Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)

autoreview

Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)
Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone (2021)

Signalement

UitvoeringRAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2022
KM-stand bij aanschaf850 km
KM-stand laatst30.606 km
Lezerswaardering: 90%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Veel elektrisch rijden met RAV4 Plug-in

  • 7.137 km

Zoals in de vorige review te lezen was, zijn wij gezwicht voor een prachtige zwart-parelmoerwitte Toyota RAV4 Plug-in Bitone Plus. De belangrijkste reden dat wij voor een Toyota RAV4 Plug-in hebben gekozen, is vanwege de mogelijkheid tot elektrisch rijden. In tegenstelling tot de meeste andere plug-in hybrides hebben de elektromotoren een serieus vermogen (zo’n 200 pk) en is de brandstofmotor niet nodig om te verwarmen (er is een warmtepomp aanwezig). Dit maakt dat je in de praktijk ook écht elektrisch kunt rijden in plaats van dat de stroomlading enkel het benzineverbruik wat drukt. De benzinemotor springt in EV-modus alleen in uitzonderlijke gevallen bij, bijvoorbeeld als de accu nog koud is en de onwaseming op volledige capaciteit aanstaat, of als je het gaspedaal vloert om de volledige 306 pk aan te sporen.

De accucapaciteit is officieel 18 kWh, maar daarvan is zo’n 14,5 kWh beschikbaar voor elektrisch rijden. Het restant is bedoeld voor het ‘normale’ hybride rijden. Ondanks dat je nooit dus nooit de volledige accucapaciteit gebruikt, komen wij elektrisch meestal zo’n 70-75 km ver op de snelweg, met 110 km/h. Dit komt neer op een stroomverbruik van zo’n 20 kWh/100 km. Veel EV’s zijn zuiniger, maar aangezien de RAV4 een forse auto van 2000 kg is met de luchtweerstand van een zeecontainer, hebben we hierover niks te klagen. Het zou nog wat zuiniger moeten kunnen als je alleen maar stadsritjes maakt. Met de actieradius, die we overigens één keer met gunstige weersomstandigheden hebben opgerekt tot 81 km, kunnen wij het meeste van wat we in Nederland rijden volelektrisch af. Op dit moment is de benzinetank nog halfvol, terwijl we twee maanden geleden op de terugweg vanuit Spanje hebben getankt. Elke thuis opgeladen kilometer kost ons maar 30% van wat een kilometer op benzine kost (aan de laadpaal 50%) en dat scheelt aanzienlijk. Het opladen gaat eenvoudig. Aan de laadpaal kost het maximaal 5 uur voordat de accu vol is, thuis duurt het bijna 9 uur. Dit is te timen, zodat je 's nachts tegen daltarief kunt laden. In de auto-instellingen kun je het stroomgebruik limiteren op 16A of 8A. Helaas is dit net teveel voor de meeste campings (die hebben vaak een 6A aansluiting). De laadaansluiting zit rechtsachter, wat wij erg prettig vinden omdat de laadkabels in de kofferbak liggen en je achteruit kunt inparkeren.

We hebben al meermaals meegemaakt dat laadpalen bezet of kapot zijn, of werden geblokkeerd door ‘normale’ auto’s die ervoor geparkeerd staan. Dan is het fijn dat we op benzine verder kunnen rijden, ook wanneer we een langere rit maken. Het verbruik valt dan alles mee: als de accu leeg is gemiddeld 1:17. Met de caravan erachter schommelt het op lange ritten tussen de 1:10 en 1:11, waarbij vooral de windrichting erg bepalend is. Het brandstofverbruik is vrijwel hetzelfde als van onze vorige auto, een Toyota C-HR 2.0 Hybrid, terwijl die zo’n 500 kg lichter is en een stuk minder krachtig. Eén van de redenen dat de Plug-in aandrijflijn zo efficiënt is, is vermoedelijk omdat er een veel groter accupakket aanwezig is om remenergie te regenereren. Met de C-HR kwam het regelmatig voor dat de accu vol zat en de auto op de benzinemotor ging afremmen, waardoor de energie alsnog verloren ging. Met de RAV4 is ons dit nog nooit gebeurd, we hebben tijdens een lange afdaling in de Pyreneeën zelfs eens 12 (!) elektrische kilometers actieradius bijgeladen.

Over de Toyota-navigatie hebben we in eerdere reviews al genoeg geschreven. Die is niet de beste in z’n soort, maar gelukkig is er Apple Carplay waarmee we de TomTom-app op het scherm kunnen toveren. Een ander stukje digitale techniek heeft Toyota echter ook nog niet onder de knie: de MyT-app. Deze is zeer beperkt in functionaliteiten en kent een aantal vreemde ‘combinatie-bugs’: als je ervoor kiest om de locatiegegevens niet te delen met Toyota, kun je ook geen verbruiksgegevens zien van afgelegde ritten. En als je zoals wij de keyless-entry functie uitschakelt om diefstal te bemoeilijken, kun je de climate control niet meer via de app bedienen. Dit zou toch niets met elkaar te maken moeten hebben. Verder lijkt de app oorspronkelijk ook niet bedoeld voor elektrisch rijden. Hij geeft geen pushmelding als de auto klaar is met laden, terwijl je dat wel zou willen weten om niet onnodig een laadpaal bezet te houden. Je kunt wel een laadsessie plannen of de batterijstatus inzien, maar niet (achteraf) hoeveel kWh er nou daadwerkelijk is geladen, hoeveel stroom er is verbruikt tijdens een rit of wat het gemiddelde stroomverbruik is. Dit soort onhebbelijkheden zitten overigens ook in het instrumentarium van de auto. Zo loopt de schaalverdeling van de real-time verbruiksmeter van 0-10 per 100 km. Dit is logisch als je op benzine rijdt, maar volelektrisch is het verbruik 20 kWh/100 km en kun je het actuele verbruik dus niet aflezen omdat het hoger is dan de meter aangeeft. Ook blijft de auto elke keer in volgeladen toestand aangeven dat we 83 km ver zouden moeten komen, terwijl dit met het gemiddelde stroomverbruik absoluut niet haalbaar is. Liever zouden we een realistische waarde zien.

Desondanks is de RAV4 bovenal een enorm fijne auto. Hij is stil, ruim en comfortabel, maar kan er toch ook goed mee overweg als je alle 306 pk’s aanspreekt. Overigens ga je dan zo loeihard vooruit, dat je dit op de openbare weg eigenlijk nooit doet. Het is vooral een heerlijke reiswagen en na een urenlange rit met de caravan erachter stap je uit alsof je alleen even bij de supermarkt om de hoek bent geweest. Er mag 1500 kg aan de haak; ons Kippetje van amper de helft voel je domweg niet. Ook met de caravan erachter blijft het motortoerental dusdanig laag dat je je vaak afvraagt of de benzinemotor überhaupt wel draait. De motoren zorgen sowieso voor een schokvrij en naadloos samenspel. Dankzij de aanhangerassistent voel je de slingerbewegingen bij flinke zijwind niet in je stuur en met de vierwielaandrijving en offroad-rijmodus was zelfs een glad modderpad omhoog naar een camping in de Spaanse bergen geen enkele uitdaging.

De materialen in het interieur zijn robuust, verwacht in dat opzicht geen enorm verfijnde uitstraling (alhoewel de lederlook afwerking van dashboard en portieren erg fraai is). Maar alles is perfect afgewerkt, er is geen piepje of kraakje te horen en wat je ook vastpakt voelt alsof het tegen een stootje kan, wat natuurlijk past bij een 4WD. Als Bitone Plus is het ook nog eens een bomvolle auto. Elektrische achterklep, stoelverwarming en -koeling, elektrische voorstoel moet geheugen, leren bekleding, allerhande veiligheidssystemen, JBL audio, head-up display, etc. Noem het en het zit erop. Omdat wij een van oorsprong Duitse versie hebben, hebben we zelfs voorruitverwarming. Erg prettig, onbegrijpelijk dat deze optie in Nederland niet te krijgen is. Grote velgen en een zwart-witte kleurstelling maken het af. Fraai is ook dat de bumpers en spatbordverbreders in zwart metallic zijn uitgevoerd, in plaats van het ongespoten kunststof op de meeste SUV’s.

Over 2 weken vertrekken we weer met de caravan naar Italië. Het zal je niks verbazen dat we enorm uitkijken naar de rit, én naar de bergweggetjes waarop we de RAV4 ook solo even kunnen uitlaten!

Een paar maanden en 6,000 km verder

  • 13.230 km

We zijn weer een paar maanden verder, en we zijn weer lang en breed terug uit Italië. Wederom beviel de RAV4 enorm goed als reiswagen en caravantrekker. Omdat half Europa door corona-inhaalgedrag en overvolle luchthavens met de auto op vakantie ging en ik vanwege mijn werk in het onderwijs aan het hoogseizoen ben gebonden, konden we (vooral in Duitsland) aansluiten in de filerij. Heerlijk hoe de file-assistent dan het sturen, gas geven en remmen voor z’n rekening neemt! Om een grote file te ontwijken namen we de Romantische Strasse om via een bergkam naar Oostenrijk door te steken. Pas te laat kwamen we erachter dat deze route afgeraden wordt voor caravans: er waren hellingen van meer dan 20% naar beneden. Toch gaf de combinatie (met goed gedoseerd en gevarieerd bijremmen om de caravantrommels te ontzien) geen krimp en hebben we flink wat elektrische kilometers geregenereerd. Ook de 4WD was fijn. Waar talloze campers en auto's met caravans vastliepen op een steile dorre campinghelling, en geduwd of losgetrokken moesten worden, gaf onze auto geen krimp.

Het was bloedheet, soms boven de 40 graden, en dan leer je de fantastische airco (die we een kwartier van tevoren al konden aanzetten) en de stoelventilatie extra waarderen. Verder was er weinig nieuws onder de (hete Italiaanse) zon, behalve dat de laadinfrastructuur in Italië verbazingwekkend goed is. Eigenlijk in elk dorpje en bij ieder stadscentrum zijn wel laadpalen te vinden, en die zijn bijna altijd vrij. Vaak is het ook nog eens gratis parkeren als je oplaadt, en soms is het opladen zelfs helemaal gratis. Het loont dus echt om goed in een laadapp te kijken wat de tarieven van de verschillende laadpalen zijn. Niet elke laadpas werkt trouwens bij elke laadpaal. Opvallend was dat het ons zelfs niet één keer lukte om met de ANWB-laadpas op te laden, terwijl de grootste toeristenbond zelf beweert een 'goed dekkend netwerk' in het land te hebben. We hebben het toch echt zo'n 15 keer geprobeerd... Gelukkig werkten de passen van Engie en Shell Recharge meestal wel, en kun je anders met een QR-code op de paal en je creditcard alsnog opladen. De laadpalen zijn high end: bijna allemaal 22 kW, met fancy touchscreens en een beveiliging die ervoor zorgt dat het stopcontact pas vrijkomt nadat je je hebt aangemeld met een pas. De prijzen waren met 45-55 cent per kWh wel wat hoger dan op dat moment in Nederland (37 cent).

Terug in Nederland profiteren we optimaal van het plug-in concept. Vrijwel alles kunnen we elektrisch rijden, op benzine rijden we alleen als het moet. Bijvoorbeeld als een enkele keer de rit langer is dan 70 km, of als we de auto op bestemming niet kunnen opladen. En ja, dat komt nog voor in Nederland! Laatst nog waren er drie laadpalen op loopafstand, maar… de eerste was defect, de tweede had geen online connectie en weigerde daardoor dienst en in de derde was zand gestrooid. Wat waren we blij dat we ook nog een benzinemotor hadden. Ook snappen we nu waarom de Italianen de laadpoort standaard vergrendelen. Ons benzineverbruik van de afgelopen 7 weken is 0,8l/100 km (1:128!). Zodoende hebben we na al die tijd nog een halve tank goedkope Duitse benzine over, getankt op de terugweg van vakantie. We tanken overigens E5 en geen E10, omdat dat beter schijnt te zijn als je lange tijd met benzine doet. Het stroomverbruik (berekend over enkel de EV-kilometers) met veel snelweg was in dezelfde periode 20,5 kWh/100 km. Het valt op dat de auto in EV-stand op één moment toch de benzinemotor aangooit, en dat is wanneer je de voorruitontwaseming inschakelt. Het blijft ons een raadsel waarom, want zowel airco als verwarming werken elektrisch.

Tja. En toen moesten we voor het eerst in 15 jaar Toyota rijden de Wegenwacht bellen. Twee keer zelfs, zo ongeveer twee weken achter elkaar. We werden (beide keren) ’s avonds opgeschrikt door een alarm. Het bleek dat de 12V-accu leeg was en dat daardoor een noodsirene van de alarminstallatie geactiveerd wordt. Die is dan vervolgens door de lege accu helaas niet uit te schakelen. Leuk, met allemaal jonge kinderen in de straat… De eerste keer leek het alsof heel veel kleine stukjes rijden (steeds wisselen van parkeervak vanwege een verbouwing) en vervolgens een week stilstaan de boosdoener was, maar de tweede keer gebeurde het drie dagen na een lange rit. Dus op naar de garage… Er werd geen lekstroom gevonden. De accu was niet aantoonbaar kapot, maar laadde ook niet zo snel en volledig op. Zou dit door de extreme hitte in Italië komen? Of misschien doordat de auto een half jaar ongebruikt in Duitsland heeft gestaan voordat wij hem kochten? Hoe dan ook, de accu is sowieso érg klein, terwijl eCall en het alarm wel continu stroom vragen. De garage heeft er voor de zekerheid een nieuwe accu in gezet met drie keer zoveel capaciteit en we hopen dat daarmee het probleem is opgelost.

Mijlpaal: tanken

  • 14.148 km

Een korte update, want de RAV4 doet gewoon (goed) wat-ie moet doen. Voor het eerst in 3 maanden en ruim 2500 km mochten we weer eens tanken. Het gemiddeld verbruik was 1:67, inclusief nog een paar ritjes op benzine met de caravan aan de haak. Dat valt niks tegen! Het stroomverbruik ligt meestal nog steeds rond de 20 kWh/100 km. Wel viel vorige week met vorst op dat het verbruik op de snelweg steeg naar 26 kWh/100 km, wat resulteert in een fors lagere actieradius (krap 55 km). Dit ondanks de warmtepomp. Diezelfde warmtepomp dient ook als standkachel. Het vreemde is dat de auto dan erg vochtig wordt en helemaal beslaat vanbinnen, terwijl dit niet het geval is als je in de auto rijdt en de klimaatregeling gebruikt. Inmiddels hebben we winterbanden laten monteren. De gekozen Goodyear Ultragrips zijn zo goed dat we eigenlijk geen verschil merken in weggedrag of afrolgeluiden, erg fijn!

Een jaar RAV4 in cijfers

  • 19.609 km

We rijden precies een jaar in onze RAV4 Plug-in. Wat cijfers:
- Gemiddeld verbruik 1:19,6, incl. 8.000 km met de caravan aan de haak
- Verbruik met caravan 1:10,5 (met 100 km/h op de snelweg)
- Verbruik solo in Nederland tussen de 1:67 en 1:128 per tankbeurt
- Elektrisch verbruik 20 kWh bij temperaturen >15 graden, tot 26 kWh bij vorst
- Elektrische actieradius 50-70 km (snelweg)
- We pluggen waar we kunnen, ook al moeten we er een stukje voor lopen
- Goedkoopste stroom € 0,24/kWh (thuis), duurste stroom € 0,65 (laadpaal Oostenrijk - in vergelijking met de lokale benzineprijs van € 1,61 was op benzine rijden daar nipt goedkoper)
- We tanken duurdere E5 omdat de benzine soms wel maanden in de tank zit

Nog leuk om te vermelden is dat we onlangs de RAV4 flink hebben uitgelaten richting wintersport. Ogenschijnlijk lijkt een Plug-in hybride niet gemaakt voor blazen op de Autobahn, maar niets bleek minder waar. Eenmaal in Duitsland werden we bij plankgas letterlijk gekatapulteerd naar de (afgeregelde) top van 199 km/h (op de teller). Deze krachtexplosie liet andere automobilisten verdwaasd achter en was niet alleen verslavend, ook maakte de auto op hoge snelheid indruk met z'n rust en stabiliteit. Dat ken ik van diverse VAG-producten, maar had ik van een Toyota niet verwacht. Onze vorige Toyota's waren op snelheid veel onrustiger. Op deze reis verbruikte de RAV4 1:14,5. Meer dan normaal, maar nog steeds heel netjes, zeker gezien het feit dat we waar het kon een kruissnelheid van 160 km/h aanhielden en ook een aantal keren op topsnelheid hebben gereden.

In een vorige update schreef ik over het beslaan van de ruiten bij het gebruik van de elektrische standkachel. Inmiddels hebben we uitgevonden dat de ruiten niet beslaan als je de airco uitgeschakeld hebt, en dus alleen de auto verwarmt.

Meer van hetzelfde en populair bij het dievengilde

  • 30.327 km

We zijn weer bijna 11.000 km verder, inclusief twee caravanreizen naar Spanje en Italië. De ervaringen daarvan zou ik uitgebreid kunnen beschrijven, ware het niet dat dat dan meer van hetzelfde zou worden. Lees gerust de reviews van vorig jaar terug, de RAV4 is nog dezelfde geweldige (trek)auto! Dat we een nieuwe caravan hebben die 100 kg zwaarder is, merk je helemaal niet. Ons gemiddelde verbruik is na deze trips van in totaal 8.500 km mét caravan 1:19, dat vinden we zeer netjes!

Wat we in eerste instantie vervloekt hebben, is het alarm. Dat is in de zomer meerdere keren 's nachts af gegaan, met als gevolg dat de halve straat wakker was. Uiteindelijk bleek er een motje in de auto te zitten. Toch prijzen we ons inmiddels dankbaar voor datzelfde alarm. Vorige week heeft het dievengilde geprobeerd zich toegang tot de auto te verschaffen door het achterste zijruitje heel secuur eruit te wippen. Men had echter niet op het kabaal van het alarm gerekend (er zitten ook geen opvallende oranje stickers op de ruiten ofzo...) en koos het hazenpad. We snappen wel dat je zo'n geweldige auto wil stelen... Gelukkig is er nauwelijks schade, maar we hopen dat ze ons de volgende ronde overslaan.

Verder hing spontaan de laadklep op half zeven en kregen we die nauwelijks meer dicht. We zijn daarmee naar de plaatselijke merkdealer geweest, die in eerste instantie aangaf dat er een terugroepactie op de laadklep zat. Vervolgens werden we later gebeld dat het toch geen garantie was, omdat het scharnier al was afgebroken. Er zou een nieuwe module á 600 euro nodig zijn en daar moesten we 3 maanden op wachten. Het advies ondertussen: laad maar niet op, want als het scharnier helemaal breekt kun je niet meer rijden. Tja, daar rijden we natuurlijk geen Plug-in voor... We zijn naar onze vaste Toyota-specialist gereden, die de klep heeft gedemonteerd. Het bleek slechts een veertje te zijn dat was losgeschoten. Voor een derde van het bedrag waren we klaar. Goede service van de specialist, maar het vertrouwen in de merkdealer heeft weer een deuk opgelopen (het is niet het eerste akkefietje).

Afscheid

  • 30.606 km

De RAV4 Plug-in is de fijnste auto die we ooit gehad hebben. En toch… gaan we er volgende week afscheid van nemen. ? We hebben ‘m namelijk ingeruild op een VW California buscamper, waarmee we mooie rondreizen willen gaan maken die met de auto en caravan wat minder handig zijn. We gaan ons ‘Raffie’ heel erg missen en zouden er direct weer voor gaan als we opnieuw een personenauto zouden aanschaffen.

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Toyota RAV4

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (25)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.