Skoda Octavia 1.0 TSI 115pk Greentech Ambition Business (2016)

Skoda Octavia 1.0 TSI 115pk Greentech Ambition Business (2016)

UitvoeringOctavia 1.0 TSI 115pk Greentech Ambition Business
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2016

De eerste 6k km zitten erop!

Halverwege dit jaar mocht ik een nieuwe lease-wagen uitzoeken. Ik zocht voor mijn budget een ruime auto waar ik de komende vier jaar zo'n 1000 km per week in zou gaan rijden. Bijtelling maakte me niet enorm veel uit, maar ik kwam uit bij een Octavia (21%) met DSG. De must-have opties die ik voor ogen had waren o.a.

- Xenon of beter
- PDC voor + achter
- Achteruitrijdcamera (na een CT200h helemaal aan gewend)
- Automaat
- Ruimer dan de CT200h
- Getinte achterruiten
- Geen station
- Goed entertainment systeem
- Goede stoelen

Al zoekende kwam ik al snel uit op een Opel Astra (dan wel de station) of de Octavia Hatchback.
De Opel bleek bij het kleinste blok een schakelrobot te hebben, ook waren de levertijden flink. Uiteindelijk is hem dat dus niet geworden, proefrijden was bij 5(!) dealers ook niet mogelijk.

De Octavia kon ik binnen een dag rijden na contact te hebben gehad met Huiskes Kokkeler. Prima auto, erg onder de indruk. Heb echter gereden in de 1.6 TDI DSG en niet de 1.0 TSI DSG. Ik was overtuigd van de auto en heb het blok blind besteld. Begin september werd de auto geleverd door een andere dealer (LM gaat hierover).

Nu heb ik sinds begin september 6,500km gereden (dus binnen 6 weken). In die tijd heb ik de auto al redelijk goed leren kennen.

De samenstelling was als volgt:

+DAB (digitale radio ontvangst) € 100,00
+Sunset € 180,00 (getinte ruiten)
+Metallic lak € 550
+Black Magic pearl effect
+Navigatie Columbus met 8 inch touchscreen, harde schijf, Apple Connectivity, dvd-speler, kleuren MaxiDot display, Smartlink functionaliteit en WLAN € 1.200,00
+Optical Parking Assistent achter (parkeercamera) € 290,00
+Parking Distance Control voor en achter € 290,00
+Rokerspakket € 20,00
+Dynamic pakket € 350,00 (sportstoelen, sportstuur, spoilertje
+Stoffen bekleding Coeus Zwart € 0,00
+Licht pakket € 1.250,00

Al met al ben ik zeer blij met het Dynamic Pakket. De stoelen zitten heel erg goed. De Xenon met AFS werkt erg goed. Navigatie is lekker vlot. Apple Carplay doet het goed, hapert soms maar dat ligt écht aan Apple (telefoon, iPhone 6&7 Plus rebooten willekeurig. 1 keer in de 1000km o.i.d., valt dus enorm mee). Stuurbediening werkt goed en de auto is erg ergonomisch. Ook de kleine dingetjes waar Skoda rekening mee heeft gehouden zijn briljant. Ijskrabber bij de tankdop, etc.

Ik mis eigenlijk niets op de auto, mja, wellicht het hulpsysteem voor binnen de lijnen rijden als ik nog wat zou mogen wensen. Een dakraam zou wellicht handig zijn i.v.m. roken in de auto (jaja, ik weet het...). Momenteel is er een actie bij Skoda waardoor ik met bovengenoemde opties 1000 euro goedkoper uit was geweest, maar helaas had ik de auto al ontvangen/besteld. Jammer maar helaas :).

De 115PK tellende 1.0TSI met DSG schrok ik me van kapot. Ik had een erg trage auto verwacht (zeker gezien ik van een hybride kwam). Niets was minder waar. De auto is erg vlot en trekt lekker door. Je kan er je rijbewijs met gemak in kwijtraken en in een deftige snelheid mee optrekken. Totaal tevreden. Enige vervelende is het start&stop systeem (S&S). Soms kan je dan niet even snel bij een rotonde invoegen. Deze is echter bij elke rit uit te schakelen of via VCDS uit te laten schakelen. Al met al lange niet de snelste auto, maar voor gewoon verkeer (maximale toegestane snelheid + 20km/h is altijd prima te doen).

De MySkoda app is ook erg grappig. De auto heeft een constante 3/4G verbinding waardoor ik alle ritten kan inzien via een app. Ook kan ik zien of de auto op slot zit, de actieradius en mogelijke storingen. Op een Google Mapje zie je je gereden ritten, gemiddelde snelheid totaal en per rit, aantal kilometers totaal en per rit, etc.

Binnenkort zal ik het weer eens updaten, maar de auto is echt een aanrader binnen het segment. Heel veel auto voor je geld!