Tesla Model Y Long Range AWD (2023) #14

Tesla Model Y Long Range AWD (2023)

UitvoeringModel Y Long Range AWD
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

de eerste ervaringen en storing

De eerste 5000 km zitten er inmiddels op. De auto bevalt enorm en als ik de verbruikscijfers mag geloven dan gebruik ik ergens tussen de 13 en 16 KwH op 100 Kilometer als ik naar mn werk rij. In vergelijking met de lynk & co is dit echt extreem zuinig want daar was 18 KwH na 65 kilometer al helemaal op.
In April hebben we de eerste echte reis met de auto gemaakt, volledig bepakt met vrouw en 2 kinderen naar Parijs (ca 450 km). De navigatie neemt de planning van je reis feilloos over, als je eventueel extra wil stoppen dan zoek je even een supercharger op (als je dat zou willen). Met 1 stop vlakbij Lille moesten we nog haasten om een kop koffie te halen bij de McDonalds want de wagen was binnen 20 minuten klaar om zn reis te vervolgen. Het is zoals verwacht echt een plezier om met de auto een lange rit te maken.

Maar aan al het goeds komt een einde, bij 5000KM de woensdagavond voor hemelvaart stond ik in de parkeergarage op mn werk en bij het instappen kreeg ik een foutmelding dat er een probleem was met de stuurbekrachtiging.
Gelijk Tesla gebeld, na een paar minuten in de wacht ben ik geholpen door een medewerker. Die heeft de auto geprobeerd te diagnosticeren en een reset gedaan zonder resultaat.
Ze konden daarop wel een sleepwagen regelen maar na wat proberen heb ik toch besloten zonder stuurbekrachtiging naar huis te rijden. Ik kan dit niemand aanraden en bij thuiskomst dus gelijk Tesla gebeld en die hebben vrijdagochtend de auto direct opgehaald met een sleepwagen.
Na verder onderzoek bleek er een defect in het stuurhuis te zitten en deze is dus vervangen. Het enige nadeel was wel dat dit exact 1 week heeft geduurd. Er was natuurlijk wel netjes vervangend vervoer geregeld door Tesla.

Nu op naar de zomervakantie waarbij we met de aanhangwagen achter de Tesla naar Denemarken gaan. Hierover meer in de volgende review.

Introductie

Na hiervoor 7 jaar een mercedes b-klasse diesel en afgelopen jaar een Lynk & Co te hebben gereden, waarbij het plug-in erg bevallen is dan toch besloten over te stappen naar volledig electrisch.

Wat heeft mij doen overstappen. Ten eerste is de Lynk & Co is een goede wagen. Alleen het bedrijf hierachter en de service die ze verlenen is echt dramatisch, zie mijn andere review.
Ten tweede is dat begin februari Tesla de prijzen van de Y drastisch heeft verlaagd en dat heeft mij aan het rekenen gezet.
We hebben toen een proefrit gemaakt, en waren bij terugkomst zeer te spreken over het rijgedrag maar vooral de hoeveelheid ruimte aan boord van de Model Y.

Dus kort hierna hebben we een order geplaatst en een long range AWD besteld. Het hele proces van bestellen is als je het vergelijkt met het ouderwetse kopen van een auto nogal wennen. Je selecteert wat je graag wilt, je betaald 250 euro en ze gaan voor je kijken.
2 weken later kreeg ik al bericht dat ik eventueel mn auto op zou kunnen halen in Tilburg, en dat heb ik dus ook gedaan op 16 februari.

Het ophalen is net zoals het bestellen, je komt in een fabriekshal van Tesla, ze zoeken je auto, je krijgt een locatie door en wensen je er veel plezier mee. Mocht je nog vragen hebben dan zitten er 2 man personeel in de hal die je verder kunnen helpen.

Al met al ben ik zeer tevreden over het proces en in de volgende review zal ik iets schrijven over de eerste 15.000 kilometer.

ervaringen na 1 jaar tesla

Normaal gesproken schreef ik een review na ongeveer 1 jaar want als de auto een service beurt had gekregen dan heb je gelijk iets om over te vertellen..... maar nu was ik het dus bijna vergeten, want service heb je bijna niet meer nodig (als alles lekker werkt)

Maar goed even reflecteren over het afgelopen jaar. We zijn nu inmiddels bijna 28.000 KM verder en wat is het een genot om met de tesla op pad te mogen. We zijn het afgelopen jaar naar Disneyland Parijs geweest, van de zomer hebben we 2 weken in Denemarken gekampeerd en alles is zeer vlot verlopen. Als je op vakantie bent dan kom je erachter dat het supercharger netwerk van Tesla echt uitmuntend is. Zelfs gedurende de vakanties eigenlijk nergens hoeven wachten bij de laders. Soms was het wel druk en was er minder laadcapaciteit maar met 2 kinderen van 10 en 12 is het altijd fijn om tijdens een pauze even de benen te strekken. Al met al dus net zo relaxed op vakantie als met de ouderwetse diesel, alleen sta je nu niet op een grote rustplaats, maar vaak wat achteraf bij een hotel of McDonald's.

Zelfs met de aanhangwagen achter de auto deze zomer was het mogelijk om met circa 1000KG achter de auto 350KM te rijden zonder op te hoeven te letten of je het wel zou halen. Dit had ik zelf niet verwacht.

Wat valt er verder nog te vertellen? Ja eigenlijk alles werkt naar behoren, na die ene keer pech met het stuurhuis heb ik geen enkele storing meer gehad. De parkeercamera's hebben ook een update gekregen waardoor ze nu beter werken en visueel beter te zien is hoeveel ruimte je nog hebt. Maar ze zijn niet zo goed als de ouderwetse sensoren.
Punt van aandacht die je jammer genoeg veel te veel hoort is de ruitenwissers... deze lijken soms nog steeds hun eigen leven te lijden. Je snapt eigenlijk niet dat als je zoveel techniek in een auto stopt, dat je dit niet fatsoenlijk op kan lossen. Er zou een update onderweg zijn volgens Mr Musk... maar die laat nog op zicht wachten.

Al met al kijk ik terug op een jaar heerlijk rijden in de Tesla... van de zomer gaan we met de auto naar Noorwegen. Hierna meld ik me weer (als ik eraan denk).

En zo zijn we zomaar 2 jaar verder

En dan bedacht ik me vandaag opeens dat ik al 2 jaar geen enkele ervaring heb gedeeld over de tesla.... Ja komt waarschijnlijk omdat je er qua onderhoud helemaal geen omkijken naar hebt.
Behalve die ene keer met een defect stuurhuis heb ik in de afgelopen dik 2,5 jaar geen enkele storing gehad. Het enige wat er is verbruikt is ruitesproeier vloeistof, een verse set ruitenwissers, een rondje nieuwe banden a 1000 euro, en circa 55 euro voor de interieurfilters.

Over het bereik heb ik over het algemeen geen klagen, ik rij 3 keer per week op en neer van Oud-Beijerland naar Hilversum... en dat betekent dat ik met druk verkeer toch circa 420 tot 430 kilometer uit een tot 90% geladen accu haal. In de winter is het iets minder maar dat merk je pas zodra het kouder dan 10 graden is.

Ik maak veel gebruik van de standaard autopilot, die is naar mijn mening erg goed en kan prima meekomen in het drukke verkeer. Ik heb nog nooit de duurdere betaalde versie van autopilot met FSD kunnen proberen maar zou wel benieuwd zijn om dat eens te proberen.

Het enige grote nadeel wat ik wil benadrukken zijn de ruitenwissers. de automatische stand van de ruitenwissers die werkt te pas en te onpas, dus als het regent.... maar vooral ook als het bijna niet regent. Als je op sites de reviews en klachten daarover leest dan snap je niet dat ze dat niet eens op een normale manier fixen, het zou toch niet heel moeilijk hoeven zijn.

Maar goed overall op dit moment een dikke 9+.... je mag er wat van vinden maar ik ben dik tevreden! het comfort van een elektrische auto is echt fantastisch... voor mij niets anders meer. Ik hoop dat hij zo blijft presteren en ik me pas weer over 2 jaar hoef te melden.

9,5

PRIVATE LEASE Tesla Model Y