Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Prius 1.8 HSD Dynamic |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 52 km |
KM-stand laatst | 170.541 km |
De eerste kilometers
- 3.248 km
Sinds begin 2010 rij ik deze Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic. We zijn nu enkele kilometers verder, dus werd het tijd voor een review op Autoweek. Voordat ik begin met schrijven eerst wat uitleggen hoe ik tot deze keuze kwam.
Mijn vorige auto was een Opel Astra Stationwagon Sport diesel met veel luxe. Deze luxe wilde ik graag weer terug zien in mijn nieuwe auto. Daarnaast was er de wens om de bijtelling wat omlaag te krijgen. Een 14% of 20% auto zou het dus moeten worden. Daar kwam bij dat ik wel in dezelfde klasse wilde blijven rijden met voldoende ruimte. Ik ben niet zo'n fan van Franse auto's, dus merken zoals Renault en Citroen vielen af. Welke auto's stonden dan wel op de lijst:
BMW 1-Serie, Audi A3, Volkswagen Golf, Honda Civic Hybride, Toyota Prius, nieuwe Opel Astra. Met uitzondering van de Golf en de Astra, heb ik met allen een proefrit gemaakt.
BMW 1-Serie was echt een heerlijke auto om in te rijden met een goede wegligging en een lekkere motor. Echter erg aan de prijs nadat ik hem op een gelijke manier had ingericht als mijn vorige Opel Astra. Achteraf goed dat ik niet voor de 1-Serie ben gegaan, want de 116i valt per januari 2010 niet meer in de 20% bijtelling categorie. De Audi A3 valt daar wel in, en hoewel de basis-prijs voor de zakelijke rijder erg meevalt, schieten de prijzen omhoog met de opties en de opties maken de A3 een mooiere auto. De Golf valt alleen in de 20% categorie als er de dure DSG bak in zit. Bij de Honda Civic zitten de batterijen in de leuning van de achterbank, dus is deze auto minder praktisch. Ook vind ik het dashboard van de Civic Hybride helemaal niets. De nieuwe Opel Astra kwam te laat en het was niet geheel duidelijk of er 20% bijtelling modellen kwamen. Hoewel de Honda Insight niet op mijn lijst stond, heb ik er toch in gereden. Ook hier vind ik het dashboard helemaal niets, maar motorisch is de auto ook een stuk minder. Mag je ook niet verwachten voor zo'n scherpe prijs natuurlijk. Het is dus de Toyota Prius Dynamic geworden.
Ik ben maar meteen eerlijk door te zeggen dat die 14% bijtelling erg aantrekkelijk is en dat dit een belangrijke reden is geweest deze auto te nemen. Maar de Prius is een ruime auto van een zeer degelijk merk. En met 136 PK ben je natuurlijk geen stakker. Maar de techniek van deze auto heeft ook een rol gespeeld bij mijn keuze. Ik ben geen milieu-freak, maar ben me er wel van bewust dat we zuinig om moeten gaan met brandstof en CO2 uitstoot moeten verminderen. Is de Prius dan daar de oplossing voor? Geen idee, maar met de Prius is Toyota druk bezig ervaring op te doen voor alternatieve aandrijving. Ervaringen die in de toekomst wellicht een nog zuinigere en schonere auto moet opleveren. Andere merken doen dat door middel van kleinere maar krachtigere motoren, Toyota doet het met hybride techniek. Het is te vroeg om te zeggen wat nu DE oplossing is. Tot die tijd moeten we elke poging om een zuinigere en schonere auto te ontwikkelen respecteren. We moeten ergens beginnen. Toch?
Hoewel de auto in Dynamic uitvoering al erg compleet is, heb ik de volgende opties nog genomen:
Ipod aansluiting, Parelmoer witte lak, lederen bekleding, stoel-verwarming en alarm-installatie (verplichting van mijn werkgever).
De Executive uitvoering heeft maar drie zaken extra ten opzichte van de Dynamic. Namelijk standaard lederen bekleding, Adaptive Cruise-Control en het Pre-Crash Safety systeem. Omdat leer een dealer optie is en achteraf ingebouwd kan worden, mis je dus maar 2 opties. Vandaar de Dynamic. Waarom dan niet de Aspiration en daar achteraf navigatie in laten bouwen? Omdat het verschil tussen de Aspiration en de Dynamic toch wat groter is. Zo mis je het koplamp-sproeiers, navigatie-aanwijzingen in het head-up display en de achteruit-rij camera.
OK, dan nu de review.
Het uiterlijk.
De vorige modellen van de Prius verdienen niet de schoonheids-prijs. De 3e generatie vind ik toch erg geslaagd en een grote verbetering ten op zichte van zijn voorgangers. De combinatie van de parelmoer witte lak en zwart leer met witte sticksels is erg geslaag al zeg ik het zelf. De achterkant kan wellicht wat beter, maar over het algemeen vind ik het ontwerp niet verkeerd. Als de auto wat lager was geweest, denk ik dat hij er iets beter uit had gezien. Maar je hebt wel voldoende hoofdruimte. De 17 inch velgen zijn wel een must, want ik heb de Prius zien rijden met 15 inch wieldoppen en dat is toch een ander gezicht. Natuurlijk zijn er mooiere modellen op de markt. Maar er zijn er ook die lelijker zijn, en dat zijn dan niet hybride modellen.
Het interieur.
Naast het uiterlijk van de Prius, is ook het interieur een hele verbetering. Het dashboard is ruim van opzet en het ziet er netjes en verzorgd uit. Ik deel wel het commentaar van andere Prius rijders dat er erg hard platsic is gebruikt voor het dashboard. Ook mis ik wat opberg-ruimte. Er zitten 6 beker-houders in de Prius. Twee in de midden-console, twee in de voorste portieren en twee in de arm-leuning op de achtebank. In de voorste portieren zit dus geen vak waar je wat papieren of iets dergelijks kwijt kan. Het dashboard-kastje bestaat uit twee delen. Het bovenste is niet zo groot, maar je kan er wel wat papieren en pakjes snoep in kwijt. Het onderste is al wat groter, maar met de boekjes van de auto en de berijders-map van de lease maatschappij is deze bij mij ook al weer vol. Voordeel van af-fabriek navigatie is wel dat het systeem een hard disk bevat. CD-tjes zijn dus niet meer nodig in deze auto omdat je ze kan rippen
naar de hard disk. De iPod/USB aansluiting is weggewerkt in de midden-armsteun en met een grote USB stick heb je voldoende muziek bij je.
De afwerking.
Anders dan sommige reviewers, heb ik vanwege het harde plastic alleen een krakend dashboard op het moment dat het koud is. Na een paar kilometer en een gestegen temperatuur zijn de kraakjes verdwenen. Toch kan de afwerking wat beter. Het navigatie-systeem ligt niet helemaal netjes in het dashboard. Rechts ligt het net wat lager dan links. De bouten van de stoel-bevestiging zijn duidelijk zichtbaar en doen in mijn ogen iets goedkoop aan. Het afdek-zijltje over de bagage-ruimte is ook wat aan de goedkope kant. Tijdens het wassen merk je ook dat het staal van de portieren erg flexibel is. Het zal wel gedaan worden om gewicht te besparen, maar het voelt goedkoop. Ik ben echter niet bang dat dit ten koste gaat van de veiligheid. De algemene indruk van de auto is positief en heb ik het gevoel met een degelijke auto onderweg te zijn.
Het rijden.
Buiten vakanties in Amerika heb ik nooit automaat gereden en ik moet zeggen dat het heerlijk is. Vooral in files en in de stad is het ontspannen rijden. De wagen ligt goed op de weg, maar niet zoals mijn vorige Astra met sport-onderstel. Bij afritten van de snelweg of een klaverblad moet ik soms nog wel eens bedenken dat deze auto op comfort is afgesteld en niet op sportief de afritten nemen. Nu is het ook niet zo dat het een dweil op de weg is, maar sportief is anders. Ook het sturen is iets indirect vergeleken met het directe stuur gedrag van de Astra. Maar het is ook niet zo dat het zo indirect is dat je het stuur een kwartslag moet draaien voordat er iets gebeurt. De auto heeft 3 rij-modes. EV (Electric Vehicle), ECO mode en Power mode. Bij EV loopt de auto alleen op de electromoter tot ongeveer 30 km/h en max 5 kilometer. Leuk in woonwijken, maar men hoort je nauwelijks aankomen. In ECO mode zal de auto zo zuining mogelijk proberen te rijden. Minder alert op het gas en airco gebruik wordt ook in de gaten gehouden. In Power mode heb de volledige 136 PK meteen tot je beschikking en de auto reageert snel op het gas pedaal. In die mode kan je toch redelijk snel bij de verkeers-lichten weg zijn en sommige mensen het nakijken geven. Op de stoelen kan je goed zitten. Geen keiharde stoelen, maar je zakt er ook niet in weg.
Het verbuik.
Omdat het toch een auto is die zuining zou moeten zijn, heb ik besloten bij te houden hoe zuinig nu te rijden is met deze auto. Dat doe ik op twee manieren. Kijken wat de board-computer per tank aangeeft en het werkelijk verbuik berekenen aan de hand van gereden kilometers en verbruikte benzine. Nu moet ik zeggen dat de board-computer de werkelijkheid goed benaderd. De auto begint nu in te lopen, dus mijn verbruik per tank is ongeveer 5 liter op 100 kilometer. 1 op 20 dus. Overall verbuik is 5.4 liter op 100 kilometer wat 1 op 18.5 is. Dat staat de auto wel in ECO mode, staat de airco niet aan en trek niet vol gas weg bij de verkeerslichten. Zal er maar meteen bijzeggen dat ik ook niet als een slak wegtrek anders krijgen we dat weer te lezen in de reacties. Op de snelweg rij ik wel iets rustiger, maar rij wel met het verkeer mee. Dus gewoon iets boven de 100 waar dat is toegestaan en iets boven de 120 waar je 120 mag. Boven de 120 moet je dan wel rekening houden met een verhoogd verbruik. Maar had laatst een ritje snelweg en bij 105 op de teller is het verbruik ongeveer 4.5 liter per 100 kilometer. De 3,9 liter per 100 kilometer die Toyota opgeeft zijn niet te halen tenzij je 80 op de snelweg gaat rijden. De grote winst is te halen in de stad en op provinciale wegen. Binnen de bebouwde kom en met een snelheid van 50 km/h loopt de auto puur electrisch. Tenminste, als je deze snelheid constant aanhoudt. Ga je versnellen, dan zal de verbrandings-motor bijspringen. Ik ben benieuwd wat het verbruik in de zomer gaat doen. De brandstof-meter wijkt in mijn ogen iets te veel af. Als de computer meldt dat ik nog 30 kilometer kan rijden en het laatste streepje al gaat knipperen, zit er nog 10 liter in de tank. Nu begrijp ik wel dat er iets van reserve moet zijn, maar 10 liter afwijking op een 45 liter tank is wel erg overdreven.
Het navigatie- en audiosysteem
Het navigatie-systeem is erg goed met een groot touch screen display waar je ook zaken zals radio, CD speler en telefoon mee kan bedienen. Ikzelf heb een Nokia E71 en deze werkt goed samen met de auto. Business kaartjes versturen naar de auto en al je contacten staan ook in het systeem. Je kan je telefoon dus gewoon in de zak houden, want alles is te regelen vanaf het touch screen. Het geluid van een gesprek is ook goed. Heb nog geen klachten gehoord dat ik niet verstaanbaar ben. Ook leuk is het rippen van CD's. Kan alleen met audio CD, maar binnen 10 minuten staat de CD op de harde schijf. Met de ingebouwde database, wordt de CD informatie zoals artiest, album en nummer meteen toegevoegd. Heb al diverse CD ge-ripped en pas 1 keer was de CD niet te vinden in de database. Maar dan kan je handmatig de informatie toevoegen. Als optie heb ik de USB/Ipod aansluiting genomen. Gooi een USB-stick vol met MP3 bestanden en de radio ziet deze USB-stick als een CD-wisselaar. De folders op de stick zijn dan de CDs. Werkt erg makkelijk. Nadeel is wel dat je soms veel moet scrollen om ergens te komen. Folders en MP3 bestanden worden maar per 6 op het scherm getoond. Voor de Ipod werkt het anders dan gedacht. Ik had de induk dat je je iPod gewoon kon bedienen vanaf het systeem en alle muziek kon afspelen. Het werkt net iets anders. Je moet afspeellijsten aanmaken op de Ipod die het systeem dan herkent. Volgens het boekje kan je ook per album afspelen, maar het is niet mogelijk door de iPod heen te bladeren zoals je dat zou verwachten. Tevens doet de het navigatie-scherm dienst als beeldscherm van de achteruit-rij camera. Erg handig, want je weet precies wanneer je moet stoppen.
De gadgets
Standaard is de Prius voorzien van allerlei zaken die je kan gebruiken om zuinig te rijden. Verschillende opties op het display die aangeven of je zuinig rijdt, hoe zuinig de afgelopen 15 of 30 minuten zijn geweest en welke aandrijflijnen meewerken om de auto vooruit te krijgen. Ik kan me voorstellen dat dit
een overdaad aan informatie, schermpjes en knopjes is. Het head-up display is ideaal. Voor je neus staat de snelheid, en in de Dynamic uitvoering worden ook de navigatie aanwijzingen getoond. Verder is veel automatisch in te stellen, zoals de verlichtinig en ruiten-wissers. Ik moet zeggen dat het erg makkelijk werkt, maar soms is het nodig de zaken toch handmatig aan te zetten. Ook de binnenspiegel is zelf-dimmend en dat is ook prettig op donkere wegen als er verkeer achter je rijdt. De Dynamic is voorzien van park-assist, maar dit heb ik nog niet getest. Ik heb al moeite door het boekje te komen om te kijken hoe het nu precies werkt. Zelf inparkeren is sneller. Wat super is, is de speciale coating op de ramen van de voor-portieren. Water loopt er zo vanaf zodat je altijd goed zicht hebt naar links, rechts en de spiegels. Over zicht gesproken. Naar achteren is het zicht dramatisch vanwege de plat liggende achterruit en de brede balk daaronder.
Voorlopige conclusie
Complete auto met veel luxe die waar biedt voor zijn geld. Als zakelijke rijder is deze auto helemaal het overwegen waard vanwege die 14% bijtelling. Het rijgedrag is goed, maar meer op comfort gericht dan op sportieviteit. De afwerking kan beter, maar is over het algemeen in orde. Natuurlijk wordt het beloofde verbruik niet gehaald, maar voor een benzine auto is hij redelijk zuining. Zeker als je beseft dat het een volwaardige gezins-auto is met voldoende vermogen. Overall ben ik tevreden met de keuze die ik gemaakt heb. Ik moet weer vier jaar met deze auto doen en zal deze review dan ook up-to-date houden.
Het aantal sterren staat nu nog op vier omdat dit de eerste indruk is die ik van de auto heb. Wellicht dat dit in de toekomst nog gaat veranderen.
De plaatjes
- 5.123 km
De plaatjes toegevoegd aan deze review, dus even een korte update.
Indruk van de auto is de afgelopen maand natuurlijk niet veranderd. Het verbruik wel, want dat is iets aan het zakken met de stijgende temperaturen. Met een normale rijstijl gaat het verbruik langzaam richting 1 op 20. Als je eenmaal doorhebt hoe je met deze auto moet rijden, ga je vanzelf zuiniger rijden. Zo kan je bijvoorbeeld puur electrisch optrekken tot boven de 50 kilometer per uur. Vlot gaat het niet, dus je moet niemand achter je hebben rijden. Maar als je binnen de bebouwde kom niet op een doorgaande weg en alleen maar van bocht naar bocht rijdt, zal de benzine motor niet bijspringen.
Eerder gaf ik aan dat mijn navigatie-systeem niet netjes in het dashboard lag. Dat is nu opgelost. Het navigatie-systeem lag wel recht in het dashboard, maar het paneel eromheen lag er scheef in. Dit heb ik aan kunnen drukken, dus nu is het netjes. Mijn mening over de afwerking blijft echter dezelfde. Die kan beter.
Als het geregend heeft en je opent de achter-klep, dan loopt er allemaal water vanaf die achter-klep de koffer-bak in. Omdat ik vaak het afdek-zijltje dicht heb, wordt dit nat. Meteen schoonmaken, want met die lichte kleur krijg je snel vlekken.
Vorige week is de auto voorzien van een software-update voor het ABS systeem. Ikzelf heb er nooit problemen mee gehad, maar lees dat Nederlandse berijders er wel iets van gemerkt hebben. Binnen 20 minuten stond ik weer buiten, dus vlotte service van de Toyota dealer.
Update 2 augustus 2010
- 15.673 km
Vandaag de eerste onderhouds beurt laten uitvoeren aan mijn Prius. De Prius moet elke 15.000 kilometer naar de garage voor onderhoud. Eerst dacht ik dat dit was vanwege de hybride aandrijflijn van deze auto, maar het schijnt dat elke Toyota elk 15.000 kilometer naar de garage moet. Mijn vorige auto's konden elke 30.000 kilometer naar de garage.
Wat me als eerste opviel toen ik de check-list van de garage zag, waren de zaken die ervoor moesten zorgen dat de auto netjes bleef tijdens de onderhouds beurt. Stoelhoes, vloer-matten en spatbord-beschermers worden genoemd als check voordat verder gegaan kan worden met het onderhoud. Zelfs de stand van de bestuurders-stoel wordt genoteerd. Wellicht dat dit bij andere merken ook gebeurt, maar het is voor het eerst dat ik dit zie op de check-list. De onderhouds-beurt zelf gaf aan dat er geen problemen met de Prius zijn. Iets dat ik de afgelopen maanden kan bevestigen.
De auto blijft een fijne, comfortabele auto om te rijden. De automaat blijft een fijne uitvinding in ons land met de vele files. Wel moet ik nog steeds wennen aan geluids-toename bij extreem gas geven. Er zijn geen schakel-momenten waardoor de snelheid beleving wat minder is. Maar dat wil niet zeggen dat de auto niet vlot is.
Het verbruik is aan het dalen. Ik kreeg de auto begin dit jaar en het was dit jaar een strenge winter. Dat zag je meteen in het vebruik van de auto. Was het verbuik begin dit jaar nog 1 op 16, inmiddels is het verbruik gedaald naar 1 op 20. Maar ik kom ook wel eens boven de 1 op 21 uit. Dit is allemaal bij een normale rijstijl en met gebruik van de airco als dat nodig was. Zoals ik al gemeld heb, is deze auto enorm zuinig in de stad en op provinciale wegen. Op de snelweg kan je ook zuinig rijden, maar is het effect van hybride uiteraard wat minder. Maar zelf rond de 120 blijft dit een zuinige auto voor zijn klasse.
Natuurlijk zijn er ook wat aanmerkingen op de auto. Mijn onderste dashboard-kastje bevat de boekjes van de auto (auto, navigatie en parkeer-systeem) en die wegen nogal wat. Dat betekent wel eens wat gekraak uit dit kastje. Oplossing is de boekjes ergens anders opbergen, dus niet echt een probleem. Maar geeft wel aan dat het plastic in het interieur erg hard is en snel kan kraken. Nadeel van de witte lak is dat je steen-slag snel ziet op de voorbumper. Deze is namelijk zwart onder de lak. Dit heb je natuurlijk met elke auto, maar omdat mijn vorige auto's donker waren, viel dit niet zo op.
Navigatie-systeem werk nog steeds super, maar heb soms het probleem dat er files gemeld worden op mijn route terwijl de file de andere kant opstaat. Dat is best wel eens vervelend omdat je dan al snel denkt aan een andere route terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.
Het automatisch parkeren heb ik trouwens nog steeds niet geprobeerd. Ik heb het nog niet nodig gehad en wil het niet op een volle parkeerplaats proberen. Wellicht doe ik het nog wel een keer. Voorlopig heb ik aan de achteruitrij-camera voldoende.
Update 10 februari 2011
- 32.038 km
Iets later dan geplanned de 30.000 kilometer beurt laten uitvoeren.
Het afgelopen half jaar geen grote problemen gehad met de auto. Wel is twee maanden geleden de AUX ingang kapot gegaan. Ik kan de AUX ingang niet selecteren als ik een apparaat aansluit. Op zich geen probleem omdat ik gebruik maak van de iPod/USB aansluiting en de AUX ingang maar zelden gebruik. Toch wilde ik dit wel gerepareerd hebben, maar dat is de garage niet gelukt. Ze hebben dit nog niet meegemaakt en weten niet waar het probleem zit. Ik kan terug komen om dit te laten onderzoeken, maar ik denk dat ik de 45.000 beurt maar afwacht.
Na een jaar in de Prius gereden te hebben, kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben met de auto. Hij brengt me in alle rust van A naar B en is voldoende comfortabel. Het verbruik over 2010 is 1 op 18,91. Dit is gemeten aan de pomp. De boord-computer is iets enthousiaster. Dit met een diversiteit aan ritten door de stad, over de snelweg en provinciale wegen.
Vorige week toen het enorm waaide, had ik een hele rit wind mee op de snelweg. De auto loopt dan rond de 1 op 25. Terug had ik wind tegen en dan schiet het verbuik omhoog naar 1 op 15.
Wat zijn zaken die me opvallen aan de auto?
In de koude maanden merk je wel dat de benzine motor niet helemaal schok-vrij bijschakelt. Is het geheel op temperatuur dan gaat het allemaal wat soepeler, maar niet zo soepel als in de zomer maanden.
Als de accu's helemaal leeg zijn, reageert de auto 'traag' op het gas-pedaal en komt minder vlot vooruit. Dat is logisch omdat de benzine motor dan voor de aandrijving en het opladen van de accu moet zorgen. De accu's niet helemaal leegrijden is het advies.
Tijdens mist overdag, werkt de automatisch verlichting niet goed. Het is verstandig met je dim-lichten te rijden, maar de automatisch verlichting vindt stads-lichten voldoende. Omdat mijn auto wit is, valt deze iets minder op en ziet men je net iets later in de binnen-spiegel. Het is dus verstandig de verlichting handmatig te bedienen als er mist overdag is.
Ik heb inmiddels mijn Nokia E71 ingeruild voor een iPhone 4 en deze werkt ook goed met de car-kit in de auto. Moest ik met de Nokia de business cards zelf verzenden om contacten over te zetten. De iPhone synchroniseert contacten automatisch met de car-kit. Tevens heb ik meteen muziek bij me en is het niet meer nodig de iPod in de auto te laten liggen.
Op naar de volgende onderhouds-beurt.
Update 20 juli 2011
- 47.093 km
Iets later dan geplanned heeft de Prius vorige week de 45.000 km beurt gehad. Behalve het vervangen van een ruiter-wisser blad zijn er geen problemen met de auto gemeld. De AUX ingang is helaas nog steeds niet gemaakt. Deze is echt kapot en moet vervangen worden. Dealer heeft deze niet op de plank liggen, dus dat komt bij de 60.000 km beurt wel. Wel het piepje tijdens het achteruit rijden laten verwijderen. Nu klinkt er nog maar 1 piepje als je de auto in achteruit zet.
Verbruik is deze zomer-maanden lekker aan het dalen. Ik kom nu niet meer onder de 1 op 20 uit. 1 op 21 of 1 op 22 zijn geen uitzonderingen met een rustige rij-stijl en gebruikmakend van de hybride techniek. Ruim 900 km op een tank is mogelijk. Het overall gebruik vanaf het begin dat ik de auto heb is 1 op 18.93 gemeten aan de pomp.
Overige zaken die mij opvallen is het gevoel bij het sturen op lage snelheden. Omdat deze auto voorzien is van aan parkeer-hulp systeem, is er een electro-motor aan het stuur gekoppeld. Vooral bij file parkeren (waarbij je snel moet draaien met het stuur) merk je dat je tegen deze electro-moter aan het draaien bent.
Ik ben nog steeds tevreden met het navigatie- en audio-systeem, maar soms wil hij niet mee werken. Je moet eerst de naam van de straat invoeren en het systeem geeft daar dan een keuze van steden bij. Een straat waarvan ik zeker weet dat deze al jaren bestaat, is op die manier niet te vinden. Voer je eerst de stad in en dan de straat, dan bestaat de straat ineens wel. Maar ik heb ook al eens gehad dat een straar er helemaal niet instaat terwijl deze toch al tientallen jaren bestaat.
Verder rij ik in alle rust en comfort mijn kilometers en ben nog steeds tevreden met deze fijne en ruime auto. Dit jaar voor het eerst weer eens met de auto op vakantie. Kijken hoe de auto zich houdt als vakantie-auto naar Italie.
Vakantie Corsica
- 57.228 km
Deze zomer met de auto naar Corsica geweest en kan zeggen dat de Prius een ruime, comfortabele reis-auto is.
We gingen met z'n tweetjes en dan heb je genoeg ruimte in de auto om tassen en spulletjes mee te nemen. Ik kan me voorstellen dat met een gezin een dakkoffer net iets meer ruimte geeft.
Wil je vlot meekomen met het verkeer, dan is het niet aan te raden de auto in ECO mode te laten staan. Zeker in de heuvels en bergen heb je het idee dat hij de berg niet op wil. In Normal mode gaat het al een heel stuk beter en kan je goed meekomen. Worden de bergen wat steiler, dan is de auto in Power mode een vlotte klimmer en hebben we niet de indruk gehad dat we wat te kort kwamen. Op de Duitse snelweg snelheden van 150 a 160 gereden en dat ging zonder problemen en heel comfortabel. Ook nog even de 180 aangetikt, maar boven de 170 begint de auto gevoeliger te worden voor kleine stuurbewegingen en zijwind.
Wat me enorm mee is gevallen, is het verbruik. In de bergen zou je verwachten dat het verbruik enorm stijgt, maar in de bergen moet je ook een keer naar beneden wat weer gunstig is voor het verbruik. Voordeel is ook dat de accu's lekker opgeladen worden. Deze energie is dan te gebruiken en redelijk lange stukken electrisch te rijden zonder dat de verbrandings-motor nodig is. Ritje Nederland-Corsica is gedaan met een verbruik van 1 op 18.4 (gemeten aan de pomp). Op Corsica kan niet al te hard gereden worden, dus dat is ook gunstig voor het verbruik.
De techniek heeft ons deze vakantie ook niet in de steek gelaten. Het navigatie-systeem heeft ons overal en zonder fouten naartoe gebracht. Er was een foutje, maar die was menselijk. Ik was vergeten tol-wegen toe te staan, dus schrok even van de aankomst-tijd en de te rijden route. Gelukkig was ik er snel achter. Zelfs de kleinste bergweggetjes op Corsica stonden in het systeem. Ook de airco werkt goed met de hoge temperaturen. Echter moet de auto niet in ECO mode staan. Dan gaat het net even wat minder snel met afkoelen. Kleine opmerking. Leer is erg mooi maar ook erg warm als je auto de hele dag in de zon heeft gestaan en je stapt in met korte broek.
Samenvattend. De Prius is een fijne auto om mee op vakantie te gaan. Hij is ruim, in de juiste stand vlot en comfortabel. Zaken zoals navigatie maken de rit nog eenvoudiger.
Update 6 augustus 2012
- 91.693 km
Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik een update bij deze review heb geplaatst. De reden is eenvoudig: het afgelopen jaar heeft de auto zich gedragen zoals verwacht. Geen storingen, niets dat kapot gaat en nog steeds een fijne auto om te rijden.
Vandaag heeft de Prius zijn 90.000 km beurt gehad en de garage bevestigde het bovenstaande allemaal. De auto heeft alleen zijn reguliere onderhoud gehad en daar zijn geen vreemde zaken aangetroffen.
Na bijna drie jaar rijdt de auto nog als nieuw. Bij mijn vorige auto's klonk de motor toch wat rauwer na dit aantal kilometers. Ook liepen ze niet altijd even regelmatig. Zeker als het onderhoud al een tijdje geleden was. De motor van de Prius loopt nog altijd als een zonnetje en even soepel als altijd. Wellicht heeft de hulp van de electro-motor hier mee te maken. Ook waren de vorige auto's diesels.
De afgelopen weken heb ik wat pogingen gedaan extra zuinig met deze auto te rijden. Heel rustig optrekken, rustig op de snelweg (100-105 km/h), geen airco als het niet nodig was, goed laten uitrollen bij verkeerslichten en afritten en veel gebruik makend van de hybride techniek. Ik heb er wel op gelet dat ik het overige verkeer hierbij niet hinder. Hiermee kom ik op een verbruik van 1 op 23 uit wat een actieradius van 1035 km zou zijn geweest. Deze waarde is trouwens gemeten aan de pomp.
Deze wagen kan dus echt zuinig zijn en dat voor een volwaardige gezins-auto met voldoende vermogen en luxe. Bovenstaande is misschien wat extreem, maar zonder al te veel moeite is 1 op 20 haalbaar. Overall verbruik sinds ik de auto heb (winter en zomer) is 1 op 19.2. Ook deze waarde is gemeten aan de pomp.
OK, dan een klein puntje van kritiek. Als je het kritiek kan noemen. Ik had laatst de VW Tiguan van mijn vader een dagje mee, en dan merk je wel wat verschil. Iets betere materialen op het dashboard, iets betere stoelen en rijdt net wat beter. Gewoon het gevoel dat je met net iets steviger op pad bent. Is ook een handbak, dus je hebt weer wat te doen tijdens het rijden.
Maar de Prius blijft een auto waar ik fijn mijn kilometers in maak en ik heb zeker geen spijt van mijn keuze. Ik zou hem zo weer nemen.
Update 2 juni 2013
- 141.610 km
Omdat ik verder van mijn werk ben gaan wonen, zijn er het afgelopen jaar flink wat meer kilometers onder de wielen van de Prius door gegaan. Geen enkel probleem omdat de wagen geen enkele krimp geeft. Het is eigenlijk gewoon saai.
Op dat gebied kan ik schrijvers van andere reviews wel gelijk geven. De Prius is een no-nonsense auto die je van A naar B vervoert. Niets meer en niets minder. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben erg tevreden met de Prius en maak zonder klagen de ritten. Maar het gaat allemaal zonder emotie en spannend is het al helemaal niet.
Maar als ik dan aan het einde van de maand mijn bijtelling op de salaris-strook zie staan, komt die emotie vanuit een andere hoek. Want je houdt gewoon centjes over om leuke dingen mee te doen.
Nadeel van al die vele extra kilometers is wel dat je vaak bij de dealer staat voor onderhoud. Om de 15.000 kilometers moet de Prius de garage in. Maar zoals ik reeds eerder heb gemeld, komen daar nooit schokkende dingen boven water.
De laatste maanden van de Prius zijn ingegaan, en ik verwacht dat de auto ook die zonder problemen doorkomt. De techniek is zeer betrouwbaar.
Het afscheid en de conclusies
- 170.541 km
Na bijna vier jaar en iets meer dan 170.000 kilometers is er afscheid genomen van de Toyota Prius. Iets eerder dan geplanned omdat het contract nog doorliep tot begin januari 2014. Mijn werkgever wilde echter meewerken zodat ik nog voor 1 januari 2014 een nieuwe auto zou krijgen welke ook weer in de 14% zou vallen. Review over die auto volgt later.
De Prius is de afgelopen vier jaar een trouwe reisgenoot geweest. Dat Toyota betrouwbare auto's maakt was te zien. Het enige wat aan de auto kapot is gegaan, is de AUX ingang van het audio-systeem. Wel heb te maken gehad met twee terugroep-acties, maar het is alleen maar netjes dat Toyota de verantwoordelijkheid neemt. Heb trouwens nooit iets gemerkt van de problemen waarvoor de auto terug naar de garage moest.
Dan het verbruik. Toch een belangrijk item als het om een hybride gaat. Met de auto heb ik 170.489 kilometers gereden en 9006 liter benzine getankt. Dat is een gemiddeld verbruik van 1 op 18.93. Natuurlijk niet in de buurt van het beloofde verbruik, maar voor een benzine auto van dit formaat zeker niet verkeerd. De kilometers zijn gemaakt met een diversiteit aan ritten. Snelweg, stad, provinciaal. Maar ook de snelwegen in Duitsland heeft deze auto met hoge snelheden bereden.
De bouwkwaliteit van de auto is dik in orde. Het zit allemaal goed in elkaar, maar echt degelijk oogt het niet. Ook kan de afwerking wat beter voor een auto in deze klasse. Over het harde plastic op het dashboard heb ik meer mensen horen klagen.
Het rijden gaat soepel, makkelijk en de auto ligt redelijk goed op de weg. Alleen is er weinig beleving tijdens het rijden. Maar dat komt natuurlijk door de hybride aandrijflijn. De auto vervoert zijn passagiers in alle rust en comfort.
En dat is ook de conclusie die ik na vier jaar trek. Een comfortabele reisauto die zijn passagiers veilig en alle rust naar de plaats van bestemming brengt. De auto is betrouwbaar en zuinig als de berijder weet hoe hij/zij met het hybride systeem om moet gaan. En dan hoef je echt niet als een slak te rijden. Het rijden zelf is zonder enige emotie en wellicht een beetje saai. Maar daarvoor is de auto ook niet bedoeld.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.