Volkswagen Jetta 1.9 TDI 105pk Comfortline (2007)

Volkswagen Jetta 1.9 TDI 105pk Comfortline (2007)

UitvoeringJetta 1.9 TDI 105pk Comfortline
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Op zoek naar een vervanger van mijn trouwe Bora TDI kwam ik na wikken en wegen uit op de Jetta. De overwegingen waren de volgende: de auto moet een behoorlijke kofferruimte hebben, een volwaardig reserve wiel (is wel handig als je met de caravan achter je auto een lekke band krijgt in Scandinavië), cruisecontrol, airco en nog wat andere zaken die het leven fijn maken.

De Golf viel af, de Golf Plus ook. De eerste om zijn kofferbak, de tweede omdat ik die niet lekker vind zitten. Dat is persoonlijk. De Passat is eenvoudig weg te duur naar mijn mening. Het verbruik is een stuk hoger en de aanschaf prijs ook. Belangrijk in de overweging is ook dat de garage waar ik de voorgaande auto (de Bora) heb gekocht en heb laten onderhouden mij zeer goed is bevallen.

Na de eerste paar duizend kilometer daalde het verbruik naar ongeveer 1 liter per 20 kilometer. Tussen de aanschaf en de eerste beurt heb ik circa 1,5 l long life olie toegevoegd. Ook dat is geen gekke hoeveelheid.

Als caravantrekker bevalt deze auto goed. Probleemloos nam de Jetta de caravan (900 kg, geen zwaargewicht) mee door het Zweedse heuvelland. Het verbruik was met 1 l op 14 kilometer zeker niet slecht.

Het rijcomfort van de auto is prima. Alleen moet deze TDI iets meer op toeren gehouden worden dan zijn voorganger. Het hoogste koppel ligt een slordige 150 toeren per minuut hoger dan bij de Bora en kan daardoor iets minder goed in de lage toeren gereden worden als je ook nog prestaties verlangt.

De auto heeft maar één echt probleem gehad, vanaf het begin en dat was de versnellingsbak. De versnellingsbak soepel in de achteruit leggen wilde lang niet altijd lukken. Na een bezoek aan de dealer was de conclusie dat de versnellingsbak vervangen moest worden. Dat is zonder problemen prima geregeld onder de garantie.

Na enkele maanden bleek de afstelling van het linkerachterportier niet goed. Deze liep iets aan tegen het linker voorportier. Nadat dit correct was afgesteld was het probleem de wereld uit.

Op een ochtend in maart wilde ik de auto wassen en controleerde in de banden. In de rechterachterband bleek een schroef te zitten. Deze heb ik laten verwijderen.

Tijdens de eerste beurt (30.672) bleken de raamstijltjes in de achterramen te roesten. Ook deze zijn onder garantie vervangen.

einde tijdperk Jetta

In de afgelopen periode nogmaals roest aan de raamstijltjes gehad. Daarnaast gekraak in de voor vering. Beide problemen zijn netjes opgelost. Verbruik, ook met winterbanden (Continental) nog steeds om en na bij de 1 op 20.

In 2008 met auto en caravan (850 kg) enkele passen in Noorwegen gereden. Geen enkele moeite voor de auto.

Aan het einde van de zomer ben ik gezwicht voor een Golf VI 2.0 TDI 110 PK / 119 gram. De Jetta heb ik met 89891 km overgedragen aan de garage.