Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i + (2007)

Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i + (2007)

UitvoeringAygo 1.0 12v VVT-i +
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2009

Lekker autootje

Mijn vorige auto was een Fiat Cinquecento. Leuk ding om te zien, maar technisch in zeer slechte staat. Vlak voordat we op vakantie gingen met deze auto, wou die niet meer starten. Oorzaak: een foutieve fuel booster pump. Dat was het zoveelse mankement in zes maanden, reden genoeg dus om hem weg te doen. De volgende dag nog reed ik weg met mijn Toyota Aygo, die ik voor weinig kilometers heb opgepikt bij Toyota Louwman Den Haag. De avond van tevoren spotte ik dit model op Auto Trader.

Mijn oog viel al een tijdje op de Aygo, die ik daarvoor al een keer had proef gereden. Toen mijn Fiat het dus begaf vlak voor onze vakantietrip, was de keus voor een nieuwe auto dus snel gemaakt.

Inmiddels heb ik er ruim 11.000 km op zitten en ik ben nogsteeds erg over de Aygo te spreken. Stuurt lekker, heeft voldoende vermogen voor in de stad, maakt een lekker brommend geluidje in de hoge toeren (het blijft een halve zes-cilinder!) en hij is dankzij zijn grootte erg behendig in de stad. Op de snelweg komt hij ook bij, maar niet zonder een of twee tandjes terug te schakelen. Maar dat heb je nou eenmaal met maar 93 nm koppel.

De gebruikersinterface is erg minimalistisch, en dat is niet per se negatief bedoeld. De knoppen zijn lekker groot en duidelijk en de kilometer- en toerenteller zijn goed afleesbaar (alhoewel er bij de toerenteller wel sprake is van een kleine parralax, je rijdt dus minder toeren dan je afleest). Er is meer dan genoeg opbergruimte voor je spulletjes en dankzij het grote dashboard krijg je niet het gevoel dat je in een kleine auto rijdt. Ook zitten de stoelen best comfortabel, maar ik kom dan ook van een Cinquecento dus dat hoeft niet zo heel veel te zeggen. Ook de beenruimte achterin is prima, ik kan makkelijk achter mezelf zitten zonder dat ik het benauwd krijg (ben 176 cm).

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar dat kan ook niet met een budgetauto. Zo is de kwaliteit van de materialen ver te zoeken. Goedkoop plastic, vooral de draaiknoppen voor de verwarming en dat klikkende geluid wat ze maken. Ook zijn er maar twee luchtblazers, en dat is vervelend aangezien je moet kiezen tussen zelf warme lucht krijgen of de ruiten ontwasemen tijdens regenval. Het duurt ook wel even voordat de cabine warm is. De elektrisch bedienbare ramen zijn niet beide door de bestuurder tegelijk te bedienen. Dit is een groot nadeel in de zomer zonder airco, want dan moet je steeds uit je stoel leunen om het andere raampje opener of dichter te maken.

Ook de radio komt wat knoppen te kort, er is bijvoorbeeld geen mute optie en de radio mist een Play-knop, lekker handig als je je cd even op pauze wil zetten. Het geluid valt mee, heb nog twee tweeters zitten in de A-stijlen die voor dat extra beetje bass zorgen. Ik luister nooit keihard muziek dus dat zit wel prima verder. Er zit ook een AUX-aansluiting op voor je iPhone, al was een USB-poort misschien praktischer geweest. Dat is een optie voor maar liefst 250 euro, beetje duur mijns inziens.

Het meest vervelende aan de auto vind ik denk ik toch wel de toegankelijkheid van de achterlampen. Stel je wilt een lampje vervangen. Dan moet je helemaal je bekleding lostrekken om een boutje los te schroeven (laat hem vooral niet vallen!), waarna je met nog met moeite de lampenhouder van het omhulsel los moet halen. Dit had veel makkelijker gekund.

Ook had de boordcomputer wat uitgebreider mogen zijn, met name een verbruiksindicator (zoals in de IQ).

Maar, gezien de prijs van de auto is het erg makkelijk om over deze minpuntjes heen te kijken. Hij rijdt erg prettig, helt wel wat in een scherpe bocht en is nogal windgevoelig op de snelweg, maar gezien dit bedoeld is als stadsautootje vind ik de rijeigenschappen prima! Daarnaast rijdt hij erg zuinig, een zelfmeting komt uit op 1 op 20,75 (120 km per blokje op de brandstofindcator, zou dus 720 km ver kunnen komen). De uitstoot is 109 g/km, wat goed is voor een A-label en vrijstelling van de wegenbelasting. Daardoor is deze auto dus erg goedkoop in gebruik, daar je alleen voor benzine en periodiek onderhoud betaalt.

Tot dusver heeft de auto geen kik gegeven, en ik verwacht ook niet dat hij snel zal gaan mekkeren. Over 4.000 km krijgt hij zijn eerste grote beurt, waar die ongetwijfeld zonder problemen doorheen zal komen. Het enige waar ik 'last' van heb is dat mijn linker daklijst aan de achterkant loslaat. Dit heb ik al laten repareren, maar onlangs is het flapje weer losgeschoten. Daar moet dus nog even (onder garantie) naar gekeken worden.

Vanaf 2011 moet de auto aan de APK gaan geloven, en zit ook de garantieperiode erop. Voor die tijd wil ik dan wel overstappen naar een nieuwe auto. Op het moment gaat mijn voorkeur uit naar een IQ, waarbij ik wat praktisch vermogen inruil voor luxe. Maar de Fiat 500 staat ook hoog op mijn lijstje, dus daar moet ik het komende jaar maar uit zien te komen. In de tussentijd blijf ik dolblij mijn Aygo rijden!

PRIVATE LEASE Toyota Aygo