Skoda Yeti 1.8 TSI 4x4 Elegance (2010)

Geen hokjesgeest

Skoda Yeti
Het lelijke eendje uit de Volkswagen Groep-vijver is al een hele tijd bezig het grauwe verendek af te schudden. Het allernieuwste wapenfeit van Skoda is de Yeti, een crossover die de eigenschappen van een SUV en die van een MPV in zich verenigt.

De Yeti komt op veel punten overeen met de Roomster. Gelukkig is die rare pausmobielachtige daklijn strakgetrokken, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt de Yeti serieus te nemen als auto. Dat laat onverlet dat de Yeti een vreemde verschijning is, omdat je hem eigenlijk niet in een hokje kunt plaatsen: half SUV, half MPV. De Yeti is opmerkelijk hoekig, maar beslist niet saai. Op de neus pronken pontificaal twee ronde mistlampen, die deels overlappen met de koplampunits. De auto staat hoog op de wielen, die omlijst worden door brede, fors uitgeklopte wielkasten. Het dak heeft robuust ogende rails en de vierkante achterkant ziet er niet spannend, maar wel strak en degelijk uit.
Het interieur van de Yeti ziet er beslist mooi uit. Vooral op dit vlak heeft Skoda sprongen voorwaarts gemaakt. Dit doet beslist niet onder voor Volkswagen en als er Audi-ringen op het stuur hadden gestaan, had je waarschijnlijk ook weinig klachten gehoord. De materialen zijn ronduit uitstekend en datzelfde geldt voor de afwerking. Het ziet er allemaal erg strak en zakelijk uit, in tegenstelling tot het wat frivole exterieur van de Yeti. Het stuur voelt lekker dik en sportief aan, maar de knoppen voor de radiobediening zitten te dicht bij het wiel. De stoelen voelen stevig, zelfs redelijk sportief aan, ook al zit je vrij hoog.

Veel ruimte
Dankzij de hoekige vormen van de koets bleef vanbinnen veel ruimte over, iets wat vooral ook achterin goed te merken is. Zowel hoofd- als beenruimte is dik voor elkaar. Bovendien is de achterbank in de lengterichting te verschuiven. Die achterbank bestaat uit drie delen, waarvan de rugleuningen onafhankelijk van elkaar te verstellen zijn. Dat maakt de achterbank bovendien neerklapbaar in drie delen. Als het middelste deel helemaal wordt weggehaald, kunnen de buitenste delen een stuk naar elkaar toe worden geschoven, waardoor in feite twee losse stoelen ontstaan. De bagageruimte is door de vierkante vorm erg praktisch, maar wat krapper dan we hadden verwacht in een dergelijke auto. We hebben voor deze test de beschikking over een Yeti met 1.8 TSI. Met zijn 160 pk is dat een aardige krachtpatser. Het koppel bedraagt maar liefst 250 Nm en dat is een waarde die hem aardig in de richting van een diesel duwt, temeer daar het maximale koppel beschikbaar is vanaf 1.500 tot 4.500 toeren. En dat merk je al vanaf de eerste meters. Deze Yeti is verrassend rap. Hij springt als een razende van zijn plek en trekt lekker door de zes strak en precies te bedienen versnellingen heen. De motor heeft er niet veel moeite mee en laat mede daardoor ook maar weinig van zich horen, hoewel het geluid dat je hoort wat rauw klinkt, bijna als van een diesel.
Ook de besturing is een stuk beter dan je van een SUV-achtige zou verwachten. Die is erg scherp, direct en zwaar, maar niet te. Ondanks de wat hoge bouw kun je hem heel precies de bocht door duwen, zonder dat de koets over zijn lengteas gaat rollen. En dankzij de vierwielaandrijving blijft de Yeti ook bij stevig sturen keurig neutraal. Het maakt het totaalplaatje ontzettend volwassen. De Skoda Yeti voelt wat rijden betreft meer aan als een goede sedan dan als een crossover.

Video

Signalement

Merk Skoda
Model Yeti 1.8 TSI 4x4 Elegance
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving 4wd
Prijs € 37.590

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.798 cc
Maximaal vermogen 118 kW / 160 pk bij 4.500 tpm
Maximaal koppel 250 Nm bij 1.500 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.223 mm / 1.793 mm / 1.691 mm
Wielbasis 2.578 mm
Massa leeg 1.405 kg
Laadvermogen 645 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.800 kg / 700 kg
Banden215/60R16Prijzen
Topsnelheid 200 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,7 s (fabrieksopgave: 8,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 3,9 s / 5,5 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 8,0 s / 11,1 s
Brandstofverbruik 8,0 l/100km
CO2-uitstoot 189 g/km