Seat Leon 1.9 TDI Stylance (2006)
Uitvoering | Leon 1.9 TDI Stylance |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Langeduurtest: 4 jaar en 120.000 km. met mijn Seat
Inmiddels ben ik alweer 4 jaar de eigenaar van een zwarte Leon 1.9 TDI Stylance waarmee ik 120.000 km. heb afgelegd. Hoogste tijd voor een review dus.
Komende uit een Passat station in Highline uitvoering, met werkelijk alles erop en eraan, was het toch wel even wennen in het begin (m.n. qua luxe en comfort) maar gaandeweg zijn de Leon en ik toch wel dikke maatjes geworden. Wel heb ik de Leon een beetje opgeleukt met een blingbling-pakketje rond de klokken, ventilatieroosters en boxen en verder heb ik nog aluminium pedalen incl. voetsteun laten monteren en een dito versnellingspook. Omdat ik het orientatievermogen van de stereotype hoogblonde rondborstige dame heb vond ik het ook raadzaam om meteen maar een Pioneer navigatiesysteem in te laten bouwen.
Om te beginnen meteen maar even de pluspunten op een rijtje:
De Leon ziet er sportief gelijnd en bijdetijds uit en zo rijdt hij ook. Het stuurgedrag is lekker strak en het onderstel laat zich maar moeilijk van de wijs brengen. Corrigeren in (te) snel genomen bochten gaat makkelijk en ook op hoge snelheid voelt alles stabiel en betrouwbaar aan. Natuurlijk zijn de achteraf gemonteerde 18 inch wielen met laagprofiel banden hier mede debet aan maar het onderstel verdient in deze de meeste lof. Niet dat ik zo’n ’Wegmisbruikers-type’ ben maar aangezien ik in Duitsland werk en dagelijks 250 km. afleg op de duitse Autobahn, moet ik me noodgedwongen aanpassen aan de daar geldende gemiddelde snelheden en dito verkeersgedrag ;-)
Het dieselblok met verouderde Pumpedüse-techniek (dezelfde als in mijn Passat) voldoet aan mijn verwachtingspatroon. Oerbetrouwbaar, en ook na 120.000 km. is dat nog steeds zo, voldoende power maar beslist niet overbemeten en helaas iets aan de rumoerige kant. Dit laatste vooral direct na een koude start want dan naggelt en ratelt ie er luidruchtig op los. Iedere ochtend weer heb ik het idee dat de halve straat rechtop in bed zit als ik m’n dieseltje start om 05:30 uur ’s morgens. Persoonlijk kan ik er echter goed mee leven.
Qua verbruik ben ik ook redelijk tevreden. Ik houd een nauwgezette kilometerregistratie bij en verder registreer ik iedere tankbeurt in een online-tooltje. Zo heb ik een mooi overzicht v.w.b. verbruik, kosten, uitstoot etc. Gemiddeld neemt het blok 6,8 L/100 km. tot zich. Wat neerkomt op 1:14,7. Dit verbruik is mede te realiseren door het regelmatig rijden op de Cruise Control. Zuiniger kan wel, als je de Cruise Control vastzet op 100 km/u op b.v. de A2 dan zakt het verbruik zelfs naar 1:20. Je kunt overigens wat verbruik betreft niet echt vertrouwen op de boardcomputer. In mijn Leon wijkt deze namelijk 0,7 liter af per 100 km. Het lijkt wellicht muggeziften maar per 1000 km. is dit toch maar mooi een verschil van zo’n 7 liter brandstof. Dit ligt overigens niet aan de grotere wielen die ik in de zomermaanden gemonteerd heb want ook als het kleinere 17 inch wintersetje eronder ligt is deze afwijking er. Al met al geen echt minpunt maar wel iets om rekening mee te houden.
In al die tijd is er maar bar weinig kapot gegaan aan de auto. Als eerste brak na ongeveer 1 jaar een scharnier af van het deksel van de achteraf gemonteerde middenarmsteun. Dit werd keurig gedekt door de garantiebepalingen en dus ook kosteloos vervangen. Let wel, niet enkel het scharniertje maar de complete middenarmsteun werd vervangen! Verder sneuvelde de linkermistlamp aan de voorzijde door een opspattende steen. Die dus laten vervangen. Het meest vervelende van al waren de kraak en piepgeluiden waarmee ik op een gegeven moment te maken kreeg bij het in- danwel uitklappen van de buitenspiegels. Niet 1-2-3 te verhelpen in de werkplaats. Na uitbouwen en smeren was het wel ietsje beter maar de rechterspiegel bleef onacceptabel hard kraken. Daarop voor 150 Euro maar een nieuw spiegelhuis besteld en dit laten monteren.
En als laatste knaagde een steenmarter een rubberslang door die naar de turbo loopt. En dat was het. Verder is er niks, nada, noppes aan stuk gegaan. Als ik dit vergelijk met mijn eerder gereden auto’s waaronder een VW Golf, VW Passat, Audi A4 en Audi A6 (jaja, ik ben een liefhebber van de producten van VAG) dan ging daar toch aanmerkelijk - en in het geval van de A6 zelfs onacceptabel veel - meer aan kapot. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn Seat Leon een betrouwbaar kwaliteitsproduct is.
Het ruimteaanbod achterin is toereikend maar ook niet meer dan dat. 2 Passagiers kunnen achterin redelijk zitten, al houdt de knieruimte niet over, maar 3 passagiers achterin is overduidelijk teveel. Dat wil je niemand aandoen, hooguit voor een kort stukje.
De bagageruimte is ruim voldoende om de wekelijkse boodschappen in kwijt te kunnen en voor een kort gezinsuitstapje voldoet het ook. Wil je echter een weekje erop uit met het gezin dan kom je al snel in de problemen. Iedere vierkante centimeter zal in dat geval weloverwogen moeten worden benut om de benodigde vakantiespullen mee te krijgen.
Het design verveelt na 4 jaar nog steeds niet. Zowel van binnen alsook van buiten vind ik het nog steeds een frisse verschijning. Met name op de chroom-omrande 'tunneltjes' waarin de tellers zijn weggewerkt raak ik maar niet uitgekeken. Het kwaliteitsniveau is goed, overdreven om te stellen dat het de VW-kwaliteit benadert (die bewering hoor ik tenminste vaker) maar al met al hebben de spanjaarden het goed voor mekaar met deze Leon. Geen irritante rammeltjes, kraakjes, piepjes of wat dan ook.
Nu de minpuntjes:
Wat meteen al een gemis was was het ontbreken van voldoende aflegruimte. In de deuren heb je de bekende vakjes voor je kaarten en de instructieboekjes en verder heb je nog een minuscuul dashboardkastje (zonder verlichting, hoe verzinnen ze het in godsnaam) en dat was het. Bij het eerstvolgende bezoek aan de werkplaats heb ik daarom meteen maar een middenarmsteun met opbergvak laten monteren en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Hier zouden ze echt iets aan moeten doen.
Onder het rijden vind ik het prettig als ik mijn linkarm ergens op kan laten rusten. Helaas zijn de gebruikte materialen van het deurpaneel erg hard. Het is dus nogal oncomfortabel om je arm op de deurgreep dan wel op de bovenzijde van het deurpaneel te laten rusten. Voor wat betreft het materiaalgebruik wil ik nog even kwijt dat ook diverse andere interieurdelen, zoals b.v. de complete middenconsole en delen van het dashboard, bekleed zijn met te harde materialen. Dit doet helaas wat afbreuk aan de algehele kwaliteitsbeleving. Maar misschien ben ik in dat opzicht wel iets te verwend geraakt door mijn eerdere auto’s.
Al sinds de aanschaf heb ik last van een ’klikkend relais’ links onder de stuurkolom. Het vreemde is dat dit relais niet altijd van zich laat horen maar meestal enkel gedurende de eerste kilometers van een rit. Uiteraard heb ik dit aangekaart bij de werkplaats maar kennelijk is dit een bekend en helaas niet te verhelpen euveltje. Dan maar de radio een standje harder zetten…
Verder bleven de knopjes van de airco-bediening wel eens vaker ’hangen’. Als je ze had ingedrukt dan moest je ze vervolgens weer met je nagels naar buiten peuteren. Nadat ze tot 3 maal toe de knoppen uitgebouwd en gangbaar gemaakt hadden behoort het euvel/ongemak nu tot het verleden.
Resumerend:
Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn belissing van 4 jaar geleden. Het was en is een goede investering gebleken en ik ben een zeer tevreden Seat Leon rijder.
Als laatste noot wil ik er wel nog aan toevoegen dat deze tevredenheid mede te danken is aan mijn Seat-dealer (Primair te Sittard) bij wie je echt nog als klant wordt behandeld. De rekeningen zijn altijd helder en alle opgevoerde reparaties en handelingen worden puntsgewijs met de klant doorgenomen. Je wordt ook keurig vantevoren gebeld als er een onvoorziene kostenpost opduikt (b.v. remblokken vervangen) en fatsoenlijk vervangend vervoer is nooit een probleem.