Tesla Model 3 RWD (2025) #2
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 9 km |
| KM-stand laatst | 555 km |
Terug naar Tesla
5 december 2025 was een mooie dag, want naast de verjaardag van Sinterklaas kon ik mijn nieuwe Tesla Model 3 RWD ophalen in Hengelo.
Was dit mijn eerste ervaring met Tesla? Nee. In de periode 2020 tot november 2022 heb ik al ruime ervaring opgedaan met de toenmalige Model 3 SR+. Mijn werk was 200 km heen en terug (Arnhem - Eindhoven) en wou toen dat mijn volgende lease auto elektrisch zou worden. De enige vereiste toen was dat ik "worst case" ( winter, regen, wind, etc) minimaal 200km kon halen op een lading, want mocht het voorkomen dat er niet geladen kon worden bij kantoor of onderweg dan kon ik in de winter ook gewoon thuis komen....
De Model 3 viel gelukkig net binnen het budget en de bijtelling was erg gunstig.
In die tijd ben ik met enige regelmaat naar het VK geweest, via Calais/ Tunnel. Dan reed ik in een week tijd zo 1800 tot 2000km. 3 tot 5 jaar gelden was het al geen centje pijn om met deze auto lange afstanden te maken. Laadmogelijkheden genoeg. Afgezien van een verkeerd gemonteerd rubbertje bij de achterklep wat zorgde voor water in de klep (netjes opgelost) geen enkel probleem gehad met deze Tesla.
Wie bekend is met de A50 kan niet ontkennen dat er veel en vaak files staan, voor mij was dit een reden ander werk te zoeken en eind 2022 ben ik bij een bedrijf in mijn woonplaats begonnen. De Tesla werd vervangen door een Skoda Octavia combi 1.0 Ecotec DSG die uit de leasepool kwam. Het was even zo, maar kon nu ook lekker op het fietsje naar het werk zonder files. Ook erg lekker hoor.
De Skoda was even schrikken als je een Tesla gewend bent. Geen vermogen,(pas actief bij 3000 toeren, wat met veel motorgeluid gepaard gaat bij het accelereren) infotainment en navi matig, etc. Enige pluspunt was de ruimte die een combi biedt.
De Skoda is verder een prima no-nonsense auto, maar geen emotie of iets wat het leuk maakt. Toch ook redelijk vaak storingen gehad (wel kunnen rijden, maar wel dealer bezoeken) en het infotainment en ik zijn nooit echt vrienden geworden.
In verband met een nieuwe functie eerder dit jaar moet ik nu ook met enige regelmaat naar Keulen. (Arnhem- Keulen = 170km.) Omdat de bijtelling in 2026 naar 22% zou gaan loonde het om eerder van de Skoda af te komen en in 2025 nog elektrisch te gaan rijden. (Ondertussen zijn begin dec 2025 de regels voor 2026 alweer aangepast en wordt het dus geen 22%)
Als opvolger wou ik dus weer elektrisch rijden. Mijn wensen lijstje bestond uit de Elroq, EV3, EV4, Model 3 RWD of LR en de Model Y RWD.
De EV3 en EV4 vielen al af omdat deze niet meer in 25 geleverd konden worden. De Elroq test gereden, dit beviel prima echter de stoelen zaten niet lekker, voelde voor mij alsof deze doorgezeten waren ( zowel standaard als premium stoelen). Ook viel mij de opbergruimte wat tegen en geen frunk. De Model Y gereden echter werd dat model 2 dagen voor het testrijden uit het gamma geschrapt en de standaard was in mijn ogen te karig en de premium met €50K te duur. Dus de keuze ging tussen de model 3 LR en RWD.
Dan is de keuze €6000 extra voor de LR of wel €100 per maand meer voor een range van 750km wltp t.o.v. 550km wltp. Die seconde sneller naar 100 geloofde ik wel. Ook hier was de afweging; kan ik onder slechte omstandigheden Arnhem - Keulen - Arnhem = 340km op een lading doen.? Veel (Duitse) reviews gekeken en met ABRP scenario's gespeeld en het zou net mogelijk moeten zijn met de RWD. Nu is dit een doemscenario, omdat ik in Keulen op kantoor gewoon kan laden en langs de snelweg voldoende snelladers aanwezig zijn. Dus de model 3 RWD was in bestelling gezet. Kinderen ook blij, ivm het scherm achterin.
Aangezien ik dus regelmatig naar Keulen ga en ook met hoge snelheid ga rijden lijken mij dit mooie testjes om te delen.
De auto: Model 3 RWD Highland ( dec 2025, inc stalk en bumper camera), LFP batterij: bruto 64kWh / Netto 60kWh, (EV Database range 440km)
Retour Keulen:
Vrijdag 5 december dus de auto opgehaald en op 9 december, bij een km-stand van 214km, op en neer naar Keulen. Een mooie eerste test.
's Ochtends om 6:00 vertrokken zonder de auto voor te verwarmen.
Batterij 99% vol met 459km range. Bij vertrek gaf de auto 54% batterij bij aankomst aan.
Buiten temp 12 graden en lichte regen.
Banden: 18" Photon wiel/wieldoppen met zomerbanden - Michelin e-Primacy
Verwarming interieur tijdens rijden tussen 18 en 19 graden.
De eerste 100km heb ik in Nederland tussen de 100 en 120km/u en in Duitsland tussen de 120 en 130km/u gereden. Daarna kwam ik in files en "baustelle" terecht en de snelheid was heel wisselend. Uiteindelijk na 2.22u rijden in Keulen aangekomen met 61% / 280km range over. In Keulen bewust niet aan de lader gezet die dag.
Bij vertrek uit Keulen gaf de auto aan met 26% thuis aan te komen. Ook weer niet voorverwarmd. De temperatuur was nog steeds zo'n 12/13 graden.
Na zo'n 70km tussen de 100 en 120 gereden te hebben kwam ik in een file, ongeluk in een "baustelle". Na een 20 minuten stilstaan gaf de navi een ander route weer die ik gelukkig nog net kon pakken. Hier heb ik rond de 15 km op 80km wegen gereden voordat ik weer op de A3 kwam richting Arnhem.
Het stuk A3 was nog zo'n 60 km tot de grens en daar heb ik tussen de 130 en 140km/u gereden en het laatste stukje in Nederland tussen de 100 en 120km/u.
Bij thuiskomst had ik nog 21% / 96km range over. Eindstand voor die dag was: 341,1km gereden, 47,1kWh verbruik, 138,2 Wh/km.
Over rijden niks dan lof: stil, snel, comfortabel, stabiel, goede geluidsinstallatie, adaptieve koplampen werken ook goed.
Totaal na 555km, gem verbruik van 146,8 Wh/km.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Tesla Model 3 Standard: bekende prestaties voor vijf mille minder

Tegen de Mazda 6e bewijst Tesla Model 3 dat het behalve goede EV ook een goede auto is

Update! Dit zijn de beste elektrische auto’s tot €45.000

Autoverkoop-top 5 2024: Tesla Model 3 beleeft een topjaar

![Tesla Model 3 Highland Standard RWD Plus [ LFP+AUTOPILOT+534KM WLTP+STOELVENTILATIE+60kWh ]](https://cdn.autotrack.nl/cdn-cgi/image/width=320/58523684/0-11ca8f4bee55131d5c4df913f923559a.jpg)