Skoda Superb Combi 1.5 TSI iV PHEV Sportline Edition (2025) #3
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 12 km |
| KM-stand laatst | 22.599 km |
Terug in de tijd
De titel van de review van mijn vorige auto, een Volvo XC40 P8 R-Design, luidde “een nieuw tijdperk”. Die auto heb ik met veel plezier gereden van november 2020 tot juli 2025, met een eindstand van 135.000 km. In de laatste week heb ik nog meegedaan aan de AutoWeek rubriek accudegradatie (recent pas gepubliceerd in het blad en een filmpje op de site). Een leuke ervaring, en met 94% scoorde de Volvo nog steeds uitstekend.
Ondanks mijn positieve ervaringen met volledig elektrisch rijden, heb ik dit keer gekozen voor een PHEV. De reden is simpel: met het gezin staan er de komende jaren wat Europese trips op de planning en dan is het gemak van een brandstofmotor toch prettig. Tegelijk was ik gewend geraakt aan luxe, maar had ik geen zin in een torenhoge bijtelling. Daarom lag mijn budget rond de €55.000.
De titel “Terug in de tijd” slaat dan ook op de stap van volledig elektrisch terug naar een aandrijflijn met brandstofmotor. Dat voelt toch een beetje ouderwets.
Uiteindelijk bleven de Volvo V60 en Skoda Superb Combi over. De keuze viel op de Skoda: meer ruimte, een stuk voordeliger (circa €10.000 bij vergelijkbare samenstelling) en bovendien had ik de V60 in 2019 al eens gereden. Al blijft de Volvo wat mij betreft nog steeds een prachtig model.
Deze review gaat over de Skoda Superb Combi Sportline Business PHEV (204 pk), die ik via mijn werkgever lease. De auto is standaard al rijk uitgerust met onder andere elektrische stoelen met massagefunctie, gelaagd glas, adaptive cruise control en stoelverwarming. Daarbovenop heb ik nog gekozen voor onder andere het Canton soundsystem, Dynamic Chassis Control, head-up display, panoramadak, wegklapbare trekhaak en het Winterpakket. De fiscale waarde komt net boven de €55.000 uit — praktisch full option dus.
Na ruim negen maanden en 22.500 km zijn mijn ervaringen gemengd.
Positief:
Onderstel
De combinatie van een lange wielbasis en instelbare dempers (met zo’n 10 standen) werkt erg goed. Comfortabel cruisen of iets sportiever rijden: het kan allebei. Een flinke verbetering ten opzichte van de vorige Superb-generatie, die ik wat te zacht vond. Zelf rijd ik meestal in de comfortstand, passend bij het karakter van de auto.
Soundsystem
Het Canton soundsystem is echt verrassend goed — zelfs beter dan het Harman/Kardon systeem in mijn Volvo. Veel instelmogelijkheden en voor €690 absoluut een aanrader.
Stoelen
Sportief ogend, maar vooral erg comfortabel. De verstelmogelijkheden zijn uitgebreid en de massagefunctie is inmiddels een dagelijkse gewoonte geworden. Even 20 minuten ontspannen tijdens het rijden: heerlijk.
Elektrisch rijden
De elektromotor (115 pk) is krachtig genoeg om vlot mee te komen, zeker in de sportstand. In de zomer haal ik ruim 100 km elektrisch, in de winter zo’n 70 km (geladen tot max. 90% voor accugezondheid). In de praktijk rijd ik ongeveer 90% van mijn kilometers elektrisch en tank ik pas eens in de 3.000 km.
Ruimte
Zoals je mag verwachten van een Superb: enorm. Zowel voorin als achterin is het echt riant. De bagageruimte is iets kleiner door het accupakket, maar nog steeds ruim voldoende.
Neutraal:
Brandstofmotor
Hier merk je duidelijk het verschil met volledig elektrisch rijden. Zodra de benzinemotor bijspringt, vooral in de stad of op binnenwegen, wordt het rijgedrag minder verfijnd en het geluid minder fraai.
Op de snelweg en Autobahn is het juist weer een sterk punt: hoge kruissnelheden zijn moeiteloos vol te houden zonder dat het onrustig aanvoelt. Wat me ook verraste (al totaal onbelangrijk): hij is snel — 238 km/u op de teller gezien. Bij normaal rijgedrag ligt het verbruik zo rond de 1:15 (bij uitsluitend rijden op brandstof).
Negatief:
Storingen en betrouwbaarheid
Hier zit voor mij de grootste teleurstelling. In bijna vijf jaar Volvo ben ik, buiten onderhoud om, slechts twee keer bij de dealer geweest. Met deze Skoda sta ik na negen maanden al vijf keer bij de garage:
Luchtrooster niet verstelbaar (vervangen, fabrieksfout)
Stuur scheef (uitgelijnd)
Defect bestuurdersslot (waardoor o.a. cruise control uitviel)
Klapperende bagagerolhoes (vervangen)
Storing in plafondunit (tijdelijk opgelost na reset, afwachten)
Daarnaast is recent de spiegelverwarming links uitgevallen. Die laat ik bij de eerste onderhoudsbeurt oplossen.
Het vertrouwen krijgt hierdoor wel een knauw. Inmiddels werkt alles weer (op de spiegel na), maar hopelijk blijft het nu stabiel.
Conclusie:
Na 9 maanden en 22.500 km is de Skoda Superb een bijzonder comfortabele, ruime en fijne reisauto. Dankzij het grote accupakket ervaar ik grotendeels het plezier van elektrisch rijden, terwijl ik voor langere trips het gemak van een brandstofmotor heb.
Toch zorgen de vele storingen ervoor dat ik twijfel of ik opnieuw voor deze auto zou kiezen. Hopelijk kan ik bij de volgende update (rond de 50.000 km) melden dat dit beeld is bijgedraaid.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Skoda Superb Combi 1.5 TSI MHEV First Edition | Pano Dak | Trekhaak | Camera | ACC | Stuur-/Stoelverwarming V+A |

Skoda Superb Combi 1.5 TSI ACT Sportline Business
- 2024

Skoda Superb Combi 1.5 TSI 150 PK ACT Business Edition Plus Achteruitrijcamera | Adaptive cruise control | Carplay | Keyless

Skoda Kodiaq versus Superb Combi: twee zielen, één hart

Skoda Superb door studenten omgetoverd tot pick-up

Dit zijn de beste plug-in hybride auto’s tot €45.000

De Skoda Kodiaq en Skoda Superb Combi zijn even duur, maar dit zijn de verschillen – Back to Basic