Tesla Model 3 Long Range AWD (2023) #8

| Jaar van aanschaf | 2023 |
| KM-stand laatst | 8.000 km |
Eerste seizoen
Aankoop
Toen ik eind 2023 overstapte van baan, moest ik helaas mijn vorige lease-auto inleveren (ID.3). Natuurlijk wilden we niet zonder auto komen te zitten. Omdat de vorige al een elektrische auto was, waren alle voorzieningen daarvoor thuis op orde, met de laadpaal in de carport. Bovendien beviel het elektrisch rijden dermate goed, dat we daar liever niet vanaf wilden stappen. Met het oriënteren op de vervanger (waarbij ik ook veel heb gehad aan reviews hier op autoweek) was ik niet weg van het aanbod, maar vooral ook niet van de prijs van elektrische occasions. De conclusie was dat nieuw de beste optie zou zijn. Daarbij was de grootste beslisfactor de range in combinatie met de betrouwbaarheid van de range in verschillende omstandigheden. De ervaring met de ID.3 was weliswaar goed, maar op 1 van mijn laatste ritten moest ik hyper-milen achter een vrachtwagen om 220km op 1 volle lading te halen in de winter, dus dat moest anders.
Met bovenstaande in het achterhoofd was er in mijn ogen eigenlijk maar 1 reële optie qua prijs/kwaliteit en dat was de model 3. We hebben geen enorme ruimte in de auto nodig en prefereren extra range boven zithoogte, daardoor viel de Y af, ondanks enorme prijsdalingen rondom de aankoop. Toen deze keuze in het hoofd gemaakt was, werd mij duidelijk dat de Highland snel zijn opwachting ging maken. Daar heb ik me goed over ingelezen en dat maakte het plaatje nog mooier. De enige afweging die nog gemaakt diende te worden was of het de RWD of de AWD werd. Dat scheelt natuurlijk flink in prijs, maar ook net voldoende in range om met absolute zekerheid uit Groningen in elke omstandigheid comfortabel naar de randstad op en neer te kunnen rijden. En laten we eerlijk zijn, het extra vermogen is een heel leuke extra.
Na de bestelling hebben we nog een aantal weken moeten wachten, maar halverwege November werd hij in Groningen afgeleverd. Na een uitgebreide uitleg rondom alle functionaliteiten en instellingen kon hij mee naar huis. Een witte zou er absoluut niet inkomen hier thuis, dus hebben we voor de blauwe gekozen.
Rijervaring
Nu we 4 maanden verder zijn, heb ik nog geen moment spijt gehad van de aankoop van deze auto en ook specifiek de AWD. Hoewel ik het elektrisch rijden al gewend was in de ID.3, doet deze auto er nog een paar scheppen bovenop qua acceleratie, stilte, en comfort. De afwerking is prachtig van binnen (ik ben erg fan van het minimalistische) en de geluidsinstallatie is geweldig. Het scherm werkt perfect en alles is met 1 druk te vinden. Het rijdt heerlijk en stabiel. Het gemak waarmee je even een tikje ‘gas’ bijgeeft om snel/op de juiste snelheid in te voegen maakt dat je ontzettend makkelijk met het verkeer meebeweegt. Bovendien is het heel prettig in een regio met veel N-wegen met vrachtverkeer om gemakkelijk en snel in te kunnen halen. Qua wegligging heb ik niet dermate veel ervaring met auto’s dat ik kan zeggen dat ie ‘strak op de weg ligt’ of iets dergelijks. Wat ik wel weet is dat ik nog nooit het gevoel heb gehad dat ik hem niet onder controle had, wat me ook makkelijk wordt gemaakt met de hulpsystemen.
Het is alleen niet allemaal zonneschijn, er zijn wat punten die me wel dwars zitten onderweg en die heb ik eigenlijk ook in elke review terug zien komen:
- De automatische ruitenwisser-stand is zelden nuttig. Hij slaat aan op momenten dat het geheel droog is en vaak is mijn zicht al dermate slecht dat ik zelf de ruitenwisser al heb bediend voordat hij uit zichzelf begint.
- De autopilot in het donker verplicht je tot automatisch grootlicht. Op zich vind ik dat niet zo’n probleem, echter, schiet het grootlicht op random momenten aan en uit, ook als er al een tegenligger aankomt. Daarom zet ik de autopilot zelden aan in het donker.
- Phantombraking. Dit is veruit de grootste ergernis. Zoals al eerder geschreven rij ik redelijk veel op N-wegen en als ik daar op ACC rijd, dan schiet de auto toch wel een aantal keer per rit op de rem vanwege tegenliggers. Het lijkt erop alsof de auto het aan komen rijden onder een bepaalde hoek van tegenliggers niet goed kan inschatten. Dit gaat dan niet eens om wegen zonder middenstreep, maar om de N-wegen met groene streep in het midden. Ook op de snelweg (met name in Duitsland opgevallen) is de scherpe hoek van de opritten daar een reden voor de auto om te ‘schrikken’ van oprijdend verkeer en op de rem te gaan. Inmiddels heb ik er wel een beetje gevoel voor wanneer het gaat gebeuren en hangt m’n voet dan al boven het gaspedaal, omdat je daarmee de rem gelijk kan overrulen, maar het bevordert de rijervaring natuurlijk niet.
- Zitcomfort. Op zich zijn de stoelen voorin heel fijn en op allerlei manieren in te stellen naar je eigen comfort. Heel fijn ook dat ze zich automatisch terug verstellen als je met jouw sleutel/mobiel instapt. Alleen op erg lange reizen merkte ik het nadeel van lang zijn in de auto, iets meer steun onder de bovenbenen zou fijn zijn. Op de achterbank is dat nog meer het geval, de zithoek van lange mensen is daar niet heel comfortabel. De beenruimte is overigens wel uitstekend.
Verbruik
De grootste reden voor de aanschaf van dit specifieke model was de range en het verbruik. We wilden met gemak naar de randstad op en neer kunnen op een volle lading, onder elke omstandigheid. Dat lukte de ID.3 alleen in topomstandigheden met 100 km/h. Voor deze test is de model 3 met vlag en wimpel geslaagd en dat is heerlijk. Zonder problemen en zonder opletten op de snelheid zijn we deze winter een aantal keer naar de randstand op en neer geweest. Dat maakt dat we buiten de vakanties om nog nergens anders dan aan de laadpaal thuis hebben hoeven laden. Het verbruik voor de vakanties zat in de winter op 163 W/km.
Inmiddels is de auto ook al twee keer naar de Oostenrijkse Alpen op en neer geweest. Nu hadden we al wel ervaring met elektrisch reizen, maar dat was wel van een andere orde dan met deze auto reizen. In de praktijk komt het er op neer dat ik op de 1000 km misschien een half uurtje langer onderweg bent dan wanneer ik volle bak met een benzineauto door Duitsland zou knallen. Dat halve uur kan me gestolen worden t.o.v. de rust die het wat langere stoppen je biedt onderweg. Lekker rustig aan toiletteren en een kopje koffie doen tot je een berichtje krijgt dat de auto vol genoeg is, want de hele reis wordt voor je uitgestippeld. Het enige minpuntje was een lader die niet boven de 35 kW wilde komen, gelukkig zat er 30km verderop nog een supercharger die wel de 250 kW aantikte op z’n piek. Na de vakanties zit het totale verbruik op 177 W/km. Waarbij er grote stukken met 130 tot 150 km/h zijn afgelegd op winterbanden en zwaarbeladen.
En als je dan toch in Duitsland bent, dan wil je ook even kijken of de auto daadwerkelijk z’n maximum snelheid haalt: uiteraard zonder problemen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Tussen kaal en kaal zit bij de Tesla Model 3 en Y een verschil

De Tesla Model 3 Standard is een Tesla voor de prijs van een EV3 – Back to Basics

Tesla Model 3 Standard: bekende prestaties voor vijf mille minder

Tegen de Mazda 6e bewijst Tesla Model 3 dat het behalve goede EV ook een goede auto is