Tesla Model 3 Performance AWD (2025) #2
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 9.500 km |
Goede keuze
Vorig jaar was het weer zover. Het uitkiezen van een andere lease-auto.
Hieronder een overzicht van wat ik zoal heb geprobeerd:
- Zeekr 001 RWD
Een mooie auto waarvan ik vrij zeker dacht dat die het ook zou gaan worden.
Echter, een proefrit bracht me toch op andere gedachten. Auto ziet er sportief uit maar rijdt allerminst zo. Het onderstel is zo week. Comfortabel noemde de verkoper het. Nou, comfort is bij mij ook het vertrouwen dat een auto in bochten geeft. Dus die viel direct af.
- Op de terugweg naar huis kwamen we langs Beesd waar Polestar zit. Omdat ik niet weer dezelfde auto wilde maar wel erg tevreden was over de Polestar 2 een kijkje genomen bij de Polestar 4. Kon er ook meteen een stukje in rijden. Wegligging was wel wat beter maar je kunt merken dat het een neefje van de Zeekr is. Maar met een niet standaard kleur, extra pakketje en een grotere maat wielen (die standaard wielen echt niet mooi) kwam dit ook al een heel eindje boven de 60K uit en had het lang niet de dynamiek van de Polestar 2. Vond ik de extra bijtelling niet waard.
- Een collega van me had een ID7 in bestelling staan en was erg positief over zijn proefrit ervaring. Dus een proefrit geboekt.
Mooie auto, keurige afwerking en een kilometervreter pur sang.
Maar een leuke auto om mee te rijden, een extra blokje om na de wasstraat op zaterdag?
Nee, het is goed maar tegelijkertijd ook een beetje saai. Plus de neus, kan die maar niet mooi vinden.
- Kwam vervolgens een advertentie tegen van de BYD Seal.
Mooie auto en als Excellence met 4WD ook nog eens erg rap.
Proefrit gemaakt en die beviel wel goed, stuurde in elk geval veel leuker dan de voorgaande 3. Afwerking interieur ook op hoog nivo alleen wel wat druk. Offerte opgevraagd en ook het leasetarief was erg scherp.
Inmiddels had mijn dochter een nieuwe leaseauto.
Een Tesla Model 3 single motor long range (Highland).
Een ritje in deze auto was voor mij een aangename verassing. Was niet zo snel als de BYD maar qua rijgedrag sprak de Tesla me toch wat meer aan.
Ook zaken die in de BYD ongeveer qua bediening hetzelfde werken doen dat bij Tesla toch net iets beter. Twijfels dus over de BYD…
Mijn vrouw zag het allemaal weer met lede ogen aan 😊
Ging me toen wat verder verdiepen in de Model 3 en zeker op Youtube duurt het dan niet lang voordat je filmpjes tegenkomt van jubelende autojournalisten in de Model 3 Performance.
En toen heb ik iets gedaan wat rationeel denkende mannen van 61 niet zouden doen:
Een proefrit geboekt voor een Tesla Model 3 Performance.
Ik moet zeggen dat ik nog niet eerder zo’n heftige proefrit heb gemaakt. Rustig begonnen in standje Chill maar je merkt meteen dat deze auto van bochten houdt. Sturing is erg direct wat wel even wennen is trouwens. Vervolgens naar Standard Mode gegaan wat al serieus snel is en uiteindelijk doorgepakt naar Insane Mode. Kreeg toen echt even last van mijn maag. Man man, Insane is de perfecte omschrijving.
Maar verassend genoeg is het ook een auto die dankzij het adaptieve onderstel voldoende comfort geeft. In standaard setting is de auto weliswaar stevig geveerd maar een hele mooie combinatie van comfort en sportiviteit.
In Sport merkbaar stugger, helt nauwelijks over, maar blijft alleszins beschaafd.
Een performance auto ook zeer geschikt als daily driver dus en dat vind ik erg belangrijk.
Dus, papierwinkel in orde laten maken en ben ik sinds december 2025 een tevreden berijder van een Tesla Model 3 Performance in Diamond Black.
De Highland update vind ik sowieso een hele verbetering qua afwerking interieur en liggen de nieuwe koplampen een stuk prettiger op het netvlies. Daarnaast heeft de Performance een aantal unieke maar niet te opzichtige afwijkingen tov de standaard modellen. Mooie 20” wielen met achter 275/30 (ziet er wel dik uit trouwens). Verder zijn de verschillen vrij subtiel door andere voorbumper en iets gewijzigde diffusor achter.
Sportstoelen zitten prima, voor langere personen is de zitting mogelijk wat aan de korte kant (zitting niet verstelbaar helaas). Gelukkig betreft het de aangepaste uitvoering met normale richtingaanwijzers (!) en de iets grotere accu (van 78 naar 82 kWh).
Geen idee van welk merk de audio-installatie is maar klinkt erg goed. (beste wat ik tot nu toe heb gehad)
Verbruik tot nu toe rond de 17 kWh maar met nogal wat snelwegkilometers en in eerste maanden bij lage temperaturen.
Heb ik nog iets te zeuren?
- Zicht naar achteren is vrij beperkt.
- In het donker zie je bij deze zwarte auto de handgrepen van de deur niet, een beetje op de tast. Bij daglicht zie je dan allemaal vingerafdrukken in de buurt van de greep 😊
- Geen ontgrendelknopje om je laadkabel uit te nemen. Stoppen van laden en ontgrendelen moet via je telefoon. Niet heel handig.
- Geen geheugenfunctie op automatische cruisecontrol.
- Vind de automatisch cruisecontrol ook best wat nerveus.
- Bediening ruitenwissers niet altijd even handig (stand automatisch werkt net als bij al mijn vorige auto’s ook heel matig)
Maar nu weer iets leuks: Track Mode!!!
Heb hier nu een paar keer wat mee gespeeld en is toch wel iets aparts.
Wanneer je de aandrijving volledig naar de achterwielen zet krijg je echt een andere dynamiek. Keer geprobeerd met wat vochtig wegdek en dan voel je de achterkant al snel wat uitbreken.
Leuk om zo een keer te doen maar het echte plezier wat ik aan deze auto beleef zit vooral in het ongekende gemak waarmee je accelereert en hoe lekker je vol vertrouwen een bocht kunt nemen. En dat alles redelijk ingetogen verpakt.
(wie een eye-catcher zoekt kan deze beter overslaan).
En ja, Elon Musk is een pannenkoek geworden maar de mensen bij Tesla hebben hier een dijk van een auto neergezet waar de concurrentie op prijs/prestaties/rijplezier nog niet echt een antwoord op heeft gevonden.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Tesla Model 3 Premium Long Range AWD 78 kWh Highland | Autopilot | Zwart Premium-interieur | Stealth Grey | 19" Nova-velgen | incl. BTW
- 2024
![Tesla Model 3 Long-Range AWD 75kWh Highland 96,3% SoH [ HW4+AUTOPILOT+629KM WLTP+PREMIUM AUDIO ]](https://cdn.autotrack.nl/cdn-cgi/image/width=320/59113457/0-5b846088e780e3f05a77bee49d47989a.jpg)
- 2023

Tesla Model 3 Long Range AWD 75 kWh | 93.5% SOH | Trekhaak | Pano | Enhanced Autopilot | Stoel, stuur en achterbank verwarming
- 2023
PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Tussen kaal en kaal zit bij de Tesla Model 3 en Y een verschil

De Tesla Model 3 Standard is een Tesla voor de prijs van een EV3 – Back to Basics

Tesla Model 3 Standard: bekende prestaties voor vijf mille minder

Tegen de Mazda 6e bewijst Tesla Model 3 dat het behalve goede EV ook een goede auto is