Toyota Prius 1.8 HSD Special Edition (2011)

autoreview

Toyota Prius 1.8 HSD Special Edition (2011)

Signalement

UitvoeringPrius 1.8 HSD Special Edition
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst346.000 km
Lezerswaardering: 93%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Introductie

 • 8.500 km

Ter vervanging van de Fiat Croma ben ik op zoek gegaan naar een auto die aan de volgende eisen moest voldoen,
in ieder geval een automaat en in ieder geval geen 25% bijtelling. Verder moest de vervanger ruim zijn en comfortabel rijden. Ik heb gekeken naar de Volkswagen Golf Bluemotion in een Highline uitvoering met 7 traps DSG en een Renault Megane station met 6 traps DSG beide in dieseluitvoering.
Bij Volkswagen ben ik mij een rolberoerte geschrokken van de meerprijzen voor de accessoires en daarbij komt nog dat de Golf aan de krappe kant is. De Renault was een plezierig alternatief. Een ruime koffer en een heerlijke motor in combinatie met de automaat. Maar ook hier, weinig ruimte voorin en al helemaal geen ruimte om spullen als een telefoon, camera of een beker koffie kwijt te kunnen. Ook viel het mij op dat de achterbank zeer oncomfortabel is. De zit is erg rechtop en de beenruimte maar net aan. Overigens is de wagen met zijn lage aanschafprijs en rijke uitrusting wel een heel scherpe aanbieding in zijn klasse.

Maar goed na zo'n ruime wagen als de Croma is het in een C segment auto qua ruimte dus wel behelpen. Vervolgens ben ik bij de introductie van de Lexus CT200 h geweest. Ook te klein, maar de techniek sprak mij wel aan. Min of meer dezelfde techniek zit ook in de Toyota Prius, maar deze auto is gebouwd op een D segment platform en dat merk je.
Veel binnenruimte zowel voorin als achterin, comfortabele stoelen. De A stijlen staan een lekker eind uit het zicht. dus het ruimtegevoel is optimaal.

Bij de dealer stond een special Edition in de showroom, zijnde een Aspiration met als meeruitrusting een navigatiesysteem, een paar plakstrepen chroom onderaan de deuren en de achterklep en een onwijs mooi "create your own leather" interieur.
(je krijgt overigens ook een minderuitrusting, maar dat is niet zo erg. Ik moet de regensensor missen en heb nu 6 speakers ipv 8 stuks. Verder werkt het Keyless entry alleen op het bestuurdersportier)

Na een proefrit was ik snel om. Ongelofelijk wat doen er een broodje aap verhalen onder de "autokenners" de ronde over de Prius. We kennen ze allemaal, ik hoef ze hier niet te herhalen.
Ik ben een fervent autoliefhebber en moet bijna dagelijks mijn keuze voor de Prius verantwoorden (maar goed ik heb ook een Fiat Multipla gehad, dus ik ben het gewend)

Wat spreekt mij dan zo aan in de Prius. Om te beginnen de motor/cvt combinatie. De motor is bijzonder soepel en geruisarm en de CVT zorgt ervoor dat altijd de juiste combinatie voorhanden is om je snel en geruisloos voort te bewegen in het verkeer.
Natuurlijk is het zo (net als bij de variomaat van de Daf of het Selecta systeem van Fiat)dat er bij volgas sprake is van een hoog toerental, maar het iets liften van de gasvoet zorgt al snel voor het zakken van het motortoerental. Je moet gewoon even wennen aan het principe van de CVT, maar het blijft m.i. de ideale automaat.

Iets wat mij verder aan de Prius bevalt is het lichtvoetige en neutrale weggedrag. het zal waarschijnlijk aan de gewichtsverdeling liggen maar de auto is verregaand neutraal wat weggedrag betreft. Heel plezierig om met deze auto lange bochten met hoge snelheden te rijden en bochtige dijkweggetjes te trotseren. De wagen is niet bijzonder comfortabel afgeveerd maar eerder stevig gedempt. Gewoon een dynamische auto.

De kwaliteitsbeleving van het leer is uitermate hoog. Dit leer wordt achteraf, ik meen ergens in Nederland) geplaatst en is zeer luxe en van een hoge kwaliteit, goeie stoelverwarming (met onderrug verwarming)lekker hoor!
De Navigatie is er 1 van het betere soort. Zeer gebruiksvriendelijk, ook snel in het berekenen en met duidelijke aanwijzingen. Ook als er obstakels op de route zijn wordt dit mooi weergegeven en wordt tijdig een andere route voorgesteld.

Het verbruik van de auto is volgens mijn beleving helemaal goed. Ik doe niet bewust aan economisch rijden maar haal eenvoudig een gemiddelde van 5 liter op 100 kilometer en dat schijnt bij hogere (lees zomerse) temperaturen nog beter te worden. Daarbij moet vermeld worden dat ik hogere snelheden niet schuw. Ik zet de cruise controle meestal op 135 op de Nederlandse snelwegen en op de Autobahn veelal 150. Ik vind dat persoonlijk voor een middenklasser met 1800 cc benzinemotor een uitstekende waarde. En ja natuurlijk kan dat nog een flink stuk beter, maar ik wil de Prius gewoon vergelijken, met dezelfde rijstijl die ik ook bij mijn diesels bezigde.

Zijn er nog negatieve aspecten aan de Prius?
Ook nog wel, voor een moderne auto als de Prius mis ik een tiptoets voor de clignoteur. Kom op mijnheer Toyota zelfs de Fiat 500 van mijn vrouw heeft zo'n handigheidje.

ASR is niet uitschakelbaar hetgeen op een ijzige ondergrond ervoor zorgt dat de auto gewoon al tikkend stil blijft staan.
Je moet de auto dan naar een wat ruwer gedeelte toe schuiven of een vloermat onder de voorwielen leggen.

Het centrale display geeft teveel zinloze informatie en is onder het rijden niet uit te zetten (daarvoor moet de auto echt stilstaan) De informatie die ik dan weer mis op zo'n display is de koelwatertemperatuur en ik zu ook wel graag een toerenteller willen.
Ik begrijp dat het een auto voor Eco freaks is maar om nou per minuut het brandstofverbruik bij te houden en te meten of je veel stroom hebt gegenereert bij het remmen gaat mij echt een paar lichtjaren te ver. Ik had liever andere info gezien.

Nu we het toch over het dashboard hebben, dat is al met al wel een tikkie krasgevoelig grijs en dat spiegelt behoorlijk in de voorruit. Ik had ooit eens een Fiat Brava met een grijs dashboard, en dat spiegelde ook zo. De vervanger had een mooi soft zwart dashboard en het gespiegel was over (en dat was in 1992, dus dat kan zat anders dezer dagen)

Typisch Japans is het ontbreken van verlichting in de stuurhendels, dat wordt dan weer gecompenseerd met te felle verlichting in de schakelaars op het dashboard. Ook zo Japans is de manier waarop de stoelen zijn vastgezet op de grijze vloerbedekking (mag dat ook zwart en minder synthetisch in het vervolg)je kunt gewoon zien dat de stoelen met zwarte bouten met steeksleutel 17 zijn vastgezet. Daar kan toch wel een kapje over? Of zorg dat de bevestiging onder de stoelen, min of meer uit het zicht, wordt geregeld. Tja ik ben denk ik verwend met BMW en luxe Italianen. Ik bedoel dat het voor hetzelfde geld een stuk geraffineerder kan.

Goed ik zeur er niet langer over. Voor de rest heb ik buitengewoon veel plezier met de Prius. Qua rijden is het een heerlijke auto met een beste bak ruimte ook in de kofferbak.
Het is alles behalve een straf om met de Prius op pad te zijn.
De minpuntjes raak je aan gewend, de pluspunten zijn legio.
Ook als er wegenbelasting voor de wagen betaald zou moeten worden kies ik weer voor een Full Hybrid (dus geen Honda)
Maar indien mogelijk wel met een wat meer premium uitstraling (Lexus) Maar voorlopig ben ik hier meer dan tevreden over.


Nu al de eerste beurt

 • 16.000 km

Jawel, Toyota wil zijn hybride reeds na 15000 kilometer voor een eerste inspectie terug op het honk. Persoonlijk vind ik die service interval een beetje overdreven, technisch kan ik aan de auto niets merken dat een bezoek aan het dealerbedrijf zou rechtvaardigen.

Wel was het tijd om de Minerva winterbanden (met prima sneeuw eigenschappen) om te ruilen voor normale Michelin banden met de originele Toyota alu wielen. Het is optisch even wennen aan het wat meer standaard lichtmetaal maar de rij-eigenschappen van de Michelin's zijn duidelijk beter, minder afrolgeluid en een nog strakker weggedrag met een dito steviger gevoel in het stuur. Ik ben benieuwd of het winters verbruik van 1 liter op 20 kilometer als gemiddelde nog iets verbeterd kan worden met kwalitatief hoogstaander rubber om de wielen. De afrolomtrek van zowel winterbanden als gewone banden heb ik hetzelfde gehouden.

De als optie gemonteerde Radio/navigatie/telefoon heeft standaard de microfoon achter het stuurwiel zitten hetgeen menigmaal tot kritische geluiden van bellers aanzette. De beller kon mij slechts in de verte horen. Tijdens de eerste beurt is de microfoon verplaatst naar de dakconsole en nu zijn alle spraakproblemen opgelost.

In de afgelopen periode heeft de Prius zich bewezen als een zeer comfortabele plezierige en zeker ook betrouwbare auto.
De stoelen zijn minder volumineus als in mijn vorige Croma, maar de zit is ontspannen, en het leer is van een bijzonder fraaie kwaliteit.

De automaat is mij bijzonder goed bevallen in het vlakke Nederland. Zodra je de oosterburen bezoekt merk je wel dat bij het beklimmen van een heuvel ook het toerental van de motor behoorlijk klimt. Bij het gebruik van de cruise controle hoor je dat de trekkracht van de Prius optimaal wordt gehouden te kostte van het toerental van de motor, en dat hoge toerentaal is niet immer een lust voor het oor. Dat is even wennen in vergelijking met de zestraps automaat van de Croma. Maar tijdens normaal gebruik in het vlakke Nederland is er geen vuiltje aan de lucht. Het gedrag is ook inherent aan het type automaat, en het heeft natuurlijk ook voelbaar voordelen altijd in het ideale toerengebied te rijden qua trekkracht.

Ook nu na 16000 kilometer (in korte tijd) kan ik mij nog volledig vinden in mijn keuze voor de Prius. De wagen heeft spraakmakende techniek die feilloos functioneert, sceptische meerijders zijn na afloop van de rit steevast enthousiast en aan het irritante gedrag van zogenaamde "autoliefhebbers" raak je gewend.
Want rij je 130 of 140 op de linkerbaan dan neem je kostbare ruimte in op de door hun belastinggeld betaalde rijstrook, maar haal je met 160 in het uur in dan wijzen ze op hun voorhoofd omdat je naar hun mening oneigenlijk gebruik maakt van subsidiegeld.

Gewoon blijven lachen is de beste remedie. Die Prius zie ik bij mij de 300.000 grens wel passeren.

Mmm... i am loving it

 • 32.000 km

Meer dan 30.000 kilometer in een half jaar tijd. Ik heb het gevoel alsof ik in de Prius leef. Veel buitenlandse snelwegkilometers zijn inmiddels onder de Michelins doorgegleden. Heerlijk comfortabel, heerlijk relaxed met een fijne radio, lekkere stoelen en een gemiddeld verbruik van 1 op 20.
Tussen de beide verslagen is er niets, maar dan ook niets aan te merken geweest op de Toyota. Zeer betrouwbare auto het onheil kwam ditmaal van buiten. Een stevige steen, opgeworpen door een dieplader, heeft ervoor gezorgd dat de dealer een originele Toyota voorruit heeft mogen monteren (carglass en consorten blijven met hun tengels van mijn auto af) Dus ik zie de toekomst met de Prius weer glashelder positief.

Over positief gesproken, de boordcomputer mag zich wel iets minder positief opstellen. Maak niet de fout het verbruik aangegeven op de boordcomputer als zaligmakend te beschouwen. Deze liegt er namelijk stelselmatig een kilometer per liter bij, maar helaas staat Toyota niet alleen als het om het bedotten van de clientele gaat (qua actueel brandstofverbruik).

Het is de Prius vergeven. I am just loving the car !!!!

Er gaat echt niets stuk

 • 50.000 km

Ongelofelijk!!!! Inmiddels 50.000 kilometer onder de wielen door laten glijden en er is helemaal niets stuk gegaan aan de Prius, nog geen kentekenlampje. Ik heb nog nooit in mijn leven zo'n betrouwbare auto meegemaakt.
In de periode tussen beide onderhoudbeurten ben ik met de auto naar Oostenrijk geweest en heb de Grossglockner met de Prius gereden. Ik wilde eigenlijk met de Z3 maar vanwege het vervoer van een surfplank toch maar de Prius mee op vakantie. Beetje balen want met een Z3 de bergen in dat wil je als autoliefhebber natuurlijk het liefst. Maar wat blijkt: Die gekke Prius is een feest bergopwaarts. Als een malloot trekt het ding vanuit iedere haarspeldbocht fanatiek door naar de volgende hairpin. Het is een feest, de CVT zorgt voor het juiste koppel/toerental en je voelt de electroaandrijving als een welkome ondersteuning. Het verbruik stijgt op die manier wel naar waarden die een normale middenklasser ook op de boordcomputer laat zien, maar daar staat tegenover dat de terugweg nagenoeg volledig electrisch gaat en het gemiddelde verbruik weer lekker 1/20 is.

Het uiterlijk van de auto ga ik overigens steeds meer waarderen. Ik heb een shopje gedaan met een aloude Citroen GS, ik zie wel wat verwantschap met dit stijlicoon (sorry Francofielen) Een objectief persoon zal mij waarschijnlijk wel kunnen volgen.

Na bijna een jaar hybride rijden ben ik volledig om. Relaxed, zuinig, betrouwbaar, ruim, comfortabel kortom een goede keuze.

het blijkt overigens dat de TCO (total cost of ownership) van een Prius zeer gunstig afsteken in vergelijking met andere automobielen uit het D segment. De restwaarde is hoog, de gemiddelde statijd van een tweedehands hybride is 60 dagen (voor een normale benzine auto is dit 75 dagen) Alle negatieve verhalen over de Hybrides blijken letterlijk niet te kloppen (okay je kunt geen sleurhut trekken).

Is er dan in die 50.000 kilometer in nog geen jaar tijd geen enkel negatief aspect te ontdekken, jazeker: het blijft een grijze plastic krasgevoelige bende in het interieur, de optionele bluetooth navigatie/telefoon/radio heeft soms eigenaardige trekjes. De telefoon is niet altijd goed te verstaan en de navigatie komt af en toe tot vreemde conclusies die ik absoluut niet zou willen trekken. Ook mijn vorige Croma had zo'n navigatiesysteem die je met een kluitje in het riet probeerde te sturen. Een goede wegenkaart en gezond verstand blijven onontbeerlijk ondanks navigatiesystemen.

Na bijna een jaar kan ik nog steeds volmondig instemmen met de gemaakte keuze. Die Toyota is helemaal top.

Mijn eerste hybride jaar

 • 65.000 km

Nog een paar kilometertjes te gaan dit jaar, en dan zit het er alweer op. De Prius heeft verre van stil gestaan in 2011 en heeft van het begin af flink moeten werken. Ik schijn de loftrompet over dit Toyota produkt niet te hard te mogen blazen van menigeen, maar ik kan mij na een jaar toch niet aan de indruk ontrekken dat ik overwegend positieve ervaringen met de Prius heb gehad. Enfin hierboven staat het allemaal beschreven, de betrouwbaarheid, het comfort, de wegligging, het verbruik en de kosten zijn allemaal zaken die een mensch gelukkig stemmen.

Sinds de laatste update heb ik de Michelin banden weer omgeruild voor de winterbanden van Minerva. Na zo'n lange periode van de Michelin's te hebben genoten voel ik dat de Minerva's toch duidelijk steken laten vallen in afrolgeluid en in het stuurgevoel dat duidelijk wat minder strak wordt op deze goedkope winterbanden (in de sneeuw doen ze het overigens uitstekend hoor).
Verder mocht ik een flinke rit met vijf personen meemaken in de Prius, en wel op de achterbank. Dat valt nog niet mee om met z'n drieen een comfortabele plek te vinden. Ik was blij dat we op een gegeven moment afscheid konden nemen van een passagier. En op zo'n moment is het heerlijk toeven achterin. Conclusie, niet echt geschikt voor drie volwassenen achterin op lange ritten. Het is dan net of de bank doorzit zodat de twee buitenste personen de binnenste volledig klemdrukken.

Na een jaartje Prius zeg ik: Niets doen aan de wegligging, de techniek en de ruimte.
Wel graag de gebruikte materialen in het interieur upgraden, met name het tapijt en het krasgevoelige kunststof. Ik zag overigens dat de facelift de auto een paar fraaie achterlichten heeft meegegeven.

Op naar de volgende, ongetwijfeld zuinige en betrouwbare kilometers. Voor twijfelaars, gewoon doen zo'n Prius en je niets aantrekken van de zogenaamde "autoliefhebbers". Tot nu toe is iedere meerijdende collega of kennis positief onder de indruk gekomen van dit Toyota produkt

And the beat goes on.

 • 92.000 km

Nog maar zo jong en toch al bijna een ton aan kilometers weggeslikt. En het grappige is dat de Prius zich niet eenmaal verslikt heeft. Ook tijdens de 90.000 beurt geen bijzonderheden te melden. De eerste montage Michelins kunnen nog mijlen mee evenals de eerste montage remblokken. Geen malheur, geen bijzonderheden. Schaamteloos perfecte kwaliteit derhalve zo'n Prius.

In de showroom staat inmiddels de facelift versie van deze Prius en op de uiterlijke wijzigingen, zoals o.a. sterk verbeterde achterlichten na is er niet veel gewijzigd qua design. Aan de binnenzijde is mijn kritiek voor wat betreft het lichtgrijze, in de voorruit spiegelende, dashboard in Japan ter harte genomen (laat mij in de waan dat het mijn palmares zijn)Het dasboard is nu in stemmig niet spiegelend zwart uitgevoerd. Het feit dat de bekerhouder in de middenarmsteun nu 100% van de tijd prominent met de muil geopend staat is geen verbetering. Ik gebruik deze tweede bekerhouder nu als vuilnisbakje en daar blief ik graag een deksel op.

Maar goed, mijn Prius bevalt mij perfect en ik ben nog lang niet toe aan vervanging (gelukkig want ik ben gek op die auto)

Zolang je geen caravan hoeft te trekken blijft de Prius wat mij betreft een perfecte auto voor het alledaagse vervoer, en dat op een zeer voordelige en welhaast saai betrouwbare manier.

Cuppende achterbanden

 • 110.000 km

Bij de laatste onderhoudbeurt heeft de dealer op mijn verzoek twee verse Michelin's op de achteras mogen monteren. Absoluut niet omdat ze versleten waren, maar omdat de banden steeds meer gingen cuppen met als gevolg een naar dreunend geluid vanuit de achterste wielkasten. Kan iemand mij uitleggen waarom bij steeds meer auto's de achterbanden door cuppen eerder aan vervanging toe zijn dan voorbanden die (bij een voorwielaandrijver) normaal gesproken sneller slijten. Ik heb de ervaring nu zowel bij mijn Scenic en bij de vorige Fiat Croma en dus nu ook bij de Prius. Wellicht doe ik zelf iets verkeerd, graag een tip, altijd welkom. Verder was er natuurlijk weer niets aan te merken op de technische staat van de auto.

Minpuntje wat bij het warme weer van de afgelopen tijd wat sterker naar voren is gekomen, is de ventilatie als de airco in de auto aan is. De ventilatieroosters zijn niet echt fijn in te regelen naar mijn idee. Waardoor je al snel met een koud hoofd, of juist met een koud been onderweg bent. Het probleem is alleen aanwezig als er ook op de bijrijdersstoel iemand heeft plaatsgenomen, want normaal richt ik de roosters gewoon lekker beide naar rechts. Een oplossing is de voorruitontwasemer aan te zetten en handmatig de aanjager op een lage stand zetten. Enfin wat ik Toyota wil meegeven is dat het allemaal iets subtieler kan, misschien kunnen ze het diffuuse luchtgordijn (zoals in mijn oude Camry) her-introduceren. Dat zou lekker zijn.

Overigens verwonderd naar het verbruik gekeken. Op een lange warme rit, waarbij ik vanwege de fluittoon die mijn surfplanken boven de 130 teweeg brachten, de snelheid niet boven de 125 km/u heb gehad. Tijdens die rit van 1000 kilometer van Oostenrijk, dwars door Duitsland naar de Nederlanden , is het verbruik 5,7 liter op 100 kilometer gebleken. De gemiddelde snelheid was 76 km/u. Met twee surfplanken en een forse zeilzak op het dak is dit het bewijs dat het iets zorgvuldiger omspringen met de gasvoet wel degelijk lonend is aan de pomp.
Overigens op de Autobahn gewoon heuveltje op vol ertegenaan hoor ;)

Die cuppende achterbanden kan ik waarschijnlijk niet als manco aan de Prius toeschrijven. Ben wel benieuwd hoe ik het in de toekomst kan voorkomen.

Bijna twee jaar oud

 • 130.000 km

Oei, de Prius is bijna twee jaar oud, en volgens de Prius haters moet ik dus na gaan denken over een nieuw loodzwaar accupakket..... Onzin natuurlijk, in de 130.000 kilometer die ik tot nu toe tot volle tevredenheid met de auto heb gereden heb ik maar 1 ding hoeven vervangen en dat is een halogeenlamp in de koplampunit. De auto is onlangs voor een onderhoudsbeurt terug geweest naar de garage en buiten de normale werkzaamheden is er wat extra aandacht aan de remmerij besteed.
Door het veelvuldige snelweg gebruik van de auto en het toch wel rustige rijgedrag (blijkbaar)moesten de remmen even gangbaar gemaakt worden. Vaak gebruik ik bij het afremmen vanaf een hoge snelheid de B stand van de CVT (bergrem). Van de garage heb ik toch het advies gekregen af en toe eens wat steviger op het rempedaal te treden. Dit ter voorkoming van het vast gaan zitten van de remmen (met name de rem op de achterwielen) Ik wist het eigenlijk ook al wel. Mijn oude Scenic moest zich af en toe ook wat extra aandacht op dit punt laten welgevallen. Zou het mede komen door het feit dat er geen normale handrem op beide modellen aanwezig is. Bij mijn andere auto's trek ik af en toe onder het rijden de handrem aan (niet te hard natuurlijk).

Maar goed, het blijkt dat de Prius zich tot nu toe bewijst als een zeer onderhoudsvriendelijk ronduit goedkope auto als het om service gaat. En dat ondanks de, in mijn ogen, korte service intervallen. Overigens hoeft de faceliftversie en de Plug-in versie van de Prius niet meer iedere 15000 kilometer voor een controle naar de garage.

Resumerend kan ik stellen dat ik het derde jaar vol vertrouwen tegemoet ga. Het is gewoon een heerlijke vlot rijdende ruime automobiel.

Nu al de remblokken versleten!!!!!!

 • 150.000 km

Jawel. pas na 150.000 kilometer heb ik de remblokken van de Prius moeten laten vervangen. En dat is natuurlijk best een heel hoge kilometerstand. Tjonge dat brengt het aantal vervangen onderdelen na 150.000 kilomter op 2 lampjes, en 2 remblokken, nou nou.... Ik denk overigens dat de kosten van de onderhoudsbeurt behoorlijk zullen zijn. Door een stommiteit ben ik een sleutel van de auto kwijtgeraakt. Om niet voor nog hogere kosten te komen staan als de reservesleutel ook in het niets verdwijnt heb ik besloten toch maar een extra exemplaar te bestellen. Tja en dat kost toch even meer dan 400 euro zo'n electronische afstandsbediening.......

De auto heeft zich verder in de afgelopen periode weer perfect gedragen, zoals ik inmiddels wel gewend ben van de Toyota.

Het probleem van de cuppende achterbanden heeft zich inmiddels ook voorgedaan bij de winterbanden, dus voor het volgende seizoen moet er maar een setje nieuw winterrubber besteld worden. Ik heb iets langer doorgereden met de winterbanden omdat ik toch van plan was om ze te vervangen. Nu weet ik uit ervaring dat rijden met winterbanden bij hogere temperaturen funest is voor de banden. Normaal gesproken verwacht je droogtescheurtjes in de wangen van de banden maar deze Minerva banden vertonen droogtescheurtjes tussen het profiel. Winterbanden zijn dus absoluut niet geschikt om het hele jaar te gebruiken.

Overigens heb ik de auto laten uitlijnen, maar de afwijking was dermate gering dat hierdoor het probleem van de cuppende achterbanden niet kan zijn ontstaan.
Wie weet, kom ik er ooit nog eens achter waarom ik nu al bij drie voorwielaandrijvers hetzelfde verschijnsel ervaar.

Voor de rest zeg ik: kom maar op met die kilometers. Ik zie ze met de Prius vol vertrouwen tegemoet. Inmiddels wel stiekem gekeken naar de nieuwe Auris in stationwagen tenue. Tijdens een preview bij de importeur ben ik erg enthousiast geworden over de kwaliteit van het interieur van de Auris. Prachtig afgewerkt met hoogwaardige materialen. En de proefrit met de 5 deurs versie liet zien dat er ook rijtechnisch weer de nodige progressie is geboekt op hybridegebied. Niet schokkend maar de Auris is gewoon iets meer een rijdersauto dan de Prius. Iets kleiner, maar ook iets fijner.

Goed om te zien dat het hele hybride concept door Toyota verder wordt verfijnd.

Schokkende gebeurtenissen

 • 175.000 km

De Prius is in de afgelopen periode hardhandig door een Facebookende fietser aangetast. De trapper wist de bumper dermate hard te raken dat deze vervangen moest worden. Enfin, nieuwe bumper, vers gespoten. Alles glimt weer als vanouds.

Bij kilometerstand 160.000 merkte ik dat de Prius wat bokkig in de kont werd. Inspectie leerde dat 1 schokdemper achter olie lekte waardoor de werking nadelig werd beinvloed.
De Prius wordt regelmatig als pakezel gebruikt. Kennelijk zeer tegen zijn zin. Maar goed het is dan ook geen vrachtwagen en er zitten inmiddels twee nieuwe schokdempers op de achteras.

Voor het overige is de auto weer zeer betrouwbaar en zuinig gebleken. Gewoon een fijne auto, een prima dealer. Absoluut een aanrader zo'n Prius.

Voor de volgende onderhoudsbeurt toch maar even nadenken over een paar nieuwe winterbanden. De bij aanschaf van de auto gemonteerde goedkope Minerva winterbanden zijn voor een deel versleten, en de achterste banden zijn te zeer gecupped om nog comfortabel te zijn. Ik heb de laatste tijd prima ervaringen met banden van het merk Kumho. Ik denk dat ik daar maar eens een setje winterrubber van ga proberen. Aan de andere kant zijn daar de verlokkingen van de Prius Plug-in die nu nog aantrekkelijke investeringsregelingen heeft. Maar goed, de huidige Prius kan ook nog jaren mee en hij rijdt nog immer als een nieuwe. Feitelijk onzin om nu al te vervangen.

Het blijft in de familie

 • 205.000 km

De 2 ton zitten er op en zijn probleemloos onder de wielen voorbij gevlogen. In feite had ik de auto nog wel veel verder door willen rijden, maar aangezien een dochter flink wat kilometers gaat maken en daarvoor een auto benodigd, en ik op een geschikte manier een tweedehands Plug-in Prius met slechts 80 (ja tachtig) kilometer ervaring kon bemachtigen, gaat deze Prius mijn wagenparkje verlaten.
Ja, ik weet het, waar zadel ik mijn arme dochter mee op. De "kenners" weten namelijk dat het accupakket bij 150.000 kilometer aan zijn einde is en dat het gemiddelde verbruik van een Prius amper de 1 op 12 weet te halen.
Desondanks heb ik het volste vertrouwen in de toekomst van mijn fijne betrouwbare zwarte Toyota en geef ik hem met gerust hart door aan de volgende generatie.
Voor de "kenners" heb ik overigens even een foto van de kofferbak "vol" met loodzware accu's geplaatst om te laten zien dat beelden meer kunnen zeggen dan woorden. En dat accuutje vertrouw ik nog wel voor een kleine 400.000 kilometers.
Ook in de afgelopen periode is de Prius een betrouwbare fijne zuinige reisauto gebleken. Wederom met een gemiddelde van 1 liter benzine op elke 20 kilometer. De nieuwe Kumho winterbanden heb ik niet op hun sneeuwcapaciteiten kunnen testen, want in heel Europa geen sneeuw te bekennen geweest. Ik kan wel melden dat ze beduidend beter qua wegligging zijn dan de goedkope Minerva banden, maar ook een iets luider afrolgeluid teweeg brengen. Volgend seizoen dan maar eens testen op de specifieke winter eigenschappen.

Wat blijft voor mijn dochter is een superbetrouwbare ruime auto met een zeer laag kostenniveau in gebruik en in de werkplaats. Op alle vlakken roestvrij en met een prachtig, niet afgeleefd, interieur.
Kortom een auto die ik iedereen zou willen aanbevelen, behalve de caravantrekkers en mensen die regelmatig met 5 volwassenen op pad zijn.

Ik heb in mijn nieuwe Plug-in dan ook alle vertrouwen.

We zullen doorgaan........

 • 225.000 km

Eigenlijk valt er niet zoveel te melden. Mijn dochter heeft inmiddels een kleine 20000 kilometer met de auto gereden en is bijster enthousiast over de automobiel. Buiten de woon-werkkilometers is de auto gebruikt voor een lange vakantietocht en zoals te verwachten viel heeft de Prius geen slag verkeerd geslagen.

In de handen van mijn dochter blijft de wagen zijn zuinigheid etaleren. Een gemiddelde van 1 op 25 blijkt eenvoudig te realiseren. De Prius is bij dezelfde Drachtense dealer in onderhoud gebleven. Onlangs heb ik hem daar zelf voor een grote onderhoudsbeurt gebracht en heb mij onderweg serieus afgevraagd waarom ik de wagen heb weggedaan. Hij voelt, rijdt en ziet er uit als een nieuwe Prius. Meer dan twee ton op de teller en geen enkele technische vermoeidheid te bekennen.

De onderhoudsbeurt gaf dan ook geen enkele extra werkzaamheid aan op de rekening. Waarbij voor een grote beurt een bedrag van nog geen 400 euro ook heel schappelijk is te noemen.

Conclusie: een Prius met een hoge kilometerstand en een kloppende onderhoudshistorie is zeker aanbevelenswaardig.

Meer van hetzelfde

 • 250.000 km

Inmiddels staat de teller op 250000 kilometer en het verhaal wordt een beetje saai. In het afgelopen jaar is er, behalve het oplopen van de kilometerstand, niets gebeurd met de Prius. Verwacht geen opsomming van problemen. Ze waren er niet. Om dit verhaal dan toch maar iets extra glans te geven is de Prius naar de autopoetser gebracht die de lak gepolijst heeft en het lederen interieur weer helemaal soepel in het vet heeft gezet. Leer blijkt in de loop der tijd toch knap uit te drogen door het zonlicht en gebruik. Ongelofelijk hoe fris en soepel het leer na zo'n verwenkuur uit de verf komt.

Toen ik de wagen afgelopen week naar de garage bracht bekroop mij weer het gevoel dat ik goed geld naar kwaad geld heb gegooid door twee jaar geleden zelf een Prius plug-in te hebben gekocht. Natuurlijk gun ik mijn dochter de auto, dat staat buiten kijf. Maar het is een feit dat deze fijne zwarte Prius met twee en een halve ton op de klok wellicht nog beter rijdt dan mijn nieuwe plug-in.

Niet exporteren dus die ouwe Priussen met hoge kilometerstanden. Je kunt er nog jarenlang van genieten.
De kosten van APK en onderhoudsbeurt waren 360 euro en dan heb je ook weer een jaar lang gratis pechhulp in heel Europa. Om de kosten hoef je de Prius dus niet te laten staan.

Zo fijn betrouwbaar.

 • 270.000 km

Jaarlijks mag ik mijn oude Prius, die inmiddels van mijn dochter is, naar de dealer in Drachten rijden voor de APK en een onderhoudsbeurt. De wagen heeft inmiddels 270.000 kilometer gereden zodat je mag verwachten dat er sprake zou zijn van enige merkbare slijtage. Maar niets is minder waar bij deze Toyota. Even een rondje doen: de carrosserie geen roest te vinden, de bodem geen roest, geen loshangende beugeltjes of slangetjes. Het interieur is smetteloos, geen piepjes geen kraakjes, het leer in absolute topstaat. Nu moet ik erbij vermelden dat de wagen een jaar geleden professioneel gepoetst is en het lederen interieur tot in detail gevoed met een crème die het leer soepel houdt. Technisch is er sinds het laatste verslag geen malheur geweest. De wagen blijkt ook tijdens de jaarlijkse controle in perfecte staat en rijdt gewoon als een nieuwe Prius die vers uit het rek is geplukt.

Jammer genoeg heeft de belastingdienst besloten om het extra gewicht van de accu, en de electromotor niet langer belastingvrij te houden zodat iedere hybride in 2017 een flink stuk duurder wordt in de houderschapsbelasting. Vermoedelijk gaan er dus meer privé gereden hybrides de oversteek naar het buitenland maken omdat ze voor een aantal particulieren te prijzig worden vanwege het gewicht.

Dat zou overigens een domme zet zijn van die zelfde particulier want hij/zij mist dan de betrouwbaarheid, het comfort, de ruimte en het bijzonder gunstige brandstofverbruik van de Prius. En ik denk dat inmiddels ook wel bewezen is dat een Toyota Prius een bijzonder duurzame auto is. 270.000 kilometer zonder noemenswaardige problemen en nog steeds in een topstaat. Dat ding gaat nog wel een paar ton probleemloos mee.

Weer een ton erbij

 • 300.000 km

Het was weer tijd voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt en APK dus heb ik mijn dochters Prius maar weer eens naar Drachten gereden voor het onderhoud. Het wordt eentonig, maar weer bekroop mij het gevoel in een vrijwel nieuwe auto te zitten. Aan werkelijk niets is te merken dat de Prius inmiddels drie ton achter de kiezen heeft. Nog altijd degelijk, zuinig en comfortabel.
Ook deze onderhoudsbeurt bracht geen extra kosten met zich mee, gewoon het reguliere onderhoud.
Wel moest er een nieuw onderhoudsboekje komen, want het standaard boekje gaat maar tot 300.000 kilometer. Wel leuk om alle beurten keurig ingevuld terug te zien in het originele boekje. Geen beurt overgeslagen en allemaal door Tolman in Drachten afgestempeld.
Mijn dochter heeft nog even overwogen om de Prius in te ruilen voor een Yaris hybride maar voorlopig is dit nog niet aan de orde. Lekker door blijven rijden met deze perfecte Prius lijkt de voordeligste en comfortabelste oplossing.

Zo vertrouwd

 • 331.000 km

Vandaag voor mijn dochter de Prius voor APK en een onderhoudsbeurt bij de garage gebracht. De auto is vanaf nieuw al bij dezelfde dealer in onderhoud en dat betekent een flinke trip van Zwolle naar Drachten. Ik heb dus weer een flinke rit kunnen genieten van mijn oude zakelijke auto.
De Prius blijft ondertussen zijn eigen onberispelijke zelf. Mooi om te bemerken dat leeftijd en kilometerstand de Toyota op technisch gebied niet aan te merken zijn.
Nog immer comfortabel, nog steeds zuinig en als vanouds betrouwbaar.

Natuurlijk doet het navigatiesysteem verouderd aan en krijgt het lederen volant een paar slijtplekken op de plek waar je duimen rusten. De leren bekleding van de stoelen is overigens bijzonder slijtvast. De 330.000 kilometers zijn aan het interieur niet terug te zien.

Aan de buitenzijde van de auto valt op dat de voorste kentekenplaat na al die jaren wat van zijn glans is kwijtgeraakt. De plaat wordt valer geel en de zwarte letters zijn voor de APK te ver afgesleten. Een nieuwe kentekenplaat is vereist en de kunststof koplampen krijgen van de dealer een polijstbeurt zodat het lichtbeeld weer voldoet aan de eisen.
Toch vervelend dat die kunststof lenzen na al die jaren zo vergrijzen. Maar goed, waarschijnlijk waren ze anders al lang geleden door steenslag aan vernieuwing onderhavig geweest.

Gelukkig blijkt de katalysator van de Prius III niet gewild bij het dievengilde zodat er verder geen rigoreuze aanpassingen nodig zijn aan het uitlaatsysteem behalve dat een paar uitlaatsteunen even weer stevig vastgelast moeten worden. Zo kan die eerste montage uitlaat er nog even tegen en blijkt vervanging onnodig.
Het blijkt dat uitsluitend de katalysator van de Prius II eenvoudig met behulp van een pijpsnijder geruisloos onder de auto uit te slopen is. Een walgelijke rotstreek waarbij de Prius eigenaar voor zeer hoge kosten komt te staan. Enfin de auto van mijn dochter heeft gelukkig de aanpassingen niet nodig.

Enfin, de Prius kon de goedkeuring van de garage krijgen en is weer klaar voor de nodige probleemloze kilometers. Het blijkt hiermee maar weer dat het onnodig is om bang te zijn voor een meer dan 10 jaar oude Toyota met veel kilometers. De moderne Hybride techniek blijkt ook na vele jaren betrouwbaar en efficiënt. De tractiebatterij is nog volledig bij de tijd en het verbruik van de auto is ongewijzigd laag. Toyota heeft met die Prius een beetje in eigen voet geschoten want er valt voor de werkplaats niet veel aan te verdienen.

Relaxed als altijd

 • 346.000 km

Vandaag weer eens in alle rust naar Drachten gereden om de Prius van mijn dochter andermaal te laten voorzien van een nieuwe APK in combinatie met een onderhoudsbeurt. En dat alles uiterst relaxed. Enerzijds vanwege de rust die uitgaat van het rijden met een Prius en anderzijds vanwege de overtuiging dat er nooit veel mis kan zijn met dit type Toyota. Maar gaat dat eigenlijk niet op voor bijna iedere Toyota (een enkele D4D motor, GT86 of MR2 daargelaten).
Ook vandaag ben ik niet teleurgesteld in mijn oude Toyota. Weer het vertrouwde gevoel en wederom de wens om de auto in de familie te houden mocht mijn dochter ooit besluiten om haar Prius te verkopen.
Verbazend hoe goed het interieur blijft ook bij intensief gebruik van kinderzitjes (en hoe kleutertjes over het algemeen geen hoge prioriteit stellen bij het schoon en krasvrij houden van een auto-interieur) Heel mooi om te ervaren dat de wagen gewoon in nieuwstaat blijft.

Op technisch gebied valt er niets te vertellen of het moet zijn dat alles blijft functioneren zoals het hoort, en zoals het bij deze Prius inmiddels al 12 jaar feilloos gaat. Complexe hybridetechniek, zuinig, betrouwbaar en blijkbaar onverslijtbaar. En, nog belangrijker, onmerkbaar. Hoewel, je blijft bij de pomp natuurlijk altijd positief merken dat je in een hybride rijdt.

De auto heeft zijn normale onderhoud gehad en floot zonder opmerkingen weer door de keuring. Als ik dan toch een zeurderige opmerking mag maken dan is dat over de kunststof lenzen van de koplampen. De Prius kijkt weer dof de wereld in. In mijn tijd was de lichtopbrengst al niet om over naar huis te schrijven dus ik vermoed maar zo dat de doffe koplampglazen die situatie niet verbeteren. Een imitatie koplamp kost nog geen 200 euro en een originele rond de 300 euro. Als het nog mijn auto zou zijn geweest kwamen er morgen direct twee compleet nieuwe units in. De auto is het zeker waard. Hmm, wellicht een origineel verjaardagscadeau……

5,0
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  5
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens