Toyota Prius Wagon 1.8 HSD Aspiration (2013)

Toyota Prius Wagon
Toyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius WagonToyota Prius Wagon

UitvoeringPrius Wagon 1.8 HSD Aspiration
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Eerste week

Nu eerste week onderweg met de "Grand Prius +".

Eerste bevinding is dat hij een stuk geluidsdichter en zachter is dan de Auris Hybrid die ik hiervoor had. Spijtig genoeg is het verschil in prestaties op de autosnelweg even groot , maar dan in negatieve zin.

In de stad en bij snelheden tot 100km/u lijkt het verschil niet zo groot, maar vanaf 120/130 mag je toch niet twijfelen om gas te geven om met de verkeersstroom mee te kunnen.
Gezien de roeping van de wagen hoeft dat uiteindelijk geen onoverkomelijk probleem te zijn, het is in de eerste plaats een relaxte gezinswagen.

Ivm comfort en ruimte is hij dan ook fantastisch. Als bestuurder heb je niet de indruk met een busje onderweg te zijn, aangezien de stoel laag genoeg kan staan en het stuurwiel niet te vertikaal staat. De gigantische middenarmsteun die de battery pack herbergt, is dan weer heerlijk om op te leunen.
Het panoramadak geeft het interieur serieus wat licht, wat een minder opgesloten gevoel geeft dan in een gewone auto. Het is wel spijtig dat het niet gewoon van voor naar achter doorloopt (zoals bij de nieuwe Auris), maar dat komt natuurlijk omdat het dak uit gewichtsbesparende overweging in plastic is uitgevoerd.

Qua uitrusting in het algemeen is de middenste uitvoering "Aspiration" (in B "Comfort") niet slecht bedeelt. Al blijft het raar dat je een regensensor maar geen lichtsensor krijgt, en dat in een wagen van 35 000 EURO niet standaard navi zit... Spijtig genoeg had ik ook nietmeer genoeg budget om het als optie te nemen (tamelijk duur met 950E omdat het samen gaat met JBL soundsystem).

Half jaar

Auto bevalt al bij al uitstekend. Qua acceleratie is ie uiteindelijk niet veel trager dan de Auris, wat dus wil zeggen dat hij in de goede middelmaat valt. Het is nog altijd geen sportwagen, dwz rijbeleving is nog altijd tamelijk saai, en door de hoogprofielbanden nogal "bootachtig".

Maar daar dient deze wagen niet voor. Wat je wel mag onthouden is dat ie praktisch is (veel koffer- en zitruimte), wel in 5-zitsopstelling. De 2 extra zitjes zijn enkel OK voor korte afstanden (max 30min).

Verbruik zit stabiel op een liter op 7.5 (grotendeels te wijten aan mijn rijstijl). Maar zakt ook naar 5.5l/100km bij rustig rijstijl buiten de snelweg.

Opmerking over de boordcomputer: als mijn "range" (rijberijk) op 0 staat, zet ik mijn trip km-teller op 0, en kan ik nog gerust 80km rijden. Tamelijk "safe" berekend allemaal!

Voor de rest geen technische mankementen/rammeltje/kraakjes of wat dan ook, wat maar normaal is na slechts een half jaar/26 000km.

2 jaar later

Ik apprecieer nog steeds de praktische kant van de wagen en zijn comfort (zetels, geluiddemping, ophanging).

Echter qua rijbeleving heb ik het wel een beetje gehad qua Hybride na 240 000km. Het blijft dodelijk saai, en lawaaierig als je een beetje wil vooruitkomen.

Kwaliteit is na 2 jaar semi-intensief gebruik nog altijd super (geen enkel probleem). Wel heb ik al 2x last gehad van piepende remmen, dat enkel kon worden opgelost door de remblokken te vervangen (nog voor ze versleten waren welteverstaan).

Ingewisseld voor Avensis 2.0 d4d 143

Bijna 3 probleemloze jaren. Saaie, maar zeer praktische auto, en bovenal niet stuk te krijgen!