Skoda Octavia 1.6 TDI Greentech Elegance Businessline (2014)
Uitvoering | Octavia 1.6 TDI Greentech Elegance Businessline |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
My first Skoda
Na vier jaar met veel plezier een Toyota Prius te hebben gereden kreeg ik van mijn werkgever groen licht om een nieuwe auto uit te zoeken. En dat blijkt uiteindelijk toch lastiger dan verwacht. Het was wel meteen duidelijk dat de benzine hybrides afvielen (met bijna 50.000 km per jaar was benzine geen optie meer). De Prius was dan niet de allermooiste auto, maar met de 14& bijtelling, volledig uitgevoerd en enorme betrouwbaarheid was het vier jaar lang een prima partner in crime.
Met een jong, opgroeiend gezin gaat de focus bijna automatisch naar de stations. Heel veel auto's passeerden de revue (oa. Kia C'eed SW, Focus SW, Hyundai i40 SW, Megane station), maar geen van allen gaf dat WAUW-gevoel. Na een plezierige kennismaking met de Opeldealer in Schagen leek het uiteindelijk de Astra station te worden. Voorzien van alle luxe, voldoende ruimte, gunstige prijs en snelle levertijd leek de deal snel beklonken. Tot ik door een collega gewezen werd op de nieuwe Octavia. Skoda was in mijn wensenlijstje niet opgenomen, maar de plaatjes op internet lieten een mooie koets zien. Bij de eerste kennismaking was ik eigenlijk al overtuigd en na de proefrit was de keuze snel gemaakt.
De auto ziet er volwassen uit, is rijk uitgevoerd en heeft een binnenruimte waar je U tegen zegt. De keuze viel op de Elegance Businessline HB met 1.6tdi. Tevens gekozen voor het dynamich pakket, sunset, volwaardig reservewiel en trekhaak.
De auto werd eind augustus besteld en helaas pas half januari kon ik hem ophalen. Op 16 januari de sleutels in ontvangst genomen en na 6000 hele fijne kilometers deel ik graag mijn bevindingen over de Octavia.
Het eerste wat opviel waren de gebruikte materialen. Waar de Prius uitblonk in goedkoop plastic en blikken geluiden is de Octavia netjes afgewerkt met hoogwaardige materialen en heb je geen moment het idee dat je in een C-segment auto rijdt. Het dashboard is mooi en overzichtelijk en straalt vooral rust uit (dat was in de Prius toch wel iets anders!). Verder is de ruimte binnenin een verademing en zitten zelfs volwassenen achterin als een vorst. En met de bijna 600 liter bagageruimte hebben we zelfs met drie kids voldoende ruimte.
De 1.6 tdi doet prima zijn werk. Tot 1500RPM valt er weinig te beleven, maar eenmaal daarboven komt de auto uitstekend mee met het hedendaagse verkeer. De kilometers die ik rijd vinden vooral op de snelweg plaats. Ik rij bijna 80% van de tijd op de cruise control en je merkt nauwelijks dat de motor loopt. Dat kan overigens ook komen door het fantastische Canton Surround systeem. Wat een machtig geluid produceert het systeem. Dikke, volle bassen en het geluid is spatzuiver, ongeacht het volume. Als muziekliefhebber is dit toch wel de kers op de taart van deze hele fijne auto.
Over de betrouwbaarheid kan ik nog weinig zeggen. Na 6000 probleemloze kilometers kan ik alleen maar hopen dat de komende 150.000 exact hetzelfde verlopen. Maar stiekem verwacht ik niet anders!
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4