Volkswagen Passat Variant 1.5 eHybrid 272pk R-Line Business (2024)

Volkswagen Passat Variant 1.5 eHybrid 272pk R-Line Business (2024)

UitvoeringPassat Variant 1.5 eHybrid 272pk R-Line Business
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

Eerste indruk

Nadat ik helaas mijn Lexus ES300h moest inleveren ben ik op zoek gegaan naar een opvolger. Vanwege onze leaseregeling bleek dat een PlugIn hybride de beste keuze voor mijn wensen dus helaas geen andere Lexus :(.

Prive rijden wij de Arteon eHybrid en deze bevalt zeer goed en vind ik ook prachtig, maar helaas is deze niet meer leverbaar dus gekozen voor de Passat.

Met het oog op de toekomst dat ik deze auto over een aantal jaren misschien wil overnemen ook helemaal samengesteld voor mijn wensenlijst, eigenlijk alle opties behalve het sunroof want die wil ik niet. Achteraf bleek wel dat ik geblindeerde achterruiten ben vergeten of heb gemist maar qua samenstelling helemaal naar mijn zin.

Kleuren vond ik eigenlijk allemaal vrij lelijk :(, dus heb de zilver/blauwachtige kleur genomen.

Hoe bevalt de Passat tov de Arteon, maar even plussen en minnen:
Positief:
- Ruim
- Redelijk stil
Passat is behoorlijk stil, maar de Arteon is stiller (was wel verbaasd hierover)
- Vlot
Ik heb de zwaarste uitvoering, als je de sportstand inschakelt rent hij supervlot weg
- Range
De elektrische range van 100km+ is echt prettig en de Passat laadt ook snel
- Audio
Harman Kardon audio is erg mooi
- Fijne stoelen
Arteon heeft ook fijne stoelen, maar de Passat is beter. Met name de hoofdsteun zit dichter bij je en de zijdelingse steun is meer aanwezig.
- Scherm
Het grote scherm geeft veel overzicht
- Assistente
Ida, de assistent doet het verbazingwekkend goed. Nu zijn sommige functies ook wel wat verder verstopt, maar met Ida kun je het simpel wijzigen. Bijvoorbeeld het geluid van de navigatie aan of uit zetten of een andere rijmodus kiezen van de auto. Beduidend beter dan de Arteon.

Negatief:
- Verbruik
Passat is een aardig stukje dorstiger dan de Arteon, benzine doet ongeveer 16 a 17km/l waarbij de Arteon makkelijk 18-19 km/l haalt.
- Model
Kwestie van smaak, maar vind de Passat minder mooi dan de Arteon
- Achteruitrijcamera
De camera zit bij de Passat open, bij de Arteon achter het embleem. Met regen is je camera dus vrij snel vies en zie je minder
- Scherm
Vind het scherm lelijk geplaatst, niet echt opgenomen in het interieur en bediening op zo'n scherm blijft onhandig. Knoppen zijn beter, wat ze ook hebben verbeterd op het stuur.
- Totale bereik
De benzinetank is wat kleiner geworden waardoor de totale range lager is dan de Arteon. Scheelt ongeveer 100km.
- Gevoelige sensors
Wanneer het vochtig weer is, krijg je al snel meldingen dat allerlei sensoren niet beschikbaar zijn. Zodra deze drogen (door de rijwind) komen ze weer beschikbaar.

De Passat is een fijne auto om mee te rijden, laat ik dat vooropstellen, maar als ik de mogelijkheid had gehad voor een Arteon was dat mijn keuze geworden. Ik vind de Arteon van model, het interieur, qua scherm en opzet, veel mooier. Het is meer 1 geheel, ook hier een kwestie van smaak.

Nu is de Passat nog nieuw, dus het verbruik kan nog beter worden, maar dat zien we de volgende keer. Vooralsnog ben ik wel positief over de Passat, scoor hem 8, maar de Arteon heeft een 9 op mijn lijst.