Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)
| Uitvoering | ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 4 km |
| KM-stand laatst | 21.880 km |
Eerste ervaringen
Eind 2024 was het zover, er mocht een nieuwe leaseauto uitgezocht worden. Mijn vorige leaseauto, een Skoda Superb Sportline (zie de review daarvan in mijn profiel) mocht na uiteindelijk 6 jaar en 3 maanden met vroegpensioen: dus op zoek naar een waardige opvolger.
Deze opvolger mocht een elektrische auto worden. Heel fijn, ik was al fan en kon niet wachten op mijn eigen elektromobiel. Daarnaast zocht ik naar veel ruimte en een uitrustingsniveau waarbij ik niet teveel zou inleveren ten opzichte van de zeer complete Superb. Tot slot moest het een beetje snel laden, liefst 200+ KW. Een range van rond de 500km WLTP is dan in alle omstandigheden prima. Ik rij relatief veel snelwegkilometers, meer dan 90% van het totaal.
Binnen het elektrisch gamma had ik brede keuze, alleen een aantal Chinezen waren niet beschikbaar. Op de shortlist stonden:
VW ID4/5 Pro Business: redelijk compleet en ruim, maar op beide punten wel inleveren op de Superb.
Skoda Enyaq 85 Sportline: uitrusting en ruimte in lijn met de Superb, maar rijdt echt minder fijn.
Tesla MY LR: onverslaanbare aanbieding, zeker na de facelift. Als vind ik die laatste minder geslaagd.
Audi Q4 e tron 45 Quattro: scherpe tijdelijke aanbieding voor deze fijn rijdende auto, maar wat een geld voor de opties. Wat aan de krappe kant qua ruimte.
Polestar 4: Mooie verschijning, ruim genoeg en compleet van uitrusting. Gunstig in de lease, duur in de bijtelling.
Wat gaf de doorslag? De Skoda viel af vanwege de ongunstige leaseprijs, De Polestar vanwege de hoge catalogusprijs en de Audi omdat de actie afliep voordat ik bestelde.
Net toen ik moest kiezen voor óf een MY, óf een ID4, kwam VW met de Limited Editions op de ID4, 5 en 7. Daardoor kwam ook de ID7 binnen bereik, want er ging maar liefst 9000 euro van de prijs af. Met wat rekken in het budget was zelfs ook een heerlijk complete Pro uitvoering mogelijk. De reviews waren enthousiast en met een “Passat” zit je altijd goed. Ruimte? Check. Uitrusting? Check. Dus besteld!
Qua uitvoering was er weinig meer te kiezen of te wensen. De kleur hield ik bij hetzelfde als dat ik had, namelijk KOMO-grijs met zwarte accenten. Ook de zwarte 19inch wielen vind ik prima. De warmtepomp, die in de ID7 enkel het interieur kan helpen verwarmen, heb ik niet genomen. Wat research leerde me dat deze optie weinig oplevert (8-12% range afhankelijk van wie je het vraagt), en dan ook nog enkel onder echt koude omstandigheden (onder het vriespunt). De prijs voor deze pomp, die eigenlijk standaard zou moeten zijn, was voor mij te stevig. Tot slot nog een trekhaak voor de klapkar en dat was hem wel. De enige optie die ik nog wel graag had gewild, was het Harman Kardon audio systeem, dat in een duur pakket was verstopt. Soit.
Na de auto bij de dealer afgehaald te hebben (prima ervaring in Apeldoorn, complimenten) en de eerste kilometers gereden te hebben, hieronder de eerste ervaringen. Ik verdeel ze even in plus- en minpunten, en in handigheden en ergernissen, om de eenvoudige reden dat bijvoorbeeld een ergernis niet direct een minpunt is.
We gaan nu langzaam de winter weer in, en rond maart ‘26 zal ik een update schrijven nadat de auto ook richting de Oostenrijkse Alpen is geweest en wellicht de nodige kou en regen heeft doorstaan.
Update na de winter
Ruim 21.000 kilometer verder met de ID7, en ik moet zeggen dat ik aan ‘m gehecht ben geraakt. Nu ik de auto beter ken, zijn een aantal min-en pluspunten gaan wennen en heb ik ook een aantal nieuwe punten “ontdekt”. Al met al is de auto een hele fijne metgezel, zeker op de lange afstand.
Om daar dan maar mee te beginnen: een BEV rijden én “fijn op de lange afstand”. Kan dat? Na een eerste wen-periode kan ik dit, twee winterse trips naar Oostenrijk verder, met een volmondig “ja” beantwoorden. Als je eenmaal gewend bent aan hoe je dit aanpakt, is er wat mij betreft geen goede reden meer om met een ICE auto te reizen. Niet vanwege de prijs van het laden onderweg (want de baas betaalt) of de afstand die je kunt afleggen op een lading versus een benzineauto (dat wint die laatste nog altijd met gemak), maar vanwege het moeiteloze comfort en de rust aan boord van de auto. Nooit eerder stapte ik zo fit uit na 10 uur sturen.
De eerste trip was flink wennen, ik geef het toe. Waar kun je het beste laden als het druk is? Welke aanbieders pak je wel en welke mijd je? Wanneer is het slim om te laden en wanneer niet? Deze en vele andere vragen koste me een retourtje Gastein om uit te vogelen en ik heb dan ook de nodige N00B foutjes gemaakt. Eenmaal gewend ga je vanzelf de traditionele Rasthöfe mijden als de pest, en gewoon onderaan een afrit bij (bijvoorbeeld) een Aral laden. Veel rustiger, meer en moderne snelladers, goedkopere koffie en net zo snel de weg op en af als bij een Rasthof. Vergelijk het met die goede oude Shell aan je plaatselijke rondweg: daar kom je ook nooit meer.
Ik leerde ook dat je het best gewoon kan doorrijden alsof je een brandstofauto rijdt, met als enige twee uitzonderingen dat het niet moet vriezen (alles boven de 4 graden is OK) en dat je niet vol windkracht 3 of meer tegen moet hebben. Dan houd je het best 130 als maximum aan als je een béétje kilometers wilt maken. Dat “doorrijden” houdt bij mij trouwens in, 145-155 km/h, waar het kan in Duitsland (op steeds minder plekken tegenwoordig). Ik ben nooit zo van het écht hardrijden geweest.
De tweede trip naar Oostenrijk was daarom “easy”. Ik deed er een half uurtje langer over dan mijn brandstof-vrienden, puur en alleen door het langere laden; qua gereden snelheid maakte het niet veel uit. Met drie goede laadstops waren we er. In dit alles heeft de ID7 natuurlijk een aardige range, wat helpt. Meer daarover onder de kop “verbruik”, verderop.
Overigens doet de VW navigatie best een redelijke job in het tonen van beschikbare laadpunten, zij het wat beperkt. Daarom heb ik de onvolprezen ABRP app veel gebruikt. Ook deze vergt enige gewenning, maar wanneer je de werking door hebt is dit dé manier om je laadstops te vinden. Ik heb voor de eerste Oostenrijktrip de gratis proefperiode gebruikt, maar die bood wat mij betreft niet veel meerwaarde ten opzichte van de gratis versie. De carplay connectie is nice, maar zolang je geen toegang geeft tot de daarwerkelijke voertuigdata is de gratis versie meer dan prima. Dus Waze voor navigatie, ABRP voor laadplanning en je bent er. Ik geef het overigens nog maximaal 2 jaar voordat de ABRP functionaliteiten gewoon in de standaard navi-apps zijn geïntegreerd. Hoe moeilijk kan dat zijn?
Dan verder met de plussen en minnen, aangevuld op mijn eerdere update.
Pluspunten
- Ruimte. De Superb had er heel veel van, en dat went: “Iets niet meekrijgen”, was iets wat niemand ooit zei. Nou, de ID7 kan er ook wat van. De bagageruimte is vergelijkbaar met de Superb: iets minder diep maar wel hoger, met een lekker groot extra gat onder de bodem. De ruimte op de achterbank is dat ook, maar is extra praktisch door de ontbrekende middentunnel. Ik vervoer er regelmatig een racefiets in, en dan is het ontbreken van die middentunnel heel fijn om je wielen makkelijk mee te nemen. Voorin is het helemaal feest. Véél aflegruimte, weer door het ontbreken van die middentunnel, en net even iets breder en meer hoofdruimte dan in de Superb. Onlangs heb ik er zelfs een 90x210cm groot spiraal-bedbodem in vervoerd. Wel de bestuurdersstoel helemaal naar voren dus comfortabel was anders, maar, hey, in de Tesla MY van degene die hem op kwam halen paste het niet. Just saying.
- Rijgedrag en plaats op de weg. De ID7 heeft een hoge zit, en dat verraste me enigszins, het geeft veel meer overzicht dan in een lagere traditionele stationwagon. Daarbij is het rijgedrag zeer solide, ook vanwege het hoge gewicht en de comfortabele onderstelafstemming. In combinatie met de Travelassist (VW’s autopilot) zweef je over de snelweg. Daarbij is de auto erg wendbaar, door de lachwekkend kleine draaicirkel. Na een korte gewenningsperiode, voelt de auto in alles kleiner aan dan de Superb. Behalve in ruimte dan.
- Luxe. Ja dit ding zit goed in de spullen, en “doet” die spullen ook echt goed. De stoelmassage, bijvoorbeeld, is echt goed stevig. De verstelbaarheid van de stoelen is feilloos. De sfeerverlichting is overal goed uitgevoerd en draagt goed bij aan de interieurbeleving. Een fijn groot scherm, het headup display met AR, de fijne luchtcirculatie (daarover later meer…). Na zes jaar weer in een nieuwe auto te rijden schept verwachtingen, en de ID7 overtreft deze met gemak. De auto positioneert zich een ruime klasse hoger dan de Superb. Dit uit zich dan ook op de lange afstand. Het is een heerlijk rustig rijdende, stille auto, waarin je prima urenlang comfortabel kunt toeren en dan ook fit op je plaats van bestemming aankomt.
Minpunten
- Ventilatieopeningen. Het lumineuze idee om de uitstroomopeningen -om puur esthetische redenen- alleen “digitaal” verstelbaar te maken, is een regelrechte misser. Je moet een menu in om dit te doen, gevolgd door het spel “Hoe blaast ie nu? Bijstellen. Hoe blaast ie nu? Bijstellen”. Er was niets mis met handverstelling. Erg jammer, want de luchtcirculatie zelf is heel goed. Kleine terzijde is dat ik hier met name in de zomer, wanneer ik de airco gebruik, last van heb. In de winter staat die laatste altijd uit, en is er eigenlijk geen noodzaak de uitstroomopeningen bij te stellen.
- Zijwindgevoeligheid. Het is natuurlijk een flinke auto, maar gezien het gewicht en de toch bescheiden hoogte in vergelijk met SUV’s, bijvoorbeeld, is hij wel erg zijwindgevoelig. Ook na langere tijd blijft dit af en toe een ding.
- Knopjes op het stuur. Deze is gepromoveerd van ergernis naar minpunt: er is al veel over gezegd, de touchknopjes op het stuur. Geen ramp, schreef ik eerder nog: ze werken 98% van de tijd prima. Nou, van mij mogen ze inmiddels echt gestolen worden. Vooral op langere ritten is het echt irritant dat je, wanneer je de autopilot-snelheid bijstelt, je volume aangepast wordt. En omgekeerd. Of het geflipper tussen hard en zacht drukken. Manmanman. Enfin, VW heeft het inmiddels ook begrepen, maar dus te laat voor deze ID7.
- Software. Dit was een minpunt in mijn eerdere review, en hoewel er nog altijd zaken beter kunnen, is het systeem stabiel, snel en eenvoudig te bedienen. De minpunten zoals het wat langer wachten op het starten van camera’s of het wisselen van systemen, zijn of opgelost, of er zijn eenvoudige “workarounds”. Zoals gewoon op het camera icoontje drukken om beeld te krijgen… you live and learn!
Handigheden
- Achterklepknop. Waarom doen ze dit niet bij elke auto zo: de knop om de achterklep weer te sluiten aan de linkerzijde van de klep, in plaats van de rechterzijde. Al het VAG-werk wat ik tot nu toe reed had hem rechts. De ID7 heeft ‘m links. Vet handig als je wat dicht tegen een bosje/muur/wat dan ook geparkeerd staat (en dat sta je nogal eens. De ID7 is lang) en je lichte broek net vies wilt maken aan de vuile bumper.
- Supereasy access. De instelling dat de auto opent en werkt wanneer je in de buurt komt, en vanzelf dichtgaat als je wegloopt, werkt feilloos. Niet uniek, maar wel heel fijn.
- Alle bediening links. Net als Mercedes heeft de ID7 alle bediening op de linker stengel zitten. De rechter stengel is alleen voor het aanpassen van de rijrichting. Aangezien ik veel met 1 hand aan het stuur rij, en dan wel de linker vanwege de hoogte van de raamrand (vensterbank?), geeft dit veel gemak.
- Autopilot. Ik noemde hem al even, en het is fijn om mee te rijden, zeker op de snelweg. Wel heb ik de automatische rijstrook assistent uitgezet. Die weet niet wat-ie wil, herkent geen spitstroken (en wil daar dus niet op) en breekt rijstrookwissels zonder reden midden in de manoeuvre af. Maar die kan dus uit, en laat een heel fijn systeem over.
- Snelladen. VW geeft een maximale snellaad-snelheid op van 175 kWh, maar die ligt in de praktijk eerder tegen de 190 kWh. Da’s dus mooi meegenomen! Daarnaast houdt ie de hoge snelheid van 150kWh of meer op relatief lang vast, tot voorbij de 50% SOC.
Ergernissen
- Hoepelen. De draaicirkel is klein, en de besturing indirect. Dus je bent op lage snelheden veel aan je stuur aan het draaien. Dat wil nog wel eens op de zenuwen werken, al went het wel.
- Massieve A-stijl. Dit is echt oppassen, de dode hoek van de A-stijl is erg groot. Hele Renaults Clio verdwijnen er in, zoals ik eens -net op tijd- ontdekte. Ik waan me weer in de 1998 Espace van m’n pa, die daar ook last van had. Oppassen dus, met name in stadsverkeer.
- Verwarming. Nu het in de ochtend frisser wordt, merk ik dat de verwarming (en in zekere zin ook de koeling) toch anders werkt dan ik van VAG producten gewend ben. De warmte is “anders” warm. Een beetje elektrische kachel-achtig, heel direct. En de koeling bij lagere temperaturen, bijvoorbeeld als het door het zonnetje toch lekker warm wordt, is dan weer wat te fanatiek zodat het frisser aanvoelt dan de temperatuurinstelling aangeeft. Ik zit dan ook veel meer aan de temperatuur instellingen dan ik gewend was in de Superb. Misschien is het elektrische auto’s-eigen, of het is het gebrek aan warmtepomp; ik moet er in ieder geval aan wennen. De verwarming is wel erg effectief: ik heb de hele winter de airco nauwelijks hoeven te gebruiken, wat gunstig is voor het verbruik.
- Stand van de pedalen. Deze staan relatief dicht bij elkaar, naar mijn mening. Ik heb regelmatig ervaren dat ik bij het indrukken van de rem, ook nét het gaspedaal meepakte. Ik heb dit bij geen enkele andere auto waar ik ooit mee gereden heb ervaren.
- Standaard audiosysteem. Dit was de enige optie die ik echt mis, ik had graag de Harman-installatie gehad. Waar ik het eerder het voordeel van de twijfel gaf is mijn finale oordeel, nu het systeem goed is ingespeeld, dat het echt wel een upgrade waard is. Met name bij muziek die veel op de midden- en hoge tonen focust, is het luisteren op wat hoger volume erg vermoeiend. Ik heb sterk overwogen er een aftermarket set van Focal in te bouwen, maar vond dit toch net even iets teveel investering in een auto die niet de mijne is.
Dan slot nog het verbruik, een heikel punt bij een BEV. Mijn ervaring na een (na)zomer en een winter met de ID7 te hebben gereden, is erg positief. Na de zomer was het verbruik 16,3KW volgens de boordcomputer, wat in de winter stijgt naar zo’n 19,5KW. Gemiddeld zit ik nu op 18,2KW, inclusief twee trips naar Oostenrijk. De bruikbare “80-20” range van de ID7 is in de winter zeker 250 kilometer, en in de zomer haal je zo’n 100 kilometer meer. Ik rij veel snelweg, dus dat is niet per sé gunstig.
Het weer is sterk van invloed op het verbruik, zoals ik ook op de vakantietrips ondervond. Temperatuur uiteraard, maar ook zeker de windrichting en -kracht. Als illustratie, de omstandigheden en ervaringen op de 4 enkele reisjes Oostenrijk, telkens zonder dakkoffer en zo’n 900km enkele reis.
1: vrij koude omstandigheden tussen de 0 en 7 graden, weinig wind uit een voornamelijk gunstige richting . Snelheid tussen de 125 en 145km/h. Weinig file en relatief weinig baustelle, en natuurlijk berg-op. Verbruik over de hele reis: 23,5kWh.
2: vrij koude omstandigheden tussen de 2 en 10 graden, groot deel flink wind tegen, veel neerslag. Snelheid tussen de 100 en 140km/h, en aanmerkelijk drukker dus meer langzamer gereden. En berg-áf. Verbruik over de hele reis: 22,8kWh.
3: lenteachtige temperaturen, tussen de 7 en 17 graden, weinig wind uit gunstige richting. Snelheid tussen de 140 en 150 km/h. Overal vrij baan, berg-op. Verbruik over de hele reis: 21,2kWh.
4: gematigde temperaturen, rond de 10 graden, weinig wind, veel neerslag. Snelheid tussen de 145 en 160 km/h waar het kon, maar door veel langzaam rijdend verkeer, veel tussen 80-120km/h gereden. Bergaf. Verbruik over de hele reis: 18,1kWh.
Wanneer het dan op stoppen en laden aankomt, is mijn ervaring dat je met 3-4 stops enkele reis uit kunt, ook met hogere snelheden. 4x 15-20 minuten stoppen, (of 3x een 20-30 minuten) is voor mij prima; ik moet zelf vaker stoppen dan er geladen moet worden. De ID7 is naar mijn ervaring dus efficiënt en je kan hem rijden als een ICE auto.
Nog een tip voor als je met je BEV de bergen in gaat. Wanneer je bovenop een berg verblijft, laadt je auto dan niet helemaal vol, zoals ik deed. Door de regeneratie kan de auto zijn warmte dan niet kwijt, waardoor de verwarming op standje maximaal aan gaat. We zijn met de ramen open de berg afgereden. Dus, laadt hem tot zo’n 80%, dan heb je dat probleem waarschijnlijk niet Ik ga dit nog even testen dit voorjaar, in de Dolomieten.
De komende tijd staat er nog een voorjaarstrip naar de Dolomieten op de planning, en een zomervakantie-met-vouwwagen naar Frankrijk en Italië. Ik zie er nu al naar uit dat met de ID7 te mogen doen!
Ik ben inmiddels helemaal om. Ook als ik zelf een nieuwe auto zou moeten aanschaffen, zou dat bij voorkeur een BEV zijn. Voor mij liefst niets anders meer.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Dit is waarom wij de Volkswagen ID7 Tourer zo'n fijne reisauto vinden

Volkswagen ID7: wel of geen GTX, dat is de vraag

Zo gaan onze elektrische middenklassers met kou om: updates Mazda 6e en VW ID7

Door zeven (Balkan)landen met de Volkswagen ID7 Tourer kan, maar je moet wel vooruitdenken