Skoda Octavia 1.6 16V FSI Elegance (2006)
Uitvoering | Octavia 1.6 16V FSI Elegance |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Mijn eerste ervaringen
Keuze voor Skoda
Nadat ik een aantal jaren met tevredenheid in mijn Nissan Almera uit 2000 heb gereden was het toch weer tijd voor een nieuwe auto. Mede doordat ik hoge kosten in het vooruitzicht zag en ook graag een maatje groter wilde ben ik op zoek gegaan naar een opvolger. Op autoweek flink gezocht naar wat ik een leuk model vond. Al snel kwam mijn keuze uit op een ford focus uit 2006 of een skoda octavia uit 2006. Op zoek dus naar occasions. In beide auto's heb ik een proefritje gemaakt en alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Al met al kwam het erop neer dat ik met een Skoda veel meer waar voor mijn geld kreeg. Tevens kwam ik een hele mooie Skoda tegen op internet (zie foto) met 17" velgjes en half lederen interieur. Na een proefrit met deze auto was ik meteen verkocht.
Wegligging en motorisering
Als we gaan kijken naar de wegligging dan is deze zeker in orde. Met de 1.6 FSI is het geen strepenstrekker maar hij komt goed mee met het verkeer. Ook tussensprints werkt hij goed af. Mocht je echt snel ergens langs willen zul je wel moeten terugschakelen.
Ook het verbruik valt heel erg mee. Bij een beetje rijden volgens "het nieuwe rijden" en op de snelweg is een verbruik van 1 op 15 zeker haalbaar. In de stad en op korte stukjes merk je wel dat ie minder zuinig is.
Uitrusting
Het uitrustingsniveau is ook goed voor elkaar. Het betreft dan ook de Elegance uitvoering en is dus lekker compleet uitgerust. Wat een achterbak ook! De halflederen lichte bekleding is ook erg mooi. Nadeel is echter wel dat het snel vies wordt.
De gescheiden klimaatregeling is ook een uitkomst. De muziek installatie is in orde.
Problemen
Tot op heden geen noemenswaardige problemen gehad. Alleen het knopje van de elektrische ramen linksachter is naar binnen (in de deur) gevallen. Dit wordt gemaakt onder garantie.
Later volgt meer.
Een jaar in bezit
Algemeen:
Ik heb nu alweer een jaar rondgereden in de octavia en ben zo'n 14000 km verder. Ik kan niets anders zeggen dat ik erg tevreden ben. Het is een heerlijke reisauto en met een beetje rustige rijstijl haal je makkelijk 1 op 18.
Daarbij vind ik de kleurstelling van donkerblauw metallic en lichte halflederen bekleding nog steeds erg mooi.
Toch mis ik af en toe de power om eens lekker weg te rijden bij een stoplichtsprintje.
Problemen:
De elektrische ramen achter zijn niet van de beste kwaliteit. Linksachter was het knopje naar binnen gevallen en rechtsachter was het raammechanisme losgeschoten van het raam waardoor deze niet meer open of dicht kon.
Verder heeft een kleine controlebeurt aan het licht gebracht dat er wat bouten misten in de afdekplaat onder de auto.
Gelukkig is alles onder garantie vervangen.
Daarnaast is de lak erg krasgevoelig, dit is best jammer omdat je dan al snel beschadigingen ziet. Binnenkort eens uitzoeken of hier wat lakstiften oid voor zijn.
Alweer 2 jaar in bezit
Wat gaat de tijd toch snel. Ik heb de skoda alweer 2 jaar en ik kan zeggen: ik heb nog nooit zo'n goede auto gehad! Ik heb zo goed als probleemloos gereden de afgelopen 2 jaar.
Afgelopen week was het tijd voor de eerste longlife beurt. Was ook wel nodig want de vloeistofniveaus hadden de minimumranden bereikt. Door mij aan het onderhoudsplan te houden van skoda behoudt ik het recht op de gratis mobiliteitsservice van Skoda wat weer een wegenwachtabonnement uitspaart.
Bij de beurt, die overigens €280,- kost bij de skoda dealer kwam alleen een versleten achterruitenwisser aan het licht en het was tijd om alle 4 de banden te vervangen. Deze zijn bijna 50.000 km meegegaan. Lijkt mij toch netjes.