming home, dimmende binnenspiegel, regensensor, climate control en adaptive cruise control. Met de stoel gaf de standaard stoel al genoeg comfort waardoor de ergo stoel mij het geld niet waard was. Ik wilde geen standaard kleur zoals zwart, wit of zilver en dus viel de keuze op caribean blue. Een lekkere frisse kleur die onder invloed van de zon verschillende glans tinten blauw heeft.
Qua motor moest ik gaan voor een benzine waar de 1.5TSI gezien de WLTP keuring met 150pk qua CO2 en vermogen de voorkeur kreeg. Je wilt wel het gevoel hebben dat je nog vooruit komt. De 1.0 TSI met 115pk leek me tocht te licht. Een DSG had leuk geweest, maar dat ging qua leasebudget niet passen.
Na een levertijd van ca 3,5 maand (dank Ames/Amega dat de auto 2,5 week eerder geleverd kon worden dan gepland!) kon ik hem deze week ophalen in Dordrecht. Na alle uitleg door een vriendelijke verkoper was het tijd voor de eerste rit.
Inmiddels zijn de eerste kilometers gereden en heb ik een grote glimlach op mijn gezicht. Hij zit heerlijk, stuurt licht maar direct genoeg, en is voor mij vlot zat. De ACC ook al even uitgeprobeerd maar hier moet ik erg aan wennen. Weet niet of we hele dikke vrienden worden.. :). Bediening van het multi media systeem is prima. De kwaliteit van het geluid oordeel ik later over. Hiervoor heb ik nog te kort muziek geluisterd. Door m’n smartphone in een houder op de ventilatie te platen heb ik hier altijd goed zicht op m’n navigatie.
Qua ruimte is het voor de kinderen ook een feest. Met z’n drieën op een rij (incl kinderstoelen) is dankzij de drie aparte stoelen geen probleem en zit de oudste niet meer klem in het midden. En anders is er zo een plekje op de derde rij :)
Tijdens het rijden is de motor heerlijk stil en versnelt prima voor mijn smaak. Hoe het is op de langere ritten ga ik de komend weken ontdekken. Ook het verbruik zal ik dan vermelden.
Ik houd jullie op de hoogte. Tips of vragen? Zet ze in de reacties.
-note 28-4-2019 - door wat dikke vingers per ongeluk de review verwijderd in een poging te reageren op de reacties.
—————

Volkswagen Touran 1.4 TSI Comfortline 7 PERSOONS | 1E EIGENAAR | NAVIGATIE | CRUISE | TREKHAAK
- 2016

Volkswagen Touran 1.2 TSI 110pk Connected Series 7 Persoons / Panoramadak / LED / Trekhaak
- 2017

Volkswagen Touran 1.5 TSI Highline 7p Netto 16000 euro
- 2022

@Landcrab1800: Bedankt. Ik vind hem zelf ook erg gaaf. Vooral in de volle zon. M.b.t. de ACC. Ik houd dingen graag in eigen hand / bepaal zelf graag hoe snel ik van a naar b ga. Wellicht wat angst voor het onbekende en de gaten die hij misschien(te groot) laat tussen de auto's. Ik ben hem volop aan het gebruiken. In een update dan zal ik mijn ervaring delen.

proficiat met je nieuwe Touran. Op dit moment rijd ik met een 16 TDI BMT Touran uit 2012.
In oktober is 't tijd voor een nieuwe en logische opvolger. Ik verwacht dan haast dezelfde als die van jou. Ook een 1.5 TSI (uitvoering Trendline met wat opties. ). Zwart met 16" Trondheim velgen.
Ik hou je reviews in de gaten en zal wellicht zelf ook wat 'Touran ervaringen' delen op dit forum.
Ondanks de hele SUV hype vind ik MPV's nog steeds een goed concept. Geniet van je Touran! Dat doe ik nu ook al geruime jaren met mijn huidige wagen.
Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.