Toyota Prius 1.8 HSD Business (2011)
Uitvoering | Prius 1.8 HSD Business |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Tijdelijke Prius ervaring
Een Prius! Het betreft een voorloopauto totdat de Toyota Auris TS Hybrid er is. Ik hoop dat die in augustus/september wordt geleverd. Ik heb dus een Auris TS besteld, waarbij werd vermeld dat ik een voorloper kon krijgen wat dan waarschijnlijk een hatchback van hetzelfde model werd omdat er geen TS voor handen was. Uiteindelijk werd me een Auris hybrid uit 2011 aangeboden, een modeljaar eerder. Dit vond ik wat tegenstrijdig dus ben niet akkoord gegaan. Uiteindelijk heeft Toyota me een Prius aangeboden, want "dat is een klasse hoger". Dit zal allemaal wel, ik had een auto nodig en heb dus de Prius genomen. Deze is gister geleverd.
Eerste ervaringen; het is geen Golf. Het dichtslaan van de deuren is bijvoorbeeld zo'n Japans dingetje wat nergens naar klinkt. Het interieur zit ook allemaal wat minder goed in elkaar.
Maar, het concept is mooi. De auto is ruim, stil en de hybrid techniek ga ik wel waarderen. Het ritje van vanochtend naar kantoor van 5km kwam neer op zo'n 6 liter op 100km. Keurig voor een koude auto op een kort ritje.
Zaken als navigatie, bluetooth etc zit er allemaal op. Ik ga dit de komende tijd wat beter ervaren en zal dan nog wat vermelden.
1000 km en wat snelwegervaringen verder
Ik heb nu zo'n 1000 km gereden in de Prius. Ik vond de lendensteun in de stoel veel te ver naar voren en kon eerst niet vinden hoe dit aan te passen. Na een week vond ik een knop aan de zijkant van de stoel om die lendensteun elektrisch te verstellen. De rest van de stoel moet handmatig worden versteld, de lendensteun dus elektrisch... Ok.
Ik rij voornamelijk in de Eco stand. Je bent niet een van de snelste in het verkeer, maar ook niet de langzaamste. Het is dus acceptabel, de wagen probeert je gewoon aldoor zuinig te laten rijden. Dit lukt wel aardig. Ik heb voornamelijk korte ritjes door de stad gereden en een enkele keer een rit van 40km op provinciale wegen. Laatst een weekend Groningen - Lelystad gereden. Op de snelweg neemt het verbruik toe. Met de korte ritjes blijf ik nog wel onder de 5l/100km. Met snelwegritten kom je boven de 5l/100km, richting de 6l/100km.
Het comfort op de snelweg is wel minder dan de Golf. De Golf was voor zijn klasse een heerlijke wagen om door te rijden op de snelweg. Zonder veel windgeruis 160km/h op de cruise control was comfortabel en goed te doen. Met de Prius heb je last van wat meer windgeruis, het onderstel is ook minder verfijnd dan de Golf. Korte hobbels dringen harder tot het interieur door.
Wat me op de snelweg ook opviel was de CVT. Als je cruise control rijdt en je moet even een heuvel op voor een viaduct begint de CVT toch wel wat lawaai te maken om de wagen op dezelfde snelheid te houden. Hoe harder je rijdt => hoe meer lawaai om de constante snelheid te houden. Is op zich logisch, maar het is wel opvallend in gehoor.
Overall tot nu toe bevalt de auto wel. Zeker op de korte ritjes. De auto is rustig, zuinig en doet wat ie moet doen. Multimediasysteem is wel verouderd, maar daar ga ik me niet aan storen aangezien ik (hopelijk) maar 2 maanden met deze auto rijd. Het is wel wennen om van een VW naar een Toyota te switchen, kwaliteitsbeleving is gewoon wat minder. Zeker als je een deur dicht doet...
Tot zover de Prius
Vorige week kreeg ik een belletje van de Toyota dealer dat de Auris was aangekomen en kon worden afgeleverd. Ik heb de Auris vandaag opgehaald en de Prius bij Toyota afgeleverd.
Overall eindoordeel over de Prius: interessante techniek, weinig auto-emotie. Dichtslaan van de deuren klinkt bijv. echt voor geen meter. Gister had ik nog iemand in de auto die met zn arm tegen de deur aanleunde in een scherpe bocht en die duwde zo de bekleding + plastic achterstuk de deur in...
In de stad prima auto, op de snelweg toch wat lawaaiierig. Qua verbruik heb ik 4.3l/100km gehaald in de stad/provinciale wegen.