Toyota Prius 1.8 HSD Executive Business (2013)

Toyota Prius 1.8 HSD Executive Business (2013)

UitvoeringPrius 1.8 HSD Executive Business
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Bericht van de dealer

Na een lang voortraject waarbij door het bedrijf waar ik werk bepaald is welke auto's de medewerkers in de buitendienst mogen aanschaffen is de keus gevallen op de Prius.
Hiervoor reed ik dus een Mini Countryman en daarvoor een BMW 118D.

Om meerdere reden is de keuze op de Prius gevallen, t.w.

- De keuzevrijheid binnen het (kleine) bedrijf is helaas beperkt tot enkele merken en daarbinnen slechts enkele typen. Mijn favoriete auto's zitten hier helaas niet bij.

- Uitgangspunt voor mij was dat ik qua kosten (bijtelling) niet meer wilde kwijt zijn als nu nog met de Mini Countryman. De bijtelling van de Prius is op jaarbasis minder dan dat voor de Mini als gevolg van de 14% regeling.
Dat is zelfs het geval bij de versie die ik heb genomen en die standaard als zeer rijkelijk is uitgerust. Ik noem bv een adaptive cruiscontrol en leer. Ik heb daarbij de versie met Solar roof genomen. Opties die ik nam zijn verder het chroom pakket en het beschermingspakket voor de bagageruimte omdat ik die veel gebruik. Mooi die bekleding in de ruimte van stof, maar absoluut niet praktisch dus, vandaar het pakket.

- De auto bevat door zijn uitvoering al veel zaken die ik prettig vindt zoals de (CVT) automaat (heb vaker automaten gereden zo heerlijk in de file) en het open dak en de uitgebreide stereo en navigatie. En hij heeft meer ruimte van binnen dan de Mini, want daar zit je echt krap in met meerdere personen helaas (hij heet niet voor niets Mini toch?) Bovendien heeft de Mini totaal geen trekkracht. Probeer maar eens in te voeren op de snelweg met 4 man er in! Dat is echt schrikken.

- De auto is erg stil (behoudens bij een kickstart) terwijl de Mini een herriemaker is, is zeer comfortabel en bovendien goed voor het milieu. Iets wat mijn werkgever overigens ook belangrijk vindt. De stuureigenschappen vind ik minder dan gemiddeld inderdaad, maar anderzijds is dit wel een auto voor mij waarin ik gemakkelijk rustig en relaxed zal rijden en dan krijg je ook minder post uit Leeuwarden.

Eigenlijk wilde ik de Lexus hebben maar die mocht dus weer niet. Een veel leuker en sportiever model. Maar ook kleiner en een heel stuk duurder. Ik heb overigens gekozen voor de kleur Abyss Grey metallic.

Hoewel dit toch niet direct een standaard uitvoering is, gaf de leasemaatschappij aan dat de levertijd waarschijnlijk kort zal zijn en dat de auto wellicht al eind april of begin mei al geleverd zal zijn en dit betekent binnen 5-6 weken.
Dus nu maar afwachten!

29 maart 2013
Ik kreeg recent al het bericht dat de auto binnenkort zal worden afgeleverd inclusief een kenteken uit de nieuwe reeks. Dat is erg snel, maar komt volgens de dealer doordat er een flink aantal auto's op voorraad staat, omdat er er relatief nog maar weinig auto's van dit type (gewone Prius) worden verkocht!

De meest verkochte Toyota Hybrid's zijn momenteel de Plug in versies en de Wagon en ook de Auris Hybrid. De Plug in zou vooral gretig aftrek vinden bij zelfstandigen en ZZp'ers die nagenoeg geen kosten hebben in verhouding tot een gewone Prius.

Na de eerste 1000 km zal ik mijn eerste ervaringen delen.

De eerste kilometers

• 295 km

Recent de auto opgehaald bij de dealer en de Mini Countryman ingeleverd. Uitgebreide informatie gehad over alle toeters en bellen. Begonnen met o.a. het koppelen van de (HTC Desire ) telefoon met de auto. Helaas nog steeds niet gelukt ook de dealer lukte het niet. Af en toe lukt het en ik heb zelfs een keer kunnen bellen en een gesprek kunnen ontvangen, maar steeds valt de verbinding weg en opnieuw koppelen lukt dan nier. Erg vervelend want de HTC is mijn zakelijke toestel en van te voren was aangegeven dat een modern toestel geen problemen zou opleveren. In de periode dat het wel werkte ook getracht het telefoonboek over te zetten (plm. 350 nummers) maar ook lukte steeds niet. Frustrerend dit en ik hoop niet dat er alsnog een Parot in moet. De dealer gaat nog een poging doen maar ik denk niet dat ze zullen slagen. Van de week nog eens even een telefoon proberen van een collega (we hebben allemaal HTC Desires), wie weet. Mijn privé Iphone 4 koppelde overigens zonder problemen en volgens het boekje komt dit omdat Toyota en Apple op dit punt hebben samengewerkt.....

Dan het rijden. Heerlijk, stil en soepel.
Wat wel opvalt is dat deze auto wat minder comfortabel is dan de auto waarin ik heb proefgereden. Deze had 15 inch wielen en mijn auto 17 inch. Staat wel erg mooi dat wel (zie fotos). Kan ook wellicht komen door de nieuwigheid en wellicht staan de banden ook hoog op spanning geen idee nog, maar valt wel (negatief op). Overigens zitten er Bridgestone banden onder deze keer (het is altijd maar afwachten met Toyota en die Yokaham's die je vaak treft zijn zeker bij mij niet favoriet). Niet de beste, maar ook niet de slechtste denk ik zo.
Wat ook opvalt is dat de remmen nogal piepen. Even aankijken en anders even terug.
Terug naar de dealer moet ik sowieso nog want de navigatie heeft juni 2012 als datum. Volgens de site van Toyota wordt dit 4x per jaar geupdate, volgens mijn dealer 2x, maar hoe dan ook een auto opleveren in april 2013 met navigatie uit juni 2012 kan niet en een update is al duur genoeg.

Verder ben ik aangenaam verrast door de stoelverwarming. Met een temperatuur van rond de nul graden steeds vanaf de oplevering is dit erg lekker. Wel valt op dat deze lang blijft aanstaan (meer dan 15 minuten) en ook als het contact uit is geweest gaat ie weer aan zodra je de auto start. Ik zou verwachten dat ik dan weer de verwarming zou moeten aanzetten, ook al vanwege stroombesparing.

Waar ik ook tevreden over ben is de adaptive cruisecontrol. In iedere auto die ik heb gehad de laatste 20 jaar zat dit wel en ik heb het vaak gebruikt. Maar dit is wel erg luxe zoals de auto steeds geleidelijk vaart mindert als je te dicht bij een voorligger komt en weer optrekt als de afstand weer groot genoeg is. Erg comfortabele!
En ook het licht dat door het open dak valt is plezierig, tenslotte is de auto erg donker van binnen. Hopelijk wordt het weer eindelijk eens aangenaam zodat het dakje ook open kan gaan!

Over het verbruik kan ik nog niet veel zeggen, het schommelt erg per rit en ik heb relatief veel snelweg gereden tot nu toe en alles moet nog inlopen natuurlijk. Powerstand nog niet gebruikt. Wat opvalt is dat de EV stand zelden of nooit werkt ook niet bij lage snelheden. Alleen van de week even in een parkeergarage ging het even aan. Accu was helemaal vol dus geen idee waarom dat niet gebeurt.

Samengevat stelt de auto zeker niet teleur.

de eerste 10K

Inmiddels zo'n 10.000 km nu gereden.
Over het algemeen tevreden. In maart toen het nog koud was heb ik veel plezier gehad van de stoelverwarming. Nu het weer (eindelijk) beter is geniet ik van het open dak dat in verschillende standen is te zetten. Tot aan plm. 90 km is dat goed te doen.

De EV stand werkt met deze temperaturen ook na een dag niet gereden te hebben al na een paar honderd meter.
Het verbruik (aan de pomp gemeten) is nu overall 1:19,8 met een mix van 50% snelweg, 30% lokale wegen en 20% stadskilometers. Hij wordt dus steeds zuiniger, dat zal ook wel door het warmere weer komen.

Wel diverse kleine (aanloop) problemen gehad. Zo wilde de dealer in eerste instantie niet overgaan tot de installatie van de nieuwste versie van de navigatie die net was uitgekomen in de week dat mijn auto werd afgeleverd. Lang verhaal met heel wat mailwisseling incl. met Toyota NL maar inmiddels zit de laatste versie van april 2013 er in. Wel een behoorlijke verbetering al heeft mijn TOMTOM van 29 maanden oud en 1 kaartupdate toch vaak actuelere gegevens en werkt ook de TMC beter van de TOMTOM. Daarnaast zit de spraakherkenning er veel te veel naast met herkennen vooral bij het bellen dus die gebruik ik niet meer. Het meest gebruikte commando is nu "naar huis' of 'bel voicemail' iets waar de stem overigens van maakt 'Bel voze ma iel"
Een ander klein probleempje was dat geen enkele usb stick die ik probeerde met muziek werkte. Een stick van de dealer deed het wel. Oorzaak bleek te liggen in de wijze van formateren. Dat moest nog gewoon FAT32 zijn anders herkent het systeem dat niet.
Inmiddels heb ik ook een nieuwe telefoon want mijn HTC van 2 jaar oud bleek niet te werken met de Bluetooth van Toyota. Een iPhone bleek wel te werken. Koste zakelijk dus een nieuwe telefoon. Een nieuwer type HTC deed het wel.
Recent geprobeerd of ik Spotify kon streamen via Bluetooth en dat werkte uitstekend, heel af en toe een kort durende hapering. Alleen kan je dan niet meer via Bluetooth bellen.... Maar dat is weer op te lossen met een kabeltje hoorde ik en bovendien wordt je telefoon dan ook bijgeladen. Gemak dient de mens!

Binnenkort maar eens gaan afspreken voor een beurt!