Skoda Octavia 1.0 TSI 115pk Greentech Style Business (2016)
| Uitvoering | Octavia 1.0 TSI 115pk Greentech Style Business |
| Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
| Bouwjaar | 2016 |
| Jaar van aanschaf | 2022 |
| KM-stand bij aanschaf | 188.000 km |
| KM-stand laatst | 279.000 km |
Aanschaf nieuwe Skoda
Door verandering van baan nam mijn woon-werkverkeer af en had ik geen diesel meer nodig. Een benzine auto zou voordeliger worden.
Aangezien de Skoda Octavia Combi 1.6 TDI goed beviel ben ik daar op gaan zoeken.
Door het lagere aantal kilometers dat ik ben gaan rijden ben ik op zoek gegaan naar een benzine versie van deze auto. Het liefst een versie met een 1.4 TSI motor.
De auto moest daarnaast voldoen aan de volgende eisen:
1. automaat
2. Groot navigatie systeem
3. Parkeer sensoren voor en achter
4. Achteruitrij camera (wens)
5. Open dak (wens)
6. trekhaak (nodig voor vouwwagen)
7. Nederlandse auto
8. Geen schadeauto
Het vinden van het juiste model met de juiste motor en specs was nog best lastig. Veel auto's waren of nog te prijzig of hadden niet de juiste specs die ik wilde hebben.
Ik ben ook naar de 1.0 TSI versies gaan kijken
Ik heb toen mijn zoektocht uitgebreid met de 1.0 TSI driecilinder. Na een paar proefritjes vond ik deze motor prima passen en ben ik daar op gaan zoeken.
Het is geen stoplicht sprinter, is niet super stil bij hard optrekken maar wel krachtig genoeg en zeker heel zuinig.
Bij Vaartland kwam ik deze auto tegen. Hij had een wel heel hoge kilometer stand maar voldeed aan (bijna) alle wensen. De prijs die ik er voor moest betalen en het bedrag dat ik kreeg voor de inruil van mijn huidige auto was meer dan goed.
Ik heb de auto meegenomen naar mijn garage en hem laten keuren. De auto was goed onderhouden en in goede staat. Dit deed mij besluiten tot de aankoop van de auto.
Het werd dus een Skoda Octavia Combi uit 2016 met een 1.0 TSI motor. Daar gaat deze review over
Wel heb ik een aantal aanpassingen daan de auto gedaan:
1. Ik heb de achterramen laten blinderen. Dat scheelt in de zomer echt veel warmte en ik vind dat de auto er mooier van wordt
2. Ik heb er een trekhaak op laten zetten en hulpveren op laten zetten zodat hij prettiger rijdt als hij vol geladen is op vakantie
3. Ik heb de officiële achteruitrij camera laten plaatsen.
4. Bridgestone banden er op gezet in plaats van het B-merk banden dat er op was gezet.
De eerste 10.000 km
De eerste ervaringen zijn heel positief. De auto rijdt prettig en is heel zuinig. 1 op 20 haal je best makkelijk en op wintersport met dakkoffer kan je prima doorrijden en haal je bij een gemiddelde van +/- 140 km per uur ook een verbruik van 1 op 15.
De automaat werkt heerlijk! Ik mis het zelf schakelen niet. Hij schakelt snel zelf door en als je het gaspedaal intrapt schakelt hij snel terug. Dan maakt de motor wel aardig wat lawaai.
Minpuntje vind ik de bekleding. In de vorige had ik half (kunst) leer en dat was duurzamer dan de bekleding in deze auto.
Auto bevalt goed
Met bijna 40.000 km erbij gereden ben ik nog steeds zeer tevreden.
De auto rijdt heel prettig. Ik heb ik de kilometers die ik maak vooral op de snelweg in Nederland gereden. Veelal op cruise control.
Ook op de vakanties is het een prettige auto. Heel ruim (kan echt heel veel in)
In de bergen met volle bepakking houdt hij zich goed. Schakelt wel veelvuldig terug maar redt het wel
Ook met dakkoffer en vouwwagen rijdt het nog steeds heel prettig en kan je prima met een gangetje van 120-130 door Frankrijk rijden.
Naast alle reguliere beurten heb ik alleen extra kosten gehad doordat de veren van de elektrisch te openen kofferklep het niet meer deden. Dit was wel een kostbare vervanging (+/- € 600)
Wat ook fijn is, is dat de mat in de kofferbak twee kanten heeft. De rubberen kant is ideaal als je veel troep in de kofferbak. en een stoffenkant die de kofferbak ruimte er netjes doet uit laten zien.
Afscheid
Na bijna 100.000 km zelf met deze auto gereden te hebben ga ik mijn Skoda verkopen.
In verband met een nieuwe rol krijg ik een leaseauto en heb ik deze auto niet meer nodig.
Wat is mij tijdens deze 100.000 km bij gebleven.
Positief
De auto rijdt prettig en is zuinig.
Met rustig rijden haal je makkelijk 1 op 20. Voor de grote van de auto een hele mooie score. De auto rijdt voorspelbaar en lekker. De automaat schakelt snel door naar een hogere versnelling. Zeker op de snelweg met 100 km p/u is het een heerlijke reisauto
De auto is ruim.
We zijn een gezin met vier die regelmatig met de auto op vakantie gaat. Of het nu voor wintersport is of met de vouwwagen in de zomer. Je hebt veel ruimte. Zowel in de kofferbak als voor de passagiers.
Alles zit er op en er aan.
De auto heeft veel handige dingen. Van een vuilnisbakje en ijskrabber tot apple carplay, achteruitrijcamera en parkeer sensoren, glazen dak dat open kan. Eigenlijk heb je niet veel meer te wensen.
De maandelijkse kosten vielen mij reuze mee
Ondanks de hoge kilometerstand heb ik niet heel veel bijzondere kosten gehad. De auto heeft altijd zijn beurten gehad en daar kwamen geen bijzonderheden naar boven naast de gebruikelijke zaken. Zowel qua onderhoudskosten, belasting en verzekering en verbruik zat ik rond de € 500,00 per maand aan kosten. Afschrijving hier niet meegerekend
Minder positief
De motor is prima voor in Nederland. Je moet alleen niet denken dat je snel kan optrekken of snel kan inhalen.
In de bergen (zeker bepakt) komt de auto eigenlijk net te kort. Hij schakelt dan behoorlijk terug met veel geluid tot gevolg maar geen versnelling
De bekleding
Natuurlijk kan je niet verwachten met een jong gezin en veel kilometers dat de bekleding lang mooi blijft. Maar bij de vorige Skoda die half leren bekleding had bleef het langer mooi. Nu zitten er toch wel her en der wat vlekken en slijtplekken in de bekleding
De vulopening van de ruitenvloeistof
Deze zit niet op een handige plek. Deze zit namelijk net achter de staaf die de motorkap omhoog houdt. Met een volle fles giet je toch snel mis.
Al met al ben ik heel tevreden geweest met deze auto en doe ik hem toch een beetje met pijn in mijn hart weg.
De nieuwe auto die ik heb is een electrische auto. Hier zal ik een nieuwe vlog voor aanmaken
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Skoda Octavia Combi 2.0 TSI RS 220+PK LED/PANO/HALF LEDER+S.VERWARMING/LMV/CAM/CRUISE/ECC/12 MND GARANTIE!
- 2016

Skoda Octavia Combi 1.2 TSI Sport Automaat (NAVIGATIE, CLIMATE, GETINT GLAS, TREKHAAK, PARKEERSENSOREN, SPORTSTOELEN, CRUISE, LM VELGEN, NIEUWE APK, NIEUWSTAAT)
- 2015

Skoda Octavia Combi 1.0 TSi Greentech Automaat-Trekhaak-Navigatie-Cr.contr-Clima-Carplay-Parkeersensoren-Lm16''velgen
- 2017