Tesla Model 3 (2023) #2

Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Tesla Model 3 long range RWD: verbruik waar ik alleen maar van kon dromen!
Na meer dan een jaar zoeken heb ik afgelopen week eindelijk de knoop doorgehakt en een Tesla Model 3 gekocht. Het was geen makkelijke keuze; ik heb lang getwijfeld tussen de verschillende varianten die er op dit moment op de markt zijn. Het nieuwe model met enkel achterwielaandrijving heeft een actieradius die niet bijzonder indrukwekkend is, en de Long Range met vierwielaandrijving was helaas buiten mijn budget. Voor het oudere model gold hetzelfde, waardoor ik dacht dat het moeilijk zou worden om precies de juiste auto te vinden.
Maar toen vond ik een Long Range RWD met een actieradius van maar liefst 634 km! Een zeldzame verschijning, aangezien deze variant niet meer in productie is. Toen ik bovendien een goed inruilvoorstel kreeg, heb ik geen moment getwijfeld en ben ik meteen die kant opgereden. Na een korte proefrit wist ik het zeker: dit is de auto voor mij. De Model 3 ging met mij mee naar huis.
Op de terugweg had ik typisch Nederlands weer: stortregen. Ondanks de omstandigheden zag ik na 110 km een verbruik van slechts 12,5 kWh/100 km op het display. Dat vond ik echt bizar zuinig, vooral omdat ik ervaring heb met andere elektrische auto’s zoals de MG ZS EV, MG4, Smart #3 en Volvo C40. Geen van deze auto’s komt ook maar in de buurt van dit soort verbruikscijfers, zelfs niet onder perfecte omstandigheden.
De Tesla Model 3 staat bekend om zijn uitstekende weggedrag, en dat kan ik alleen maar bevestigen. De balans tussen comfort en sportiviteit is werkelijk perfect. Het onderstel voelt strak, maar nooit oncomfortabel. Elk bochtje geeft je vertrouwen, en toch rijdt de auto ook op lange ritten ontzettend relaxt. Er is al veel geschreven over het rijgedrag van de Model 3, maar het is pas wanneer je het zelf ervaart, dat je echt begrijpt waar de lof vandaan komt.
Inmiddels heb ik de eerste 800 km erop zitten en ben ik nogsteeds enorm onder de indruk van het verbruik. Bij een normale rijstijl haal ik regelmatig onder de 12,5 kWh/100 km, en tijdens één ritje zag ik zelfs een belachelijk laag cijfer van 8,8 kWh/100 km. Voor mij bevestigt dit waarom Tesla op het gebied van elektrisch rijden nogsteeds voorop loopt.
Ik zal mijn ervaringen blijven updaten. Mocht je zelf overwegen een Tesla te kopen (doen!), dan zou je mijn referral code kunnen gebruiken voor 1000€ korting. Hiervoor krijg ik 500€ tegoed voor upgrades. Hartelijk dank!
Code: https://ts.la/noah474901
Update: verbruik en ervaring na 5000 kilometer
Nu ik inmiddels 5.000 km heb gereden in mijn Model 3 Long Range RWD, ben ik alleen maar meer overtuigd van mijn keuze. Het lage verbruik blijft me verbazen: met een gemiddelde van 12,2 kWh/100 km over deze afstand is de efficiëntie simpelweg indrukwekkend. Waar ik in mijn vorige elektrische auto’s ook na 19:00 bijna nooit 130km/h reed wegens het buitensporige hoge verbruik, hoef ik mij hier bij de Tesla geen zorgen te maken. Ook die ritten eindigen vaak met gemiddeld verbruik tussen de 12,5-14.5 kwh/100km. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar geeft ook meer vertrouwen voor lange ritten, vooral door de consistentie van het verbruik.
Wat me ook opvalt, is hoe betrouwbaar de auto in het dagelijks gebruik is. De software werkt soepel en intuïtief, en functies zoals de digitale sleutel hebben me nog nooit in de steek gelaten. Of ik nu de auto ontgrendel met mijn telefoon of direct via de app, het werkt altijd probleemloos. Het gemak en de verfijning die Tesla biedt, maken elke rit een plezier. Verder dacht ik dat het ontbreken van Apple Carplay (of Android auto), een groot gemis zou zijn. Dit is echter niet het geval. Door de verschillende apps die verkrijgbaar zijn op de Tesla zoals Spotify en Apple Music, en omdat je vanaf je telefoon een bestemming/route naar de auto kan sturen voldoet Tesla’s systeem meer dan voldoende.
Kortom, na 5.000 km geniet ik nog steeds volop van het rijplezier, de technologie en vooral de efficiëntie van deze geweldige auto. Een investering waar ik geen seconde spijt van heb gehad!
Je kunt trouwens nogsteeds korting krijgen bij de aanschaf van een Tesla met de volgende code: https://ts.la/noah474901
PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Tesla Model 3 Standard RWD Plus 60 kWh Leer Navi
- 2019

Tesla Model 3 RWD 60 kWh Highland, Winterpakket, AutoPilot4.0, LFP accu (100% opladen)
- 2023

Tesla Model 3 Long Range AWD 75 kWh 1e Eigenaar,Autopilot,Panodak,BTW Auto,Leder,360 Camera,NL Auto,N.A.P,Nieuwe APK bij Aflevering
- 2019