Suzuki Swift 1.0 GL (1998)

Suzuki Swift
Suzuki SwiftSuzuki SwiftSuzuki SwiftSuzuki SwiftSuzuki Swift - interieur

UitvoeringSwift 1.0 GL
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2012

het gebakje

Vanwege overlijden binnen de familie begon het grote auto doorschuif verhaal. Er kwam een vrijwel nieuwe skoda diesel vrij, maar daar had ik gezien de vaste lasten geen belang bij. De corolla zat echter te schreeuwen om groot onderhoud, en de vaste lasten vond ik bij deze wagen ook nog aan de hoge kant. Ik wou wat kleiners, no nonsense en betrouwbaar.

En zo waar, voor weinig een swift 1.0 overgenomen.

Weinig op de teller, zowaar een wiswas installatie op de achterruit en een bekerhouder!

Van voor tot achter zat er een nieuwe uitlaat onder inclusief kat. Echter wel wat koelprobleempjes. Op de snelweg moest ik de kachel vol open zetten om de naald in het midden te houden.

Wat bleek: Radiator lek, en ooit gefixt met van dat anti lek spul. Meteen maar de hele handel verwijderd en blok goed doorgespoeld. En er kwam aardig wat rommel uit. Mijn conclusie was dan ook: Gebruik dat spul NOOIT!

Effin, nieuwe radiator er in voor 110 euri (inbouw zelf gedaan). Is relatief duur, maar bij die oude jappen zijn de onderdelen wat prijziger.

Vorig jaar met het apparaat naar stockholm gereden en dat ging best goed. Eenmaal bij een kameraad daar aangekomen toch maar eens het inspectiedopje van de distributieriem verwijderd, en dat zag er wat verdroogd uit.

Eenmaal terug in Nederland de teller op 103000 gezet en de knoop doorgehakt: Groot onderhoud en wel direct.

Dus:

2 voorbandjes 80 euro
luchtfiltertje 10 euro
bougies+kabels 25 euro

totaal: 280 euro

Allemaal er zelf ingezet (op de banden na dan) en de techniek is zo heerlijk basic. Halve middag sleutelen en klaar alweer.

Helaas begonnen de linker en de rechter kineten herrie te maken, en deze los vervangen is echt een klere werk. Via MP 2 asjes tegen gekomen voor 50 euro met de originele hoesjes er nog op. Dit was een heel stuk beter dan de 180 die men vraagt voor 1 gereviseerde as.

Toen stond de teller op 330 euro.

Toen wat startproblemen. Motor sloeg niet aan en motormanagement lampje knipperde tijdens starten. Lang zoeken, maar bleek uiteindelijk de batterij in de sleutel te zijn van de startonderbreker (jawel, die zit er ook op :P )

En sindsdien probleemloos.

Tot slot op de sloop een mooi sportinterieur voor 20 euro op de kop getikt. Dit kwam uit een swift "Summit" uitvoering. Lekkere kuipjes en heerlijk duf grijs. Dit zit echt tig keer beter dan die truttige blauwe vlakke zetels met bloemetjes motief.

1 op 18 op de snelweg, soms 1 op 20. 45 euro MRB per kwartaal en 10 euro verzekering per maand. Fietsen is bij wijze van spreken duurder.

APK in maart ook makkelijk doorgekomen. Geen aantekeningen, en volgens de keurmeester keurig rotvrij.

Hij wees mij de zwakke plekken aan, bevestiging tankbuis, ophanging voor en nog wat puntjes. Helemaal hard :)

Dus afgezien van wat regulier onderhoud is dit gewoon een heel betrouwbaar blikje.

Het is niet mooi, het is niet snel, maar je komt er wel!

Denk dat ik deze nog op de 2 ton zet, aangezien ik voor de mooi en snelheid nog een opel monza 3 liter met sperr heb staan en een monza GSE met alle toeters en bellen. Wat ik niet in de dagelijkse auto hoef te investeren kan mooi in de oldtimers (en dan met name benzine want dat lusten die oude krengen heel graag)

PRIVATE LEASE Suzuki Swift

Suzuki