Skoda Scala 1.0 TSI 116pk Greentech Business Edition (2019)
Uitvoering | Scala 1.0 TSI 116pk Greentech Business Edition |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Boven verwachting
Na lang twijfelen tussen twee kandidaat-auto’s heb ik vorige maand na een nadere kennismaking met twee auto’s de knoop doorgehakt.
Na lezing van vele reviews van diverse auto’s uit die klasse besloot ik te kiezen tussen een Ford Focus en een Skoda Scala. Die twee auto’s pasten het best bij mijn wensenlijstje en lagen qua prijs voor een 1-jarige occasion dicht bij elkaar.
De beslissing viel uit in het voordeel van de Skoda Scala. Die voelde meteen comfortabel en degelijk aan en reed soepel met nauwelijks hoorbaar motor- en rijgeluid over diverse soorten wegen. De keuze was snel gemaakt.
Misschien speelde bij de beleving mee dat de voorgaande 3 auto’s óók Skoda’s waren…
De Scala is een Business-uitvoering met veel opties en in een kleur die ik erg mooi vind: Titan Blue metallic.
Zoals beschreven: de auto voelt en rijdt comfortabel en verhoogt het rijplezier méér dan ik had verwacht. Bovendien vind ik het ontwerp mooi. Nu is het afwachten of de auto voldoet aan mijn andere verwachtingen: betrouwbaarheid en zuinigheid. Hij is een precies jaar als lease-auto gebruikt en gezien de gekozen bestemmingen in de navigatie zijn er vooral grote afstanden mee gereden. Dat hoeft een auto geen kwaad te doen. Ik heb in meerdere Scala’s gereden en deze voelt, klinkt en rijdt hetzelfde als een nieuwe. Ik vertrouw er dus op.
De eerste tankbeurt was ook een positieve verrassing: ik had met 45 liter 824,3 km gereden. Dus 1 : 18,3. Dat viel dus zeker niet tegen. Ik ga ervan uit dat ik dit gebruik kan handhaven.
Indien er over een tijdje iets te melden valt over deze auto, zal ik een update schrijven.
Nog steeds zeer tevreden
Na bijna 5500 km heb ik de Scala beter leren kennen en de auto bevalt eigenlijk steeds beter. De bediening van de programmatuur heb ik goed onder de knie (de menustructuur heeft weinig verrassingen meer) en een lastig puntje, dat de motor weleens afsloeg wanneer het toerental onder de 1000 rpm kwam, weet ik nu meestal te voorkomen. Het kan soms heel lastig en zelfs gevaarlijk zijn.
Er zit soms een resonans in de kunststof kap bij de binnenspiegel maar dat is te verhelpen.
Over het algemeen is mijn rijstijl rustig maar soms moet de motor er bij bepaalde omstandigheden even stevig tegenaan en dan blijkt hij verrassend pittig. Dan moet er vaak wel terug geschakeld worden maar dat is geen enkele probleem en maakt het rijden juist leuk. De handbak schakelt overigens heel prettig.
De auto rijdt heerlijk comfortabel en soepel, tamelijk geruisloos en de geluidsinstallatie is erg goed en heeft uitgebreide instelmogelijkheden.
Het brandstofverbruik blijkt nòg lager te kunnen: deze week tankte ik na 948,1 km 47,56 liter: dat betekent 1 : 19,93. Dat had ik niet verwacht.
In de verbruiksmonitor neem ik de ritten met de caravan niet mee; overigens viel het verbruik me toen ook mee: tussen 1 : 13 en 1 : 14.
Kortom: nog steeds een tevreden rijder.
Na ruim 15,000 km nog steeds zeer tevreden
Na 14 maanden en ruim 15.000 km kan ik weinig méér melden dan de vorige keer: de Scala voldoet helemaal aan m'n verwachtingen en blijft de comfortabele en zuinige auto die ik wenste (zo rond de 1 : 19, soms 1 : 20).
Alleen het rijden met winterbanden (Nokian) viel me tegen: ik vond ze nogal rumoerig waardoor ik verlangde naar het voorjaar. Qua brandstofverbruik was er weinig verschil.
Ik zie nu uit naar de lange vakantieritten waarvan een deel met caravan.
PRIVATE LEASE Skoda Scala

Skoda Scala 1.0 TSI First Edition | 115 Pk | Pano dak | Trekhaak | Clima | Cruise | Pdc |
- 2019

Skoda Scala 1.0 TSI Ambition - Digital Cockpit, Carplay, Cruise
- 2019

Skoda Scala 1.0 TSI Monte Carlo / 17'' / Panoramadak / Camera / Verwarmbare stoelen 17'' / Panoramadak / Camera / Verwarmbare stoelen / Skoda
- 2021