Seat Altea 1.6 Good Stuff (2010)

Seat Altea
Seat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat Altea XLSeat Altea XLSeat AlteaSeat Altea

UitvoeringAltea 1.6 Good Stuff
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

prettige reisgenoot

Ben sinds augustus van dit jaar in het bezit van deze seat altea good stuff en heb inmiddels zo'n 4800 km met hem gereden. Net als bij mijn vorige auto (skoda octavia combi 1.6 slx) valt me op dat je hierin de hand van volkswagen terug ziet.
Alles voelt zich robuust aan, loopt heerlijk licht maar ondanks de prijs van net 21 mille is deze auto rijkelijk voorzien van extra's. De stoelen zijn lekker hard en ook na een lange rit heb ik geen last van mijn rug en stap ik fit uit.

Alles op het dashboard zit goed onder handbereik. De stuurbediening van de muziekinstallatie is werkelijk een genot net als de cruisecontrol. Overigens is mij opgevallen dat veel van de standaarduitvoering niet in de folder is opgenoemd. De auto heeft een kleine draaicirkel en is van binnen heerlijk ruim. Als de voorstoelen helemaal naar achteren zijn geschoven heb je achterin nog meer dan voldoende beenruimte.

Na zoveel positiefs ook enkele negatieve punten.
De bediening van de electr. spiegels vind ik onhandig. Die zit tussen de stoelen in het verlengde van de middenconsole. Deze knop dient niet alleen voor het verstellen maar ook voor het inklappen van de spiegels en dat gebeurt dan ook vaak als je de spiegels wil verstellen.
Daarnaast is hij ook niet echt zuinig. Ondanks het feit dat hierin dezelfde motor ligt als bij mijn vorige auto gebruikt hij nog meer benzine dan de octavia van 11 jaar oud.
Een ander probleem wat ik heb met de auto is de trekkracht bij een laag toerental. Het lijkt net of hij inhoudt als je het gaspedaal maar een beetje intrapt. Ik moet dus eigenlijk iets meer gas geven dan ik zou willen. Omdat deze auto behoorlijk pittig is denk ik dat het daaraan ligt. Zal dit binnenkort eens aan de dealer vragen.

Deze negatieve punten wegen niet op tegen de positieve punten. De auto heeft een zeer goede wegligging, heeft zeer licht besturing een loopt heel fijn. Deze auto zou ik aan anderen aanbevelen.

kleine onderhoudsbeurt

Twee weken geleden de eerste kleine beurt (15.000 km) laten uitvoeren aan mijn Altea 1.6i Good Stuff zonder dat hierbij reparaties zijn uitgevoerd. Ik rij de auto nu bijna 1 jaar en moet zeggen dat ik nog steeds tevreden ben. Hier en daar zijn enkele kleine irritaties maar die kunnen de positieve ervaringen niet wegpoetsen. Zo vind ik de verwarming niet zo geweldig werken. Met name het voetengedeelte wordt in de winter niet goed verwarmd.
Ook heb ik het gevoel dat de auto met lage toeren wel erg weinig trekkracht heeft, je moet hem dus wel wat pittiger rijden. Waarschijnlijk komt daar ook het (voor zo'n jonge auto) hoge benzineverbruik vandaan. Op de lange stukken krijg ik de Altea niet zuiniger dan 1 liter op 12,5 km. Mijn oude octavia combi was nog zuiniger. Verder vind ik de motor boven de 100 km wel rumoerig.
Verder een hele prettige auto met veel zitruimte (bagageruimte valt wat tegen) geweldige muziekinstallatie en zoals ik ook al in mijn vorige review aangaf, heerlijk harde stoelen, een genot is ook het multifuncioneel stuur met audiobediening en cruisecontrol. Overigens de muziekinstallatie is ook opperbest.
Al met al ben ik best tevreden of de Altea, zou misschien de volgende keer een XL kopen en dan met zwaardere motor.
Na de servicebeurt ook even gepeild hoe het met de inruilwaarde zat (op een skoda Yeti van 22.500 euro). Kreeg toch nog 17.000 euro terug, mogelijk nog wel wat meer.

7,5