Seat Leon 2.0 TDI Stylance (2006)
Uitvoering | Leon 2.0 TDI Stylance |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
In 3 jaar ruim 208000 km gereden in deze Leon, tijd voor een review dus.
In 2006 deze auto nieuw gekregen na ruim 4 maanden levertijd. Het is een stylance uitvoering met als extra's parkeersensoren, radio/cd/mp3 met bluetooth, styling pakket (chromen randjes her en der)en een afneembare trekhaak in de kleur zenith grijs. Althans, dat was de bestelling. Helaas was de radio/cd zonder mp3 en bluetooth ingebouwd waardoor er uiteindelijk een Parrot is ingebouwd en heeft de inmiddels failliete dealer Auto Aarts er een vaste trekhaak ondergeschroefd. Ik had er ook voor kunnen kiezen om de auto terug te geven maar dan had ik weer 4 maanden moeten wachten op een nieuwe, had ik ook geen zin in. Uiteindelijk de oplossingen geaccepteerd met een aanpassing in de leaseprijs.
Na deze mindere start heeft de Leon zich ontpopt als een prima kilometervreter. In drie jaar behoorlijk wat kilometers afgelegd zonder grote problemen. De storingen die ik gehad heb zijn
15000 km kapotte airbagregelunit
100000 km fitting achterlicht vervangen
140000 km wiellager rechtsachter kapot
150000 km intercooler gescheurd door waarschijnlijk drempel of iets dergelijks.
Alle storingen zijn keurig opgelost door de dealer.
De auto is zakelijk gebruikt met veel snelwegkilometers. Het verbruik heeft altijd rond de 1 op 16 gezeten, met stevig doorrijden (140-150 op de teller) De 2.0 TDI is een koppelrijke motor die uitnodigt tot verslavende (tussen)sprintjes. In combinatie met de soepel schakelende 6 bak is hij schakellui te rijden met meer dan genoeg koppel in de 6e versnelling. Het geluidsniveau is op kruissnelheid zeer acceptabel. Als je hem op zijn staart trapt of bij een koude start is de TDI roffel goed te horen, wat ik zelf een lekker geluid vind. Olie heeft hij nauwelijks verbruikt. Er zit nu de 3e set banden onder, na 2 sets Pirelli zitten er nu Conti's onder.
Het interieur is vrij van rammeltjes en kraakjes gebleven. Het is jammer dat er van dat harde plastic gebruikt is wat een goedkope indruk achterlaat. Stoelen zijn goede kwaliteit en bieden goede steun. De bekleding ziet er nog hardstikke goed uit.
Het grootste nadeel aan de auto vond ik het zicht rondom. Achteruitrijden zou een drama worden zonder de parkeersensoren en door de zeer schuine A stijl wordt het zicht rondom ook aardig beperkt. Mooi design heeft ook zijn nadelen, het is wel een plaatje om te zien.
Al met al heb ik de Leon als een fijne auto ervaren.
De auto gaat er deze week uit, er komt dan een Golf Variant 1.9 TDI Highline voor in de plaats.