Tesla Model Y (2024) #14
autoreview

Signalement
Uitvoering | Model Y |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand laatst | 8.840 km |
Het is niet alles goud wat er blinkt
- 2.000 km
Half juli 2024 namen we de sleutel(kaarten) van de Tesla MY in ontvangst en installeerden de app op onze GSM’s.
Een week eerder waren we op de bonnefooi naar Tesla Utrecht gegaan, in eerste instantie gingen we voor een Model 3, maar die viel af, de uitstap bleek te lastig.
Wij dachten dat de M3 financieel buiten ons bereik lag en bovendien hadden we de meerprijs er niet voor over. Bij Tesla vertelde de medewerker dat de MY een tientje onder de subsidiegrens lag.
Een paar dagen later waren we er weer voor een proefrit. Daarna hadden we het idee “dat wordt ‘m”. Made in Germany, met LFP batterijen, die moet je minstens eens per week tot 100% laden.
Daags erna de knoop doorgehakt en de auto via de app besteld. Drie dagen na de bestelling konden we hem afhalen. Er waren wat tegenstrijdige berichten over de afhaallocatie, maar uiteindelijk stond deze voorraad-auto in Utrecht.
Inmiddels hebben we ruim 2000 kilometer gereden en al wat avonturen beleefd. Samenvattend, de MY3 is een geweldig comfortabele auto die aardig wat streken voor ons in petto had. We hebben wat gemengde gevoelens, op z’n zachtst gezegd dan.
Nadelen
Het al door anderen al vaker vermelde ghost-breaking en ghost-stuurcorrectie, op de meest onverwachte plekken en momenten, ook op 60 en 80 kilometer wegen. Zo trapt de auto zelf, zonder enige aanwijsbare reden, bovenop de rem.
Op andere wegen dan de Rijksweg gebruiken we de cruisecontrol en de lane assist bijna niet meer.
De lane assist, al dan niet op de snelweg.
Bij het inhalen en later weer terug naar de rechter rijbaan: het begint een beetje te wennen dat de auto abrupt aan je stuur trekt “om een gevaarlijke situatie te voorkomen”, zoals die je via het scherm laat weten. En ook dat je bij elke wisseling van rijstrook weer de lane assist moet inschakelen. Dat is niet leuk rijden.
Onze vorige auto, een Hyundai Kona had dat veel beter voor elkaar. Afgezien daarvan vertoont dat onvoorspelbare gedrag vast en zeker ook onrust bij andere weggebruikers.
Hoe Tesla denkt dat autonoom rijden een toekomst heeft, is ons een raadsel. Wat andere merken met dat lane assist al lang onder de knie hebben, is dit een duidelijke misser.
De betutteling.
Twee keer de links liggende doorgetrokken streep geraakt, waarna de MY besloot dat de lane assist voor deze rit buiten werking was gesteld. En dat MY misschien de volgende rit wel toestemming zou kunnen verlenen. Je moet maar durven.
De ruitenwissers. Die proberen, zomaar ineens bij een strakblauwe hemel strepen te trekken over de voorruit. Op een rit van 70 kilometer komt dat een keer of vier of vaker voor. Altijd, bij elke rit. Het doet je verlangen naar de handbediening van de ruitenwissers van weleer. Ook dat hebben andere merken gewoon voor elkaar, meneer Musk!
Veel te veel loopt via het scherm.
Het scherm houdt ons behoorlijk bezig, zoals dat het dashboardkastje openen via het scherm moet. Gelukkig mag sluiten dan wel weer met de hand.
De wielen.
Mijn keus zou het niet zijn, de velgen en banden die worden geleverd. Om de velgranden heel te houden, laten we er binnenkort velgbeschermers op monteren.
Voordeel: het comfort
Het comfort en dat je zonder stemverheffing met elkaar kan praten is zalig en de ruimte voor- en achterin, zowel voor mens als voor bagage, is onovertroffen.
De laadruimte is groot, vooral als je de achterbank naar voren klapt (natuurlijk gaat dat elektrisch), en ook even in de kelder achterin kijkt. Een lekker ruime frunk, de labradoodle van de buren zou er makkelijk in passen.
Raar dat er geen matten meegeleverd worden, maar die zijn besteld.
Superchargers
Het laden via de Superchargers gaat fijn. Dat is in Nederland meestal (?) bij de van de Valk-hotels. Daar kunnen andere merken nog een puntje aan zuigen. Gewoon de stekker er in en opladen. Een pasje of app is volslagen overbodig, de paal weet wie er staat en de kosten worden vanzelf afgeschreven. Na de pauze die we anders toch wel zouden nemen rijden we een half uurtje later weer weg.
In het begin gingen we bij Toos (van de Valk) dan intussen een hapje eten, maar de hoeveelheid eten is voor een eenvoudige lunch wel te veel en aan senioren-hoeveelheden doet Toos niet.
De Tesla Superchargers in het Emspark bij Leer (D, oostelijk van de grens bij Nieuweschans, zijn afwijkend van de Nederlandse situatie: 1 kilowatt kost daar zaterdag overdag maar liefst 49 cent, een kilometertje of vijftig naar het westen kostte de Supercharger in Zuidbroek 22 cent. In Duitsland betalen wij voor elektriciteit thuis wat meer dan in ons Nederlandse huis in midden Nederland. In Duitsland kost 1 kW bij Vattenfall.de 30 cent bij een tweejarig contract.
Daar gebruiken we trouwens de granny-lader.
In Duitsland komt geen wallbox, omdat we dat huis in 2025 verkopen. Een wallbox halen we er dan niet uit.
In Nederland wonen we in een appartement, dus ook daar zijn we afhankelijk van op straat laden.
Het verbruik van de MY is 1 kWh : 16,9 kilometer. Oftewel 5,92 kWh op 100 kilometer. We proberen niet extra zuinig te doen, maar rijden als voorheen. Dat is in Nederland 100, en op de Duitse snelweg zo tussen de 125 en 135.
Vreemd is dat Duitse Tesla-bestuurders hun hand opsteken als ze ons tegenkomen. Dat deed ik als motorrijder ook.
Resumé
Als je hierboven terugleest, dan zie je een aantal positieve dingen aan de Tesla, maar ook iets te veel negatieve dingen. Het begint wel een beetje te wennen, die streken van de Tesla.
Rest eigenlijk alleen maar de vraag: zou je de Tesla, als we dit van tevoren hadden geweten, kopen? Het antwoord is “nee”.
Zouden we ‘m over een jaar de deur uitschoppen? Nee, want dat zou kapitaalvernietiging zijn. Mogelijk dat we de auto over drie tot vijf jaar de deur uit doen, omdat dan de woonsituatie gaat wijzigen. Die hebben we dan niet meer nodig.
Nog ergens spijt van? Ja. We hadden via Snappcar of zo een week een Tesla Y moeten huren om zelf te beleven hoe het is een Tesla te hebben.
Als er 10.000 kilometer op staat, dan komt er een vervolg. Wie weet word ik wel Tesla-adept...
Alles went, behalve een (puntje, puntje, puntje)
- 8.840 km
De vorige keer schreef ik dat Y een geweldig comfortabele auto was met aardig wat streken. En dat we wat gemengde gevoelens hadden.
Het is inmiddels zo'n 9 maanden geleden dat we de Tesla MY ophaalden in Utrecht en er staat ruim 8.000 kilometer op de teller. We zullen in het eerste jaar op ongeveer 13.000 kilometer uitkomen.
Nadelen zijn er nog steeds, zoals ghost-breaking en de rukken aan het stuur. We hebben nu een beetje in de gaten op welke momenten dat gebeurt. We nemen nogal eens een provinciale weg met twee doorgetrokken dubbele witte lijnen in het midden. Als bijvoorbeeld een vrachtwagen ons tegemoetkomt in een bocht, trapt het Tesla-spook op de rem. Of als een een voor ons rijdende auto rechtsaf wil slaan en ik rustig aan op de rem trap (plek zat namelijk), trapt het spook ook op de rem. Nog steeds gebruiken we de cruisecontrol en de lane assist bijna niet tot we op de snelweg zijn.
De ruitenwissers leiden nog steeds een eigen leven. Gek genoeg went het scherm zo langzamerhand. Maar het blijft af en toe zoeken naar een bepaalde functie.
Over het comfort is mijn mening wat veranderd. Eerst vond ik het comfort prima. Dat is nog steeds zo, maar het geldt niet voor de stoelen. De
Als ik de stoelen vergelijk met onze vorige auto’s, zoals de Passat en Ford C-Max, behoeven de Teslastoelen wat verbetering.
Vorige week was ik door mijn rug gegaan en dan is het pijnloos zitten al een probleempje en dan helpen die vlakke stoelen met weinig ruggensteun, vooral ter hoogte van de onderrug niet echt. Dat vegan-leer (zeg maar skai) vind ik een beetje armoedig. Wat is er mis met alcantara? Ook kunststof, maar een stuk prettiger.
Ik vind dat de deuren binnenin best wel iets beter geïsoleerd mogen worden, er komt een hoop kou vandaan.
Superchargers
Het laden via de Tesla superchargers gaat normaal gesproken fijn. Een keertje in Eemnes ging het niet goed. Tijdens het laden gingen we een uurtje wandelen op de hei daar in de buurt. Twintig minuten later kregen we het signaal dat we 50 cent per minuut aan idle fee moesten gaan betalen. We hebben nog geen idee waarom er op een moment geladen werd en op het volgende moment niet meer.
Ook stonden we eens bij een 250kWh Teslapaal, waarvan het laden zo langzaam ging (14 kwh in 25 minuten), dat we de moed maar hebben opgegeven. En nee, dat was niet de drukte, want van de laadpalen was nog geen kwart bezet.
Dat we rond de 300 kilometer moeten laden vinden we niet erg, dat was vroeger met onze motorreizen niet anders. Gewoon de tijd nemen, boterhammetje en koffie mee of bij de lokale negotie een broodje scoren.
Verbruik: 17kWh per 100 kilometer. Rijgedrag: behoorlijk normaal, 100 op de GPS waar het moet, zo'n 120 tot 130 waar het mag en kan (na 19 uur en in Duitsland). We jakkeren niet, waarom zouden we, want we hebben de tijd aan onszelf.
Musk
We wisten wel dat Musk van het type briljant-dus-een-beetje-gek is, maar toen hij voor een groot juichend publiek werd verklaard dat zijn bonus 53 miljard zou zijn, vond ik hem meer dan alleen maar een beetje gek. Gelukkig stak een Amerikaanse rechter er een stokje voor.
Het aanschurken van Elon bij Trump vond ik behoorlijk laag.
Als we dit allemaal vooruit hadden geweten, dan was er voor ons geen enkele reden geweest de Tesla showroom binnen te stappen.
Resumé
Het lijkt er een beetje op dat er wat updates zijn geweest die de scherpe randjes van de eigenwijze streken van de MY af hebben gehaald. Of misschien wennen de nukken.
Als je hierboven terugleest, dan zie je een aantal positieve dingen aan de Tesla, maar ook een aantal negatieve dingen.
De auto begint wat te wennen, maar de baas van Tesla niet.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.