Toyota RAV4 2.5 Plug-in Hybrid 300 AWD Limited Edition (2025)
| Uitvoering | RAV4 2.5 Plug-in Hybrid 300 AWD Limited Edition |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 8.000 km |
Degelijk en zuinig, zeker voor z’n gewicht
Eind juni 2025 een Rav4 PHEV Limited Edition aangeschaft ter vervanging van onze Kia Niro PHEV Dynamic Plus (januari 2021). De Kia beviel overigens zeer goed en was ook bijzonder zuinig: Over 95000 km 3,27 ltr/100, caravanvakanties inbegrepen. Echter, over de prestaties met caravan (beladen circa 1200 kg) was ik niet helemaal tevreden, met name in heuvelachtig gebied. Omdat Kia het trekgewicht van zowel de Niro als de Sportage bij de nieuwe modellen drastisch verlaagd heeft, was een nieuwe Kia voor mij helaas geen optie meer. Op zoek naar een alternatief dus. Het moest wel weer een PHEV worden (ivm eigen zonnepanelen). Ford Kuga vond ik te hard geveerd en Mazda had teveel technische problemen met een vergelijkbaar model (schijnt nu opgelost te zijn). Omdat ik in het verleden al twee keer eerder Toyota aangeschaft had en de ervaringen goed waren, kwam ik uit op het uitlopende model van de Rav4. De auto is eigenlijk te groot voor ons gebruik, maar de Corolla Cross kan geen caravan trekken. Inmiddels bijna 5 maanden en 8000 km verder zijn dit mijn ervaringen met de Rav4. Voor wat het waard is, want binnen afzienbare tijd zal de opvolger in de showroom staan.
Positief:
- [ ] Tijdens korte caravanvakantie in Nederland is de kracht van de motor duidelijk merkbaar. Het verbruik was ook mooi laag en de de auto trekt ook goed alleen op de accu. Ben benieuwd naar zomer 2026 als we naar Frankrijk gaan en er vooral hybride gereden zal worden
- [ ] De auto kan heel lui, maar ook bloedsnel gereden worden
- [ ] Zitcomfort prima, voor mijn rug beter dan de Kia. Ook is er voldoende ruimte voor mijn lange benen (veel auto’s vallen voor mij af omdat de rand van de middenconsole onprettig in mijn onderbeen duwt)
- [ ] Prima geluidssysteem
- [ ] Bagage- en interieurruimte riant
- [ ] Auto is wel echt groot. Een maatje kleiner vind ik prettiger rijden (en parkeren). Voordeel van deze uitvoering is dat op het multimediasysteem een visualisatie van de ruimte om de auto getoond wordt en dat is erg prettig bij bijvoorbeeld parkeren in een parkeervak
- [ ] Verbruik tot op heden een hele mooie 2,06 ltr/100. Dankzij de flinke accucpaciteit rijden wij veel ritten 100% elektrisch. Afgelopen zomer begon de auto meestal met 85km elektrisch bereik, wat meer is dan wat Toyota in de datasheet aangeeft. Geeft nu bij lage temperaturen al snel minder bereik aan
- [ ] Waarschuwing overschrijding maximum snelheid (pieptoon) kan met één druk op een icoontje in het multimediasysteem uitgeschakeld worden. Komt bij herstarten wel telkens terug
- [ ] Auto kan voor vertrek via app op de oprit en aan de laadkabel verwarmen of koelen
- [ ] Thuisbrenger-reservewiel ipv pompje met reparatievloeistof
Minder positief:
- [ ] Wielwissel (bijvoorbeeld naar winterbanden) en herkennen tpms-sensoren werkt slecht/duurt zeer lang. Kan nergens in manual lezen hoe nu precies registratie tweede wielenset werkt. Ik doe de wissel zelf en het zou fijn zijn als dit gewoon werkte
- [ ] Automatische wisseling van gebruiker in multimediasysteem werkt bijna nooit. Meestal wordt gastmodus geactiveerd. En meestal moeten bij wisseling gebruiker de telefoon én gebruiker handmatig worden ingesteld. Lastig en kost tijd. Dealer is hiermee bekend en raadt aan om geen gebruik te maken van de instelling voor meerdere gebruikers. Wát??? Als je een probleem hebt met de ruitenwissers, zeg je toch ook niet dat je die dan maar niet moet gebruiken?
- [ ] Geen stuurverwarming op een auto van € 56000?
- [ ] Klepdeksel stroompunt is bijna net zo groot als de deksel van m’n moeders blikken Brabantia broodtrommel uit begin jaren zestig. Klinkt ook zo bij sluiten. Voelt ook niet zo degelijk als de rest van de auto
- [ ] Oplaadsnoer van thuislader krult als een malle. Niet te handlen. Omgeruild mmv dealer
- [ ] Multimediasysteem qua graphics gedateerd. Voor de radio kunnen slechts zes voorkeurzenders ingesteld worden
- [ ] Vorige auto was een Kia Niro PHEV. Daarvan vond ik het multimediasysteem duidelijk veelzijdiger en ook moderner vormgegeven. Dat geldt ook voor de rest van de knoppen/instrumentarium. Maar over smaak valt niet te twisten. Ook de herkenning van de tweede gebruiker werkte gewoon. En ja, ook de Kia had z’n quirks
- [ ] De knopjes voor de stoelverwarming van de Rav4 zijn mechanisch, niet elektronisch en dus kan de stoelverwarming onbedoeld na een herstart van de auto aanstaan
- [ ] Ik vond het systeem van regeneratief remmen van de Kia Niro prettiger werken. Deze had ook flippers, maar hield de gekozen stand vast totdat je die zelf annuleerde. De Rav4 werkt anders en gaat snel weer terug naar ‘normaal’
- [ ] Bij uitschakelen van de auto wordt de dagteller weer op nul gezet. Dus ben je op reis en ga je even tanken, dan begin je weer bij nul. Ook voor het berekenen van het ritverbruik dat in de handige app getoond wordt. Niet handig. Er zijn ook twee tellers A en B, die pas gereset worden als de bestuurder dat wil, maar deze zijn niet aan het verbruik gekoppeld
- [ ] Bij deze uitvoering hoort een elektronische binnenspiegel die via een camera middenboven op de achterruit naar achteren kijkt. Dit is best handig als de auto vol zit met personen of lading. Echter, als brildrager ben ik geen fan van dit systeem. Je moet echt opnieuw focussen wil je wat zien. Gelukkg kan de spiegel ook als normale achteruitkijkspiegel gebruikt worden
- [ ] Automatisch groot licht is in het drukke Nederlandse verkeer niet heel handig. Maar op bijvoorbeeld Duitse secundaire wegen weer wel
- [ ] Draadloos opladen werkt niet goed met onze IPhones (14 en 16). Systeem is heel gevoelig voor exact positioneren telefoon. Soms werkt het, dan weer niet
PRIVATE LEASE Toyota RAV4
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Kleine wijzigingen Toyota Corolla, nieuwe uitvoering Toyota RAV4

Dit zijn de beste hybride auto’s tot 50.000 euro