Toyota Prius 1.8 HSD Aspiration (2009)

Toyota Prius 1.8 HSD Aspiration (2009)

UitvoeringPrius 1.8 HSD Aspiration
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Voordien reed ik met een Toyota Avensis break D4D bouwjaar 2000 waarmee ik bijna 200000 km heb gereden. Met deze wagen had ik het laatste jaar enkele probleempjes en ik dacht er aan om in 2010 van wagen te veranderen.

Mijn interesse naar de Prius dateert echter al vanaf de eerste versie. Toen vond ik dit een interessante versie, niet zozeer qua model, wel qua techniek. In de beginjaren was deze wagen echter heel duur. Nu het moment zich aan diende om een nieuwe wagen te kopen, ben ik mij verder in de Prius gaan verdiepen. Het nieuwe model werd krachtiger, zuiniger en zeker aangenamer om naar te kijken. Ik twijfelde echter tussen opnieuw een Avensis wagon D4D en een Prius.

Eind juli was de nieuwe Prius in België geland. Ik stond als eerste in de rij om hem te testen. De wagen die ik in handen kreeg had nog maar een paar 10-tallen kms gereden. Hiermee 3 uurtjes rondgereden en nadien nog eens zo lang met een Avensis. De keuze werd er nadien niet makkelijker op. Beide wagens waren totaal verschillend. Die rust in de Prius…. en toch reed hij veel beter dan verwacht. De Avensis, een ruime, goedrijdende wagen, maar na die stilte in de Prius…

Wat heeft de doorslag gegeven? De afmetingen van de Avensis waren net iets te groot om comfortabel mijn garage ( schuin ) binnen en buiten te rijden. Ik moest steeds de buitenspiegels inklappen om geen brokken te maken. Dit was met de Prius niet nodig. Bovendien komt de Prius in België door de overheidskorting ongeveer 3000 euro goedkoper uit. Dan het verbruik, met een geschat verbruik van 5L/100 km voor de Prius en 6,5L/100 km voor de Avensis aan de brandstofprijzen van vandaag, komt de km-kostprijs quasi hetzelfde uit. Bovendien is de verzekering, wegenbelasting en inschrijvingstaksen van een Prius beduidend lager. En die ruime break, om op vakantie te gaan met 5 was dit heel praktisch, maar sinds vorig jaar zijn we met twee wagens op reis gegaan en voor 3 man heb je die ruimte niet nodig. Dus de keuze was gemaaakt. Het word een Pearl White Prius Luna met parkeersensoren voor en achter.

Nu na 2950 km zeker geen spijt van deze keuze. Deze wagen rijdt heel comfortabel. Je hoort hem alleen als je eens goed op zijn staart trapt. Met deze wagen kan je alles aan, rustig rijdend ,zonder evenwel te slapen achter het stuur, of als eerste weg aan de lichten. Velen hebben er al van staan zien. De jongeren in de familie met hun VW’s in het bijzonder. Binnenin is er veel ruimte, zowel voor als achter. De zetels en de vering zijn harder als mijn vorige Avensis, maar tot nu ervaar ik dit niet als storend. De bochten op mijn traject naar het werk, neem ik gerust even hard als vroeger, de wegligging voldoet dus ook. De afwerking ziet er knap uit, maar hier moeten we toch mee oppassen. Het dashboard bestaat uit harde plastics en deze lijken mij erg krasgevoelig. Tot nu toe heb ik er nog geen gemaakt, maar ik vrees er voor in de toekomst. Ergens in de koffer is er een geluid te bespeuren. Hiervoor gaat hij binnenkort eens terug naar de garage. Maar hoor ik dit nu net beter omdat de rest zo stil is. Afhankelijk van de ondergrond hoor je bandenruis ook meer of minder, maar hier durf ik niet te stellen dat dit erger zou zijn dan bij mijn Avensis.

Het verbruik: Mijn dagelijks traject naar het werk bedraagt 21 km, nogal heuvelachtig en afwisselend 70km, autosnelweg, 90 km en stad. Hierbovenop heb ik al enkele uitstappen gemaakt met vooral autosnelweg en verder vooral de dagelijkse beslommeringen met veel korte stukjes. In deze omstandigheden ligt mijn gemiddeld verbruik op 5.15L/100km en dit is dalend. Dus ik hoop binnenkort onder mijn geschat verbruik uit te komen. Het laagste verbruik op landelijke wegen over een afstand van 25 km was tot nu toe 3.4L/100 km. Hierbij steeds gehouden aan de toegelaten snelheid zonder te slenteren. Wel heel heuvelachtig en in bergaf gebruik gemaakt van alle mogelijkheden van de Prius, maar na iedere bergaf komt een bergop en de weg heen was dezelfde als de weg terug.

nog altijd tevree

Spijt voor wie het benijd, maar deze Prius rijdt ( en remt ) nog altijd naar volle tevredenheid. In deze wagen kom je helemaal tot rust. Laat de anderen zich maar afjagen, jullie zijn er echt niet veel sneller dat ik, integendeel.
Af en toe kan ik het toch niet laten om die golf, BMW, Audi, .... rijder eens wakker te schudden. Dan vliegen ze u voorbij op 100 m. van een rode licht om daar dan ook te moeten stoppen. Wanneer het dan groen wordt, trap ik het gas in en kunnen zij die prachtige achterzijde van de Prius 3 bewonderen. :-)
Het verbruik na deze hele koude winter ligt op 5.3 L / 100 km. Tja, de motor moet nog altijd warm geraken en moet dus langer draaien. Al bij al vind ik dat nog redelijk voor een 1800 benzine, automaat en 136 PK.

Problemen: Wat is dat?

na 1 jaar

Update 18/09/2010
Ik heb deze wagen nu 1 jaar. Km-stand is 21520 km. Het gemiddeld verbruik na 1 jaar is 5,05 L / 100 km. In de winter lag het gemiddelde op 5,3 L / 100 km en in de zomer lag het gemiddelde op 4,75 L / 100 km. Minimum reëel gemeten is 4,45 l / 100 km en maximum is 5.81 l / 100 km. Ik geniet elke dag van deze wagen. Hij is comfortabel en ontspannend. Het grootste minpunt van deze wagen is de overzichtelijkheid. Vooraan zie je niets van de neus en het zicht links en rechts vooraan is erbarmelijk. Achteraan zit je met de gedeelte achterruit. Op zich is dit geen groot probleem, maar ook achteraan is het zicht schuin achteruit erbarmelijk.

Deze zomer op vakantie geweest in Toscanië. Ongeveer 3400 km waarvan 2500 km autosnelweg.In het oprijden verschrikkelijk slecht weer, 80% van de weg regen tot stortbuien. Bij momenten amper 50km/u kunnen rijden op autosnelwegen. De rest van de vakantie mooi weer en temperaturen tussen 25 en 31°. Airco stond bijna altijd op. De Prius is tijdens deze vakantie geweldig bevallen, een echte berggeit. Dat was vooraf mijn grootste zorg, onterecht zo bleek. Naar mijn gevoel gaat hij veel vlotter de berg op als mijn Avensis D4D. Ik had ook nooit het gevoel dat ik achterliggers ophield, op enkele zotte Italianen na dan waarvoor het nooit snel genoeg gaat.

Het comfort ligt in mijn en mijn vrouw haar ogen ook hoger dan in mijn Avensis. De zithouding, waar ik het in het begin nogal moeilijk mee had om een goede te vinden, was goed en ik had absoluut geen last van rugklachten of iets dergelijks.
Verbruik over heel de reis 4,9 l / 100 km. Vooral in het slechte weer tijdens het oprijden lag het verbruik hoger. Ter plaatste stond de BC steeds rond de 4,2 l / 100 km ( reëel zal dit rond de 4,5 zijn ). Ik verbleef in Volterra en moest steeds een heel deel bergop om in het hotel te geraken, maar ook terug bergaf als we op stap gingen. Zo heb ik na het tanken 12 km gereden, grotendeels bergaf, soms een stukje vlak of licht hellend, en stond de BC op 0,4 l / 100 km. Bij dezelfde rit stond ik na 55 km op 3.0 l / 100 km.

Mijn snelheid op de autosnelweg. Ik rij nooit met de snelste mee, dit deed ik vroeger wel met de Avensis. Dit alleen maakt het al veel comfortabeler. Ik probeer altijd een zo constant mogelijk snelheid aan te houden, net onder de maximum toegelaten snelheid. Dan merk je dat je veel minder moet vertragen en optrekken, met als gevolg een lager verbruik.

Ben op de kronkelwegen in Toscanië wel geconfronteerd met ( in mijn ogen ) het grootste nadeel van de Prius nl. het zicht links vooruit bij linkse haardspeldbochten. Het overzicht van de wagen is sowieso slecht, maar links vooraan bij momenten gevaarlijk slecht. Maar ik pas mij wel aan.

Het voorbije jaar geen problemen gehad. Spijtig genoeg heb ik voor het eerst in meer dan 20 jaar nog eens een ongeval gehad. IK heb kunnen ervaren dat de Prius stevig gebouwd is. Mijn voorzijde was beschadigd, bumper en motorkap, maar je moest al goed kijken om de schade te zien. De tegenpartij was achteraan beschadigd en die haar wagen was een totaal verlies ( een Opel Astra Break van 2003 ).

tussenstand.

Na anderhalf jaar valt er eigenlijk niets toe te voegen. Ik heb juist het onderhoud laten doen van 30000 km en kan nu met de cijfers in de hand zeggen dat de Prius duidelijk goedkoper in onderhoud is dan de Avensis een kleine 10 jaar geleden. Dit terwijl alles toch duurder wordt.
Het verbruik schommelt tussen minimum 4,45 L/100km in de zomer en maximum 5.81 L/100km in putje winter. Gemiddeld tot nu 5,06 L/100km. Daarmee kan ik leven gezien ik dagelijks vrij korte afstanden rij.
Rijden doet hij in alle comfort. Zoals reeds eerder aangegeven nodigt deze wagen uit om rustig te rijden, wat niet wil zeggen dat ik lig te slapen achter het stuur. Ik hou me wel aan de snelheidsbeperkingen + 7 km/u.
Het enige dat ik moet opmerken is dat het interieur niet vrij is van geluiden en deze komen niet altijd uit de zelfde richting. Dit maakt het moeilijk om het probleem te lokaliseren. Onder garantie werden tot nu toe 2 alu velgen vervangen, telkens met een kleine beschadiging van de lak.

2de verjaardag

Er valt weinig te vertellen. De Prius doet wat hij moet doen, comfortabel rijden. Na 2 jaar heb ik 41132 km gereden met een gemiddeld verbruik van 4,97 l / 100 km. In de zomer draai ik zo rond de 4,6 l en in de voorbije 2 winters zit ik rond 5,3 l. Dit jaar naar Bretagne geweest en als je op de autosnelweg de toegelaten snelheden cionstant volgt dan verbruik ik rond de 5,1 l. In dagelijks gebruik rijdt ik amper 20 km heen en 20 km terug en doe ik daarvan 7 km autosnelweg, dan zit mijn verbruik duidelijk lager.
Verder heb ik absoluut geen problemen. De afwerking kan misschien een beetje beter, maar ik heb geen krassen op mijn interieur (zoals ik soms nogal eens lees). Een rammeltje of kraakje hoor je wel eens, maar ik heb de indruk dat veel afhangt van wat er zoal in de verschillende bakjes en kastjes in het interieur ligt want de ene dag hoor je niets en de andere dag blijft het amper stil.
De voorbije 2 jaar zijn voorbij gevlogen en ik hoop er nog héél lang van te genieten.

3de verjaardag

Morgen is mijn Prius3 3 jaar oud. Ik heb deze als particulier gekocht. In deze 3 jaar 63225 km gereden.
Wat kan ik vertellen dat ik nog niet verteld zou hebben? De Prius doet wat er van hem verwacht wordt, comfortabel en zuinig rijden. Mijn verbruik op 63225 km bedraagt 4.89 l / 100 km. Dit gemiddelde daalt nog steeds. Mijn laagste verbruik staat op 4.3 l / 100 km, hoogste op 5,87 l / 100 km. Dit laatste op de koudste momenten in de winter.
De voorbije winter voor de eerste keer winterbanden geplaatst in de maat 195/65-15 terwijl ik in de zomer op 215/45-17 rond rij. Het verschil qua grip bij sneeuw is indrukwekkend. Had ik dit geweten ik had mij veel vroeger winterbanden aangeschaft.
Ik hoop nog heel lang plezier te beleven aan mijn Prius.

4 jaar oud

Mijn Prius is ondertussen 4 jaar geworden. Wat valt er te melden t.o.v. de vorige jaren? Eigenlijk niets. Het blijft een plezier om mee te rijden, ook op lange afstanden. Overall verbruik 4,86 l/100 km. Op vakantie 5,08 l/100 km met een gemiddelde snelheid van 100 km/u reëel.
Wat is er op die 4 jaar vervangen? 2 H11-lampen voor de dimlichten en 2 setten ruitenwissers. Nu staan er Bosch Aerotwin op en die zijn merkelijk beter dan origineel. Verder het reguliere onderhoud.
Tot spijt van wie het benijd is dit gewoon een hele degelijke en comfortabele wagen. Ik hoop er nog heel lang plezier aan te beleven.

meer dan 5 jaar oud

Tijdens het onderhoud van 90000 km heeft de garage gemerkt dat er een probleem was aan de mounting-kit van de achterste remblokken. Dit viel onder garantie. Zelf had ik al gemerkt dat er groeven waren in mijn achterste remschijven.
Doordat de mounting-kit vervangen diende te worden, moesten de remblokken, die zeker nog niet volledig versleten waren, ook vervangen te worden. Doordat de mounting-kit nog onder garantie viel heb ik enkel de nieuwe remblokken en -schijven moeten betalen zonder iets van werkuren. Daar kon ik mee leven.
Voor het overige niets te melden. De Prius wordt alsmaar zuiniger. Mijn persoonlijk record bedraagt nu 4.12 l/100 km over een afstand van 878.7 km. Langjarig gemiddelde is ondertussen gezakt naar 4.82 l/100 km.
De Prius blijft een comfortabele metgezel, alles wat ik voordien vertelde blijft ook nu gelden. Ik hoop er nog eens minimum 5 jaar bij te doen.

ruim 6 jaar oud

6 jaar in een Prius. 129500 km gereden aangekocht als particulier. Gemiddeld verbruik overall 4,79 l/100 km. Het blijft plezant om met de Prius te vertrekken. Het voorbije jaar heb ik enkel 4 nieuwe zomerbanden geplaatst. Deze hadden 90000 km gereden en waren wettelijk nog ruim voldoende maar ik verander mijn banden altijd als ik aanvoel dat er gripverlies is bij regenweer bvb. Voor het overige 1 onderhoudsbeurt en een nieuw dim, en standlicht (lampjes vervangen).
Wat kan er beter? De binnenafwerking kan soms eens een kraakje laten horen.
Mocht ik morgen een nieuwe auto kopen, wordt het zeker terug een Prius, maar dan de 4.

afscheid

Na 9 jaar 9 maand en 14 dagen afscheid genomen van de Prius met een km-stand van 207514 km. Ik heb er met veel plezier mee gereden tot de laatste dag. Mijn gemiddeld verbruik is blijven hangen op 4.81 L / 100 km. 6 dagen voor het afscheid heeft hij mij spijtig genoeg nog in de steek gelaten met de melding "Check hybrid system". Bleek dat de inverter de geest had gegeven. Mijn wagen had ik ondertussen wel particulier verkocht en in samenspraak met de koper heb ik dit nog laten maken. Ondanks deze tegenslag blijf ik dit een heel betrouwbare wagen vinden. Op 207514 km heeft hij mij 4 eurocent per kilometer gekost aan onderhoud, banden, remmen, bandenwissels (winter-zomer of omgekeerd) ... Tel ik er de brandstofkosten bij dan kom ik op 10.5 cent per kilometer.
Wat komt er in de plaats? Ik heb gekeken naar de nieuwe Prius 4 (toch wel) want ik vind dit wel een mooie wagen en het verbruik is niet te kloppen. 2de mogelijkheid was de nieuwe Corolla TS. Uiteindelijk gekozen voor de Corolla TS 2.0 Hybrid Premium omdat deze met vergelijkbare (of zelfs meer) uitrusting en zwaardere motor (180 PK) amper € 500 duurder kwam en de Corolla ook nog een veel ruimere koffer heeft. Van zodra ik hiermee wat km gereden heb volgt ook hiervan een review.