Tesla Model 3 RWD (2023) #4
| Bouwjaar | 2023 |
| Jaar van aanschaf | 2023 |
| KM-stand laatst | 12.000 km |
Beter dan verwacht
Na ruim 3.000km is het tijd voor de eerste bevindingen met mijn Tesla Model 3 RWD.
In oktober had ik de mogelijkheid om voor mijn werk een nieuwe lease auto uit te zoeken. De keuze moest plug-in hybride of volledig elektrisch zijn. Ik was op zoek naar een goed gezinsauto met leuk rijgedrag, praktische bruikbaarheid, luxe en redelijk betaalbaar. Qua maandlasten vielen plug-in hybride's snel af ivm de hogere bijtellingskosten. Daarom op zoek gegaan naar een volledig elektrische auto. I.v.m. een beperking in lease-budget kwam de shortlist uit op Kia EV6, Kia Niro en Tesla Model Y. De model 3 niet hierbij gezet omdat ik de voorgaande niet heel mooi vond.
Na een proefrit met de model Y was ik eigenlijk al verkocht. Deze won het ook direct qua opties en prijs van de andere modellen. Een dag voor de proefrit werd echter ook de nieuwe Model 3 Highland aangekondigd. Omdat deze al ruim zat is en er een stuk beter uitziet dan de model Y, daarvoor gekozen. Zaken als het schermpje achterin voor mijn zoontje én de geventileerde stoelen waren daarnaast ook een belangrijke overweging. Het voordeel was ook extra budget voor een niet-standaard kleur en sportvelgen (die hem erg goed staan).
Begin november kon ik de auto ophalen in Tilburg. Het was een échte "Tesla ervaring" waarbij alles uren langer duurde dan gepland. De auto werd echter perfect afgeleverd.
Na het wegrijden direct een glimlach op mijn gezicht, wat een fijne auto om in te rijden. Na dik 3.000km heb ik nog steeds dezelfde mening. De auto rijdt supergoed. De wegligging is sportief en comfortabel. Hij ligt als een blok op de weg, maar in woonwijken merk je niets van drempels en klinkers. Ik heb hiervoor bijna 4 jaar lang Ford Focus gereden. Deze auto wint het op zowel sportiviteit als comfort. Het one pedal driving went vrijwel direct en is heel relaxed. De auto is erg stil. Behalve een beetje windruis en afrolgeluid bij hogere snelheden hoor je niets.
Na even spelen met de normale acceleratie staat de auto vrijwel altijd in de Chill modus omdat dit meer ontspannen rijdt (en helpt tegen flitsers :-)).
Het interieur is echt van hoog niveau. Overal zachte, hoogwaardige materialen en goede afwerking. Het duurde wel even voordat ik echt een goede zit gevonden had. Met mijn 1,90m is de lengte van het zitvlak net aan genoeg. Ik denk dat veel langere mensen hier misschien problemen mee hebben. Wat ik erg fijn vindt is dat het stuur lekker ver naar mij toe kan. Hierdoor kan ik mijn lange benen goed kwijt en makkelijker comfortabel zitten. Het is mogelijk om met 4 volwassenen onderweg te zijn, maar dan moet ik wel met mijn stoel naar voren.
De interieurruimte is meer dan voldoende. Ik kan eenvoudig alles kwijt en houdt nog ruimte over. Tussen de voorstoelen zijn meerdere ruime vakken die erg netjes sluiten. Voorin liggen de laadkabel en verschillende zaken die normaal altijd door de achterbak slingeren. De dubbele vloer maakt de achterbak heel bruikbaar.
Ik hecht veel waarde aan goede geluidskwaliteit en de Tesla stelt niet teleur. Ondanks dat dit de instapuitvoering is moet "standaard" geluidsinstallatie klinkt het al minstens even goed als de B&O installatie in de Ford Focus.
Mijn zoontje van 4 is helemaal blij met het scherm achterin. Dit wordt feest met de zomervakantie :-). Na een update einde november kan er een draadloze koptelefoon worden aangesloten waardoor de rest van de inzittenden gewoon muziek horen.
Het rijbereik vind ik positief. Dit was de laatste maanden ongeveer 390km met een volle accu. Het netto verbruik zit rond de 15,6KW/100km. Stekkeren went snel en levert vrijwel nooit problemen op.
De belangrijkste nadelen die ik tot nu toe heb ervaren:
- Geen richtinghendel: Richting aangeven via het stuur went wel op de snelweg, al druk ik er ook soms op als ik een muzieknummer wil doorspoelen. In smalle straatjes en op rotondes is het gewoon onhandig. Je moet iedere keer rekening houden met de draaiing van je stuur. Ook het "touch" knopje voor rechtsaf reageert slecht als je er met je hele duim opzit. Ook het Al met al is ermee te leven.
- Automatische ruitenwissers: Gaan vaak te laat aan of niet uit als je het verwacht. Is een bekend euvel en hopelijk een keer gefixt met een update.
- Door het ontbreken van een parkeersensoren wordt alles met camera's gedaan. Met lage snelheden kun je hier aan de voorkant niet op vertrouwen. Dit schijnt beter te worden met de volgende update.
- Adaptieve cruise control ziet soms auto's op een andere baan als object voor de auto en remt bij (soms abrupt). Hopelijk snel verbeterd.
Al met al heeft de auto mij positief verrast. Ik ben met plezier onderweg en ook lange ritten vervelen niet. Absoluut geen spijt van mijn keuze.
Fijne reisgenoot
12.000km verder, dus tijd voor een update.
Algemeen bevalt de auto onwijs goed. Het is een fijne sportieve auto om mee onderweg te zijn, maar biedt ondanks dat veel comfort en gebruiksgemak.
Wat goed bevalt:
- Het rijden: Er is een erg fijne belans tussen sportiviteit en confort. Op klinkerwegen met drempels voel en hoor je bijna niets. In bochten is de auto altijd voorspelbaar en koersvast, ongeacht de snelheid.
- De audio installatie: Ondanks dat dit de "standaard" uitvoering is, is het geluid onwijs goed.
- Het voorverwarmen :-)
- De bruikbare actieradius: Ik heb de accu nooit echt leeg gereden, maar de aangegeven range onder/rond het vriespunt van 390-400km lijkt goed haalbaar met gemengt verkeer (70% snelweg). Ik rijdt gemiddeld vlot door en heb op de snelweg de cruise control vaak op 104 staan. Ik merk ondertussen met temperaturen boven de 10gr, dat het verbruik een stuk lager wordt.
- Het laden werkt snel en vooral omdat de auto een goede actieradius heeft hoef je in NL nooit echt bang te zijn dat je tekort komt. Ik heb tot nu toe slechts 3x aan de snellader gestaan.
- Updates: Er zijn verschillende updates die echt meerwaarde hebben geboden zoals de introductie van adaptieve koplampen.
- Laadruimte: Met uitzondering van echt hele grote voorwerpen is de auto onwijs praktisch en slokt veel bagage op. Vooral de grote Frunk voor de laadkabel, werkschoenen, etc. voorkomt slingerende voorwerpen in de bagage.
Slecht:
- Automatische ruitenwissers: Er is een grote update aangekondigd en dat is hard nodig. Wat is dit slecht.
- Richtingaanwijzers op het stuur: Ja, je went eraan. Dit maakt het echter nog steeds onhandig en onveilig in veel situaties. Kleine straatjes en herhaaldelijk afslaan leidt tot veel irritatie. Als je met een net even te dikke vinger op de knop drukt in een snelle handeling reageert hij niet. Ik zou de auto niet laten staan om dit gebrek, goed is het zeker niet.
Bijzonder:
- Montage dakdragers: Het monteren hiervan is priegelwerk en je moet net even het juiste "holletje" onder de glasplaat vinden. Als je net verkeerd zit en je spant hem aan is het kraaaak. Dit laatste is dus gebeurt en er was een nieuwe ruit nodig.... Onhandig ontworpen dus.
- De adaptieve cruise-control is te dominant en schat situaties met regelmaat verkeerd in. Dit leidt meer dan eens tot het abrupt remmen van de auto op de snelweg, ondanks dat er geen vreemde situatie is. Hopelijk wordt dit beter.
- Snelheidswaarschuwing: Het is dat dit wettelijk verplicht is, maar wat een irritante oplossing. Als je ook maar even te snel gaat, gaat er een hard alarm af. Nog vervelender is dat de camera's maar net een bord moeten zien van een hogere snelheid (van 30 naar 50km zone), anders is het meteen weer alarm. Hier kan Tesla niets aan doen maar is EU wet. Gelukkig heeft Tesla het mogelijk gemaakt dit via 1 tikje uit te zetten. Als dit in een submenu zit, dan leidt dit zeker tot onveilige situaties omdat je het vrijwel altijd bij het eerste alarm uitzet.
Overig:
- Vanuit bedrijfsbeleid moesten de standaard zomerbanden (Hankook SoundAbsorber) banden worden vervangen door all-season banden. Hiermee merk je meteen een verschil in geluid. In de originele banden zit een schuimlaag aan de binnenzijde die het geluid echt goed dempt. Met de all-season banden wordt niet niet ineens veel harder, maar je hoort zeker meer. Daarnaast in mijn geval een nadeel dat de all-season banden geen velgbeschermer hebben (originele wel) waardoor je snel beschadiging oploopt. Ook het verbruik met de all-season banden lijkt 5-10% hoger dan met de originele banden.
Al met al kijk ik uit naar veel aanvullende kilometers met de auto.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Tussen kaal en kaal zit bij de Tesla Model 3 en Y een verschil

De Tesla Model 3 Standard is een Tesla voor de prijs van een EV3 – Back to Basics

Tesla Model 3 Standard: bekende prestaties voor vijf mille minder

Tegen de Mazda 6e bewijst Tesla Model 3 dat het behalve goede EV ook een goede auto is