| Uitvoering | Altea 1.6 Businessline |
| KM-stand bij aanschaf | 245.245 km |
| KM-stand laatst | 245.245 km |
Altes Tea oftewel Seat Altea 20 jaar oud
Comfort
Deze deftige oude dame is een erg mooie, ondergewaarde Seat Altea 1.6 Businessline uit 2006. Ik vind haar antracietkleurige lak en haar ronde vormen mooi! Na slechte ervaringen met importauto’s, zocht ik een auto met aantoonbaar onderhoud en een betrouwbare motor. “Altes Tea” heeft de onverwoestbare 1.6 benzinemotor uit de VAG-stal en heeft in de 20 lentes van haar bestaan regelmatig onderhoud gehad. Dat merk je meteen, drempels neemt zij soepel verend, schakelen en remmen gaat prima dankzij de nieuwe koppeling en de nieuwe remblokken/schijven. Vooral de cruisecontrol is genieten op de provinciale weg!
Ik neem regelmatig kleinkinderen mee en vind het handig dat er eenvoudig een stoeltje op de achterbank te plaatsen is. Maar ook mijn hulpbehoevende vriendin stapt makkelijk in en uit, en haar rollator past achterin naast de boodschappen. De achterbank kan in delen helemaal plat. Het verhuizen van grote spullen is behalve de hogere tildrempel goed te doen. De stoelen zitten stevig en bieden voldoende steun, een ritje vanuit Brabant naar Groningen en terug op één dag overleefde ik zonder rugklachten.
Prestaties
Ik zie het verbruik op het dashboard en leer om sneller op te schakelen, dat helpt. Optrekken kan vlot, al is dit geen snelheidsmonster en zuinig is zij ook niet. Ik wil 1:14 halen en zit nog op 1:12,8. Maar de cruisecontrol gaat mij vast goed op weg helpen!
Betrouwbaarheid
Er is al zoveel vervangen, dat ik hoop niet op korte termijn voor grote kosten te komen staan. Toen ik de airco liet nakijken en vullen, bood de garagehouder spontaan aan om de Seat in onderhoud te nemen. Aan deze goed onderhouden auto is voor een liefhebber nog heerlijk te sleutelen! Volgende review na de eerste APK keuring plus beurt.
Kosten
Dat de prijzen voor benzine schandalig hoog zijn, is geen nieuws. Een volle tank kost al snel €90,— Dus combineer ik ritjes naar vliegveld Weeze met goedkoop tanken onderweg. De wegenbelasting is €66,— en verzekering WA + casco €47,— per maand. Dat laatste dankzij mijn leeftijd en veel schadevrije jaren.
Ik vind autorijden leuk en geef graag meer geld aan deze auto uit, dan aan mijn vorige auto, een 3 deurs Toyota Yaris 1.0 Acces uit 2009.
“Altes Tea” is een wereld van verschil, een praktische, voor mijn doen luxe gebruiksauto die ook nog eens heerlijk rijdt!