Seat Leon 1.6 Sport (2006)

Seat Leon
Seat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat Leon - interieurSeat Leon - interieur

UitvoeringLeon 1.6 Sport
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2009

Heerlijke auto!

Na de 206 ingeruild te hebben de afgelopen dagen lekker rondgereden met de Seat Leon. Tot op heden bijna niets dan lof!

Uiterlijk:
Fantastisch design: sportief, maar van binnen toch ruimtelijk en ook achterin voldoende hoofdruimte. Met 1.95 pas ik nog prima op de achterbank

Interieur:
Met uitzondering van het middenconsole dat wat grijs en saai oogt scoort Seat hier een ruime voldoende. De sportstoelen zitten heerlijk en zijn kwalitatief goed. Voldoende steun en goed verstelbaar.

Airco, boardcomputer etc werkt allemaal prima.
Wel even wennen is de bediening van de achterruitenwisser.

Prestaties:
Heerlijke motor! Was bang dat ik wat vermogen tekort zou komen in de 1.6 met 102 pk maar het ding komt erg goed van zijn plaats. Tot de 160 gaat het in een ruk door, daarna nog met gemak tot 185 en dan is het uitzingen richting de 200 (zelf niet gereden)

De auto heeft met name vanaf 3000 rpm een lekker koppel en een mooi geluid. Met name in 2 en 3 is dit mooie aanzuig geluid van de sport luchtfilter goed hoorbaar.

Op de snelweg trekt de auto met gemak door. Schakel je bij 80 als naar zijn 5 dan begint de trekkracht pas weer vanaf de 110 goed vrij te komen. In een kort stukje van 2-3 km op de snelweg met speels gemak de 180 per uur gehaald. Bij die snelheid is de auto nog altijd erg rustig en ligt hij prima op de weg. Met een snelheid van 150 per uur heb je bij lange niet het idee dat je zo hard rijdt. De motor is rustig en het weggedrag uitstekend.

De remmen zijn redelijk bijterig, wat in het begin wat gewenning vereist. In de bochten komt het sportonderstel uitstekend tot zijn recht en de auto gedraagt zich prima. Om de auto uit te laten breken moet je toch erg goed je best doen (of niet kunnen rijden haha).

Wat wel wennen is, is de langere aflopende neus waarvan je slechts een klein deel kan zien als bestuurder. De laatste 50 cm zie je simpelweg niet. Kwestie van gewenning.

Zijn er dan ook minpuntjes?

Ja zeker. Bij stoplichten is het soms lastig om het rode licht nog te zien in een normale houding. Dit door de sterk aflopende daklijn.

Het sportonderstel gedraagt zich prima, alleen heeft het moeite met echt slechte wegen. Dan is het nogal hard geveerd en voel je de hobbels en kuilen net iets teveel.

Verbruik ligt toch wel hoog als je veel in de kom rijdt en redelijk doorrijdt. Dan kom je al snel 1 op 10. Op de snelweg/combi moet dit op 1 op 12 uitkomen. Met deze auto kan je rustig 60 in zijn 5 rijden, wat toch aardig wat in het verbruik scheelt op een 60km weg.

Nu ongeveer 700 km met de auto gereden. Bevalt nog altijd prima. De auto is snel genoeg om leuk mee te komen met het verkeer.
De 2e versnelling is wat korter dan ik gewend ben, met 80 zit je echt op 6500 rpm, maar een heerlijke versnelling om in de accelereren. Idem voor zijn 3.

Wil je sportief invoegen op de snelweg dan schakel je bij 110 pas naar zijn 4 en bij 140 pas naar zijn 5. ;-)

Rijeigenschappen blijven super. Enige smetje blijft het sportonderstel dat net iets te hard is op erg slechte wegen. 90% van de tijd heb je alleen maar voordeel ervan! Bochtengedrag is uitstekend, remmen idem.

Verbruik over eerste 700 km is gemiddeld 8,7 liter op 100 km.
Valt me niet alles tegen. Op snelweg zit ik op 7,2-7-5 liter per 100 km. Binnen de kom zit ik vaak op 10/100 maar dat ligt aan mijn rijstijl.

Ondertussen andere speakers ingebouwd en achterin speakers geplaatst.
Laat je in de winkel niet verleiden tot een setje met tweeters erbij, want om die zelf in te bouwen kost je echt een half dag werk! De hele deur moet uit elkaar, nu is dat vaak niet zo`n probleem maar bij de Leon wel. Om die reden: geen tweeters, jammer maar helaas!

PRIVATE LEASE Seat Leon