Toyota iQ 1.0 VVT-i Comfort (2009) #6

Toyota iQ 1.0 VVT-i Comfort (2009)

UitvoeringiQ 1.0 VVT-i Comfort
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2026

Onze SUV heeft een baby gekregen

We hebben deze IQ mogen erven van een tante die er niet meer mee durfde te rijden vanwege haar hoge leeftijd. Omdat ik altijd positief was over die auto was ik de gelukkige die de sleutels in ontvangst mocht nemen. We kennen de geschiedenis van de IQ dus goed. Bij mijn weten is de IQ nooit een succes geworden omdat hij tegelijk uitkwam met de Aygo. Die was goedkoper en wél een volwaardige vierzitter. De IQ was meer dan 1,5 x zo duur. (Prijzen begonnen bij 16000 euro als ik mij niet vergis, tegen minder dan 10000 voor een Aygo). Daarvoor heeft de IQ wel veel meer luxe aan boord, en is veel mooier afgewerkt. Het interieur van de IQ geeft zelfs een zweempje Lexus-gevoel. Veel is aanwezig op deze Comfort uitvoering: automaat, toerenteller, airco, cd-speler, radio met 6 speakers (goed geluid!), en elektrische ramen. Het rijden is helaas een heel ander verhaal. Het is meer een zeer luxe brommer dan een auto. Instappen is als het aantrekken van een jas. Je zit hoog op de bok (op de benzinetank) en de stoel is niet in hoogte verstelbaar, net zo min als het stuur in diepte verstelbaar is. De zetel is natuurlijk klein en vrij hard en biedt geen zijdelingse steun, terwijl de auto wel uitnodigt om hem te rijden als een kart. De motor is ook gelijk aan de Aygo (69 pk) maar gekoppeld aan een CVT-automaat. De vering is stug is en de IQ heeft een korte wielbasis, en doordat de vrij grote wielen (15 inch) extreem op de hoeken van de auto staan, versterkt dit het kart-gevoel. De achterbank is alleen bruikbaar als de passagiersstoel naar voren staat. Dit kan ook omdat de IQ geen dashboardkastje heeft. Zelfs een open vakje ontbreekt. Je kunt beter de achterbank ingeklapt houden en dit gedeelte als opbergruimte gebruiken: twee weekendtassen passen er gemakkelijk in. De motor is ruimschoots sterk genoeg en snelwegsnelheden zijn geen enkel probleem. Helaas lijkt het alsof de IQ op de snelweg alle kanten op wil behalve rechtdoor. Het algehele comfort op de snelweg is daarom vrij slecht - in vergelijking met de andere auto's in ons wagenpark. Het is daarom meer een auto voor regionale toepassingen, zeg maar binnen je eigen gemeente en aangrenzende gebieden. Voorlopige balans opgemaakt: het is een grappige exoot - men kijkt je na omdat het zo'n zeldzaamheid op de weg is. Hij voelt solide en "premium" aan. Een ontwerper bij Toyota heeft er erg zijn best op gedaan en er veel liefde in gestoken. Je voelt je er alleen heel erg klein in tussen de hedendaagse SUV's. Toen ik hem naast onze SUV (VW ID.4) parkeerde zei mijn vrouw: "het lijkt wel of onze auto een baby heeft gekregen!"