Seat Leon 2.0 TDI 170pk FR (2008)
Uitvoering | Leon 2.0 TDI 170pk FR |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Sinds 4 januari ben ik in het bezit van een Seat Leon FR 2.0 TDI. Hoewel ik nog niet veel kilometers heb gemaakt (pas 1800) zal ik hier beginnen met mijn algemene indruk van de auto.
Exterieur
Het uiterlijk van de auto is zoals je mag verwachten van een sportief model. De voorbumper heeft grote luchtgaten met honinggraatgrille, de spiegels zijn zilver gespoten en er is een achterbumper gemonteerd met een zwart vlak wat voor een diffusorlook moet zorgen.
Dankzij het gekozen comfort pakket zijn er 18’ wielen gemonteerd, welke in mijn optiek nog beter smoelen dan het standaard 17’ geschut.
De gekozen kleur is Rood Emocion. Deze kleur past bij de auto en knalt er redelijk vanaf. Ik vind het een gave kleur om te zien tussen alle onopvallende, donker gekleurde of witte auto’s.
Interieur
In het interieur zijn heerlijke sportstoelen gemonteerd. Deze stoelen geven goede zijdelingse steun. Ondanks dat ik wat zwaarder ben (en dus wat breder) zitten de vrij smalle zittingen toch goed. Wel vind ik dat de stoelen nog lager hadden gemogen. Ik zit nu voor mijn gevoel nog steeds erg hoog terwijl de stoel op het laagste punt staat (ik ben dan ook 1.96m).
In het interieur komen hier en daar hints terug dat het de snelle FR versie betreft. Dit zijn een FR logo onderaan het stuur (met een randje plastic in dezelfde kleur als het plastic op het dash, erg gaaf!), een logo op de pook en in de toerenteller. De optionele chromen tellerringen geven een sjieke aanblik.
Het dashboard vind ik er erg mooi uitzien. Het grote vlak ziet er zacht uit en is voorzien van een geweven motief. De middenconsole bestaat uit een groen metallic plastic. Dit vind ik erg mooi en geeft een afwisseling op het standaard zwart en grijs in de auto.
De radio vind ik erg netjes en werkt goed. Zenders selecteren is geen probleem en het afspelen van muziek van een mp3 speler werkt fantastisch. De kwaliteit van de speakers vind ik onder de maat. Vanaf volumeniveau 10 (1/3 van maximum) hoor ik in divserse nummers verstoringen vanuit de tweeter. Ik heb inmiddels nieuwe speakers besteld van Boston Acoustics om dit probleem te verhelpen. Het is jammer dat de fabrieksradio geen degelijke pre-outs bevat om een goede versterker aan te sluiten.
Motor/onderstel
De motor is lekker rauw. Niet alleen qua geluid maar ook op versnelling. Hoewel het geen sprinter is zoals de FR naam doet vermoeden, is het wel een heerlijke kilometervreter. Tussensprints zijn zo geklaard, inhalen is nooit meer wachten tot de motor er eens zin in krijgt.
Het onderstel is vrij hard. Dit merk je vooral als er gereden word op een klinkerweg of dwarsrichels op de snelweg. Dit vind ik wel passen bij een sportieve auto als deze. Zelf ben ik hier meer van gecharmeerd als van een zacht onderstel.
Ik heb nu twee weken in deze auto gereden. Tot nu toe heb ik een positieve mening over de wagen. In de toekomst zal ik een update plaatsen.
14/1/2008 Een klein rammeltje bovenaan de B stijl. Dit lijkt uit zichzelf weer verdwenen. Als het terugkomt laat ik er bij de eerste beurt naar kijken.