Skoda Octavia 2.0 TDI Greentech Elegance Businessline (2013)
| Uitvoering | Octavia 2.0 TDI Greentech Elegance Businessline |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2013 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 15 km |
| KM-stand laatst | 15.084 km |
De kop eraf
Na ruim een jaar in een voorloopauto, mocht ik weer een nieuwe leaseauto uitzoeken. Dit is natuurlijk altijd een feestje, maar niet eenvoudig gezien de keuze van vandaag de dag. Ik zocht een auto die voldeed aan de volgende eisen:
C-segment, 20% bijtelling, genoeg ruimte voor een uitbreidend gezin, Hatchback of Station, genoeg power om ook op de Duitse Autobahn goed mee te kunnen komen.
In het afgelopen halfjaar is het VAG concern met een keur aan nieuwe auto's uitgekomen. Mijn eerste interesse ging uit naar de Seat Leon 2.0 TDI 184 PK. Daarnaast was de Audi A3 SB 1.6 TDI DSG in de race. Twee uitersten, die beiden een lange levertijd bleken te hebben. Mijn persoonlijke keuze viel op de A3 SB, echter vond de vrouw des huizes deze te klein... Als laatste kwam Skoda met de Octavia 3 uit. Na een proefrit in de 1.6 Ambition waarbij ik mezelf weinig illusies maakte, kon ik niets aanmerken op deze auto. Er was niets mis mee.
Ik ging evenwel om bij het zien van de Elegance Businessline uitvoering. Wat een complete auto voor het geld! De keuze voor de bovenstaande auto was toen snel gemaakt!
Rijden
Na ruim 2 maanden wachten mocht ik de auto ophalen, net op tijd voor een lange zakelijke trip naar Polen. Daar heb ik de auto goed leren kennen.
Comfort
Het comfort is meer dan goed te noemen. Om de auto een beetje smoel mee te geven, heb ik voor het 18" lichtmetaal gekozen. Ook met deze grote wielen blijft de auto altijd comfortabel. Wel is de auto een stuk steviger geveerd dan dat ik in bijvoorbeeld de 508SW gewend was, ik ervaar dat echter als prettig. De achterkant kan op slecht wegdek soms wat stoterig zijn, iets wat geheel verdwijnt wanneer je de auto een beetje belaadt, of wanneer er mensen achterin zitten.
De auto is voorzien van alle gemakken als climatronic, 8' navigatie Columbus, verwarmde voorstoelen, keyless entry, xenon met AFS en dimmende spiegels rondom. Dit maakt het rijden tot een genot. Ook het spraakgestuurde telefoonboek werkt nagenoeg feilloos, echt een verademing.
Dan de Canton geluidsinstallatie. Deze is meer dan prima, zeker wanneer je hem eenmaal goed ingesteld hebt.
De geluidsisolatie is ook in orde, al is een 508 of een A3 stiller. De motor kun je bijvoorbeeld altijd wel iets horen lopen. Dit is een punt waarop bij Skoda bespaard is ten opzichte van VW of Audi.
Tot slot de ruimte: deze is onverslaanbaar in dit segment. Ik heb bewust niet voor de station gekozen, aangezien de HB met zijn 590 liter bagageruimte en een eenvoudig bereikbare achterbak meer dan ruim genoeg is. Hij is dus goedkoper, lichter en, persoonlijke mening, mooier om te zien. Ook op de achterbank is het goed toeven en zijn er in de hele auto genoeg opbergvakjes. Een punt van kritiek dan toch: de auto is voorzien van een speciaal afsluitbaar telefoonbakje, dat het signaal versterkt. Handig, echter dit bakje is niet voorzien van een oplaadpunt! Deze bevindt zich buiten het bakje... een behoorlijke designfout, waardoor ik het bakje niet gebruik waarvoor deze bedoeld is. Gelukkig kunnen er wel andere spullen in!
Prestaties
Ik heb bewust gekozen voor de 2.0 TDI, vanwege de prestaties. Deze heeft 20% bijtelling en dat vind ik prima. De motor loopt behoorlijk stil (al zijn er stillere motoren bij andere merken) en heeft bakken power. De loop kan wel iets beter: daar hebben de Fransen net een streepje voor, als ook de heerlijke VAG-eigen 1.4 TSI 140 PK.
Deze diesel heeft een vrij lange overbrengingsverhouding, waardoor je bijna altijd rond de 1500 toeren draait. Dat maakt het karakter eerder comfortabel dan sportief. Zet bij 120 km/h evenwel de bak terug naar 5 of 4, en de Octavia schiet er vandoor. Heerlijk op de Duitse Autobahn, de 180 is zo bereikt.
Toch heb ik het gevoel dat er veel meer in deze motor zit, dat hij door VW bewust teruggetuned is. 320 NM bijvoorbeeld, bij een 2.0 met 150 PK is niet veel. En de top-end power is ook niet schokkend. Dat neemt niet weg dat je nooit iets tekort komt. Je krijgt bij deze motor, in combinatie met het relatief lage wagengewicht, altijd dat heerlijke "elastiek" gevoel. Je doet makkelijk 80 waar je 50 denkt te doen.
Dan de verbruikscijfers. Deze vallen me erg mee. Na een goede 1500 KM stevig doorrijden in Duitsland, 900 KM door de Poolse binnenlanden en de rest regulier woon-werk verkeer, is een score van 1 op 17 niet slecht. Woon-werk gaat zelfs richting de 1 op 20, iets dat ik bij mijn vorige auto's zeker niet haalde. De baas kan tevreden zijn.
Na 3500 probleemloze kilometers ben ik erg enthousiast geworden over de Octavia. Prestaties en comfort zijn prima, hij is zuinig, ruim, best mooi om te zien... Wat wil een mens meer? Op naar de 10.000 KM!
15.000 KM
Na nu 5 maanden met de Octavia gereden te hebben kan ik een wat duidelijker oordeel geven over de auto.
Het is nog steeds een heerlijke auto om mee te rijden. Ik krijg nog geregeld complimenten over de kleur en hoeveel hij er op vooruit gegaan is tov de O2. Inmiddels liggen de winterbanden (Michelin Alpin) er weer een paar dagen op welke 16 inch meten in plaats van de 18 inch zomerbanden. Dit geeft merkbaar meer veercomfort en een fractie meer afrolgeluid.
De 18 inch wielen in combinatie met de Conti Sportcontact 5 banden zijn overigens echt heerlijk. Er is ontzettend veel grip en hoewel ze redelijk plat zijn, blijft het erg comfortabel.Een behoorlijk sportieve band.
Het verbruik is erg goed te noemen. Ik zit momenteel rond de 5,6 l/100, waarbij veel kilometers in Duitsland gereden zijn. Bij stevig doorrijden haal ik zo'n 6 l/100, bij regulier woon-werk ongeveer 5,3 l/100.
Verder de volgende plus- en minpunten:
+ veel ruimte, met name op de achterbank en in de koffer. De passagiers zijn tot nog toe lovend over de O3.
+ Parkassist: ik gebruik dit meer dan verwacht. het is een mooie gadget die je ook eenvoudig in krappe plekken laat in- en uitparkeren.
+ Spraakbesturing werkt geweldig, echt feilloos en voor alles.
+ Multimediasysteem werkt feilloos met mijn smartphone (HTC One). En dat is niet vanzelfsprekend.
+ goede stoelen.
+ Veel power en veel grip maken het een heerlijke auto om op hoge snelheid kilometers af te draaien
+ meesturende Xenon is echt geweldig. Wil niet meer anders.
+ Tot nog toe geen enkel mankement of rammeltje kunnen ontdekken.
- Voorin merk je dat je in een C-segmenter zit: niet al te breed, ik zit nog wel eens oncomfortabel met mijn knie tegen de middenconsole.
- IJskrabber in de tankklep: fantastische vinding, nu nog een oplossing voor het dichtvriezen van de tankklep!
- Waar leg je je smartphone? Deze past enkel in het vakje in de middenconsole, waar geen 12V aansluiting zit. Wat een misser blijft dit. Inmiddels een perfecte Brodit houder aan de A-stijl. Dure maar fijne oplossing.
- Toch een wat brommerige motor bij bepaalde (lage) toerentallen. Hier merk je de bezuiniging op isolatie tov VW en Audi. Ook Renault doet dit beter in de Mégane.
- Waarschuwingslampje voor de ruitensproeiervloeistof springt wel érg vroeg aan. Irritant omdat je het bij elke start in je boordcomputer moet wegdrukken bij de autogegevens.
We gaan nu de winter in, eens kijken of dit invloed heeft op het verbruik en comfort. Stoelverwarming, heerlijk!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Skoda Octavia Combi 1.4 TSI Grt Amb Bns
- 2014

Skoda Octavia Combi 1.0 TSI Greentech Style Business Trekhaak Navigatie Apple Carplay/Android Auto Parkeersensoren Cruise Control Stoelverwarming Memory stoelen Climate Control Lichtmetalen velgen
- 2017
![Skoda Octavia Combi 2.0 TDI RS 225 PK DSG [ historie trekhaak pano xenon ]](https://cdn.autotrack.nl/cdn-cgi/image/width=320/59132459/0-0a66825aec8163219772c016ef97b8fe.jpg)
Skoda Octavia Combi 2.0 TDI RS 225 PK DSG [ historie trekhaak pano xenon ]
- 2014