en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | RAV4 2.5 Plug-in Hybrid AWD Bi-Tone |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand bij aanschaf | 850 km |
KM-stand laatst | 7.137 km |
Zoals in de vorige review te lezen was, zijn wij gezwicht voor een prachtige zwart-parelmoerwitte Toyota RAV4 Plug-in Bitone Plus. De belangrijkste reden dat wij voor een Toyota RAV4 Plug-in hebben gekozen, is vanwege de mogelijkheid tot elektrisch rijden. In tegenstelling tot de meeste andere plug-in hybrides hebben de elektromotoren een serieus vermogen (zo’n 200 pk) en is de brandstofmotor niet nodig om te verwarmen (er is een warmtepomp aanwezig). Dit maakt dat je in de praktijk ook écht elektrisch kunt rijden in plaats van dat de stroomlading enkel het benzineverbruik wat drukt. De benzinemotor springt in EV-modus alleen in uitzonderlijke gevallen bij, bijvoorbeeld als de accu nog koud is en de onwaseming op volledige capaciteit aanstaat, of als je het gaspedaal vloert om de volledige 306 pk aan te sporen.
De accucapaciteit is officieel 18 kWh, maar daarvan is zo’n 14,5 kWh beschikbaar voor elektrisch rijden. Het restant is bedoeld voor het ‘normale’ hybride rijden. Ondanks dat je nooit dus nooit de volledige accucapaciteit gebruikt, komen wij elektrisch meestal zo’n 70-75 km ver op de snelweg, met 110 km/h. Dit komt neer op een stroomverbruik van zo’n 20 kWh/100 km. Veel EV’s zijn zuiniger, maar aangezien de RAV4 een forse auto van 2000 kg is met de luchtweerstand van een zeecontainer, hebben we hierover niks te klagen. Het zou nog wat zuiniger moeten kunnen als je alleen maar stadsritjes maakt. Met de actieradius, die we overigens één keer met gunstige weersomstandigheden hebben opgerekt tot 81 km, kunnen wij het meeste van wat we in Nederland rijden volelektrisch af. Op dit moment is de benzinetank nog halfvol, terwijl we twee maanden geleden op de terugweg vanuit Spanje hebben getankt. Elke thuis opgeladen kilometer kost ons maar 30% van wat een kilometer op benzine kost (aan de laadpaal 50%) en dat scheelt aanzienlijk. Het opladen gaat eenvoudig. Aan de laadpaal kost het maximaal 5 uur voordat de accu vol is, thuis duurt het bijna 9 uur. Dit is te timen, zodat je 's nachts tegen daltarief kunt laden. In de auto-instellingen kun je het stroomgebruik limiteren op 16A of 8A. Helaas is dit net teveel voor de meeste campings (die hebben vaak een 6A aansluiting). De laadaansluiting zit rechtsachter, wat wij erg prettig vinden omdat de laadkabels in de kofferbak liggen en je achteruit kunt inparkeren.
We hebben al meermaals meegemaakt dat laadpalen bezet of kapot zijn, of werden geblokkeerd door ‘normale’ auto’s die ervoor geparkeerd staan. Dan is het fijn dat we op benzine verder kunnen rijden, ook wanneer we een langere rit maken. Het verbruik valt dan alles mee: als de accu leeg is gemiddeld 1:17. Met de caravan erachter schommelt het op lange ritten tussen de 1:10 en 1:11, waarbij vooral de windrichting erg bepalend is. Het brandstofverbruik is vrijwel hetzelfde als van onze vorige auto, een Toyota C-HR 2.0 Hybrid, terwijl die zo’n 500 kg lichter is en een stuk minder krachtig. Eén van de redenen dat de Plug-in aandrijflijn zo efficiënt is, is vermoedelijk omdat er een veel groter accupakket aanwezig is om remenergie te regenereren. Met de C-HR kwam het regelmatig voor dat de accu vol zat en de auto op de benzinemotor ging afremmen, waardoor de energie alsnog verloren ging. Met de RAV4 is ons dit nog nooit gebeurd, we hebben tijdens een lange afdaling in de Pyreneeën zelfs eens 12 (!) elektrische kilometers actieradius bijgeladen.
Over de Toyota-navigatie hebben we in eerdere reviews al genoeg geschreven. Die is niet de beste in z’n soort, maar gelukkig is er Apple Carplay waarmee we de TomTom-app op het scherm kunnen toveren. Een ander stukje digitale techniek heeft Toyota echter ook nog niet onder de knie: de MyT-app. Deze is zeer beperkt in functionaliteiten en kent een aantal vreemde ‘combinatie-bugs’: als je ervoor kiest om de locatiegegevens niet te delen met Toyota, kun je ook geen verbruiksgegevens zien van afgelegde ritten. En als je zoals wij de keyless-entry functie uitschakelt om diefstal te bemoeilijken, kun je de climate control niet meer via de app bedienen. Dit zou toch niets met elkaar te maken moeten hebben. Verder lijkt de app oorspronkelijk ook niet bedoeld voor elektrisch rijden. Hij geeft geen pushmelding als de auto klaar is met laden, terwijl je dat wel zou willen weten om niet onnodig een laadpaal bezet te houden. Je kunt wel een laadsessie plannen of de batterijstatus inzien, maar niet (achteraf) hoeveel kWh er nou daadwerkelijk is geladen, hoeveel stroom er is verbruikt tijdens een rit of wat het gemiddelde stroomverbruik is. Dit soort onhebbelijkheden zitten overigens ook in het instrumentarium van de auto. Zo loopt de schaalverdeling van de real-time verbruiksmeter van 0-10 per 100 km. Dit is logisch als je op benzine rijdt, maar volelektrisch is het verbruik 20 kWh/100 km en kun je het actuele verbruik dus niet aflezen omdat het hoger is dan de meter aangeeft. Ook blijft de auto elke keer in volgeladen toestand aangeven dat we 83 km ver zouden moeten komen, terwijl dit met het gemiddelde stroomverbruik absoluut niet haalbaar is. Liever zouden we een realistische waarde zien.
Desondanks is de RAV4 bovenal een enorm fijne auto. Hij is stil, ruim en comfortabel, maar kan er toch ook goed mee overweg als je alle 306 pk’s aanspreekt. Overigens ga je dan zo loeihard vooruit, dat je dit op de openbare weg eigenlijk nooit doet. Het is vooral een heerlijke reiswagen en na een urenlange rit met de caravan erachter stap je uit alsof je alleen even bij de supermarkt om de hoek bent geweest. Er mag 1500 kg aan de haak; ons Kippetje van amper de helft voel je domweg niet. Ook met de caravan erachter blijft het motortoerental dusdanig laag dat je je vaak afvraagt of de benzinemotor überhaupt wel draait. De motoren zorgen sowieso voor een schokvrij en naadloos samenspel. Dankzij de aanhangerassistent voel je de slingerbewegingen bij flinke zijwind niet in je stuur en met de vierwielaandrijving en offroad-rijmodus was zelfs een glad modderpad omhoog naar een camping in de Spaanse bergen geen enkele uitdaging.
De materialen in het interieur zijn robuust, verwacht in dat opzicht geen enorm verfijnde uitstraling (alhoewel de lederlook afwerking van dashboard en portieren erg fraai is). Maar alles is perfect afgewerkt, er is geen piepje of kraakje te horen en wat je ook vastpakt voelt alsof het tegen een stootje kan, wat natuurlijk past bij een 4WD. Als Bitone Plus is het ook nog eens een bomvolle auto. Elektrische achterklep, stoelverwarming en -koeling, elektrische voorstoel moet geheugen, leren bekleding, allerhande veiligheidssystemen, JBL audio, head-up display, etc. Noem het en het zit erop. Omdat wij een van oorsprong Duitse versie hebben, hebben we zelfs voorruitverwarming. Erg prettig, onbegrijpelijk dat deze optie in Nederland niet te krijgen is. Grote velgen en een zwart-witte kleurstelling maken het af. Fraai is ook dat de bumpers en spatbordverbreders in zwart metallic zijn uitgevoerd, in plaats van het ongespoten kunststof op de meeste SUV’s.
Over 2 weken vertrekken we weer met de caravan naar Italië. Het zal je niks verbazen dat we enorm uitkijken naar de rit, én naar de bergweggetjes waarop we de RAV4 ook solo even kunnen uitlaten!
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.