Seat Leon 1.6 Sport-up (2006)

Seat Leon
Seat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat Leon - interieurSeat Leon - interieur

UitvoeringLeon 1.6 Sport-up
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

In april 2006 mocht ik deze auto van de baas ophalen bij Seat dealer Auto Carma in Rotterdam Zuid. De aflevering verliep een beetje knullig, maar who cares met zo’n mooie auto! Ik had de auto niet zelf mogen bestellen dus bij de dealer was het ook echt de eerste live ontmoeting met de auto die mij de komende vier jaar op mijn plaats van bestemming moest brengen.

Onderweg na de aflevering voor het stoplicht aangesproken door een eigenaar van een Ford Clipper of we hem niet konden ruilen. Dan kan je dag natuurlijk helemaal niet meer stuk!

De 1.6 benzinemotor is een fijn machientje. Hij heeft slechts 102 pk, maar daar kan hij de bijna 1350 kilo(!!!) zware auto prima mee vooruit krijgen in Nederland. De inmiddels leverbare 1.4 TSI met 125 pk lijkt me een nog iets betere keuze qua prijs/prestaties. Met name in bergachtige gebieden is de auto net te zwaar voor het 1.6’je. Maar goed, hoe vaak komt dat nu voor?
Het gemiddelde verbruik van de Leon 1.6 schommelt tussen de 1:11 en 1:12. Het onderstel van de Sport-up is behoorlijk stijf waardoor een snel bochtje ook echt een leuke uitdaging wordt. Zelden heb je het idee dat je grip tekort komt. Dit is mede te danken aan de lage en brede (225/45/17) banden. In combinatie met de mooie velgen zorgt dit voor een mooie volle wielkast. Wel vind ik de standaard banden behoorlijk rumoerig. Als de winterbanden er onder zitten is dit echt een heel stuk stiller! Nadeel van deze combi van onderstel en (zomer)banden is dat de auto soms wel een beetje stuiterig is. Een iets zachtere afstelling is soms gewenst. Ook zou de geluidsisolatie op een iets hoger niveau getild mogen worden. Hierbij merk je echt dat er op bezuinigd is. Mensen op de achterbank hebben vaak moeite om gesprekken op de voorste stoelen te volgen.

Op deze auto heb ik als extra’s een geintegreerde radio/cd speler met bediening op het stuur, esp en ecc. De radio bevalt heel goed, waarbij opgemerkt moet worden dat ik absoluut geen audiofiel ben. De Electronic Climat Control werkt eenvoudig, maar als je netjes 10 minuten voor het einde van je rit de ecc uit zet resulteert dit vaak in een beslagen voorruit. Even de ecc weer aan en het is in no-time weer droog, maar doet uiteraard het droog-rij effect volledig teniet. Na 50.000 km begint ook de ’natte honden geur’ zijn intrede te doen. Bij de volgende beurt maar eens vragen of ze de airco schoon willen maken. De voorruitverwarming werkt heel prettig. Op een koude of druilerige morgen is de voorruit heel snel schoon.

De sportstoelen zitten fantastisch, zijn voorzien van een mooie rood/zwarte bekleding en zijn zeer goed te verstellen. De cruise control werkt super eenvoudig en is goed op de tast te bedienen. Het stuur is in twee richtingen verstelbaar, maar had van mij wel wat verder naar de bestuurder toe uittrekbaar mogen zijn (ik ben slechts 1.78 lang). Hierdoor wordt namelijk een minpuntje van de Leon duidelijk zichtbaar.

Op een aantal plekken heeft Seat echt heel hard, goedkoop aanvoelend, plastic toegepast in het interieur. Dit zit behalve rond de klokkenwinkel ook ter plaatse van de armsteunen op de deuren. Dit gegeven en het feit dat de vormgeving van de armsteun niet heel erg ergonomisch is zorgt ervoor dat de linker elleboog bij met name lange autoritten behoorlijk pijnlijk aan kan gaan voelen. Hopelijk passen ze dit nog wel een keer aan, want dit kan echt niet!

De mooie looks van de auto hebben ook een nadeel. Door de zeer snel aflopende motorkap heb je echt geen idee waar de auto ophoudt. Dit is met name lastig bij krappe parkeerplekken. Wat altijd wel grappig is, is de plek van de deurgrepen van de achterportieren. Hoe vaak mensen niet dachten dat het een driedeurs auto was! Ook fijn is de vergrendeling van de deuren bij meer dan 20 km/u.

Een zeer groot pluspunt is de standaard Isofix kinderstoel bevestiging achterin. De maxi-cosi kan nu met 1 klik muurvast worden gezet. Geen gehannes met gordels omleggen! Jammer alleen dat de isofix adapterplaten bijna net zo duur zijn als de maxi-cosi zelf!.
Wat me ook steeds weer positief verrast is de behoorlijk ruime kofferbak. De complete kinderwagen kan er in en dan is er nog ruimte over voor klein spul. Dit was zeker een verrassing bij zo’n sportief gelijnde auto. Ook nog noemsnwaardig is het feit dat de auto standaard 2 sigarettenaanstekers heeft. Hiervan maak ik goed gebruik met mijn combi van smartphone met navigatie en bluetooth gps-muis. Deze kunnen dan zonder allerlei verloopstekkertjes gelijktijdig aan de stroom. Wel is de sigarettenaansteker achterin een beetje gammel gemonteerd. Het cd bakje waar dit aansluitpunt inzit veert heel erg mee als je er een stekker in stopt.

Achterin hebben passagiers die niet al te lang zijn voldoende ruimte. Voor langere personen kan de kruin door de aflopende daklijn snel het dak raken.

Al met al een heel positieve ervaring met deze auto! Ook voor mensen die de auto privé aanschaffen zeker een topper. Verhoudingsgewijs krijg je veel meer waar voor je geld dan bij ’grote broer’ Volkswagen.

Geen echte problemen. de auto heeft tot nu toe alleen zijn reguliere beurten gehad bij de Seat dealer.

Tot nu toe 1 keer een koplamplampje en 1 keer een achterlichtlampje vervangen. (heel makkelijk zelf te doen!, je hoort tegenwoordig wel anders!)

In de vierde versnelling trilt de versnellingspook soms een heel klein beetje. Dit is alleen waarneembaar als je de pook vast heb. het is net alsof hij niet helemaal lekker in de versnelling ligt. Als je de pook iets naar achteren trekt is deze trilling weg. De dealer heeft er al naar gekeken, maar niets kunnen ontdekken.

Ook vind ik dat er verhoudingsgewijs veel vocht in de portieren kan lopen. Als het behoorlijk geregend heeft loopt er bij een geopende portier een behoorlijke straal water onder uit de deur. Ook blijven de zijramen lang vochtig wat zichtbaar wordt bij het openen en sluiten van de ramen. Als de auto een hele dag in de parkeergarage heeft gestaan en bij het uitrijden wordt het raam geopend, dan is dit raam echt helemaal nat. hier heb ik nog niet naar laten kijken.

Aanvulling 2 oktober 2008
Zo\'n beetje de complete climate control installatie is vandaag vervangen. Wat dat betreft ben ik heel blij dat dit een leaseauto is, want anders had ik waarschijnlijk flink moeten betalen! De aircopomp, een ventiel en nog een onderdeel zijn vandaag vervangen. Volgens de medewerker van auto Carma (fijne vent trouwens!) wordt het toerental van de pomp via magneten geregeld. Deze manier zorgt binnen de VAG groep voor problemen doordat gruis zich afzet in de pomp. Uiteindelijk leidt dit dus tot een defecte climate control. Voor een auto van twee en een half jaar jong zou dat toch niet mogen! Vandaar dat ik de score voor betrouwbaarheid een sterretje minder heb gegeven.
Verder ben ik nog steeds vergeten te melden van de hoeveelheid vocht dat achterblijft na een regenbui in de portieren. Puntje voor de volgende beurt dan maar.
Cruise control zoals hierboven vermeld staat is destijds zonder gezeur vervangen. Ik heb nu wel een iets andere uitvoering met allemaal plaatjes erop. Blijkbaar is er toch een versie 2 van die schakelaars.

Update februari 2010

Nu de 4 jaar van de leaseperiode bijna om zijn en er ruim een ton op het tellertje staat lijkt het mij zinnig om een resumé te schrijven over deze auto.

Over de afgelopen 4 jaar is de Leon een bijzonder betrouwbare auto gebleken. Technisch gezien is alleen de aircopomp een keer stuk gegaan. Dit schijnt een bekend VAG kwaaltje te zijn. Voor de rest heeft de auto alleen het reguliere onderhoud gehad.

Een gevoelig punt is toch wel de verlichting. Zeker de laatste tijd ging het "lampje defect" lampje wat vaker branden. Lang niet altijd is het lampje echt defect, maar maakt waarschijnlijk net niet goed contact. Het kan dus zomaar gebeuren dat dat lampje na een tijdje gewoon weer uit gaat.

Qua comfort geeft deze auto wat je er van mag verwachten. Een behoorlijk stevig onderstel waar je knetterhard de bochten mee in kan duiken. Ik ben nou niet echt een getalenteerd coureur, maar bij knooppunt Sabina van de A29 richting de A59 naar Roosendaal heb ik toch bijna de 120 km/u aan getikt. (uiteraard bij een geheel lege en kurkdroge weg). Volgens mij is dat vrij stevig.

De bediening van de apparatuur in de auto, voor zover daar sprake van is, is kinderlijk eenvoudig. Alles zit precies waar je het verwacht. Helaas heeft Seat niet de beste materialen gebruikt voor het interieur. De armsteunen in de deuren zijn knetterhard en ook de rest van het dashboard heeft grotendeels wat weg van een Mepal brooddoosje.

Waar ook duidelijk op beknibbeld is, is de geluidsisolatie. Mijn gehoor is niet denderend, maar een gesprek voeren op snelwegtempo (motor draait bij 120 km/u rond de 4000 tpm!) is lastig.
Ook het geluid van de banden dringt nadrukkelijk het interieur binnen.
De ingebouwde radio is voor mijn doen goed genoeg (mede vanwege dat gehoor van mij) maar echt super is het niet. Zodra het een standje harder gaat vervormt het geluid en mist het duidelijk dynamiek. De bediening op het stuur is wel erg fijn.
Het laatste minpunt is het slechte zicht rondom. Na 4 jaar kan ik nog steeds niet goed inschatten waar mijn motorkap nu stopt.

Nu lijkt het dat ik redelijk negatief ben over deze auto, maar dat valt mee. Ik vind het nog steeds een erg mooie auto om te zien. Langzaam maar zeker krijgt het ontwerp steeds meer volgelingen (Renault Megane, Opel Astra) dus blijkbaar zit er wel iets goed in dat ontwerp.
Verder is de auto verdraaid praktisch. De kofferbak is ruim zat voor dagelijks gebruik en met de bank plat (helaas niet helemaal plat) kan er echt wel een serieuze lading mee. Op de achterbank zitten standaard twee Isofix aansluitingen waarmee ik mijn kleintje in het begin heel snel muurvast kon meenemen. Heel fijn!

Tenslotte rijdt deze auto gewoon verdraaid lekker. Niet zozeer in de sprint, want daar zijn de 102 paardjes voor deze bijna 1350 (ccorrectie 1280) kilo zware auto gewoon niet sterk genoeg voor. Dit heeft ook zijn weerslag op het verbruik. Gemiddeld rond de 1:11 (de boordcomputer denkt 1:12).
De grote lol beleef je in lange bochten en daar heb je gelukkig niet altijd veel vermogen voor nodig.

Nog twee maanden en dan komt deze auto op de markt. De nieuwe eigenaar zal er een fijne auto aan hebben.

Ik hoop dat mijn werkgever dan een A3 1.4 TSFI Sportback voor mij heeft staan. Helaas is dat maar gokken met de geldende bestelstop voor ons bedrijf. Mocht het weer een Leon worden, dan zal ik zeker niet klagen.

Update augustus 2010

Onbedoeld zijn er nog aardig wat kilometers bijgekomen sinds de laatste update. Eigenlijk had deze auto begin april het einde van zijn leasecontract bereikt. De baas heeft echter besloten om mij in ieder geval door te laten rijden met deze Leon tot eind oktober.

Zodoende heeft deze wagen nog een ritje naar de kust bij Bordeaux voor zijn kiezen gehad en dat ging weer voorbeeldig. De laatste 50 kilomter tot aan de bestemming is een 80/90 km/u weg en dan is deze auto helemaal in zijn element. Het verbruik daalde ineens naar ruim 1 op 13 (normaal haal ik 1 op 11) en het geluid blijft dan ook heel acceptabel.

In de ruim 4 jaar heeft de auto slechts 1 serieuze 'storing' gehad en dat betrof de kapotte aircopomp. Voor de rest heeft hij eigenlijk alleen het reguliere onderhoud gehad.

Als Seat van deze auto een stationuitvoering had gehad en wat aan de interieurkwaliteit had gedaan (vind ik nog steeds niet top in de gefacelifte versie), dan had ik zeker weer voor Seat gegaan.
Nu ben ik dan ook aan het kijken voor een Octavia 1.2 tsi combi. Weliswaar niet zulke mooie looks als de Leon, maar verder van alle gemakken voorzien (vooral in business elegance uitvoering). Het 1.2'tje rijdt in ieder geval prima.

Als de definitieve einddatum voor het leasecontract bekend wordt, zal ik deze review voor de laate keer bijwerken.

Update februari 2011

Het einde is nu toch echt in zicht. Woensdag 16 februari moet ik mijn Leon in gaan leveren omdat er een hagelnieuwe Octavia voor mij klaar staat (waar uiteraard ook weer een review van geplaatst gaat worden).

Het moment om achterover te gaan hangen en te gaan bedenken wat bijna 5 jaar Leon rijden voor mij betekend heeft.

Ik heb de Leon leren kennen als een bovengemiddeld prettig rijdende auto. Bochten ronden (in je eentje) is een waar feest. Met passagiers erbij (vrouwlief) gaat het al snel te snel. In die 5 jaar tijd heeft de auto mij nooit laten staan. 1 keer viel onderweg bij mijn vrouw het vermogen volledig weg. Na een herstart op de vluchtstrook spinde het 1.6je weer als vanouds alsof er niets gebeurt was. Uiteraard schrikken voor mijn vrouw, maar sindsdien gedraagt de Leon zich weer braaf.

De ruimte is voor een auto uit deze klasse goed te noemen. Met name de kofferbak is een aangename bijkomstigheid. Complete kinderwagens verdwijnen er zonder allerlei truken in. Op de achterbank is het iets minder comfortabel. Met name de beenruimte vind ik niet overhouden. Gelukkig zit ik er zelden tot nooit, dus dat is een probleem voor anderen!

Het dashboard is qua materiaalgebruik niet geweldig en het oogt ook verschrikkelijk leeg. Dat is het uiteraard ook, maar dat heeft als voordeel dat zelfs een blind paard zijn weg hierop nog kan vinden. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik iets miste. Sowieso bedien je het meeste vanaf het stuur (harder/zachter, mute, volgende/vorige zender en volgende/vorig nummer.

De speakertjes van de ingebouwde radio voldoen. Ik ben zeker geen audiofiel, maar soms wil het geluid wel wat vervormen. Dieptepunt was de afgelopen vorstperiode waarbij het leek dat een deel van de speaker bevroren was. Het leek wel of we onder water zaten qua geluid. Uiteraard was er na een tijdje niets meer aan de hand.

Nadelen heeft deze auto zeker ook. Het overzicht rondom lijdt nogal door het mooie uiterlijk. Na al die jaren heb ik nog steeds geen idee waar de motorkap nu ergens eindigt als ik in de auto zit. Ook het zicht achteruit is niet fantastisch.
De stoelen zitten heerlijk, maar de bekleding is niet heel erg duurzaam. Met name op de bestuurdersstoel beginnen de eerste slijtageplekken zichtbaar te worden. De bekleding is daar dan iets lichter dan in de rest van het interieur. Er is zeker nog geen sprake van scheuren of gaten!
Wat mij ook altijd geirriteerd heeft aan deze auto is de matige geluidwering. Het 1.6je is een oud beestje en die wil best toeren maken. Zo rond de 4000 bij 120 km/u. Op zulke momenten mis je echt een zesde versnelling! Wat dat betreft is de 1.2 TSI een hele verbetering binnen het VAG concern. Gemiddeld kwam ik op en vebruik rond de 1:11. Mijn vrouw beheerst haar rechtervoet wat beter en doet dan 1:12. Niet echt zuinig dus.

Aan de buitenkant vind ik deze auto er nog goed uitzien voor zijn leeftijd. 2 deukjes dankzij de deuren van nonchalante medeweggebruikers is eigenlijk alle schade die deze auto heeft. De lak zit er nog goed op, de velgjes zijn nog netjes en ook het interieur is verder nog prima. Daar is dan ook nooit in gerookt.

Voor degene die de 32-SR-JL binnenkort gaat kopen zitten er wel een aantal aandachtspuntjes aan deze auto. Bij 150.000 km moet volgens de dealer de distributieriem vervangen worden en rond die tijd zullen de remmen ook wel weer aan de beurt zijn. Dit zijn toch wel kostenposten om rekening mee te houden. Wel zitten er net twee nieuwe voorbanden om. Achter zullen ze binnenkort wel aan de beurt zijn. Bij de laatste meting zat daar nog een milimeter of 4 op. Laatste puntje dat misschien wat aandacht nodig heeft is de airco. Die begint langzaam aan af en toe weer een beetje te stinken.

Serieuze schade heeft deze auto nooit gehad. Tot twee keer toe is er een plek op de voorbumper bijgespoten omdat er iemand tegenaan gezeten had op de parkeerplaats. Daarnaast ben ik zelf 1 keer tegen iemand aangereden bij het achteruit steken, waardoor linksachter wat spuitwerk gedaan moest worden. Dat is keurig gedaan door Care in Rotterdam Alexander waardoor er echt niets meer van te zien is.

Al met al is de Seat Leon 1.6 Sport Up een fijne auto geweest. De volgende eigenaar zal er dan ook zeker een prettige auto aan krijgen waarbij de relatief hoge kilomterstand geen probleem hoeft te zijn. De auto voelt aan alsof hij er nog wel 140.000 km bij kan hebben.

7,5

PRIVATE LEASE Seat Leon