Suzuki Swift 1.3 GLS (1997)
Uitvoering | Swift 1.3 GLS |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Suzuki Swift 1.3 GLS
Na een half jaar in de auto van mijn ouders te hebben rondgereden, was het tijd voor mijn eerste eigen auto. Als eerste auto denk je gelijk aan sportieve auto, dikke motor etc..
Hoe kom je dan bij een Suzuki Swift terecht vraag je je misschien af? Dat is vrij simpel, deze auto was financieel veel aantrekkelijker.
Reden aanschaf auto:
De auto zou vooral gebruikt worden voor het heen en weer reizen naar mijn stageplaats (125km/per dag). Het moest dus een kleine zuinige auto worden met lage vaste lasten. Afijn, na eerst veel op internet te hebben gezocht en geluisterd te hebben naar meningen van anderen ben ik naar verschillende autobedrijven gegaan. Mijn voorkeur ging uit naar een VW Polo (6n2), Peugeot 206 of Renault Clio. Ik dacht hierbij helemaal niet aan een Suzuki Swift. Na proefritten in een Peugeot 206, Renault Clio en Opel Corsa B, was ik nog niet echt verder gekomen. Ik had bij al die auto's niet echt een goed gevoel. Ze vielen of buiten mijn budget of er vielen mij allerlei zaken op. Toen ik vervolgens aan het kijken was naar een VW Polo, wees de verkoper mij erop dat hij ook een Suzuki Swift had staan. De auto was in nette staat, en was goed onderhouden geweest. Vervolgens een proefrit gemaakt en tenslotte ook de auto gekocht.
Prestaties:
De auto is voorzien van een 1.3 8v motor met +/- 70 pk en dat is ruim voldoende in combinatie met het lage gewicht van 755 kg. De handgeschakelde 5-bak heeft erg lange overbrengingen, was resulteert in een laag verbruik (gemiddeld 1:18) en relatief lage toeren op de snelweg (3100rpm bij 120 km/h). Nadeel is wel dat je bij het inhalen, altijd even moet terugschakelen. Maar daar is wel mee te leven.
Wegligging:
De Swift is absoluut geen sportieve auto. De auto helt behoorlijk over bij een snelle bocht en heeft erg de neiging tot ondersturen. Maar wanneer je er normaal mee rijdt, is er niets mis met de wegligging. Natuurlijk is door de korte wielbasis een kleine auto nooit zo comfortabel dan een grote auto, maar overal gezien is de auto nooit als oncomfortabel bestempeld door mij of mijn mede-passagiers.
Comfort:
De auto is redelijk comfortabel. Tot een snelheid van 120 km/h is het goed uit te houden m.b.t. het windgeruis en bandengeruis. Minpunt zijn de stoelen, die zijn erg vlak, waardoor je bij lange ritten ondersteuning mist in je bovenbenen. Het dashboard kraakt niet, alleen dwarsliggers worden wel merkbaar doorgegeven aan het interieur. Dat is jammer. Een van de grootste pluspunten is de uitrusting. De auto is o.a. voorzien van de volgende opties:
- Airco
- Stuurbekrachtiging
- Elektr. bedienbare ramen
- Elektr. verstelbare spiegels
- Centrale deurvergrendeling met afstandbediening
- Metallic lak
Vergelijkbare auto's van dezelfde leeftijd waren lang niet zo rijk uitgerust. Dat was ook een van de reden voor de keuze van deze auto.
Betrouwbaarheid:
Ik heb de auto gekocht bij een kilometerstand van 143.000. Er waren geen schokkende zaken bekend en na 19.000 kilometer verder ook vrij weinig te klagen. Bij aanschaf is er een nieuwe uitlaat onder de auto gekomen en is de auto voorzien van een nieuwe accu en apk. Bij een kilometerstand van 152.000 een onderhoudsbeurt uit laten voeren en hier kwam naar voren dat de fusseekogel linksvoor was versleten. Helaas is deze bij Suzuki niet los te leveren en diende de complete draagarm te worden vervangen. Kosten 315 euro incl. onderhoudsbeurt, montage en uitlijnen. Voor de rest geen kosten gehad. Auto was elke dag starten en lopen dus betrouwbaarheid is prima te noemen.
Pluspunten:
- Rijke uitrusting
- Lage verbruik van gemiddeld 1 op 18
- Lage kosten (onderhoud/verzekering/MRB)
Minpunten:
- Vlakke stoelen
- Wegligging absoluut niet sportief
Uiteraard kun je nog kritische kanttekeningen plaatsen, bij bijv. de hoge til drempel van de kofferbak, maar dat zijn meer zaken van dat kan beter, maar niet als echt een minpunt.
Conclusie:
Het is een prima auto met lage kosten, die mij op bepaalde punten aangenaam verrast heeft, o.a. de ruime uitrusting en het lage verbruik. Voor iedereen die opzoek is naar een kleine auto met weinig kosten zou ik een Swift absoluut aanraden!
Mbt de vraag of ik weer een auto van hetzelfde merk zou kopen, heb ik misschien geantwoord. Dit heeft de volgende reden, wanneer ik een volgende auto besluit aan te schaffen zal dit een grotere auto worden en Suzuki is met name georiënteerd op kleine auto's, vandaar mijn antwoord misschien.
Update (163.000 km):
Auto vandaag op geweest voor de jaarlijkse APK. Er zijn geen problemen geconstateerd en er zijn enkel op mijn advies de ruitenwisser bladen vervangen. Ben nog steeds erg tevreden over mijn Swift.
Grote onderhoudsbeurt uitgevoerd
Het is alweer een jaar en 15.000 km geleden dat de swift een onderhoudsbeurt heeft gehad. Aangezien het toch vakantie is dit keer zelf met een bevriende collega besloten om het onderhoud zelf uit te voeren. Er moet nog minimaal een jaar gereden worden met de Swift, dus besloten om groot onderhoud uit te voeren. Hierbij zijn de volgende zaken vervangen:
- Remvloeistof
- Waterpomp
- Spanrol
- Luchtfilter
- Brandstoffilter
Daarnaast nog de staat van de verlichting (lampje kentekenverlichting was kapot), banden (lekke band gerepareerd) en remmen gecontroleerd. Totale kosten rond de 300 euro om de Swift weer in top conditie te krijgen. Vooral het vervangen van de versnellingsbakolie heeft de Swift goed gedaan. Hij schakelt een stuk soepeler dan ervoor. Voor de rest rijdt de Swift zoals daarvoor. Elke ochtend starten en lopen.
Tot zover weer een update
PRIVATE LEASE Suzuki Swift