Seat Altea 1.9 TDi Comfortstyle (2006)
Uitvoering | Altea 1.9 TDi Comfortstyle |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na 2x Scenic is dit mijn eerste VW-kloon, en tevens mijn eerste diesel.
Heb gekozen voor de Altea vanwege het zeer fraaie model en de redelijke meerprijs voor diesel. (Bij Renault is de meerprijs niet meer te betalen).
Eerste indrukken: Het beloofde straffe onderstel valt mij enorm mee...
De herrie van de VAG-diesel en de afrolgeluiden vallen mij enorm tegen...
Ik had niet verwacht dat een moderne auto van een gerenommeerd merk nog zoveel herrie kan maken,... en dat voor bijna 29.000 euro.De auto rijdt verder voldoende comfortabel,de bediening is eenvoudig, en het ruimte-aanbod valt mij enorm mee.
De motor is inmiddels gechipped, en de trekkracht is enorm.Verder is me opgevallen:
NEGATIEF:Matige verlichting, slecht uizicht schuin naar achteren, bedieningspookjes aan het stuur lijken uit de vorige eeuw, koppeling bibbert bij achteruitrijden, veel windgeruis bij voorportieren.Geclaimd brandstofverbruik wordt bij lange na niet gehaald (6,2 ltr/100KM met fluwelen voet)
POSITIEF: Zeer goede ruitenwissers, soepele schokdempers, schakelt en stuurt perfect. Inmiddels de klachten over de koplampen opgelost !!!>> PHILIPS EXTREME H7 gemonteerd.
Nu nog iets verzinnen voor de achteruitrijlamp (is een soort schemerlampje).
------UPDATE 23 juli 2007:-----
Inmiddels 21000KM gereden, waarvan ruim 3000 met caravan.
Vliegwiel ,koppeling en voordeurrubbers zijn inmiddels onder garantie vervangen.
Het trillen van de koppeling is verdwenen,het windgeruis is weg.
Brandstofverbruik is iets verbeterd: nu 5,9 ltr/100 KM.
Als caravan-trekker een geweldige auto, wat een trekkracht !!!
In het geheel bevalt de auto mij steeds beter,(behalve natuurlijk het nogsteeds zeer aanwezige motorgeluid in het interieur).
-------Update 4 september 2007------
Brandstofverbruik nu echt naar beneden : 5,6 ltr op 100KM is nu goed haalbaar.
Windgeruis is helaas al weer terug.
--------Update 16 maart 2008--------
Brandstofverbruik stabiel op 5,6 ltr / 100KM.
Windgeruis bij beide voorportieren begint ernstig te iriteren !!!!
Interieur begint inmiddels kraakjes en piepjes te vertonen, wat dat betreft kennelijk toch geen echte VAG.Rijd verder uitstekend, bandenslijtage minimaal,bekleding houd zich goed.
--------Update 9 februari 2010 -----------
Sedert eind 2008 gaat de centrale vergrendeling en raambediening een eigen leven leiden. Niet vaak maar regelmatig staan s'nachts alle ramen en portieren open.!!! Leuke verrassing als het hard regent of sneeuwt. Ik zit nu regelmatig op een handdoek. Schijnt een fabrieksfout te zijn in de raammotoren vanaf modeljaar 2007.
Maar angezien de garantie inmiddels verlopen is, en de importeur coulance niet nodig vind, neemt mijn tevredenheid met grote stappen af.........
-------Update 7 juli 2010 -------------
Ellende met de centrale vergrendeling is min of meer verholpen door de comfort-module uit te schakelen. Van de importeur niets meer gehoord. Ook niet na herhaaldelijk bellen en mailen. Schande!
Auto is deze week ingeruild op een nieuwe volkswagen. De waardevastheid van deze diesel is tot een schandelijk dieptepunt gekomen. Afschrijving € 19.000 in 3,5 jaar en 102.000km.Dat is 452 euro per maand !!!en 19 ct/km
Windgeruis bij beide voorportieren (is nooit afdoende opgelost)
Licht bibberende koppeling bij achteruitrijden(vliegwiel en koppeling vervangen).
--------------- Update feb 2010 -----------------
Bij vochtig weer nu ook weer bibberende koppeling in koude toestand ( vlgs dealer hoort dit bij "dit type motor".
Comfort-unit uit laten schakelen door de dealer(zie ervaringen).
Als dit mijn problemen niet oplost ligt deze auto er zeer spoedig uit, en komt er zeker géén VAG-product meer.(Coulance-regeling bij SEAT is niet meer van deze eeuw).
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee