Skoda Yeti 2.0 TDI 170pk 4x4 Elegance (2012)
Uitvoering | Yeti 2.0 TDI 170pk 4x4 Elegance |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
De verschrikkelijk goeie Yeti
Na jaren diverse BMW stations en Audi Avants te hebben gereden, werd het me te duur allemaal qua verbruik en onderhoud en ben ik op zoek gegaan naar goedkoper alternatief.
Een aantal eisen bleven overeind staan zoals vierwielaandrijving, ruimte, een dieselmotor met minimaal 170 pk, stoelverwarming, leren bekleding, een glazen dak en de auto moest betrouwbaar (lees: liefst Duits) zijn.
Daarnaast moest de auto zuiniger, minder saai zijn en een hogere instap hebben.
Een aantal SUV gelijkende modellen werden door mij en mijn vrouw getest en de Yeti sprong er bovenuit.
Vanwege de originele looks, hij is sterk, pittig, zuinig, ruim en handzaam.
3000 km zeggen natuurlijk nog niks maar 1 op 20 is te halen met een rustige rechtervoet, 1 op 13 bij een kruissnelheid van 150 km en met een gemiddelde van op 1 op 16.5 ben ik dik tevreden.
Na een jaar kom ik met een completer review.
Maar een maandlang, iedere keer opnieuw met plezier instappen, is me een keer eerder in mijn autoleven gebeurd!
Dat was 46 jaar geleden, toen ik mijn eerste autootje kocht van de zus van mijn eerste liefde.
De prijs was 500 gulden, geen geld voor de Renault 4CV (de Quatre Chevaux )
Yeti wordt beter
Na de Yeti nu zes maanden in mijn bezit te hebben, kan ik er iets genuanceerder over oordelen. Nog steeds is het een genot om erin te rijden.
De laatste weken werd hij als pakezel getest omdat ik mijn dochter heb geholpen met verhuizen. Kasten, bedden, een dressoir, staande schemerlampen, (tuin)tafels, fietsen, stoelen en 40 verhuisdozen werden achteloos in/of op de auto vastgesjord en kwamen zonder schade aan op de plaats van bestemming.
Een plek die niet voor een normale door twee wielen aangedreven auto te bereiken was. Het net afgebouwde huis lag aan een kniediep modderig pad omdat de geplande weg nog niet bestraat was.
Nog geen piepje of kraakje heb ik na de verhuizing kunnen waarnemen, het verbruik over de laatste 10.000 km is 5.8 liter op de 100 km en hij gaat alleen maar soepeler rijden.
Als ik al negatieve puntjes zou moeten noemen dan is dat het brede paneel tussen het voor- en achterportier waardoor ik, achteruitrijdend de openbare weg oprijdend soms een fietser over het hoofd zag. Van een botsing is het nooit gekomen omdat de persoon bijtijds in beeld kwam, maar je schrikt dan wel even flink.
Inmiddels hou ik er rekening mee, maar storend was dat wel, in het begin.
Een lange rit naar een vakantieadres heb ik nog niet gemaakt maar ik hou u op de hoogte.
Gedurende de eerste 15000km heb ik 3/4 liter olie bijgevuld, geen klagen dus.
Ik zie dat ik de enige ben met een 170 pk diesel Yeti op deze review-site maar ik hoop dat er meerdere zullen volgen vooral omdat ik nieuwsgierig ben naar hun ervaringen.
Mijn vrouw en twee kinderen pakken maar al te graag de Yeti als er een lange rit gemaakt moet worden en ze zijn ook zeer te spreken over het comfort, de snelle motor, de geluidsinstallatie, het verbruik, de hoge instap en de looks.
Kortom op zijn Tsjechisch gezegd: noch immer viel Freude am Fahren!

Skoda Yeti 1.2 TSI Comfort Airco
- 2012

Skoda Yeti 1.2 TSI Ambition | Org. NL | Trekhaak | 16'' Velgen | All Season Banden | Cruise & Climate Control | Multifunctioneel Stuurwiel | Goed Onderhouden |
- 2013

Skoda Yeti 1.2 TSI Active Plus | APK tot 10-2025 | Pano Airco Cruise Trekhaak PDC 16"LMV
- 2010