Seat Leon 1.9 TDI Businessline (2007)

Seat Leon
Seat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat Leon - interieurSeat Leon - interieur

UitvoeringLeon 1.9 TDI Businessline
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Na een knap langzame maar wel betrouwbare Nissan Almera mag ik voor mijn werk een leaseauto uitzoeken. Dit keer is de keus gevallen op een Seat Leon met DSG, omdat het budget nu wél een leuke auto toelaat...

De Leon is een ontzettend prettige auto. Alles zit goed in elkaar, kraakjes zijn er gelukkig niet. En de looks: perfect! De Businessline zit vol met opties. Heel erg prettig is de USB aansluiting die als ’cd-wisselaar’ fungeert, zeker omdat het navigatiesysteem een cd-tje nodig heeft. Enig nadeel is dat de RNS300 radio de USB stick vrijwel standaard niet herkend gedurende de eerste seconden dat de radio stroom krijgt (als hij op cd-wisselaar stond, gaat hij naar radio en na enkele seconden kun je opnieuw voor cd kiezen). Het geluid dat uit de 8 speakers komt is dik voor elkaar.

Qua motor is er zeker wat twijfel geweest. Met wat meer bijbetalen zou een 2 liter ook wel een optie zijn geweest. Een proefrit gaf doorslag: de 105 pk’s zijn dankzij het hoge koppel dat al snel beschikbaar komt én de 6 versnellingen van de DSG bak ruim voldoende! In de praktijk merk ik dit steeds weer, je bent vrijwel iedereen te snel af met een 0-100 sprintje.

Eén ding weet ik nu al vrijwel zeker (tenzij er veel onderhoud aan komt): DSG is een blijvertje! De DSG bak is super snel en altijd bij de les. Ik sta momenteel veel in de file en elke keer weer merk je het voordeel van 1) niet hoeven schakelen en 2) ontzettend snel én vloeiend - je voelt niets! - schakelen. Echt: bij twijfel of je ervoor moet gaan doen! Het is elke euro waard :) ! Wel is waar wat veel wordt gezegd: als de auto goed koud is (komt nu af en toe ’s ochtends voor) dan is de DSG wat rauw en wil deze nog wel es onbehouwen (bij mij gelukkig alleen terug) schakelen.

Bij al het moois is er natuurlijk ook wel wat minders te melden. Het navigatiesysteem slikt enkel officiële, dure cd’s wat het uitbreiden van je territorium (standaard BeNeLux: twee zinloze landen, BeDu was fijner geweest ;) ) duur maakt. Daarnaast vraagt de bediening van de radio/cd/navi wel wat gewenning, de middelste knop moet je in menu’s bijvoorbeeld tegen de klok indraaien om naar beneden te scrollen (echt niet logisch!). Daarnaast kan ik de (uitstraling van de) materialen van het dashboard niet echt waarderen. De middenconsole is helemaal van plastic, de rest van het dashboard lijkt hier ook van te zijn gemaakt maar is gelukkig wel van een wat zachtere substantie gemaakt...

Concluderend is mijn oordeel tot nu toe: Als je een heerlijk rijdende auto wilt hebben en je geeft vooral om de looks van de buitenkant en wat minder om die van de binnenkant, laat de Golf en A3 maar staan als je er het extra geld niet voor wilt geven voor een gelijkwaardige uitvoering (o ja, en als je bij die twee het monochrome navigatiesysteem neemt, heb je dezelfde minpunten als ik ;) )! Dus: AANRADER!

Omdat de auto nog erg nieuw is, kan ik nog niet veel melden. Hopelijk blijft het zo! Het enige dat momenteel opvalt, is dat de auto naar olie ruikt na een wat langere rit. Navraag heeft me momenteel tevreden gesteld met de uitleg dat dit altijd is bij deze auto tijdens de eerste kilometers, omdat de onderdelen van de motor nog ’aan elkaar moeten wennen’ én er sowieso wel wat olie op het motorblok kan zitten bij aflevering... We will see!

10-11-2007
----------
- POSITIEF: De olielucht is helemaal weg én ik heb nog geen olie hoeven bijvullen. Het lijkt erop dat het motorblok een beetje teveel geolied was...
- NEGATIEF: De ’cd-wisselaar’ die een mix-stand heeft (heerlijk) blijkt af en toe ook te gaan mixen als je daar bewust NIET om vraagt.
- NEGATIEF: De regensensor is (heel) soms wat humeurig: het regent keihard en hij doet helemaal niets. Als je dan de gevoeligheid verandert via het schakelaartje bovenop, gaat hij juist enorm hard wissen. Daarna is de nukkigheid weer over en werkt hij weer perfect.

26-06-2008
----------
- NEGATIEF: In april heb ik zonder aanwijsbare reden een motorstoring gehad. De auto wilde niet meer harder dan zo’n 90 km/u. Met de wegenwacht erbij was het probleem na +/- 10 keer starten weer over. Het lijkt er wel op dat de trekkracht iets is afgenomen. De garage kan niets vreemds vinden, ook niet waarom de motorstoring is opgetreden.
- NEGATIEF: Enorm afrolgeluid van de achterbanden.
- POSITIEF: Zodra de banden zijn opgepompt tot 0,3 bar boven het officiële aantal bars, is het afrolgeluid verdwenen (tip van een Seat monteur).
- POSITIEF: De auto rijdt nog steeds als nieuw, ook na 37.792 kilometers. De Leon ligt superstrak op de weg. Het is echt een bochtenridder met de stugge vering en demping...

9,5

PRIVATE LEASE Seat Leon