Tesla Model 3 Long Range AWD (2024)

Tesla Model 3 Long Range AWD (2024)

UitvoeringModel 3 Long Range AWD
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

tesla model 3 highland

na jaren van diesel en benzine auto´s te hebben gereden (vanuit lease van mijn werk) was het tijd om over te stappen op een elektrische auto, dit vanuit verduurzaming vanuit de organisatie.

na zeer veel testritten o.a. de Kia ev6, volkswagen ID4, Volvo C40, Tesla model 3 en model y na lang wikken en wegen een keuze gemaakt. De tesla model 3 ging het worden. Nu hoor ik vaak, waarom niet de Y. wij zijn met zijn 2en en heb de ruimte dus niet nodig. Omdat ik via een medewerker van Tesla dus al wat had gehoord over een update die echt mooie verbeteringen zou brengen gokte ik ook hier een beetje op. Een aantal collega's rijden wel in een Y en deze hoor ik toch wat klagen over het verbruik dat dit hun allemaal is tegen gevallen. De overige auto's zijn zeker fijne auto's, begrijp mij niet verkeerd. Maar wat een Tesla aan rij beleving bied vond ik bij de andere toch echt een stuk minder. Laat staan de complete uitvoering van een Tesla is echt uniek. Bij Volvo en Volkswagen kosten een warmtepomp alleen al tussen de 1500/2000 euro extra. Bij Tesla zit dit er allemaal standard op. Ook het bereik is echt een stuk beter dan bij de overige merken. Maar hierover straks meer. Hierbij gekeken naar verbruik. Sommige merken hebben een grotere batterij waardoor het bereik groter is. Dus moeten wel wel appels met appels vergelijken. Ik hoor vaak ik kom veel verder maar vergeet de persoon dat hij een 80 kw batterij heeft of zelfs soms nog meer.

Ik bestelde mijn Tesla in Maart 2023. Via een medewerker van de Tesla begreep ik toen al dat de kans groot zou zijn dat ik het nieuwe model zou gaan krijgen. Dit omdat mijn huidige contract nog liep tot November. (moeten vanuit de leasemaatschappij al 8 maand van tevoren een auto bestellen i.v.m. de toen geldende levertijden). Op dat moment had ik nog geen idee hoe het vernieuwde model eruit zou gaan zien. Maar diep in mijn hart hoopte ik natuurlijk dat ik geluk zou hebben.

in Augustus kreeg ik bericht dat mijn order was aangepast naar het vernieuwde model 3 Highland. Inmiddels waren er toen ook al wat foto's uitgelekt. En jawel wat een verbetering was dit zeg. Dit puur alleen op het uiterlijk natuurlijk.

Februari 2024 was het dan zover.....Op naar Tilburg voor het ophalen van mijn auto. Het ophalen is zoals bekend echt heel bijzonder. Ik stond letterlijk binnen 10 minuten buiten, wel in mijn auto natuurlijk. Ik had van tevoren alle filmpjes goed bekeken en natuurlijk een paar proefritjes gemaakt waardoor ik goed was geïnformeerd over de in en outs van de auto. Dus na 10 minuten zat ik in een voor 100% opgeladen Tesla op de weg. Dit was overigens puur geluk. Vaak zijn de auto's maar voor 50% opgeladen. Maar op maandag hadden ze maar 30 leveringen staan waardoor er ruimte was om de mijne vol te laden. (op een gemiddelde dag gaan er soms 150 tot 200 auto's per dag de deur uit)

Wat een ongelijke fijne auto is dit toch. De afwerking t.o.v. het model 21 is echt aanzienlijk verbeterd. Sterker nog, vergeleken met een bmw ix1 is de Tes echt mooier afgewerkt. De afwerking is echt heel erg goed. Nergens meer vind je nog plastic als afwerking. De deurportier vakken zijn zelfs bekleed waardoor de b.v. sleutels niet meer hinderlijk heen en weer glijden. De stoelen t.o.v. het vorige model zijn ook een stuk beter. Iets steviger en natuurlijk kun je deze nu koelen en verwarmen. De temperatuur loopt mee met de temperatuur van de auto.
De sfeerverlichting is echt heel mooi en niet hinderlijk. Sommige niet Tesla rijders hoor je hier over klagen. Maar hoe ze daar bij komen terwijl ze geen Tesla hebben snap ik niet.( iets met ik wil hem ook maar ik heb hem niet....)
Door toevoeging van geluidswerend glas rondom is de auto nog stiller geworden. Het vorige model was al stil, maar het is ze gelukt om het nog stiller te maken.

En ja, ruitenwissers in combi met autopilot is en blijft niet optimaal. Stoort het mij dat hij soms uit niets met zon aan gaat, Nee. Maar het blijft vreemd dat ze dit onderdeel nog niet op orde hebben. Maar er komt een update die dit gaat oplossen.....:)

Verder werkt het systeem echt super en vooral razend snel. En dan de richtingaanwijzers! Dit is inderdaad even wennen. Maar na 100 km en veel rotondes verder ben ik eraan gewend en vind je echt snel een weg om de rotondes veilig te verlaten. Even wennen maar het is nu al een tweede natuur voor mij. Het blijft vreemd dat veel mensen hier over klagen, maar altijd veel mensen zonder een Tesla. Ben het er wel mee eens dat een gewone traditionele aanwijzer prima was geweest. Soms slaat ome Elon een beetje door. Maar voor mij dus geen probleem.

Zelf heb ik stealth grey genomen als kleur. Kost 2000 Euro extra, maar is echt een schitterende kleur! Zoveel mooier dan de "oude" kleur grijs, maar dit is natuurlijk per persoon verschillend. Ieder heeft zijn eigen smaak. Over de prestaties kunnen we kort zijn. Te snel, en zeer zuinig.
met een gemiddelde snelheid van rond de 108 tot 110 kilometer per uur op autopilot haal ik een gemiddeld verbruik van 12-13Kwh per 100 kilometer met een buitentemperatuur van rond de 10 graden. Dit is echt super zuinig! ik ken geen auto die dit haalt. Ik ben zeker geen racer, maar accelereer wel stevig door waar ik vervolgens snel overschakel op autopilot. Inmiddels heb ik bijna 4000 km gereden en het verbruik blijft hier op zitten. Achteraf is in Nederland een RWD misschien wel de beste keus. Scheelt veel geld en ook hier is het bereik over de 400 km van.
De adaptive cruise control werkt echt goed. Wel is zo dat het klopt dat hij soms wat nerveus is. Wanneer een auto iets te ver naar links komt gaat hij gelijk remmen. Maar hier valt goed mee te leven. Vergeleken met de testritten met het vorige model is het al een stuk beter geworden. Dit komt natuurlijk door de updates die continue worden doorgestuurd.

Nu Tesla via maps ook gewoon alle snelladers in beeld brengt wordt het rijden nog zorgelozer dan het al was.
veel collega's met andere merken auto's moeten dan via een app op zoek naar een laadpaal. Bij tesla kun je dit gewoon ingeven en gaan met die banaan. Let er wel op dat je gaat voorverwarmen, dus via maps aangeven dan doet hij dit automatisch. Dit scheelt enorm veel tijd.

Het audio geluid! Niet normaal wat voor audio geluid er in deze auto zit. Het is bijna een concert zaal! Mooi zuiver geluid en een hele mooie bas. Het is gewoon genieten in deze auto. Als je tijdens het laden een film bekijkt heb je ook hier een super mooi geluid. Er zit nu ook een center speaker in je daklijn. Net of je in een bioscoop zit. Tijdens het laden al veel mensen een beetje jaloers zien kijken dat ze dit niet kunnen.....filmpje kijken onder het laden.

Al met al kan ik zeggen dat de vernieuwde Tesla model 3 echt weer een vooruitgang is in kwaliteit. Het vorige model was al goed, tot zeer goed, maar ze hebben toch weer een stap gemaakt.

Als ik dan toch mag klagen dan is het dat de stoelen iets dieper zouden mogen zijn. Nu zit ik met mijn 1.89 best heel goed, maar een iets langere zitting zou het comfort nog beter zijn.

10,0

PRIVATE LEASE Tesla Model 3