Skoda Yeti 1.2 TSI Ambition (2010)

Skoda Yeti
Skoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda YetiSkoda Yeti

UitvoeringYeti 1.2 TSI Ambition
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2011

Aankoop overwegingen

Over mijn rij-ervaringen kan ik kort zijn: nog maar weinig km's, maar als ik in de auto rijd, krijg ik een blij gevoel. Alles klopt en voelt stevig en degelijk aan.

Reden om nu al te schrijven is dat ik zelf ook geïnteresseerd ben in de overwegingen die iemand heeft om een bepaalde auto te kopen, en hoe het aankoopproces verloopt. Dat brengt je toch weer op ideeën. Ik merkte dat ik - als ik een Yeti zag staan - altijd wat langer bleef kijken dan bij andere interessante auto's. Kortom, ik heb een klik met de stoere uitstraling. Verder probeer ik altijd alle reviews en testverslagen te pakken te krijgen, en daar scoort de Yeti voortdurend goed! Via de Skoda website de 'car-configurator' ingevuld, waardoor al snel duidelijk werd dat het een Ambition moest worden. Proefrit gemaakt, offertes aangevraagd, etc. Al snel werd duidelijk dat ik beter mijn vorige auto particulier kon verkopen, een verhaal op zich: marktplaats, internetveilingen, etc. Net toen ik besloot dan toch maar in te ruilen, meldde zich een koper (tussenhandelaar) met een goed bod. Toch blijft het idee hangen dat ik er meer voor had kunnen krijgen. Wat mij echt verbaasde is dat je bij aankoop van een Yeti zonder dat je inruilt zonder veel moeite een korting van 1.500 euro kunt krijgen.
Maar uiteindelijk is het een jonge demo geworden, vanwege een aanbieding, waarover ik nog steeds enthousiast ben: 4.000 km gereden, 4 maand oud, bijna 4.000 euro korting t.o.v. wat ik kwijt zou zijn als ik diezelfde auto nieuw zou kopen. Dan wil ik toch wel eens in de boeken kijken hoe dealers daar nog iets op verdienen, want ik heb ook begrepen dat de dealermarge op zo'n auto echt ophoudt bij 2.000 euro. Ik vind wel dat de meeste dealers veel te weinig korting geven op demo's.
Bovendien had deze demo alles wat ik ook zelf aan extra's wil, en nog wat versiering: aqua blue, parkeersensor achter (heel prettig), lendensteun (zeker het geld waard), sunset (gewoon mooi), reservewiel (voel ik me prettig bij), sierstuk uitlaat en sierpedalen, dorpelstrips, kofferbakstrip, spatlappen (goed advies uit een andere review), trekhaak, en nog wat.
De auto heeft standaard 16" lichtmetaal, en de dealer was bereid om op mijn verzoek daar 17" dolomite lichtmetaal onder te zetten. Op mijn toelichting dat ik anders de ruimte in de wielkasten zo groot vind (beetje te), meldde de dealer mij dat bij 17" de velg weliswaar groter is, maar de band platter, omdat de omwenteling dezelfde moet blijven. Nadeel volgens de dealer: minder rijcomfort en een dure bandenwissel, als het zover is. Zo heb ik me laten overtuigen toch maar bij 16" te blijven.

Volgende keer mijn royalere rij-ervaringen.

Beoordeling gebruik

Als aanvulling op mijn aankoop overwegingen geef ik mijn beoordeling van het gebruik.

Om eerst even gestelde vragen te beantwoorden: brandstofgebruik volgens de boordcomputer 1:12,5. Grotendeels vanwege het gebruik als demo (denk ik), maar zelf kom ik ook niet veel verder. Maar goed, bij een dergelijke auto kun je dat verwachten. En je koopt niet een Yeti omdat je 1:20 wilt gaan halen, dus dat calculeer je gewoon in.
Ook boven de 120 km blijft de auto solide aanvoelen en nauwelijks lawaai maken; dat viel mij destijds bij de proefrit al op. Ook al door de zesde versnelling, die zorgt voor rust in de auto. Heb overigens nog niet harder gereden dan 140 km/uur, maar harder hoef ik ook niet. De wegligging voelt zeer solide aan, ook bij het ingaan van bochten. Ik lees elders over de Yeti over overhellen, maar mij valt dat niet echt op. Tenslotte wat de trekkracht betreft: auto trekt mij snel genoeg op en met een tenttrailer zal ik deze zomer pas goed ervaren hoe het in de bergen gaat, maar ik heb er alle vertrouwen in, ook al omdat volgens de site, die dit soort berekeningen uitvoert, de Yeti prima voor de dag komt.

In willekeurige volgorde iets over plussen en minnen wat betreft gebruiksgemak. De verlichting kent een automatische stand, maar ik houd niet zo van zelfdenkende systemen. Ik zet standaard het licht aan als ik wegrijd en als het contact uit is, gaat ook het licht uit. De cruise-control heeft een prettige manier van instellen, dus daar maak ik veel gebruik van. De instelbare display op het dashboard geeft veel info. Standaard lijkt 'ie het brandstofverbruik aan te geven, maar ik geef de voorkeur aan het in grote digitale cijfers weergeven van de snelheid. Temeer omdat het ronde klokje vanwege de schaalverdeling niet ideaal is af te lezen en je altijd dan maar moet gokken hoe hard je nu precies rijd (52 of 48). Ook een handig klein detail in het platte opbergvakje bovenop het dashboard, voor parkeerkaart, papiertjes, hoesje met kleingeld, etc. De hoogteverstelling van de beide (!) voorstoelen werkt prima, een hoge zit is heel goed mogelijk, ook al vanwege de verstelling van het stuur in hoogte en diepte. De schakelindicator overdrijft m.i. nogal. Als ik 70 rijd krijg ik het advies naar de zesde versnelling te schakelen, terwijl ik gewend ben bij 80 naar z'n vijfde te schakelen. Dat zit er bij mij ingebakken en zal ik ook niet meer veranderen. Bovendien heb ik ooit geleerd dat je nooit onder de 2.000 toeren moet gaan zitten. Wat me ook opvalt zijn de grote spiegels, zowel buiten als binnen. Vind ik prettig. De spiegelverstelling en -verwarming komt op mijn wat kwetsbaar over. Als ik moet gokken, denk ik dat dit als eerste defect zal gaan. Een vondst vind ik de in delen omklapbare bodembedekking boven het reservewiel, waaronder dan nog weer opbergvakjes zitten. Gevolg is wel dat het nettensysteem bij mij niet in gebruik is, omdat dat het omklappen van de bodemplaat hindert. Overigens is door de aanwezigheid van een reservewiel de kofferruimte aan de matige kant. Eens zien hoe dat van 't zomer met volle bagage zal gaan.

Nog steeds niet veel te melden over het rijden zelf, maar wat ik er van kan zeggen is dat het allemaal prima aanvoelt en prettig rijdt. Ik krijg positieve en verraste reacties op de Yeti, waaruit ik opmaak dat deze auto nog niet bij veel mensen bekend is.

Update en benzineverbruik

Ik moet terugkomen op mijn opmerkingen over het benzineverbruik: een kennis met verstand van auto's heeft mij duidelijk gemaakt dat moderne motoren ook met zo'n 1.800 toeren prima en veilig vermogen leveren. Ik schakel nu sneller door dan dat ik gewend was, en mijn verbruik wordt verrassend gunstiger! Ik ga nu gemiddeld naar 1:14 en als ik niet boven de 120 km/uur kom, ligt het verbruik op 1:15 of beter. Vooral op de provinciale weg is het verbruik erg gunstig.

Het rijden gaat nog steeds tot volle tevredenheid. Ik lees wel eens over overhellen, maar daar heb ik geen last van. Wel is de auto gevoelig voor wind als het een beetje stevig waait.

Twee minpuntjes in het gebruik: in het opbergvakje onder de armsteun passen net geen cd'tjes (tenzij je ze schuin zet, maar dan kunnen er maar 3 in), vind ik een misser; het handschoenenvakje heeft een slechte sluiting, moet ik mee terug naar de garage tzt.

Nu ik het geluid heb afgesteld naar eigen wensen, ben ik tevreden over de radio die geleverd is.

Vakantie update

Inmiddels met de Yeti op vakantie geweest en aardig wat kilometers gemaakt: in een woord geweldig. Met een vouwwagen een trektocht gemaakt en wat echt opvalt is hoe lang je op hellingen in de versnelling kunt doortrekken! Zeer comfortabel en een genot om mee te rijden. Het verbruik viel alleszins mee: zowel snelweg, als provinciaal als korte stukjes, met als resultaat een gemiddeld verbruik voor de gehele vakantie van 1:14.
Wat z'n gebruiksgemak betreft hebben de demontabele losse stoelen achterin hun nut bewezen. Tijdens de vakantie hebben we de kleine middelste stoel gewoon thuis gelaten. Weer thuis heb ik een stoel verder naar voren staan, zodat m'n golfspullen achterin passen.
Mijn overbuurman heeft inmiddels ook besloten een Yeti aan te schaffen, en nog iemand in de buurt denkt erover na. Kortom: wie de Yeti regelmatig ziet en positieve verhalen hoort, raakt geinteresseerd.
Ik heb na terugkomst van vakantie alle standen weer op nul gezet, zodat ik kan zien wat door het jaar heen bij mijn manier van rijden het gemiddelde verbruik wordt.
Ik houd u op de hoogte.

Eerste onderhoudsbeurt

Bij 22.000 km door mijn eigen Skoda opgeroepen om bij de dealer langs te gaan voor de eerste servicebeurt. Had ik alwel een beetje verwacht, omdat ik veel korte ritten maak. Bij lange ritten zou de oproep pas komen tegen de 30.000 km. Een beurt van anderhalf uur, kosten euro 255,-; geheel volgens het boekje. Vind ik een prima bedrag voor een eerste beurt na bijna 2 jaar autorijden.

Voor de verbruik-liefhebbers: volgens het display heb ik sinds de vorige zomervakantie een verbruik gescoord van 1:14,7 en dat lijkt mij een mooie score.

Tweede onderhoudsbeurt

Omdat ik eigenlijk alleen nog maar korte ritten rijd, heeft mijn Yeti mij opgeroepen voor een tweede beurt. Uitgevoerd volgens het boekje, met een totaalbedrag van 380 euro.

Maar... de dealer vertelde mij dat de distributieketting vervangen moet worden! Een bekend verhaal bij de TSI motoren uit de VW groep, waarover Autoweek al veel heeft gepubliceerd. Ik val buiten de garantie en op coulance van de importeur hoef ik niet te rekenen. De dealer kwam mij nog een beetje tegemoet, waardoor ik 400 euro extra moest betalen. Ik vind het schandalig, want die ketting hoort een autoleven mee te gaan. Bovendien: toen de 'terugroepactie' speelde werd mij door de dealer verteld dat mijn Yeti niet in de risicogroep viel en dat er dus geen reden voor vervanging was.

Ik hoop dat Autoweek dit TSI verhaal blijft volgen.

O ja, mijn jaarverbruik is momenteel 1 op 13,5.

7,5