Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI BlueMotion Techn. Highl. (2011)
| Uitvoering | Passat Variant 1.4 TSI BlueMotion Techn. Highl. |
| Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2011 |
| Jaar van aanschaf | 2011 |
| KM-stand bij aanschaf | 7 km |
| KM-stand laatst | 1.800 km |
Eerste ervaringen
BEARGUMENTATIE KEUZE
Als leaserijder was de keuze voor de VW Passat Variant 1.4TSI DSG snel gemaakt in verband met de lagere bijtelling van 20%. Het is de auto met de meeste waarde voor je geld, simpel als dat.
OVERZICHT OPTIES/PAKKETTEN
VW Passat 1.4 TSI Bluemotion Technology 90kW (122pk) Highline variant DSG
Fabrieksopties:
* Metallic/Pareleffect lak (CL02) (Zilver)
* Zonder typeaanduiding (0NA)
* 18'' lichtmetalen velgen Kansas, 8J x 18 met aangepast sportonderstel en slotbouten (WJ8)
* Decorinleg "geborsteld aluminium" (PN8)
* Geluidswerende voorruit (4GY)
Pakketten:
* Advance pakket (W21)
Bi-Xenon verlichting met bochten meedraaiend incl. LED-verlichting voor en achter + kentekenverlichting achter, automatische koplamphoogteverstelling en koplamppreiniginsinstallatie (WXF)
* Keyless Entry (4I3)
* Sport Pakket II (WS4)
* Lederen bekleding "Nappa" met verwarmbare voorstoelen, vloermatten vóór en achter en verwarmbare ruitensproeiers vóór (WL7)
* Sportonderstel, 15 mm verlaagd onderstel (PSF)
* Sportstoelen voor (WSS)
* Zijruiten achter en achterruit 35 % groengetint (4KF)
Hij is dus redelijk gepimpt van buiten ondanks de 1.4 motor :). En in het zilver vind ik hem echt een plaatje om te zien (hij lijkt echt als twee druppels water op de foto bij dit artikel).
De fabrieksradio die kwam bij de highline heb ik vervangen door een Alpine systeem met navigatie en achteruitrijdcamera. Helaas heeft deze geen afneembaar frontje en daar slaap ik momenteel nog erg slecht door.
1.4 MOTOR?!
Als verstokte dieselrijder was ik wel even benieuwd hoe een 1.4 liter benzinemotor zou presteren, met name in de lagere regionen van het toerental. Ik was namelijk altijd wel gecharmeerd van de trekkracht van diesels op dat gebied en mijn laatste auto was een 2.2 liter diesel met bijna 180pk.
Nieuw voor mij is ook de DSG automaat in plaats van een handgeschakelde versnellingsbak. Met al dat filerijden in Nederland vond ik het absoluut geen bezwaar dat dat verplicht was om in aanmerking te komen voor de lagere bijtelling.
Ik moet zeggen dat de combinatie van DSG en de 1.4 TSI (122 pk) me bijzonder goed bevalt. De motor vertoont in de D-stand een ongekende souplesse en nodigt uit tot rustig cruisen, maar als je eens snel weg wilt bij het stoplicht dan is dat ook zeker mogelijk. De DSG automaat schakelt boterzacht en je merkt eigenlijk alleen maar dat je blijft accelereren totdat je je voet weer van het gaspedaal afhaalt.
In de S-stand van de automaat reageert de auto veel feller op het pedaal. Er wordt langer doorgetrokken in versnellingen voor er geschakeld wordt en ook schakelt de bak veel sneller terug als je gas los laat waardoor je een beetje kan remmen op de motor (in de D-stand is dat vrijwel onmogelijk dus dan moet je zelf voldoende afstand houden om niet onbedoeld te dicht bij je voorganger te komen).
Alhoewel de sensatie van acceleratie goed aanwezig is, laat de teller eigenlijk altijd een lagere waarde zien dan je had verwacht. En invoegen op de snelweg gaat niet zo vlotjes als met de 177pk sterke Toyota, dus wat dat betreft moet ik me veel bescheidener opstellen en netjes ritsen in plaats van proberen zo snel mogelijk iedereen voorbij te schieten.
Eenmaal op de snelweg laat de koets zich gemakkelijk voortbewegen en accelereren om in te halen gaat met wat meer moeite maar zeker niet traag. Ik vind het het fijnst om de auto op cruise-control te zetten en dan met het pookje de snelheid met 10km te verhogen of verlagen. De navigatie laat zien dat de teller een afwijking heeft van circa 4 km (dus 124km/u op de teller is 120k/u in het echt).
Hoge snelheden zijn geen probleem en de acceleratie van 140 naar 150 of nog sneller verloopt vlotjes en onopmerkelijk. Het geluidsniveau is ook prima te doen op hogere snelheden.
Voor mij is het dus een fijne auto om in te onthaasten. Waar in de Toyota ik me zat te ergeren aan bestuurders die niet opschoten, zo moet ik mezelf soms dwingen om niet al te langzaam te rijden op de openbare weg omdat het gewoon niet langzaam aanvoelt.
COMFORT
Andere noemenswaardige zaken zijn de fijne sportstoelen (full leather) met verwarming. Waar ik voorheen moest wachten tot ik op de snelweg was voordat de motor warm genoeg was om het interieur te verwarmen, nu voel ik stoel al warm worden als ik mijn straat uit rijd. Wel had meer gradatie qua instelling wenselijk geweest want nu zijn er drie standen waarbij de hoogste stand na verloop van tijd écht te warm wordt en de laagste stand onmerkbaar.
De gescheiden climate control wordt gewaardeerd omdat mijn vrouw en ik nog wel eens van mening verschillen ;-). De temperatuur stel je in middels een erg licht draaiend wieltje waarbij je alleen hele graden kan selecteren. Op zich mis ik die halve graden instelling niet want wie merkt dat verschil, serieus?
Waardevolle feature op de climate control vind ik de mogelijkheid om in de "automatische mode" te kiezen uit "lage" of "hoge" ventilatorsnelheden. Druk je één keer op het knopje auto dan doet de climate control zijn werk vrij stilletjes, maar druk je er nog een keer op dan gaan de ventilators wat enthousiaster draaien om sneller tot de gewenste temperatuur te komen.
Handig is ook de automatisch hercirculatie functie waarbij het systeem de kwaliteit van de lucht in de gaten houdt en bij schadelijke luchtjes zelf de buitenlucht even afsluit. Geurtjes detecteert het systeem helaas niet dus als je veel op door het platteland rijdt met bemeste velden, zal je zelf de lucht even moeten hercirculeren.
VERLICHTING
De bi-xenon/led-verlichting zijn behalve mooi om te zien, ook erg fijn. De xenon-verlichting is verbazingwekkend helder en tijdens het sturen zie je de lichtbundels meegaan. Best wel een aparte ervaring de eerste keer want het is net alsof je met een zaklamp aan het rondkijken bent (daarmee bedoel ik dat het meesturen van de verlichting niet iets subtiel is, maar echt zichtbaar).
Beetje patserig maar wel leuk en handig is de mogelijkheid tot het aanlaten/aanzetten van de verlichting als je de auto via de afstandsbediening van het slot haalt (leave home) dan wel nog even aanblijft nadat je de auto op slot doet (follow me home). Best grappig om vanuit huis de xenon verlichting aan te laten springen en dan weer uit te doen ;-). (Ja, kinderachtig, ik weet het, maar laat me nou.)
ONDERSTEL
Het sportonderstel en de 18-inch velgen maken dat het wel strak is afgeveerd allemaal. Met de communicatie is niets mis zal ik maar zeggen want iedere hobbel, drempel en dergelijke komen goed door. Nog niet echt oncomfortabel maar zeker niet vergevingsgezind. De velgen zien er erg strak uit en door het verlaagde onderstel lijken ze optisch nog groter omdat de wielkast beter is gevuld. De wegligging is zeer strak en de auto laat zich strakker sturen dan mijn Toyota Verso hiervoor (maar ja, dat was een MPV...).
Keyless entry is een grappige feature waarbij je zelf de deuren kunt openen door je hand tussen de deur en de hendel te steken (welke deur dan ook) dan wel sluiten door een warmtegevoelige schakelaar aan de buitenkant van de hendels aan te raken. Handige feature is dat je kan instellen of alleen jouw deur, jouw zijde of de deuren aan alle zijdes open moeten gaan als je de deur opent.
Dat is het voorlopig even. Als ik meer tijd heb zal ik nog wat meer vertellen over de audio/video/navigatie setup die ik erin heb laten zetten (Alpine).
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI R-Line Executive Edition DSG /Clima/Cruise/PDC/Leer/NAVI
- 2013

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI BlueMotion Executive Edition - NAVIGATIE - 1e EIGENAAR - PDC - TREKHAAK
- 2013

Volkswagen Passat 1.6 TDI Comfortline Executive Edition Bluemotion NAVIGATIE - SCHUIFDAK - PDC - CRUISE CONTROL
- 2014
PRIVATE LEASE Volkswagen Passat