Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2008)

Skoda Octavia Combi
Skoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia - interieurSkoda Octavia - interieurSkoda Octavia - interieur

UitvoeringOctavia Combi 1.9 TDI Elegance
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Toen ik op zoek was naar een nieuwe leaseauto tipte een collega mij op de aanbieding van Skoda op de octavia. Deze was toen leverbaar als elegance business executive. Een hele mond vol voor een hele volle octavia! Omdat het model gefacelift zou gaan worden heeft meneer Skoda zo ongeveer alle mogelijke accessoires in dit model gestopt voor echt bijna niets. Ik ben meteen overstag gegaan.
Mijn 1.9 tdi elegance business executive is voorzien van een geweldige columbus navigatie met HD (ook wel de RNS 510 genoemd), xenon, parkeersensoren voor en achter, climate control, 16" LMV etc etc... Super compleet dus. De diesel motor is een 'ouderwetse' 1.9 pompverstuiver: vrij lawaaiig maar zuinig (1 op 20 haal je echt makkelijk), krachtig (320nm, altijd genoeg koppel) en betrouwbaar (175k km zonder centje pijn).

Betrouwbaar.
De skoda heeft mij echt nog nooit in de steek gelaten; geen enkele keer heb ik de garage op moeten zoeken of zijn er reparaties geweest die niet in de normale onderhoudscyclus vallen. Ook de lak, bekleding, dashboard etc zien er nog als nieuw uit terwijl ik er niet echt heel zuinig op ben.

comfort.
De 1.9 tdi is niet de stilste, zeker 's ochtends als het vriest. Eenmaal op bedrijftemperatuur valt het allemaal mee en hoor je een niet-storend gebrom dat eigenlijk wel prettig is. Het interieur is super! Heerlijke, goed verstelbare grote stoelen met (optionele) stoelverwarming. Climate control werkt super, de columbus is echt het fijnste nav-apparaat dat je je maar voor kunt stellen: alles (telefoon, bleutooth, ipod, HD, SDkaart, navigatie) geintegreerd en ook nog een prima geluidskwaliteit. Kaartupdates zijn altijd wel op het internet te vinden ;)

Kosten.
Verbruik is minimaal 1 op 20, met wat moeite haal je 1 op 23. Ik heb een normale rijstijl en rij ongeveer evenveel snelweg als binnen/stadsweg, maar de banden (continental) zijn tot nu toe pas 1 keer vervangen. Reparaties buiten het normale onderhoud zijn er niet geweest.

Overig.
De octavia is echt een superruime auto; de kofferbak is echt immens en iedere keer weer sta ik verbaasd te kijken hoeveel erin past. Regelmatig gniffelend bij de ikea staan te kijken hoe anderen met veel duurdere autos staan te klooien om alles erin te krijgen terwijl alles met gemak in mijn octavia past. Verwacht echter geen uitgesproken rijgedrag; de octavia doet wat 'ie moet doen: rijden en blijven rijden met weinig poespas. En dat doet deze auto erg goed.