Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2009)
Uitvoering | Prius 1.8 HSD Dynamic |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
testrit prius
16 mei 2009
Mijn bedrijf is door een groothandel uit Tilburg overgenomen en van hun, mag ik nu een nieuwe auto uitzoeken. Oude werkgever gaf meestal na drie jaar een nieuwe auto te beschikking, mijn huidige is een Opel Astra met 80pk diesel aan boord. Ik heb een goed betaalde baan, maar die bijtelling komt mijn neus gaten uit, ben dus aan het zoeken geweest naar een 14% model. De Honda Hybrid vind ik een mooi model maar niet erg prakties als je op vakantie moet. Ben dus gaan kijken in de showroom van Toyota, de Prius.
Tja, geef toe een beetje outbollig model van buiten, maar na twee keer om de atuo heen gelopen te zijn, toch maar even ingestapt.
De buiten kant van de auto raakt mij niet zo, maar de binnen kant, vreemd, ik raak er niet op uitgekeken. Naar mijn gevoel is alles op z'n plaats en echt alles wat je nodig hebt, zit er gewoon op. Vergeleken met mijn Opel, is deze auto overkompleet.
Thuis gekomen raakte ik er niet over uitgesproken, mijn vrouw vroeg of ik nog met een verkoper had gesproken. Nee, ik wil alles zelf onder vinden, hij daagt mij uit, hij prikkelt mijn intresse. Na 2 weken met de de dealer gebeld of ik mocht test rijden. Met mijn vroeuw kreeg ik zonder problemen de Prius mee, ga zeker minimaal een uur rijden, melden de verkoper. Eng om alleen op je accu weg te kunnen weg rijden, ik ben de geluiden van de leopard gewend.
Het rijden in deze auto is voor mij een zeer mooie belevenis geweest, heerlijk stil, niet meer schakelen, gewoon lekker ontspannen rijden. Hij is groter dan mijn opel, ik kan makelijk achter de bestuurders stoel plaats nemen, ondanks mijn 1.85mtr. Mijn dochter van 12 jaar is nu al 1.70mtr groot en die kan die ruimte zeker wel gaan warderen.In mijn opel krijg ik vaak haar knieen in mijn rug, en het in en uitstappen, kost haar veel moeite.
Mijn vrouw zat lekker ontspannen naast me, in de Opel was dat wel anders, veel lawaai, en hokken en schokken.
Ik heb nu een Prius besteld bij de de lease maatschappij, het wordt het Prius 3 model. Ik kan niet wachten tot hij er is, ik lees er elke dag wel wat over op internet, en kom elke keer weer leuke eigenschappen tegen van dit model. Ik heb hem lekker kompleet bestelt, model Dynamic in het blauw, met de nieuwe 18 motor.
Kan het model Prius 2 nog wel overtroffen worden door model 3.
Hoe lang ik moet wachten, weet ik niet, als ik hem nu mag ophalen in Duistland, dan race ik er na naar toe.Moet nog even geduldig zijn, hij komt wel.
Ik hou jullie op de hoogte wanneer hij komt, en kom dan zeker snel met een verslag, tot spoedig.
Ik heb hem!!
Ja, ik heb eindelijk mijn priusIII binnen.
ik mocht hem van af ons hoofdkantoor ophalen in Tilburg, op maandag 17 aug.
Ik heb er lang op moeten wachten, maar dit was de moeite waard.
Bij het eerste aanzien, overtrof hij mijn fantasie, zoals ik eerder vermelden model II, oudbollig, maar deze ziet er gewoon super uit. Alleen de kleur al, Royal blue metallic, die maakt deze auto een plaatje om naar te kijken.
Ik heb er een minuut of tien omheen gelopen, om de strakke mooie lijnen van dit model te kunnen bewonderen. Ik had de sleutel al op zak, maar genoot nog even van de buiten kant.
Bij het instappen, merk je meteen dat er lekkere, maar stevige stoelen in zitten. Ben na een korte uitleg even over het terrein gereden, even voelen hoe hij reageert. Daarna met een collega de weg op gegaan, rondje door Tilburg.
Beide raakte er niet over uitgesproken, wat dit model een overvloed aan luxe bezit. Collega was zeker geen prius man, maar na een rit van tien minuten, sprak zelfs hij vol lof over deze auto.
Verbruik.
In de voormiddag pas weer naar a'dam gereden. Was het eerste deel nog veel te veel met de bediening van de auto bezig. In deze auto hoef je allen maar gas te geven, op cc te zetten en te geniet waar deze auto je naar toe brengt. Bij Utrecht de trip B even op nul gezet, kijken wat het gemiddelde is. Bij ons filiaal in a'dam stond de trip meter op 39km, met een gemiddeld verbruik van 3,6ltr/100km, kan dit wel 1 op 27,7?
Airco aan, radio aan, maar natuurlijk ook de cc aan op 90km(de snelle A2)
Nu een paar dagen verder, het is nu donderdag, getankt, ja dat moet een prius ook.
Gereden 729km, dit met 38,29ltr, dit is een gemiddelde van 1 op 19,04, perfect voor de eerste rit. mijn boorcomp. gaf aan 4,8/100(1 op 20,83)
De meeste ritten zijn in en direct om a'dam gemaakt, met een uitschieter naar Hoogkarspel.
Tijdens deze rit niet harder gereden dan 122km.
ik geef wel toe, dat ik veel de cc gebruik maak, ook midden in amsterdam en de rij stand staat eigenlijk allen maar op ECO drive.
Wegligging.
Het rijden met de priusIII is voor mij een genot, weinig last van zijwind gevoeligheid, blijft strak op de weg liggen. Het gevoel in het stuur, mag voor mij iets meer zijn, hij doet het goed, maar iets te makkelijk. Een klaverblad neemt hij zonder problemen, ligt heerlijk strak op de weg. Het verhaal over veel banden geluid, daar kan ik me een beetje in vinden, maar ik ben blij dat ik wat hoor, het stoort mij niet.
De power.
Ja, heb hem even op de power stand gehad, gekeken wat de mogelijkheid is om er me te kunnen doorrijden. Stil stukje weg gezocht, het gas pendaal vol in, en dan toch maar weer losgelaten bij de 160km snelheid, toch even oppassen, agenten vinden dit ook een mooie auto. Er zit meer dan genoeg power in om lekker door te kunnen rijden.
Maar ook bij het oprijden van de snelweg, om dan gewoon even goed gas te kunnen geven om de andere weg gebruikes niet in de weg te zitten, daar is de prius super in.
Extra's.
In de Dynamic zit standaard een nav,systeem in. Het duurt( bij mij dan)even voor je hem onder de knie hebt, maar het nav systeem is gewoon lekker om op te kunnen rijden. Hij geeft duidelijk uitleg en van het melding maken van file, heb ik al twee keer mijn voordeel uit gehaalt, super.
Het automatisch in parkeren heb ik zeker nog niet onder de knie, ga ik volgend weekend even naar kijken. De camera voor het achteruit rijden, is wennen, maar verdomde makkelijk. In a'dam op de grachten, is vanuit geparkeerde stand uit parkeren altijd lastig als je naast een busje staat. Omheen kijken gaat niet, dus dan maar gokken dat de mede weggebruikers je er tussen laten.
Nu, met de achteruit rij camera, zie je wat er aankomt, niet meer gokken dus, maar oprijden als de weg leeg is.
Maar bij het vooruitrijden vind ik de hud, een plus punt, je kijkt niet steeds naar je km teller, maar gwoon simpel voor je. Ook de uitleg van het nav systeem via hud is duidelijk. niet je gen van het wegdek halen, om te zoeken waar je heen moet, gewoon voor je kijken. Het automatisch aan gaan van ruiterwissers of verlichting, is ook heerlijk, niet meer nadenken als je een tunnel in gaat.
De led koplampen geven een mooie witte bundel, ver voor je uit.
Radio, telefoon.
Radio klink goed, en de bediening is makkelijk. Ik ben geen mannetje die een super gehoor heeft, maar het geluid klinkt ook beter dan van mijn oude opel.
Maar nu de bluetooht carkit, nee, vind ik (nu nog) minder, krijg klachte dat ik klink als een paar knikkers in een leeg blikje. Wegvallen van mijn teksten naar een klant toe, kan ik niet echt waarderen, ik ga maar even bij de garage langs om er even na te laten kijken.
interieur.
Het dashbord met een zweven midden console maken het aanzicht naar binnen machtig groot, en zo voelt dat ook tijdens he rijden.
De ruimte die ik nu in de auto heb, is een stuk meer dan in mijn opel. Mijn dochter van 13, heeft met haar lengte nu alle ruimte achterin. Maar ook de kofferbak met de dubbele bodem, is in a'dam ook wel een voordeel. Men ziet er nu niet meer achterin liggen, net als het dubbel dashbord kastje, elke avond een open laten en de boefjes lopen(nu nog) door.
Eind conclusie
Een super auto was de prius al, maar pas als je er in gereden hebt, dan krijg je steeds meer waardering voor deze auto.
van mij krijgt deze auto een 9(carkit slecht anders een 10)
Update 2
Meerder mensen dagen mij uit, tot het schrijven van een review.
Ik geef toe, ik geniet nog steeds van de prius, maar oke, ik zal het delen met jullie. Deze auto bevalt mij zeer, ze is heerlijk.
Wat mij er zo aan bevalt?
Ten eerste het uiterlijk, ze ziet er top uit. Mensen die naast me staan bij het stoplicht, kijken vol bewondering naar haar. Maar als de mensen horen dat ik een prius bestuur, dan zeggen ze dat ik niet goed wijs ben. Maar de mensen die er de tijd voor nemen, krijgen wel bewondering voor haar. (gert v/d steen)
De wegligging is perfect, het rijden in haar is genieten, ze brengt alleen maar ontspanning. Het begint al bij het instappen, geen sleutel meer nodig. Key-less is een en al top. Zeker als het regent, dan wil je zo snel mogelijk in stappen. In mijn Opel was ik altijd op zoek naar mijn sleutel, nu je vinger aan de deurgreep en instappen. Maar ook het niet hoeven schakelen is heerlijk. Ze glijd in een keer door naar haar kruissnelheid. En dan het interieur, bijna alles zit op zijn plek, maar toch ben ik nog wel eens op zoek naar bij voorbeeld de bediening van haar spiegels. Die zitten links op het dashboard, zonder verlichting en is in de avond niet te vinden.
De wegligging is goed,ik rij de meeste kilometers in de stad, daar is ze op haar best. Ze staat als een wolf in schaapkleding te wachten, dat het groen weer verschijnt. Ik moet haar teugels goed strak houden, want ze wil graag een loopje met me nemen. Maar ook op de snelweg hoef ik me zeker niet te schamen voor haar. Zoals ik eerder melden, zit ons hoofdkantoor in Tilburg, en als we een beldag actie hebben, dan begint die om 8uur in de ochtend. Dan ben ik blij met haar, ze zorgt dat ze me veilig en snel in Tilburg aflevert. Met haar is het een genot om van Amsterdam naar Tilburg te reizen. Maar ook een stukje verder, daar heeft ze geen moeite mee. Ik ben er mee naar Luxemburg geweest, genieten man. De heen reis zonder een keer te stoppen, en dan gewoon uitstappen alsof je een blokje om ben geweest. De stoelen gaven me in het begin niet het gevoel, dat ze het aankonden, maar na 400km zonder pijntjes uitstappen, dan heb ik respect voor haar stoelen.
Nu geen verkoop praatjes meer houden, even de naakte waarheid.
Verbruik.
Ik hou het verbruik bij, kilometers delen door het aantal liters. Ik heb gereden 13050 Kilometer,690.5 liter verstookt, een werkelijk verbruik van 1 op 18.8 dus(5.3 ltr/100km). De bc wijkt ongeveer 10 procent hoger af. Op de warme dagen was het verbruik een stuk beter, toen zat ik 1 op 20 of 21. Omdat het koude weer zorgt, dat de motor meer aan moet staan, i.v.m. de warmte bron, gaat ook het verbruik om hoog.(en ik begin het doorrijden ook steeds leuker te vinden).
Probleempjes: De veiligheid gordels op de achterbank, van de buitenste stoelen, klikken snel op slot, dan moet je de gordel los maken, en weer opnieuw vastzetten.(ja,ja, dat lossen ze wel op in de garage) De carkit, het klinkt alsof ik in een leoparttank rij, ik moet als ik gebeld wordt, ook meteen de airco uitzetten, dat scheelt al. Tja en als laatste, ik had de auto 6 dagen in mij bezit, toen nam ik wat klanten me naar WillemII, ons bedrijf is daar de hoofdsponsor. De hele avond was goed, het voetbal iets minder, we verloren met 0-1. De weg naar huis verliep ook iets minder, een van mijn klanten had de ziekte van Heineken(Jupiler) en hij heeft geheel spontaan zijn maaginhoud, als cadeautje achtergelaten in mijn auto. De stank was de dagen erna niet te harden, dus maar laten reinigen door een bedrijf. Lucht is totaal neutraal nu. Het proleem met de namen overbrengen van de telefoon, naar de carkit, doe ik nu met een visite kaartje sturen via de blauwe tand, dat werkt. @polonio ook mijn microfoon zit bij mijn spiegel, en ik kan de volume wel instellen, maar de klanten krijgen ondanks de stilte in de auto, meer de bij geluiden vanuit mijn auto.@Brokkenpiloot , heb ik voldaan aan je verzoek, dan is dit mijn sinterklaas cadeau aan U.
Voor de rest geniet ik met volle teugen van mijn Prius, ze is en blijft een top auto, vind je niet Berty?
PS als je haar door de was straat brengt, dan mis ik wel mijn dak gootje, doe je de deur open na de wasstraat, dan loopt het water zo je over je heen.
Prettige feestdagen en tot de 24 ste, Berty.